In functie de rezultatul sondelor de cercetare, productia zilnica estimata din zacamantul de la Caragele poate creste, incepand cu anul 2020, pana la 1,7 milioane de metri cubi pe zi, cu 143% mai mult decat in prezent, reiese dintr-un comunicat de presa transmis miercuri de Romgaz.
Zacamantul de la Caragele livreaza zilnic, in prezent, in sistem 700.000 de metri cubi de gaze, iar tendinta este una de majorare a productiei, pana la mijlocul lunii decembrie, la 1 milion de metri cubi pe zi, o data cu finalizarea si punerea in functiune a colectorului de 16 km.
Investitiile propuse pentru anul urmator in zacamantul de la Caragele constau in saparea a 15 sonde si instalatii tehnologice de suprafata la 10 sonde, in valoare totala de circa 45 de milioane de euro.
"Viitoarele eforturi de explorare sunt concentrate, in acest moment, pe planificarea si realizarea forajelor pentru confirmare si cresterea potentiala a volumului resursei estimate cu investitii de peste 100 milioane de euro. La Caragele se afla cel mai mare zacamant onshore de gaze naturale descoperit in ultimii 30 de ani in Romania, iar resursa estimata este de circa 25-27 de miliarde de metri cubi de gaze", au precizat reprezentantii Romgaz.
Romgaz a produs circa 4 miliarde de metri cubi de gaze, in primele noua luni ale acestui an, o crestere cu 4,56% fata de aceeasi perioada din 2017 si cu 1,5% fata de estimarile de la inceputul anului.
Productia de gaze naturale din trimestrul al treilea al acestui... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 19:45
In aceste zile, la Bucuresti, un singur om decide ce se va intampla cu cea mai mare bogatie pe care Romania a avut-o vreodata, o bogatie de peste 20 miliarde dolari, posibil peste 40 miliarde dolari.
In platoul continental al Marii Negre s-au descoperit rezerve de gaz de o marime intre 100 si 200 miliarde mc. Pretul mediu european al gazului natural pentru anul 2018 este anuntat de Gazprom (cel mai mare furnizor european) a fi 230 dolari SUA/1000 mc (sursa: Reuters), adica 230 milioane USD/1 miliard mc.
Daca rezerva de gaze a platoului romanesc din Marea Neagra este de 100 miliarde mc, atunci aceasta valoreaza 23 miliarde dolari SUA (11,3% din PIB-ul national pentru 2018) . Daca aceasta rezerva este de 200 miliarde mc, atunci valoarea acesteia este de 46 miliarde mc (aproape un sfert din PIB-ul nostru) . In Romania niciodata pana acum nu s-a mai facut o afacere de asemenea dimensiune: nici daca adunam toate "privatizarile" ratate din istoria noastra (Sidex, Petrom, Apa Nova, distributii de gaze si electricitate, flota pierduta) nu vom ajunge la o asemnea suma!
Dupa descoperirea zacamintelor de gaze naturale din perimetrele off-shore din Marea Neagra, Romania a devenit al doilea cel mai mare detinator de rezerve de gaze din Uniunea European. Marimea zacamintelor din Marea Neagra (peste 100 miliarde mc) plaseaza Romania (peste 210 miliarde mc) imediat dupa Olanda (760 miliarde mc) si inaintea Marii Britanii (205 miliarde mc) . Niciuna din celelalte tari din Uniune... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2018, ora 19:10
Grupul petrolier rusesc Lukoil a anuntat ca a descoperit un zacamant cu o cantitate semnificativa de gaze in Marea Neagra, care ar acoperi consumul Romaniei pe 3 ani.
Estimarile arata o cantitate in jur de 32 de miliarde de metri cubi, potrivit News.ro.
Perimetrul Trident din Marea Neagra a fost concesionat de grupul rusesc de la autoritatile romane alaturi de firma americana PanAtlantic si compania de stat Romgaz.
Este al doilea zacamant de gaze ca marime din apele romanesti, dupa cel descoperit de consortiul Exxon-Petrom.
Zacamant urias de gaze descoperit in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pentru aproape 9 ani
Anuntul a fost facut de vicepresedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, in cursul unei intalniri cu ministrul roman al Energiei, Victor Grigorescu. Datele au fost obtinute in urma unei evaluari preliminare, care arata ca rezervele de gaze evidentiate pana in prezent depasesc 32 miliarde de metri cubi.
Daca rezervele sunt confirmate, acestea ar acoperi ...citeste mai departe despre "Zacamant de gaze descoperit de rusi in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pe 3 ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Aprilie 2016, ora 12:28
Compania americana ExxonMobil a investit 1,3 miliarde de euro pentru explorarile din Marea Neagra, iar estimarile arata ca este vorba despre un zacamant de gaze de peste 100 de miliarde de metri cubi, a declarat, marti, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.
"Lucrarile s-au incheiat, iar Exxon a investit acolo 1,3 miliarde de euro si a sapat sapte sonde. Nimeni pe lumea asta nu ar duce la capat un astfel de program de investitii daca nu ar fi confirmat deja potentialul acelei zone, unde se estimeaza peste 100 de miliarde de metri cubi", a spus Iancu, in cadrul unei conferinte pe tema cogenerarii si eficientei sistemului de termoficare.
El a precizat ca, in cadrul discutiilor de la summitul COP 21 de la Paris, concluziile au propulsat gazul natural drept combustibil al viitorului, in conditiile in care carbunele si petrolul sunt mult mai poluante.
"Ca element de noutate, discutiile de la ...citeste mai departe despre "Zacamant urias de gaze descoperit in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pentru aproape 9 ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 17:35
Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze naturale.
In aceasta luna au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.
Conform rezultatelor preliminare, suprafata zacamantului poate atinge 39 km patrati, iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, informeaza un comunicat postat pe site-ul Romgaz.
Daca va fi dovedita, cantitatea echivaleaza cu consumul pe trei ani al tarii noastre.
Petrom, nou zacamant de petrol si gaze: Poate fi cea mai mare descoperire in ultimii 30 de ani din Muntenia
"Pentru Romgaz parteneriatul in explorarea platformelor din Marea Neagra reprezinta o directie noua de dezvoltare a afacerii precum si a portofoliului de zacaminte.
Suntem o companie cu experienta de peste 100 de ani in lucrari on-shore, dar ...citeste mai departe despre "Zacamant important de gaze naturale, descoperit in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 12:36
Compania italiana Eni SpA a anuntat, duminica, descoperirea un zacamant gigant de gaze naturale in Marea Mediterana.
Este cel mai mare din regiune, au precizat oficialii companiei energetice, informeaza Associated Press, potrivit CNBC.
Informatia a fost publicata dupa ce directorul executiv al Eni, Claudio Descalzi, s-a intalnit in Cairo cu presedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi.
Petrom, nou zacamant de petrol si gaze: Poate fi cea mai mare descoperire in ultimii 30 de ani din Muntenia
Doua noi zacaminte de gaze naturale, descoperite in Romania
Detalii despre zacamant
Oficialii Eni au transmis ca descoperirea facuta in adancurile apelor apartinand Egiptului ar gazdui o cantitate de 849.505.397.760 de metri cubi de gaze, suprafata ...citeste mai departe despre "Zacamant gigant de gaze naturale: Poate fi unul din cele mai mari din lume" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 11:15
OMV Petrom si Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil) au descoperit, in sudul judetului Buzau, un nou zacamant de titei si gaze, existand premisele ca aceasta sa fie cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani, din zona Munteniei.
Potrivit Petrom, zacamantul a fost descoperit in perimetrul VIII Urziceni Est, prin saparea sondei de explorare Padina Nord 1, la o adancime de peste 2.500 de metri. Descoperirea se afla la circa 7 - 12 kilometri distanta de zacaminte mature, exploatate de mai bine de 50 de ani, scrie Agerpres.
Estimarile obtinute din testele de productie efectuate la cele doua straturi geologice indica o productie potentiala pe sonda de 1.200 - 2.100 bep/zi, precizeaza, miercuri, un comunicat al celui mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei.
Investitiile de explorare care au condus la aceasta descoperire realizata de OMV Petrom si Hunt Oil se ridica la 5 milioane de euro.
'Este cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani in zona Munteniei. Anul acesta, am avut cel mai ridicat nivel al investitiilor pentru explorare postprivatizare. Este important sa continuam activitatea de explorare, in conditiile in care 90% din zacamintele pe care le operam sunt mature si au atins varful de productie cu multi ani in urma. In prezent, furnizam circa 40% din necesarul de titei si gaze al Romaniei', a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare si Productie.
In perioada urmatoare, cele doua... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:39
Anul 2012 a adus atat vesti bune cat si noi reglemenatri pe piata gazelor naturale. Descoperirea unor acumulari importante de gaze ar putea schimba paradigma energetica a Romaniei.
Totusi, situatia nu este atat de roz pe cat pare. Incepand din 2013, tara noastra este "indemnata" de Comisia Europeana sa inceapa si exporturile de gaze naturale.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulari de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
Estimarile preliminare plaseaza zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Ce inseamna pentru Romania rezerva de gaze "de importanta mondiala" din Marea Neagra
"Gazul se va valorifica in piata romaneasca, ceea ce va duce la diminuarea importurilor. In plus, atunci gazul poate veni pe piata locala la un pret mai mic decat cel din import", a explicat Ionut Purica, expertul in Energie, pentru Business24.
Pentru extractia de gaze naturale, ExxonMobil va achita o redeventa cuprinsa intre 4% si 13% din valoarea productiei brute. In plus, reprezenatntii... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:03
Comisia Europeana solicita Romaniei sa modifice legislatia privind exporturile de gaze naturale si sa permita libera circulatie, fara a conditiona schimburile comerciale.
O astfel de solicitare vine dupa ce, cu cateva saptamani in urma, OMV Petrom anunta descoperirea unui zacamant de o "importanta mondiala" in Marea Neagra.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulare de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
O luna mai tarziu, Romania este somata de catre Comisia Europeana sa schimbe legislatia gazelor, anuntand initiera procedurii de infringement impotriva tarii noastre. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta. Practic, legislatia in vigoare incalca libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar.
Specialistul in Energie Ionut Purica este de parere ca Uniunea Europeana este direct interesata ca Romania sa poata exporta, tinand cont de rezervele de gaze descoperite pe teritoriul tarii noastre. Specialistul crede ca autoritatile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:00