Cea mai mare descoperire de titei din ultimii 30 de ani, campul Kashagan din Marea Caspica ar putea produce schimbari pe piata mondiala, iar Romania nu este in afara acestor ecuatii.
Startul operatiunilor pe campul petrolier Kashagan se va da din 2013, veste care nu poate trece neobservata, tinand cont ca aceasta platforma are rezerve de circa noua miliarde de barili de titei. Productia extrasa in fiecare zi din aceasta regiune este cuprinsa intre 370.000 si 450.000 de barili. Se estimeaza o productie totala de 1,5 miliarde de barili.
Totusi, aceasta descoperire nu va aduce ieftiniri ale pretului titeilor decat pe perioada scurte de timp, din cauza interventiei OPEC pe aceasta piata.
"Exista OPEC, o intelegere a tarilor care produc petrol astfel incat cantitatea de petrol de pe piata este si in functie si de pretul si de evolutiile pretului petrolului. Asa ca nu cred ca o sa fie o influenta decisiva. Dar se poate intampla ca, pe perioade relativ scurte, sa apara niste scaderi de pret pentru ca aceste lucruri sunt foarte bine corelate, astfel incat, in momentul cand scade pretul petrolului, OPEC isi reduce productia. Iar atunci cand creste pretul, OPEC isi creste productia", a explicat Ionut Purica, expert in Energie pentru Business24.
Una dintre legaturile pe care Romania le-ar putea avea cu aceasta platforma este compania KazMunaiGaz, societate care detine cea mai mare rafinarie romaneasca, Petromidia. Compania nationala petroliera a Kazahstanului,... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 07:00
Kazahstanul intentioneaza sa transporte 64 milioane de tone de petrol catre regiunea Marii Negre pana in 2020, a afirmat, vineri, Daniar Berlibaiev, prim vicepresedintele consiliului de dezvoltare corporatista al KazMunaiGaz National Company, proprietarul Rompetrol Group.
Declaratia lui Daniar Berlibaiev a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa organizata in avanpremiera Forumului Eurasia Kazenergy, ce va avea loc intre 2-3 octombrie la Astana.
KazMunaiGaz se asteapta ca primele livrari de petrol sa fie obtinute de la zacamantul Kasagan in primul trimestru din 2013. Regiunea Caspica include acest zacamant, care va asigura 10% din consumul mondial de petrol in urmatorii 35 de ani, a adaugat Berlibaiev, potrivit Agerpres.
KazMunaiGas este o companie petroliera controlata de statul kazah.
In luna august 2007, KazMunaiGas a semnat un acord de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding SA (Elvetia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25 la suta pe care o mai detinea la Rompetrol Group catre compania KazMunayGas (KMG), care a ajuns sa controleze in totalitate grupul Rompetrol.
Rompetrol Rafinare a inregistrat in primul semestru al acestui an pierderi de 131,837 milioane dolari, de doua ori mai mari fata de cele din perioada similara a anului trecut, care s-au ridicat la 63,71 milioane dolari.
Rompetrol Rafinare si-a dublat pierderile in primul semestru... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 12:30