Grupul petrolier rusesc Lukoil a anuntat ca a descoperit un zacamant cu o cantitate semnificativa de gaze in Marea Neagra, care ar acoperi consumul Romaniei pe 3 ani.
Estimarile arata o cantitate in jur de 32 de miliarde de metri cubi, potrivit News.ro.
Perimetrul Trident din Marea Neagra a fost concesionat de grupul rusesc de la autoritatile romane alaturi de firma americana PanAtlantic si compania de stat Romgaz.
Este al doilea zacamant de gaze ca marime din apele romanesti, dupa cel descoperit de consortiul Exxon-Petrom.
Zacamant urias de gaze descoperit in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pentru aproape 9 ani
Anuntul a fost facut de vicepresedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, in cursul unei intalniri cu ministrul roman al Energiei, Victor Grigorescu. Datele au fost obtinute in urma unei evaluari preliminare, care arata ca rezervele de gaze evidentiate pana in prezent depasesc 32 miliarde de metri cubi.
Daca rezervele sunt confirmate, acestea ar acoperi ...citeste mai departe despre "Zacamant de gaze descoperit de rusi in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pe 3 ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Aprilie 2016, ora 12:28
Compania americana ExxonMobil a investit 1,3 miliarde de euro pentru explorarile din Marea Neagra, iar estimarile arata ca este vorba despre un zacamant de gaze de peste 100 de miliarde de metri cubi, a declarat, marti, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.
"Lucrarile s-au incheiat, iar Exxon a investit acolo 1,3 miliarde de euro si a sapat sapte sonde. Nimeni pe lumea asta nu ar duce la capat un astfel de program de investitii daca nu ar fi confirmat deja potentialul acelei zone, unde se estimeaza peste 100 de miliarde de metri cubi", a spus Iancu, in cadrul unei conferinte pe tema cogenerarii si eficientei sistemului de termoficare.
El a precizat ca, in cadrul discutiilor de la summitul COP 21 de la Paris, concluziile au propulsat gazul natural drept combustibil al viitorului, in conditiile in care carbunele si petrolul sunt mult mai poluante.
"Ca element de noutate, discutiile de la ...citeste mai departe despre "Zacamant urias de gaze descoperit in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pentru aproape 9 ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 17:35
Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze naturale.
In aceasta luna au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.
Conform rezultatelor preliminare, suprafata zacamantului poate atinge 39 km patrati, iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, informeaza un comunicat postat pe site-ul Romgaz.
Daca va fi dovedita, cantitatea echivaleaza cu consumul pe trei ani al tarii noastre.
Petrom, nou zacamant de petrol si gaze: Poate fi cea mai mare descoperire in ultimii 30 de ani din Muntenia
"Pentru Romgaz parteneriatul in explorarea platformelor din Marea Neagra reprezinta o directie noua de dezvoltare a afacerii precum si a portofoliului de zacaminte.
Suntem o companie cu experienta de peste 100 de ani in lucrari on-shore, dar ...citeste mai departe despre "Zacamant important de gaze naturale, descoperit in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 12:36
OMV ar putea construi propria conducta pentru transportul de gaze naturale, in functie de rezultatele explorarii perimetrelor detinute la Marea Neagra, a declarat seful OMV, Gerhard Roiss, dupa ce grupul austriac a anuntat esecul proiectului Nabucco.
In aproximativ un an - un an si jumatate, OMV va sti ce resurse se afla in aceste perimetre, dupa care va analiza capacitatea si directia unei conducte a OMV, a declarat Roiss, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa ce OMV a informat, miercuri, ca grupul de companii care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz din Azerbaijan, nu a selectat Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor naturale catre Europa.
Anuntul este echivalent cu esecul proiectului, din moment ce consortiul de la Sah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat in discutii cu partenerii Nabucco.
OMV se concentreaza acum 100% pe proiectele de explorare la Marea Neagra. Grupul a facut o descoperire uriasa de gaze naturale in apele teritoriale ale Romaniei, unde investeste 1 miliard de dolari in perimetrul Neptun, si vor urma activitati in apele teritoriale ale Ucrainei si Bulgariei, a spus Roiss, citat de agentia austriaca de presa APA.
Grupul austriac ar putea extrage pana la 6 miliarde de metri cubi anual, potrivit estimarilor realizate in urma forarii unei sonde, in timp ce consortiul Sah Deniz ar fi livrat prin Nabucco aproximativ 10 miliarde de metri cubi anual catre Europa Centrala, a afirmat el.
Conducta Nabucco Vest urma sa aiba o... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:54
Romania ar putea deveni exportator net de gaze pana in anul 2020, dupa descoperirile importante din acest an, care ar plasa rezervele romanesti din Marea Neagra la 600 de miliarde de metri cubi, a declarat seful diviziei romane a Sterling Resources, Marc Beacom.
"Este cel mai atractiv an de pana acum pentru explorare si foraj in sectorul romanesc al Marii Negre. Presupun ca vom vedea descoperiri majore, cu toate sapaturile care vor avea loc in 2013", a declarat Beacom, directorul general al diviziei romanesti a companiei canadiene Sterling Resources, intr-un interviu acordat Bloomberg la Sofia.
Pentru exploatarea rezervelor de 600 miliarde de metri cubi previzionate de Beacom va fi nevoie de investitii de pana la 30 miliarde de dolari, potrivit managerului Sterling, care citeaza un studiu efectuat de compania de consultanta Purvin & Gertz.
Cheltuielile operationale necesare pentru productie ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari, a afirmat el. Totodata, guvernul roman ar urma sa incaseze 45 miliarde de dolari din taxe si redevente pe parcursul exploatarilor, anticipeaza Beacom.
OMV pune conditii pentru gazul din Marea Neagra
"Este practic o apreciere estimativa, iar pana cand vom incepe sa foram si sa dovedim rezervele nu vom sti despre cat este vorba, suntem intr-o etapa preliminara", a adaugat el.
Cand va incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra?
Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 12:29
Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
"Redeventele ar trebui sa fie o sursa potentiala de castiguri, dar nu singura si nu cea mai importanta. Gazul care se gaseste in aceasta acumulare va intra pe piata romaneasca pentru ca, deocamdata nu avem niste conducte de export de gaze", a precizat pentru Business24 Ionut Purica, expert in energie.
In perimetrul romanesc al Marii Negre, Neptun Petrom si ExxonMobil au gasit deja o acumulare de gaze a carei valoare se ridica la 17 miliarde de euro.
Estimarile preliminare plaseaza zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Pentru extractia de gaze naturale, compania va achita o redeventa cuprinsa intre 4% si 13% din valoarea productiei brute.
"Gazul se va valorifica in piata romaneasca, ceea ce va duce la diminuarea importurilor. In plus, atunci gazul poate veni pe piata locala la un pret mai mic decat cel din import. Din cate stiu eu, rezerva minima este de 42 de miliarde de metri cubi, iar noi importam cam trei miliarde de metri cubi pe an, ceea ce inseamna acoperirea importurilor timp de 14 ani", a explicat specialistul.
Rezerva "gigantica de petrol si gaz,... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 09:03
Presedintele Traian Basescu a prezentat miercuri, parlamentarilor, informatii despre forajul din zona Marii Negre, precizand ca in primul depozit cantitatea calculata este de 100-110 miliarde de metri cubi de gaze.
Basescu a explicat ca s-a facut un foraj "intr-un prezumtiv depozit". "Initial, s-au anuntat 35-80 de miliarde de metri cubi, va pot spune ca in primul depozit cantitatea calculata dupa sondaj este 100-110 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar insemna o productie extrem de buna, necesara economiei romanesti pe termen mediu.
Dar in acelasi perimetru mai sunt cinci depozite care au aceleasi caracteristici. Prospectiunile vor continua, in anul viitor, pentru celelalte cinci depozite", a informat presedintele.
Traian Basescu a vizitat luni nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagra, ulterior sustinand ca Romania are perspectiva independentei energetice totale.
"In anul 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde productie interna si import de completare circa trei miliarde. Faceti socoteala, cati ani ne-ar ajunge depozitul deja gasit, ca sa nu mai importam gaze.
Este clar ca Romania are perspectiva independentei energetice totale, iar daca si celelalte zacaminte ce urmeaza a fi prospectate vor indica cantitati asemanatoare, Romania poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea insasi dar si pentru multe alte tari din Europa", a declarat Traian Basescu.... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:42
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca in 2015-2017 se estimeaza ca va incepe exploatarea zacamantului de gaze din Marea Neagra, moment de la care Romania va putea fi independenta energetic.
Declaratia a fost facuta in contextul vizitei pe nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil.
"S-a descoperit un zacamant in perimetrul Neptun, de circa o suta de miliarde de metri cubi si perspective similare sunt pentru alte cateva depozite care vor fi prospectate in perioada urmatoare.
Romania are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, intre 14,2 si 14,8 cat se estimeaza pentru 2012. In 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde productie interna si import 3 miliarde.
Faceti socoteala cati ani ne-ar ajunge depozitul gasit pentru a nu mai importa gaze.Romania are perspectiva independentei energetice totale. Daca si celelate patru-cinci zacaminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similara, Romania poate fi o sursa de gaze nu doar pentru ea, ci si pentru alte tari din Europa", a declarat Traian Basescu.
Basescu a mai afirmat ca romanii nu trebuie sa se astepte ca exploatarea zacamantului din Marea Neagra sa inceapa imediat pentru ca sunt necesare prospectiuni.
El a aratat ca exploatarea zacamantului de gaze va incepe "undeva in 2015-2017", iar de la acel moment Romania va putea fi independenta energetic.
"Exploatarea va incepe dupa ce vor fi incheiate toate... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 17:32
Gazele descoperite de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra ar putea face ca Romania sa nu mai depinda de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Aceasta descoperire este pentru Romania accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenti din perspectiva gazelor. Vor fi investitii de miliarde de euro acolo. Este o veste buna pentru toata economia romaneasca. Inca nu stim cat se poate produce de acolo, vom afla in urmatorii ani", a afirmat Gheorghe la semimarul organizat de ZF.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat saptamana trecuta o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului trecut.
Directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, Ian Fisher, declara, in luna august a anului trecut, ca etapa de dezvoltare si productie a perimetrului din Marea Neagra ar putea presupune costuri intre 3 si 10 miliarde dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 15:59