Grupul petrolier rusesc Lukoil a anuntat ca a descoperit un zacamant cu o cantitate semnificativa de gaze in Marea Neagra, care ar acoperi consumul Romaniei pe 3 ani.
Estimarile arata o cantitate in jur de 32 de miliarde de metri cubi, potrivit News.ro.
Perimetrul Trident din Marea Neagra a fost concesionat de grupul rusesc de la autoritatile romane alaturi de firma americana PanAtlantic si compania de stat Romgaz.
Este al doilea zacamant de gaze ca marime din apele romanesti, dupa cel descoperit de consortiul Exxon-Petrom.
Zacamant urias de gaze descoperit in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pentru aproape 9 ani
Anuntul a fost facut de vicepresedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, in cursul unei intalniri cu ministrul roman al Energiei, Victor Grigorescu. Datele au fost obtinute in urma unei evaluari preliminare, care arata ca rezervele de gaze evidentiate pana in prezent depasesc 32 miliarde de metri cubi.
Daca rezervele sunt confirmate, acestea ar acoperi ...citeste mai departe despre "Zacamant de gaze descoperit de rusi in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pe 3 ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Aprilie 2016, ora 12:28
Ucraina a incheiat un acord preliminar cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom si compania de stat Nadra pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifski din nord-vestul Marii Negre, potrivit unui anunt al presedintiei ucrainene.
Consortiul va extrage gaze naturale din zacamantul Skifski, localizat in largul coastelor Ucrainei, in apropiere de tarmul Romaniei.
Acordul preliminar a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei Eduard Stavytsky si reprezentanti ai Exxon, Shell si Petrom, in prezenta presedintelui Viktor Yanukovych. Ceremonia a avut loc la New York, in timpul Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, potrivit presedintiei ucrainene.
Contractul final ar urma sa fie semnat peste o luna, la Kiev.
Stavytsky a precizat ca exploatarea Skifski va da un randament de 8-10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Volumul este echivalent cu peste jumatate din consumul anual al Romaniei.
Ucraina incearca sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, dupa numeroase dispute cu Rusia, in prezent singura sursa de import.
Kievul spera sa semneze in luna noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeana, un prim pas spre liberalizarea comertului cu vecinii din vest, incercand sa se indeparteze astfel de zona de influenta a Rusiei.
Guvernul ucrainean a mai semnat in ianuarie, cu Shell, un acord evaluat la 10 miliarde de dolari vizand exploatarea zacamintelor de gaze de sist.
Chevron a castigat anul trecut o... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 16:11