OMW Petrom anunta ca Ordonanta 114, cu modificarile ulterioare, ii va cauza, doar in 2019, pierderi de circa 40 de milioane de euro si va determina, totodata, scaderea productiei de energie electrica a centralei sale de la Brazi. De asemenea, aceeasi ordonanta va determina amanarea deciziei de a extrage gazele din Marea Neagra.
Prin intermediul unui document adresat actionarilor sai, OMV Petrom anunta ca - desi va pierde mult in 2019 din cauza masurilor luate de Guvern, in ultimele luni - va continua sa caute solutii pentru a produce eficient energie, in Romania.
"La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata.
Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale.
Conform evaluarii noastre preliminare, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro", se arata in documentul postat de companie pe site-ul BVB.
Tot Ordonanta 114 - impreuna cu Legea Offshore - a fost cea care a determinat OMV Petrom sa isi amane decizia de a incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra.
In context, compania informeaza ca - desi legile din Romania sunt descurajante - nu si-a pierdut speranta de a gasi solutii pentru a extrage gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 15:19
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca Romgaz trebuie sa fie "un jucator in Marea Neagra" si nu exclude posibilitatea ca producatorul de gaze sa se implice si in explorarea gazelor de sist on-shore.
"Romgaz trebuie sa fie un jucator in Marea Neagra (pentru explorarea si exploatarea zacamintelor de hidrocarburi din Marea Neagra, n.r.). Romania nu trebuie sa stea in afara acestui joc energetic", a afirmat Nita.
Intrebat daca departamentul pentru energie ia in calcul si implicarea Romgaz in explorarea potentialelor zacaminte de gaze de sist din Romania, Nita a raspuns "de ce nu?".
El a prezentat vineri rezultatele ofertei de la Romgaz, producatorul de gaze naturale detinut de stat vanzand 15% din actiuni prin oferta initiala pe Bursa, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 382,8 milioane euro), aproape de maximul vizat, de 1,85 miliarde lei.
In urma ofertei, Ministerul Economiei va detine aproximativ 70% din actiunile Romgaz, iar 14,9% apartin Fondului Proprietatea. mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 14:39
Departamentul pentru Energie se va axa pe exploatarea resurselor din Marea Neagra, unde s-au descoperit rezerve serioase de gaze, a declarat marti ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in cadrul unei conferinte de profil.
"Din punct de vedere strategic, Departamentul pentru Energie se va axa pe Marea Neagra. Acolo s-au descoperit rezerve serioase de gaze naturale si avem datoria sa ne ocupam serios de asta. Avem informatii ca si alte perimetre au gaze naturale (in afara de perimetrul Neptun, unde Petrom a anuntat posibile descoperiri - n.r.). Este bine sa sprijinim explorarea si exploatarea", a spus ministrul.
Anul trecut, Petrom si ExxonMobil, care exploreaza in parteneriat perimetrul Neptun de mare adancime din Marea Neagra, au anuntat descoperirea unor posibile zacaminte de gaze naturale care ar putea ajunge la 84 de miliarde de metri cubi, adica echivalentul consumului intern al tarii timp de sase ani.
Si alte companii, precum Lukoil, Petroceltic International, Petromar Resources, Sterling Resources sau Romgaz, participa la lucrari de explorare a perimetrelor din Marea Neagra romaneasca.
Intrebat care sunt celelalte perimetre unde s-au descoperit rezerve de gaze, ministrul a precizat ca va detalia ulterior acest lucru. mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 11:48
Ucraina a incheiat un acord preliminar cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom si compania de stat Nadra pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifski din nord-vestul Marii Negre, potrivit unui anunt al presedintiei ucrainene.
Consortiul va extrage gaze naturale din zacamantul Skifski, localizat in largul coastelor Ucrainei, in apropiere de tarmul Romaniei.
Acordul preliminar a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei Eduard Stavytsky si reprezentanti ai Exxon, Shell si Petrom, in prezenta presedintelui Viktor Yanukovych. Ceremonia a avut loc la New York, in timpul Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, potrivit presedintiei ucrainene.
Contractul final ar urma sa fie semnat peste o luna, la Kiev.
Stavytsky a precizat ca exploatarea Skifski va da un randament de 8-10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Volumul este echivalent cu peste jumatate din consumul anual al Romaniei.
Ucraina incearca sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, dupa numeroase dispute cu Rusia, in prezent singura sursa de import.
Kievul spera sa semneze in luna noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeana, un prim pas spre liberalizarea comertului cu vecinii din vest, incercand sa se indeparteze astfel de zona de influenta a Rusiei.
Guvernul ucrainean a mai semnat in ianuarie, cu Shell, un acord evaluat la 10 miliarde de dolari vizand exploatarea zacamintelor de gaze de sist.
Chevron a castigat anul trecut o... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 16:11
Presedintele Traian Basescu a prezentat miercuri, parlamentarilor, informatii despre forajul din zona Marii Negre, precizand ca in primul depozit cantitatea calculata este de 100-110 miliarde de metri cubi de gaze.
Basescu a explicat ca s-a facut un foraj "intr-un prezumtiv depozit". "Initial, s-au anuntat 35-80 de miliarde de metri cubi, va pot spune ca in primul depozit cantitatea calculata dupa sondaj este 100-110 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar insemna o productie extrem de buna, necesara economiei romanesti pe termen mediu.
Dar in acelasi perimetru mai sunt cinci depozite care au aceleasi caracteristici. Prospectiunile vor continua, in anul viitor, pentru celelalte cinci depozite", a informat presedintele.
Traian Basescu a vizitat luni nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagra, ulterior sustinand ca Romania are perspectiva independentei energetice totale.
"In anul 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde productie interna si import de completare circa trei miliarde. Faceti socoteala, cati ani ne-ar ajunge depozitul deja gasit, ca sa nu mai importam gaze.
Este clar ca Romania are perspectiva independentei energetice totale, iar daca si celelalte zacaminte ce urmeaza a fi prospectate vor indica cantitati asemanatoare, Romania poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea insasi dar si pentru multe alte tari din Europa", a declarat Traian Basescu.... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:42
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca are cunostinta de foarte multe interese pentru ca Romania "sa devina tot mai dependenta energetic" si a cerut parlamentarilor "maxima responsabilitate" in discutarea cresterii capacitatii interne de energie.
Basescu a facut un apel ca energia sa redevina un domeniu prioritar al Romaniei, cerandu-le parlamentarilor sa-si imagineze o Romanie care-si dubleaza PIB-ul in urmatorii zece ani.
"Cu ce energie va face acest lucru?", s-a intrebat presedintele. Acesta a punctat ca energia eoliana nu poate fi singura solutie si, in acest context, s-a referit la alte surse - reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist.
"In opinia mea, in momentul de fata sunt foarte multe interese - nu spun ale politicului, doamne fereste, sau ale Guvernului - dar se manifesta interese ca Romania sa devina tot mai dependenta energetic.
Eu va cer dumneavoastra, ca Parlament, sa priviti cu maxima responsabilitate nevoia Romaniei de a-si creste consistent capacitatea de a produce energie, atat nucleara, din Marea Neagra si din gaz de sist, daca intr-adevar avem resurse", a avertizat Presedintele. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:18
Miza descoperirii de gaze naturale in Marea Neagra nu este neaparat independenta energetica a Romaniei, ci modul in care exploatarea resurselor minerale duce la dezvoltarea societatii romanesti.
Vestea ca Petrom si Exxon au explorat si au confirmat existenta unor zacaminte de gaze naturale in Marea Neagra a aprins imaginatia si a starnit un val de entuziasm. Gazele naturale sunt deja vazute ca un urias potential de crestere a economiei romanesti. Dar, avem gaze, avem si probleme. Pentru ca o intrebare legitima este: ce facem cu ele? Evident, sunt mai multe solutii posibile.
Prima dintre ele, cea mai simpla, este incasarea redeventei. Acest lucru il face Romania si acum. Incaseaza redevente din exploatarea titeiului, a apelor minerale sau a sarii. Cu ce rezultate pentru economia romaneasca? Aproape de zero. Banii obtinuti au fost incasati la buget; bugetul a facut, in ultimii ani, investitii semnificative din punctul de vedere al procentajului din produsul intern brut (chiar si in anii de criza) in comparatie cu alte state europene. Nimic relevant nu s-a intamplat in economie.
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei, taxele si impozitele nu au scazut (ba dimpotriva), asistenta medicala nu s-a imbunatatit, bugetul educatiei a ramas modest, iar cheltuielile cu asistenta sociala au fost perpetuu insuficiente.
Banii din redevente au fost utilizati pentru cheltuielile... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 12:02
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca in 2015-2017 se estimeaza ca va incepe exploatarea zacamantului de gaze din Marea Neagra, moment de la care Romania va putea fi independenta energetic.
Declaratia a fost facuta in contextul vizitei pe nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil.
"S-a descoperit un zacamant in perimetrul Neptun, de circa o suta de miliarde de metri cubi si perspective similare sunt pentru alte cateva depozite care vor fi prospectate in perioada urmatoare.
Romania are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, intre 14,2 si 14,8 cat se estimeaza pentru 2012. In 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde productie interna si import 3 miliarde.
Faceti socoteala cati ani ne-ar ajunge depozitul gasit pentru a nu mai importa gaze.Romania are perspectiva independentei energetice totale. Daca si celelate patru-cinci zacaminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similara, Romania poate fi o sursa de gaze nu doar pentru ea, ci si pentru alte tari din Europa", a declarat Traian Basescu.
Basescu a mai afirmat ca romanii nu trebuie sa se astepte ca exploatarea zacamantului din Marea Neagra sa inceapa imediat pentru ca sunt necesare prospectiuni.
El a aratat ca exploatarea zacamantului de gaze va incepe "undeva in 2015-2017", iar de la acel moment Romania va putea fi independenta energetic.
"Exploatarea va incepe dupa ce vor fi incheiate toate... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 17:32
Gazele descoperite de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra ar putea face ca Romania sa nu mai depinda de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Aceasta descoperire este pentru Romania accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenti din perspectiva gazelor. Vor fi investitii de miliarde de euro acolo. Este o veste buna pentru toata economia romaneasca. Inca nu stim cat se poate produce de acolo, vom afla in urmatorii ani", a afirmat Gheorghe la semimarul organizat de ZF.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat saptamana trecuta o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului trecut.
Directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, Ian Fisher, declara, in luna august a anului trecut, ca etapa de dezvoltare si productie a perimetrului din Marea Neagra ar putea presupune costuri intre 3 si 10 miliarde dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 15:59