Munca de acasă prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, iar în funcție de nivelul tău de motivație și diferiți factori de la job, părțile rele le pot întrece pe cele bune. Chiar dacă ai multe libertăți, de la cum lucrezi, la cum îți aranjezi biroul, de cele mai multe ori, distragerile de atenție pot fi problematice. Păstrarea unui nivel de concentrare optim poate fi destul de dificilă; de la responsabilitățile pe care le ai acasă, până la metodele de divertisment pe care le deții, lucratul în propria locuință devine o provocare. Din acest motiv, este întotdeauna benefic să cauți soluții pentru a-ți îmbunătăți motivația și puterea de concentrare.
Din fericire, acasă îți poți amenaja biroul după propriul stil și propriile nevoi, așa că poți apela la câteva trucuri care să-ți îmbunătățească productivitatea. Trebuie să ții cont de faptul că aspectul și organizarea spațiului de muncă sunt extrem de importante, având puterea să te imerseze în lucru sau să te distragă de la activități productive. Amenajarea locuinței are un impact mare asupra stilului de viață, iar acest lucru este deosebit de adevărat pentru biroul personal. Modul în care îți amplasezi biroul, felul în care îți depozitezi depozitezi lucrurile, cromatica pe care o alegi și decorațiunile sunt toate lucruri care vor determina productivitatea ta. Următoarele sfaturi te vor ajuta să-ți creezi un spațiu potrivit pentru... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2021, ora 18:21
Munca de acasa ofera o serie de noi posibilitati angajatorilor de a-si structura businessurile si de a-si proteja personalul.
Pentru a limita raspandirea virusului SARS-CoV-2, Ministerul Muncii a recomandat telemunca pentru toate companiile la care acest lucru este posibil. In Romania, munca de acasa este o practica foarte comuna, care a fost reglementata prin Legea nr. 81/2018.
Pentru multi angajati, aceasta schimbare a fost benefica, insa pentru altii a fost un calvar. Iata cateva dintre avantajele si dezavantajele telemuncii:
Avantajele muncii de acasa
Un prim avantaj este flexibilitatea. Pentru ca nu mai sunt constransi sa vina la birou, angajatii pot accepta un program mai flexibil, ceea ce este benefic in special in cazul companiilor care lucreaza cu clienti de pe alte fusuri orare.
Avand in vedere ca pot sta acasa si astfel pot avea grija de copii si de familie, multi angajati pot ramane mai mult timp in echipa. Deoarece au posibilitatea sa imbine viata profesionala cu cea personala si astfel sa petreaca mai mult timp alaturi de cei dragi, salariatii pot capata mai multa incredere in angajator, ceea ce poate duce la formarea unei echipe loiale.
Totodata, telemunca ii poate ajuta pe angajati sa economiseasca timp si bani. Nu vor mai pierde minute in sir in trafic pentru a se deplasa spre si dinspre locul de munca si vor putea face economii prin eliminarea costurilor de transport.
Munca de acasa poate insemna si o crestere a productivitatii. Un... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 18:21
Aproape jumatate (46,4%) dintre angajatii care impart biroul de acasa cu copiii lor recunosc ca le este greu sa isi organizeze eficient activitatea in conditiile in care trebuie sa se ocupe, pe langa sarcinile de serviciu, si de solicitarile copiilor, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.
Astfel, doi din cinci respondenti si-ar dori sa poata lucra de acasa insa cu un program flexibil, astfel incat sa se poata ocupa si de cei mici cat timp cresele si scolile sunt inchise.
Cu toate acestea, nu toti au sustinerea angajatorului sa-si organizeze timpul si sarcinile de lucru in functie de situatia personala. Aproape 40% dintre angajatii care au participat la sondajul BestJobs sustin ca angajatorul se arata deranjat cand solicita doua ore libere in timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar le acorda totusi timpul necesar, in timp ce 28,6% se plang ca angajatorul nu le permite deloc acest lucru.
Chiar daca lucreaza de acasa, un sfert dintre angajati arata ca ajung sa aloce mai mult de opt ore pe zi activitatii profesionale, mai ales ca sunt adesea intrerupti de copii.
In aceste conditii, cei mai multi dintre ei spun ca, atunci cand nu pot acorda atentie celor mici, ii lasa sa-si ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) si doar 18% sunt ajutati de celalalt parinte.
Majoritatea parintilor (71,4%) reuseste sa aloce mai putin de 4 ore pe zi copiilor pentru toate activitatile pe care le... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 11:48
Cei peste 700 angajati ai Adobe Romania, cel mai mare centru de dezvoltare si cercetare al Adobe in Europa, au primit ziua de 15 mai libera din partea companiei.
Ziua Internationala a Familiei, sarbatorita pe 15 mai, a fost declarata zi libera la nivelul intregii companii, in semn de multumire pentru dedicare si efortul colectiv de a mentine performanta la cel mai inalt nivel in produsele dezvoltate in aceasta perioada dificila.
Sprijin financiar si non-financiar extins pentru perioada de work from home
Echipa Adobe Romania, implicata majoritar in cercetare si dezvoltare software pentru produse Adobe cu impact global, lucreaza de acasa de la inceputul lunii martie, pentru a reduce expunerea angajatilor la riscul imbolnavirii cu coronavirus.
Dupa ce la anuntarea masurii de work from home toti angajatii au primit un fond de 250$/persoana pentru echipamente office pentru acasa, recent fondul fiecarui angajat a fost extins cu inca 250$/persoana.
Sprijinul financiar alocat fiecarui angajat a ajuns astfel la 500 $/persoana, suma putand fi utilizata de angajati pentru orice echipamente sau produse care sa le asigure confort in biroul de acasa.
In plus, grija fata de angajati se extinde si catre arii dincolo de confortul fizic, catre echilibrul emotional. Toti angajatii beneficiaza de un program prin care pot folosi serviciile unui psiholog, iar in cadrul acestui program pot apela gratuit si la serviciile unui consultant financiar.
"In continuare, principala... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 14:30
Tot mai multi romani au lucrat de acasa in ultima luna si jumatate, in contextul pandemiei de coronavirus, iar Bucurestiul este lider detasat in Romania in privinta numarului de angajati care fac work from home. Capitala este totodata si cel mai bun oras din lume in care sa lucrezi de acasa.
Potrivit unui clasament facut de Broadband Deals, citat de Travel Daily News, Bucurestiul este pe primul loc in acest top, in ce priveste lucratul de acasa sau de la distanta.
Iata si care au fost indicii luati in calcul, fiind analizate 50 de mari orase ale lumii:
Viteza medie a Internetului - trebuie sa fie de incredereExistenta companiilor de livrare a mancarii acasaNumarul disponibil al locurilor de munca ce poate fi facuta de acasaCostul unui laptop in acel orasCostul vietii
Citeste si:
Cele mai ieftine destinatii pentru weekend, in Europa. Cum sta BucurestiulSurpriza la puterea de cumparare: Bucurestiul este sub Sofia sau Brasov
"Daca lucrati din Bucuresti, nu veti duce lipsa de mancare la pauza de pranz, cu optiuni de mancare uimitoare de la Uber Eats sau de la restaurantele unde se poate lua la pachet", scriu autorii studiului, adaugand ca prima investitie trebuie insa facuta intr-un laptop.
Bucurestiul este pe primul loc si la proportia de locuri de munca de acasa, din total - 4,33%, fiind urmat de San Francisco - 4,29%, singurele doua orase analizate cu peste 4%. Spre comparatie, Tokio are doar 0,13% locuri de munca de acasa, din total.
Cu o viteza... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 08:57
Masurile luate pentru a stopa raspandirea noului coronavirus au inclus, printre altele, si lucratul de acasa, acolo unde se poate. Companiile cu experienta in flexibilizarea muncii s-au adaptat mai rapid, iar celelalte au fost nevoite sa se conformeze si sa invete din mers.
Informatii esentiale despre COVID-19: Cum te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa
Posibilitatea de a lucra de acasa cateva zile pe luna, flexibilizarea programului de munca si telemunca sunt tot mai cerute de cativa ani incoace. Tonul a fost dat de companiile IT, au urmat multinationalele si unele startup-uri, iar apoi a devenit un beneficiu dorit de multi angajati romani.
In 2018, 8 din 10 participanti la un studiu eJobs au spus ca isi doresc sa lucreze remote macar o zi pe saptamana. Printre principalele motive pentru care ar face o astfel de schimbare se numara o mai buna gestionare a timpului de lucru, eliminarea timpului pierdut in trafic si cresterea gradului de confort personal. De asemenea, pe lista beneficiilor se mai numara reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de pranz, cresterea productivitatii, dar si scaderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou.
Mai mult, 32,4% spun ca munca de acasa le ofera ocazia de a petrece mai mult timp cu familia, iar 48% dintre participantii la studiu au declarat ca, de cand lucreaza de acasa, productivitatea lor a crescut.
Sunt, insa, si angajati care prefera in continuare varianta... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 00:00