OMV a renuntat la un schimb controversat de active cu Gazprom, preferand sa cumpere direct de la compania rusa o participatie de aproape 25% intr-un proiect din Siberia, dupa ce norvegienii s-au opus planurilor initiale ale austriecilor, care voiau sa le dea rusilor la schimb accesul la OMV Norvegia.
In 2016, OMV si Gazprom au semnat un acord de baza privind schimbul unor active, conform caruia Gazprom urma sa primeasca o participatie de 38,5% din actiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrata pe explorarea si productia de petrol in Norvegia. In schimb, OMV ar fi primit o participatie de 24,98% intr-un proiect destinat dezvoltarii blocurilor 4 si 5 ale formatiunii Achimov, parte a zacamantului de petrol, gaz si condensat Uregoy din Siberia. OMV si Gazprom sperau sa finalizeze acordul pana la sfarsitul acestui an.
Totusi, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters in mai ca OMV ar putea cumpara direct activele din Siberia, dupa ce Norvegia a criticat planul de a da celui mai mare producator de gaze din Rusia acces la platoul sau continental.
"Acordul de baza privind vanzarea" inlocuieste "acordul de baza" incheiat intre OMV si Gazprom in decembrie 2016. Pretul de achizitie va fi negociat in mod corect, se arata in comunicatul OMV. Din cei zece miliarde de euro pusi deoparte pentru achizitii pana in 2025, OMV a cheltuit pana acum doua miliarde de euro.
Anul trecut, OMV a platit 1,75 miliarde de euro pentru o participatie in... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:39
O pepita de aur de 6,664 kilograme a fost gasita intr-un zacamant aurifer din regiunea rusa Irkutk si a fost botezata 'Urechea diavolului', a informat miercuri presa rusa, preluata de EFE si cotidianul spaniol ABC.
Descoperirea a avut loc vineri, 'in ajun de Luna plina', iar numele dat pretioasei pepite a fost inspirat de faptul are o greutate care duce cu gandul la 'natura mistica a succesiunii de trei ori a cifrei 6', iar forma sa 'seamana cu o ureche ascutita', atribuita in general 'creaturilor diabolice', explica un comunicat de presa al administratiei districtului Bodaibinski, in care este situata exploatarea miniera Ugajan.
Masinile de filtrare ale acestei companii, proprietara respectivului zacamant din Siberia, au aruncat din greseala enorma pepita intrucat nu au detectat prezenta aurului, insa unul dintre lucratori a zarit si recuperat valoroasa bucata de metal.
Pana in prezent, se gasise foarte putin aur in zacamantul Ugajan, unde acum se cauta o a doua 'ureche', dat fiind ca, potrivit angajatilor companiei, 'pepitele de aceasta marime sunt, de obicei, insotite de altele, similare'. mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 14:04
Desi nu duc lipsa de aur, rusii au intensificat mult extractia metalului nobil in ultima vreme.
Faptul se datoreaza in special intensificarii mineritului aurifer in Siberia, unde numai zacamantul din zona Magadan este prevazut sa produca 25% din totalul productiei de aur a tarii.
Explorarea zacamintelor a inceput in anii '40 ai secolului trecut, rezervele confirmate constituie probabil informatii clasificate si nu sunt date publicitatii. Actualul program prevede ca noua capacitate ce urmeaza a fi instalata sa produca 50 tone aur pur pe an, rezultat din prelucrarea a 40 milioane tone minereu - noteaza Pravda.
Capacitatea de extractie nu este stabilita in limitele posibilitatilor zacamantului, ci in limitele locurilor de munca pe care se poate conta, dar si ale unor utilitati ce trebuie create inainte de a incepe exploatarea propriu zisa: depozite de combustibil si lubrefianti, infrastructura, facilitati auxiliare, spatii cu destinatie sociala si indispensabilele masuri de protectie a mediului.
Citeste mai multe despre Estul Siberiei, un fel de Rosia Montana ruseasca pe Ziare.com. mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 16:05
Rusia a dezvaluit existenta unui imens zacamant de diamante in zona Popigai din estul Siberiei. Desi a fost descoperit in anii '70, informatia a fost clasificata de catre statul sovietic.
Zacamantul se afla chiar in craterul Popigai, cu un diametru de circa 100 kilometri si a fost format de caderea unui meteorit acum aproximativ 40 milioane de ani.
Astfel diamantele provenite din impact sunt de doua ori mai tari decat diamantele sintetice si naturale, avand o structura cristalina diferita si o granulatie mai mare. De aceea ele pot fi utilizate in mai multe industrii, inclusiv in cea de prelucrare, relateaza Agerpres.
Impactul asupra pietei ar putea fi enorm: "Daca luam in considerare cererea actuala de diamante industriale pe unitate, rezervele zacamantului de la Popigai ar fi suficiente pentru 3.000 de ani de acum incolo, pentru intreaga planeta", a declarat Nikolai Pohilenko, directorul Institutului de Geologie si Mineralogie "V.S.Sobolev" al Academiei de Stiinte a Rusiei, care a si facut publica descoperirea.
Aceasta stire vine dupa ce, in august, ministerul pentru Resurse Naturale din Rusia a emis o propunere de legislativa pentru a facilita accesul firmelor straine in sectorul minier de metale pretioase si diamante, potrivit Reuters. mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 17:00