OMV Petrom isi doreste foarte mult sa continue proiectul de gaze din Marea Neagra, insa, deocamdata, nu se intrunesc conditiile necesare pentru a fi luata decizia de a merge mai departe, a declarat, miercuri, Christine Verchere, CEO al OMV Petrom, intr-o conferinta pe teme energetice.
"Marea Neagra este o oportunitate uriasa pentru OMV Petrom si pentru Romania. Insa, pentru a merge mai departe, este nevoie sa ai piata libera de gaze, fiscalitate stabila si infrastructura-cheie. Este un proiect cu adevarat important si ne dorim sa mergem mai departe, asa ca vom continua sa dialogam cu autoritatile, care, si ele, vor sa mergem mai departe, sa gasim cea mai buna solutie", a spus oficialul companiei petroliere.
Ea a aratat ca in prezent nu sunt intrunite conditiile necesare pentru ca OMV Petrom si ExxonMobil, compania partenera in proiectul Neptun Deep, sa ia decizia finala de investitii.
"Investitorii au nevoie de stabilitate, de predictibilitate. Este un criteriu atat de important pentru o investitie atat de importanta. Trebuie sa stim cat va fi factura fiscala, trebuie sa intelegem pe cel fel de piata activam si avem nevoie de o piata libera", a sustinut Verchere.
Oficialul OMV Petrom a amintit ca Romania importa doar 12% din consumul de gaze si a apreciat ca "acest lucru este ceva fenomenal, insa este nevoie de investitii sa ramana asa".
Pentru acest an, compania a anuntat ca va scadea cu 17% nivelul investitiilor, pana la 3,7 miliarde de lei, de la 4,3... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:18
OMV Petrom anunta ca amana din nou, cel mai probabil pentru anii viitori, luarea unei decizii privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. De vina sunt taxele si plafonarile de preturi pe care statul le-a impus in sectorul petrolier, prin adoptarea Legii offshore si a Ordonantei 114.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OMV Petrom a anuntat, la finele lunii octombrie - la scurt timp dupa adoptarea Legii offshore - ca amana pentru 2019 decizia privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. La acel moment, OMV anunta ca trebuie sa faca noi calcule ca sa stabileasca daca mai merita sa extraga gazele, in conditiile in care statul ii impusese un nou sistem de taxare a veniturilor suplimentare si il obliga sa vanda jumatate din productie pe piata locala.
Nici bine n-a apucat, insa, OMV Petrom sa isi termine calculele ca, pe 29 decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat Ordonanta 114, prin care ii impovareaza pe petrolisti cu taxe de 2% din cifra de afaceri. In plus, ordonanta stabileste ca, pentru urmatorii 3 ani, gazele din productia interna se vor putea vinde doar la pretul fix de 68 lei MWh, care este mai mic decat pretul mediul practicat acum pe piata de profil.
In mod normal, aceasta plafonare de pret nu afecteaza in mod direct companiile care vor extrage gazele din Marea Neagra, deoarece aceasta nu vor ajunge sa vanda productie, in urmatorii 3 ani. Cu toate acestea, plafonarea de pret - care incalca norme europene - trimite un semnal de instabilitate a pietei si de... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:04
Rezervele de gaze ale Romaniei se vor epuiza in urmatorii 14 ani, iar exploatarea zacamintelor din Marea Neagra este o conditie sine-qua-non pentru a miza in continuare pe aceasta resursa in mixul energetic al tarii, se arata in proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018 - 2030, cu perspectiva anului 2050, publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.
"Pentru a evita cresterea semnificativa a dependentei de importuri, chiar daca acestea vor fi disponibile din surse si prin rute alternative, este necesara dezvoltarea zacamintelor offshore descoperite in ultimii ani in Marea Neagra. Aceasta este o conditie sine-qua-non pentru a putea miza pe gazul natural in mixul energiei electrice", potrivit strategiei.
Datele furnizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, inserate in proiect, arata ca rezervele de gaze ale tarii, fara cele din Marea Neagra, sunt de 153 de miliarde de metri cubi, care, la o productie anuala de 10,5 miliarde de metri cubi, ar fi suficiente pentru 14,6 ani.
Productia de gaze din Marea Neagra va atinge punctul maxim in anul 2025: "Productia de gaz natural va scadea, dupa ce atinge un nou varf de 132 TWh in 2025, ca urmare a productiei din Marea Neagra, la 96 TWh in 2030 si la 65 TWh in 2050".
Exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagra va avea o contributie majora la asigurarea securitatii energetice a Romaniei. Nivelurile cantitative cumulate din productia conventionala onshore si offshore pot avea potentialul de a fi... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 17:55
Companiile OMV Petrom, Exxon si Transgaz Medias au semnat saptamana trecuta un acord prin care gazele care vor fi produse in Marea Neagra vor fi preluate in sistemul national de transport al gazelor.
"Statul nu are niciun fel de obligatie in acest acord. Este un lucru de normalitate ca gazul produs in Marea Neagra sa intre in sistemul romanesc de transport al gazului, la fel cum Transgaz este normal sa fie pregatit pentru acel moment. Acordul este confidential", a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Petrom si Exxon au descoperit impreuna in 2012 un zacamant de gaze in Marea Neagra, iar cele mai optimiste estimari indica inceperea productiei de gaze cel mai devreme in 2020. mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:00
Marea Neagra ar putea detine zacaminte de 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Resursele de gaze naturale se gasesc in blocul "Khan Asparuh", aflat in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra, conform estimarilor expertilor.
Daca aceste estimari vor fi confirmate, Marea Neagra ar putea deveni noul Golf Persic.
Guvernul bulgar a aprobat miercuri emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra unui bloc situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra, informeaza Agerpres.
Daca vor fi descoperite zacaminte de gaze sau petrol, compania franceza va putea sa solicite concesionarea blocului in coformitate cu legislatia bulgara.
Extragerea anuala a trei miliarde de metri cubi de gaze naturale din blocul "Khan Asparuh" va aduce venituri de circa 410 milioane de dolari pe an statului bulgar, daca pretul se pastreaza la nivelul actual de 470 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Daca pretul gazelor naturale scade cu 25% - 40%, statul bulgar va incasa 270 milioane de dolari, sustine ministrul economiei si energiei Delian Dobrev.
In primul caz, Bulgaria va castiga peste 12 miliarde de dolari, iar in cel de-al doilea, peste noua miliarde de dolari pe perioada de 30 de ani pentru care blocul va fi concesionat grupului petrolier francez Total SA.
Daca datele preliminare se vor confirma, timp de 30 de ani Bulgaria va putea folosi doar gaze... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 16:05
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in contextul lansarii lucrarilor la partea bulgareasca a interconexiunii intre retelele de gaze ale Bulgariei si Romaniei.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Dobrev a declarat ca acest proiect va ajuta nu numai la cresterea securitatii alimentarii cu gaze naturale, ci si la diversificarea surselor.
"Stim ca romanii au un avans fata de noi in ceea ce priveste prospectarea zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra, au descoperit deja cantitati semnificative si acest proiect ne va da posibilitatea sa cumparam gaze romanesti", a spus el.
Conducta intre Ruse si Giurgiu va avea o capacitate anuala cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezinta jumatate din consumul Bulgariei, a precizat Dobrev.
Premierul bulgar Boiko Borisov, care a asistat, de asemenea, la ceremonia ce a marcat prima sapatura a interconexiunii, a spus insa ca detine informatii potrivit carora si in blocul situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra exista cel putin aceleasi cantitati de gaze naturale ca si cele descoperite recent in Romania.
Guvernul bulgar a aprobat la sfarsitul lunii iulie emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra blocului "Khan Asparuh", care... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 15:45
Dupa descoperirea de zacaminte de gaze naturale de la Marea Neagra, in Romania s-a dat si peste o "mina" de petrol in valoare de 1 mld. de euro. Acest lucru ar trebui sa se reflecte in preturile platite de consumatorul roman, dupa cum crede expertul Ionut Purica.
Dupa ani de zile in care s-a vorbit despre apropiata epuizare a resurselor energetice ale Romaniei, 2012 a adus surprize in acest domeniu. La sfarsitul lunii februarie, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea a 42-48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Marea Neagra, ceea ce echivaleaza cu de trei-sase ori consumul anual al Romaniei.
Dupa doar o luna, saptamana aceasta s-a anuntat gasirea unui zacamant petrolier si de gaze naturale ce valoreaza un miliard de euro in zona orasului aradean Pancota. Prospectiunile geologice au fost facute de compania Universal Premium, cu o finantare asigurata de Universal Premium Fund, care are ca investitori companii petroliere din Romania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia.
Exploatarea ar urma sa inceapa peste cateva luni. "Suntem in faza finala a prospectiilor geologice, iar in jumatatea a doua a acestui an incepem extractia. Estimam ca productia petroliera a Romaniei poate creste cu sapte pana la noua procente prin exploatarea acestui zacamant", a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele Universal Premium Fund.
Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, spune ca aceste descoperiri nu sunt intamplatoare si ca... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 07:59
Presedintele Traian Basescu a prezentat miercuri, parlamentarilor, informatii despre forajul din zona Marii Negre, precizand ca in primul depozit cantitatea calculata este de 100-110 miliarde de metri cubi de gaze.
Basescu a explicat ca s-a facut un foraj "intr-un prezumtiv depozit". "Initial, s-au anuntat 35-80 de miliarde de metri cubi, va pot spune ca in primul depozit cantitatea calculata dupa sondaj este 100-110 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar insemna o productie extrem de buna, necesara economiei romanesti pe termen mediu.
Dar in acelasi perimetru mai sunt cinci depozite care au aceleasi caracteristici. Prospectiunile vor continua, in anul viitor, pentru celelalte cinci depozite", a informat presedintele.
Traian Basescu a vizitat luni nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagra, ulterior sustinand ca Romania are perspectiva independentei energetice totale.
"In anul 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde productie interna si import de completare circa trei miliarde. Faceti socoteala, cati ani ne-ar ajunge depozitul deja gasit, ca sa nu mai importam gaze.
Este clar ca Romania are perspectiva independentei energetice totale, iar daca si celelalte zacaminte ce urmeaza a fi prospectate vor indica cantitati asemanatoare, Romania poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea insasi dar si pentru multe alte tari din Europa", a declarat Traian Basescu.... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:42
Miza descoperirii de gaze naturale in Marea Neagra nu este neaparat independenta energetica a Romaniei, ci modul in care exploatarea resurselor minerale duce la dezvoltarea societatii romanesti.
Vestea ca Petrom si Exxon au explorat si au confirmat existenta unor zacaminte de gaze naturale in Marea Neagra a aprins imaginatia si a starnit un val de entuziasm. Gazele naturale sunt deja vazute ca un urias potential de crestere a economiei romanesti. Dar, avem gaze, avem si probleme. Pentru ca o intrebare legitima este: ce facem cu ele? Evident, sunt mai multe solutii posibile.
Prima dintre ele, cea mai simpla, este incasarea redeventei. Acest lucru il face Romania si acum. Incaseaza redevente din exploatarea titeiului, a apelor minerale sau a sarii. Cu ce rezultate pentru economia romaneasca? Aproape de zero. Banii obtinuti au fost incasati la buget; bugetul a facut, in ultimii ani, investitii semnificative din punctul de vedere al procentajului din produsul intern brut (chiar si in anii de criza) in comparatie cu alte state europene. Nimic relevant nu s-a intamplat in economie.
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei, taxele si impozitele nu au scazut (ba dimpotriva), asistenta medicala nu s-a imbunatatit, bugetul educatiei a ramas modest, iar cheltuielile cu asistenta sociala au fost perpetuu insuficiente.
Banii din redevente au fost utilizati pentru cheltuielile... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 12:02