Indicii bursieri de pe Wall Street au incheiat tranzactiile de marti in scadere puternica, dupa ce presedintele Donald Trump a anuntat ca intrerupe negocierile cu palamentarii democrati referitoare la noul program de stimulare a economiei afectate de coronavirus pana dupa alegerile prezidentiale, transmite Reuters.
Actiunile erau in crestere inainte de anuntul presedintelui, dar au trecut pe scadere dupa comentariile facute de Trump pe Twitter.
Titlurile au atins un minim al sedintei dupa tweet-ul presedintelui, indicele S&P 500 coborand cu peste 2% de la maximul atins in timpul tranzactiilor.
"Mare parte din cresterea care a avut loc in ultima saptamana s-a bazat pe sperantele ca va fi aprobat noul program de stimulare. Acum vor fi mult mai putine motive sa punem banii la lucru inainte de alegeri", a declarat Robert Phipps, director la Per Stirling Capital Management in Austin, Texas.
Indicele Dow Jones Industrial Average a inchis in declin cu 1,35%, S&P 500 cu 1,41%, iar Nasdaq Composite cu 1,58%.
Presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a avertizat marti ca redresarea economiei americane este departe de a fi incheiata.
Powell a spus ca redresarea interna ar putea sa dea inapoi daca noul coronavirus nu va fi adus sub control, iar cresterea sustinuta. ...citeste mai departe despre "Anuntul lui Donald Trump care a provocat o scadere puternica a actiunilor de la Bursa din New York" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 08:16
Chiar si dupa ridicarea restrictiilor, marile companii au continuat sa inregistreze pierderi, ceea ce inseamna ca mii de angajati vor fi disponibilizati. "Un tsunmai al concedierilor" va lovi Europa pe masura ce companiile se pregatesc sa-si restranga planul de afaceri pentru a contrabalansa colapsul din timpul pandemiei, scrie New York Times.
Pana la 59 de milioane de afaceri ar putea recurge la reducerea numarului de ore de munca sau salariile angajatilor, in industrii precum transportul si comertul cu amanuntul, potrivit unui studiu realizat de McKinsey & Company, o firma de consultatnta.
"Directorii companiilor isi dau seama ca pierderile vor dura mult mai mult decat pot supravietui in baza programelor de sprijin guvernamental, asa ca se restructureaza", a declarat Sebastian Stern, co-autor al raportului McKinsey& Company.
O cincime din cei inscrisi in prezent in programele subventionate de munca cu program scurt sunt in zona "joburilor zombie", cum le-a numit banca germana Allianz, referindu-se la industria auto si cea aeriana, restaurante, magazine si hoteluri, precum si alte sectoare care nu sunt pregatite sa faca fata unei asemenea schimbari a comportamentului consumatorilor.
"Europa a reusit sa amortizeze efectele initiale ale crizei", a declarat John Hurley, manager senior in cercetare la Eurofound.
Corporatiile si firmele de vanzare cu amanuntul care functioneaza mult sub capacitate de la inceputul crizei vor reduce zeci de mii de pozitii in... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 11:55
Guvernatorul din New York a anuntat ca trimite armata intr-un oras din nordul statului american, in incercarea de a tine sub control raspandirea coronavirusului.
Garda Nationala va livra mancare persoanelor aflate in carantina din New Rochelle, unde exista o zona rosie, "de izolare", de 1,6 km.
Din aceasta zona provin cele mai multe cazuri de coronavirus din SUA, a spus guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, citat de BBC.
Pana in prezent, exista peste 1.000 de cazuri confirmate de coronavirus in SUA.
In New York exista 173 de cazuri, cele mai multe din SUA, 108 dintre acestea fiind confirmate in Westchester, unde se afla New Rochelle - "focarul de infectie".
Amintim ca, sambata, Andrew Cuomo a decretat stare de urgenta pentru a lupta impotriva noului coronavirus, care continua sa se raspandeasca.
Starea de urgenta face posibila accelerarea procedurilor de achizitie de echipamente si de angajare de personal, exact de ceea ce avem nevoie in prezent, a explicat guvernatorul intr-o conferinta de presa la Albany, in weekend.
Potrivit acestuia, costul luptei cu COVID-19 a fost "probabil" de 30 de milioane de dolari pe saptamana pentru acest stat american.
Guvernatorul a mai anuntat ca in prezent se fac teste pentru coronavirus 24 de ore pe zi, prin aceasta urmarindu-se identificarea cat mai multor cazuri pozitive pentru a le izola si a incetini raspandirea virusului.
Citeste si:
SUA: Pompeo numeste coronavirusul drept "virusul Wuhan", cu riscul... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 10:44
Intercontinental Exchange (operatorul Bursei de la New York) a anuntat ca a abordat compania de comert electronic online eBay Inc pentru "a explora o gama larga de oportunitati", transmite Reuters.
Declaratia vine dupa ce surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au informat ca ICE discuta o potentiala preluare a eBay. Achizitia ar depasi 30 de miliarde de dolari si reprezinta o modificare semnificativa a obiectivului operatorului bursier american de a se concentra pe pietele financiare.
In comunicat, ICE a precizat ca "eBay nu s-a angajat intr-un mod semnificativ" si, ca rezultat, nu este in negocieri privind vanzarea completa sau partiala a companiei de comert electronic online.
Publicatia The Wall Street Journal, care a raportat prima data discutiile privind tranzactia, a explicat ca ICE nu este interesata de divizia de mica publicitate a eBay, pe care compania de comert electronic online ar vrea sa o vanda.
Reprezentantii EBay nu au dorit sa comenteze informatia.
Actiunile EBay au urcat marti cu 8,7%, la 37,41 dolari, in urma publicarii articolului din WSJ, iar capitalizarea sa bursiera a ajuns la 30,4 miliarde de dolari. Titlurile ICE au scazut cu 7,5%, la 92,59, iar capitalizarea sa bursiera se situeaza la 51,6 miliarde de dolari. mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 16:07
Papa Francisc efectueaza o vizita in Romania - o tara aflata la periferia catolicismului si Europei - pentru a lansa un apel la unitate si avertiza asupra pericolelor populismului, la cateva zile dupa alegerile europene, marcate de o ascensiune a acestui fenomen, comenteaza Jason Horowitz si Kit Gillet in editia online de vineri a New York Times.
Suvernaul Pontif incearca, in aceasta vizita de trei zile in aceasta fosta tara comunista - un stat membru UE hotarat european in prezent -, sa vindece vechea Schisma intre bisericile catolica si ortodoxa, apreciaza cotidianul american.
El va reaminti Batranului Continent valorile sale comune si isi va exprima sustinerea fata de minoritatea etnica rroma care, in unele tari, a ajuns tinta "vitriolului" extremei drepte, adauga NYT.
In ultimii ani, populistii s-au ridicat, de la periferie, cu scopul de a slabi aliatii proeuropeni ai papei, cel mai recent in Franta si Italia.
Romania a parut vineri sa-i primeasca mai bine mesajul, comenteaza ziarul.
Suveranul Pontif va trece, la Bucuresti, pe langa locul in care fostul dictator Nicolae Ceausescu si-a sustinut ultimul discurs, in Piata Revolutiei, de la balconul in care flutura acum steagul Uniunii Europene, la care tara a aderat in 2007 si a carei presedintie semestriala o detine pentru prima oara.
Intalnirea papei cu oficiali guvernamentali la Palatul Cotroceni are loc intr-o perioada de tensiuni, dupa ce Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat (PSD,... mai mult
Vineri, 31 Mai 2019, ora 14:19
Zeci de familii ale diplomatilor si functionarilor romani din New York traiesc intr-o cladire care de mai bine de un an de zile nu are gaz. Mai mult, apa calda lipseste de multe ori iar sobolanii misuna in voie prin apartamente si holuri.
Situatia este relatata de Daiana Voiculescu, profesor la NYU School of Medicine. Ea precizeaza ca la alegerile europarlamentare de duminica, sectia de vot a fost organizata chiar in acea cladire, iar in timpul scrutinului au plutit in aer "parfum si fericire".
"Sectia de vot de la New York a fost duminica una de elita: personalul biroului electoral a fost suplimentat cu 50%, scaune au fost asezate pe trotuar (e drept, dupa ce a votat ministrul de externe, scaunele au fost luate "ca sa nu se fure"), apa a fost pusa la dispozitia votantilor, iar femeile gravide si cu copii au avut prioritate. Parfum si fericire au plutit in aer", scrie Diana Voiculescu pe Facebook.
Dar, povesteste ea, in spatele acestei bune organizari se afla o mizerie tipica lumii a treia.
"Insa sub pres duhnea mizeria tipica lumii a treia. De mai mult de un an, zecile de familii ale diplomatilor si functionarilor romani care traiesc in Cladire nu au gaz menajer. Gazul a fost intrerupt in primavara lui 2018 de catre municipalitate pentru probleme grave de siguranta, probleme pe care statul roman - proprietar al Cladirii - ar trebui sa le rezolve.
In 2019, diplomatii romani din New York gatesc pe resouri electrice portabile. Apa calda lipseste de multe ori,... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 15:53
Primarul orasului New York, Bill de Blasio, care s-a alaturat luptei impotriva schimbarilor climatice, doreste sa interzica construirea altor zgarie nori sau cladiri din sticla si otel, deoarece risipesc prea mult energie.
Propunerea face parte din ansamblul de masuri prin care Big Apple incearca sa reduca cu 30 % emisia gazelor cu efect de sera pentru 2030, noteaza miercuri EFE.
"New York este locul celor mai frumosi zgarie nori din lume, dar cladirile noastre emblematice sunt si cea mai mare sursa de emisii de carbon ale orasului", a spus primarul care vrea sa trimita un proiect de lege spre aprobarea Consiliului municipal.
In general, complexul de zgarie nori al orasului este responsabil de 70 % din poluarea mediului.
Potrivit primariei, daca o companie vrea sa construiasca zgarie nori din sticla si otel nu va putea utiliza aceste materiale decat daca ia masurile necesare pentru a reduce emisiile de carbon. "Orasul New York nu va mai permite inaltarea de cladiri care sa afecteze Pamantul si sa ne ameninte viitorul", a spus Bill de Blasio.
Initiativa face parte din proiectul 'Green New Deal', emblema sub care Partidul Democrat vrea sa dezvolte un sistem de bunastare bazat pe sanatatea publica, combaterea schimbarilor climatice printr-o crestere a taxelor cu 70%, fata de cele actuale de 37%.
Propunerea se alatura pachetului de masuri aprobate deja de Consiliu, asa numita Lege a Mobilizarii Climatice pe care organizatiile ecologiste au considerat-o... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2019, ora 12:30
Compania de ridesharing Uber se va lista la bursa din New York, aceasta fiind una din cele mai asteptate listari ale anului.
Decizia de a opta pentru indicele Nasdaq (cu o puternica componenta tehnologica) al bursei de pe Wall Street a fost anuntata prima data de Bloomberg, care cita surse aflate sub protectia anonimatului.
Si rivala mai mica a Uber - Lyft - se pregateste de listare si va opta tot pentru indicele Nasdaq. Alte companii tehnologice importante, cum ar fi Google, Apple si Facebook, sunt incluse in indicele Nasdaq.
Analistii se asteapta ca in aprilie Uber sa lanseze oferta sa publica initiala (IPO), care ar putea evalua compania la 120 miliarde de dolari.
Decizia Uber vine pe fondul sporirii apetitului investitorilor pentru noile listari la bursa.
Joi, actiunile Levi Strauss au urcat cu 32% dupa ce renumitul producator american de blugi a revenit pe bursa dupa mai mult de trei decenii.
Alte listari importante asteptate in 2019 sunt cele ale Pinterest, Airbnb si Slack. mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 10:45
Faptul ca Laura Codruta Kovesi nu este sustinuta pentru a ocupa una dintre cele mai importante functii in structura institutionala a UE - sefia Parchetului European - tocmai de catre oficialii romani a atras atentia jurnalistilor de la prestigiosul cotidian american New York Times.
"Fosta luptatoare anticoruptie din Romania, selectata pentru o functie in UE, se confrunta cu atacaturi la ea acasa", scrie Kit Gillet in New York Times.
Jurnalistul strain aminteste ca in perioada in care Laura Codruta Kovesi a fost sefa agentiei anticoruptie din Romania, mii de oficiali guvernamentali si oameni de afaceri au fost urmariti penal cu succes in ceea ce a devenit o victorie importanta impotriva spagii intr-o tara care este printre cele mai corupte din Europa.
"Dar, ca procuror independent, Kovesi si-a facut, de asemenea, dusmani puternici. Ministrul Justitiei din Romania, Tudorel Toader, a declansat inlaturarea sa in vara trecuta, acuzand-o ca a abuzat de putere si ca a distrus imaginea Romaniei in afara, atragand public atentia asupra problemelor tarii in privinta coruptiei", noteaza New York Times.
Acum, aminteste sursa citata, Kovesi se afla in prima faza a procesului de selectie pentru a fi primul procuror sef european, iar Toader incearca sa impiedice numirea sa in functie.
Kit Gillet aminteste ca la inceputul acestui an Toader a propus schimbarea legii care ar permite "politicienilor si altor condamnati pentru coruptie din 2014 sa atace verdictele - ceea ce ar... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 07:38