Producatorul national de gaze, Romgaz, se afla in discutii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alaturi de care analizeaza participarea la runda a XI-a de licitatii pentru concesionarea de noi perimetre in Marea Neagra, a declarat, luni, Adrian Volintiru, directorul general al producatorului de gaze, intr-o intalnire cu presa.
El a fost intrebat de jurnalisti daca Romgaz va participa la Runda a XI-a de licitatii, initiata recent de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
"Pe onshore e clar ca vom participa, dar pe offshore e mai greu de luat o decizie, pentru ca nu avem know-how. Trebuie sa fim atenti, ca sa stim exact daca merita sa mergem si cu cine mergem. Cand vom lua o decizie, vom incerca sa identificam si capabilitati. Daca vom participa pe offshore, va fi impreuna cu cineva", a sustinut Volintiru.
El a subliniat ca discutiile au inceput deja. Volintiru a refuzat sa spuna numele companiilor cu care negociaza, precizand doar ca este vorba de giganti la nivel international.
"Exista niste acorduri intre noi si nu pot da detalii", a argumentat oficialul Romgaz.
Autoritatea Nationala de Resurse Minerale a anuntat, la finalul lunii iulie, ca ofera prin apel public concesionarea operatiunilor de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera a 28 de perimetre, in cadrul Rundei a XI-a de licitatii, potrivit unui ordin al presedintelui ANRM, publicat in Monitorul Oficial.
ANRM a publicat si lista acestor perimetre. Este vorba... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:22
Ultima varianta a Legii offshore, votata de Camera Deputatilor pe 24 octombrie, afecteaza principiul stabilitatii, introduce noi taxe si impune companiilor anumite conditii privind modul in care acestea isi vor vinde productia, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
Petrolistii au aratat ca, in ultimii doi ani, ARCOMN a participat la consultarile cu institutii ale statului roman, adica toate ministerele relevante, agentiile si autoritatile nationale competente, precum si de comisiile parlamentare implicate in elaborarea cadrului de reglementare offshore. se arata in documentul remis marti AGERPRES.
Contributia ARCOMN s-a limitat la evidentierea aspectelor-cheie si a riscurilor specifice industriei, precum si a practicilor la nivel international, in acest domeniu. De asemenea, ARCOMN a prezentat si evaluarea impactului legislatiei propuse asupra industriei si asupra potentialelor noi investitii offshore, in zona romaneasca a Marii Negre.
"Importanta unui cadru fiscal stabil si competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar precum si respectarea dreptului de a comercializa liber productia proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant, in aceasta perioada. Votul din Camera Deputatilor, din 24 octombrie 2018, marcheaza incheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o noua varianta a legii, care afecteaza principiul stabilitatii, introduce noi taxe si... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 16:37
Marea Neagra ar putea deveni o noua Mare a Nordului in ceea ce priveste rezervele de petrol si gaze, insa, pentru exploatarea lor, cadrul fiscal trebuie sa fie echilibrat, astfel incat sa castige si statul, si societatea, si companiile, se arata intr-un studiu realizat de expertii Radu Dudau si Vasile Iuga, la solicitarea Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG).
Dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorica pentru tara noastra, putand aduce beneficii de securitate energetica, economice si sociale.
"Adoptarea unui cadru echitabil si stabil de reglementare offshore, care sa permita demararea lucrarilor de dezvoltare si productie reprezinta un imperativ strategic. De deciziile politice luate in urmatoarele luni depinde viitorul acestui sector de importanta fundamentala pentru Romania", spune studiul.
In ultima vreme, costurile proiectelor offshore de mare adancime au crescut. Forarea unei sonde de explorare offshore costa, in medie, 100-180 milioane de dolari, fata de 5-10 milioane de dolari onshore, dar poate ajunge si la 250 milioane de dolari.
"Aceasta pentru ca sunt necesare utilaje, platforme, echipamente si nave foarte scumpe, care trebuie sa opereze in conditii de siguranta la 2.000 de metri sub nivelul marii, la presiuni de 200 de atmosfere, in medii anoxice, in zone bantuite de furtuni violente sau cu temperaturi scazute", arata autorii studiului.
Investitiile in sector se caracterizeaza prin durata lunga (30-40... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 15:32
ExxonMobil continua investitiile in programul de forare in Marea Neagra si a semnat noi contracte prin care a atribuit mai multor companii lucrari in valoare de circa 66 milioane de dolari.
Saptamana trecuta, ExxonMobil a mai atribuit patru contracte cu lucrari de peste 15 milioane de dolari, cheltuielile totale ale companiei americane depasind nivelul de 80 de milioane de dolari, pana in prezent.
Noi contracte de peste 60 milioane dolari, semnate de ExxonMobil
Cel mai mare contract, in valoare de 23,14 milioane de dolari, a fost atribuit romanilor de la Grupul Servicii Petroliere care va asigura servicii de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare adancime.
In acelasi timp, italienii de Fugro Oceansismica au semnat trei contracte cu ExxonMobil, in valoare de peste 26 milioane de dolari, prin care vor asigura prospectiune geofizica offshore in zona de coasta a Marii Negre, prospectiune geofizica 2D de inalta rezolutie in Marea Neagra si servicii de prospectiune geofizica pe fundul marii.
Forajul in Marea Neagra va genera deseuri care vor fi eliminate de compania romaneasca Oil Depol Service, care a castigat un contract de aproape 14,5 milioane de dolari.
Alte trei contracte, in valoare de aproape 2,4 milioane de dolari, au fost semnate de ExxonMobil cu Schlumberger Logelco, care va asigura, printre altele, servicii de testare, inspectare, prelucrare si fabricare, testarea si analizarea compozitiei si puritatii gazelor in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 17:55
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a incheiat un act aditional la acordul cu OMV Petrom si ExxonMobil pentru perimetrul Neptun din Marea Neagra, pentru ca lucrarile de explorare sa fie urgentate, a anuntat Gheorghe Dutu, presedintele ANRM.
"Guvernul a aprobat acest act aditional in ultima sedinta (din 30 iulie - n.r.). Actul aditional a fost incheiat la solicitarea celor de la Petrom", a spus Dutu pentru ANRM.
Potrivit acestuia, actul aditional, al treilea de la semnarea acordului, este clasificat conform legii, intrucat prevede programul de lucrari pe care il vor face investitorii in acest perimetru.
"Prin incheierea acestui act aditional, tot procesul se accelereaza. Ei (Petrom si ExxonMobil - n.r.) au nevoie sa obtina valori suplimentare si date concrete din tot perimetrul. Au de gand sa faca inca 1-2 foraje in perioada imediat urmatoare. Deci nu se extinde niciun termen, ci, dimpotriva, lucrarile sunt urgentate", a precizat Dutu.
In 2008, OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au incheiat un parteneriat pentru explorarea blocului Neptun din Marea Neagra.
Sonda Domino 1, sapata de cele doua companii anul trecut, a indicat rezerve potentiale de gaze naturale intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi. Consumul de gaze al Romaniei este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel ca zacamintele de acolo ar putea acoperi necesarul tarii timp de sase ani.
In toamna anului trecut, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, a declarat ca extractia... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 11:24
Kazahstanul intentioneaza sa transporte 64 milioane de tone de petrol catre regiunea Marii Negre pana in 2020, a afirmat, vineri, Daniar Berlibaiev, prim vicepresedintele consiliului de dezvoltare corporatista al KazMunaiGaz National Company, proprietarul Rompetrol Group.
Declaratia lui Daniar Berlibaiev a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa organizata in avanpremiera Forumului Eurasia Kazenergy, ce va avea loc intre 2-3 octombrie la Astana.
KazMunaiGaz se asteapta ca primele livrari de petrol sa fie obtinute de la zacamantul Kasagan in primul trimestru din 2013. Regiunea Caspica include acest zacamant, care va asigura 10% din consumul mondial de petrol in urmatorii 35 de ani, a adaugat Berlibaiev, potrivit Agerpres.
KazMunaiGas este o companie petroliera controlata de statul kazah.
In luna august 2007, KazMunaiGas a semnat un acord de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding SA (Elvetia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25 la suta pe care o mai detinea la Rompetrol Group catre compania KazMunayGas (KMG), care a ajuns sa controleze in totalitate grupul Rompetrol.
Rompetrol Rafinare a inregistrat in primul semestru al acestui an pierderi de 131,837 milioane dolari, de doua ori mai mari fata de cele din perioada similara a anului trecut, care s-au ridicat la 63,71 milioane dolari.
Rompetrol Rafinare si-a dublat pierderile in primul semestru... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 12:30
Dupa descoperirea de zacaminte de gaze naturale de la Marea Neagra, in Romania s-a dat si peste o "mina" de petrol in valoare de 1 mld. de euro. Acest lucru ar trebui sa se reflecte in preturile platite de consumatorul roman, dupa cum crede expertul Ionut Purica.
Dupa ani de zile in care s-a vorbit despre apropiata epuizare a resurselor energetice ale Romaniei, 2012 a adus surprize in acest domeniu. La sfarsitul lunii februarie, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea a 42-48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Marea Neagra, ceea ce echivaleaza cu de trei-sase ori consumul anual al Romaniei.
Dupa doar o luna, saptamana aceasta s-a anuntat gasirea unui zacamant petrolier si de gaze naturale ce valoreaza un miliard de euro in zona orasului aradean Pancota. Prospectiunile geologice au fost facute de compania Universal Premium, cu o finantare asigurata de Universal Premium Fund, care are ca investitori companii petroliere din Romania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia.
Exploatarea ar urma sa inceapa peste cateva luni. "Suntem in faza finala a prospectiilor geologice, iar in jumatatea a doua a acestui an incepem extractia. Estimam ca productia petroliera a Romaniei poate creste cu sapte pana la noua procente prin exploatarea acestui zacamant", a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele Universal Premium Fund.
Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, spune ca aceste descoperiri nu sunt intamplatoare si ca... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 07:59
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat miercuri o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Actiunile OMV sunt in urcare puternica pe bursa de la Viena, cu aproximativ 4,5%.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011 si sunt pe cale sa fie finalizate, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de OMV Petrom.
Zacamantul a fost descoperit in urma forarii putului Domino-1 de catre ExxonMobil, prima operatiune la mare adancime in largul tarmului romanesc, cu o adancile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat in Blocul Neptun, la 170 de kilometri de tarm, in ape cu o adancime de aproximativ 930 de metri, se spune in comunicat. mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 15:07
Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a declarat pentru NewsIn ca agentiei nu i-a fost comunicata sentinta privind declasificarea contractului Petrom din Marea Neagra, astfel ca ANRM nu a facut public inca acest contract."Contractul este clasificat ca fiind secret de serviciu si are clauze de confidentialitate.
Noua nu ne-a fost comunicata sentinta privind declasificarea acestui contract", a precizat Alexandru Patruti. La mijlocul lunii decembrie 2009, Societatea Academica din Romania a castigat in prima instanta patru procese privind comunicarea de catre institutii de stat a informatiilor de interes public, cu Eximbank, Metrorex, Primaria Constanta si Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM).
Astfel, instanta a obligat ANRM, conform Societatii Academice din Romania, sa faca public contractul de exploatare offshore cu Petrom- OMV. In prezent, compania Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2.
Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale: Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta. Productia actuala atinge aproape 32.000 boe/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 18% din productia Petrom din Romania.
In 14 septembrie 2009, Petrom anunta ca a inceput productia din sondele offshore forate recent Delta 6 si Lebada Vest 4, potentialul ambelor sonde fiind de peste 4.500 bep/zi pana la sfarsitul lui 2009. Ambele zacaminte, Delta si... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 00:26