Inainte de a deveni unul dintre cei mai renumiti adversari ai proiectelor de lege SOPA si PIPA, Google a finantat eforturile de lobby ale initiatorilor, desi nu este specificat care era pozitia companiei.
Conform unor documente, Google a cheltuit 370.000 de dolari pentru promovarea celor doua legi care ar fi cenzurat aproape orice actiuni pe internet. Contributia companiei este doar o parte din cei 3,76 milioane de dolari stransi pentru a face cele doua legi cunoscute, scrie TechCrunch.
In documentul facut public de autoritatile americane nu este mentionata insa pozitia companiei, daca acestia au donat banii pentru a milita pentru sau impotriva celor doua proiecte legislative care ar fi facilitat arestarea a milioane de oameni din jurul lumii, dar si a inchiderii unei serii intregi de site-uri fara o baza reala.
Oficialii companiei au refuzat sa comenteze noua informatie ajunsa in presa, dar este clar ca aproape toate organizatiile mari erau afectate au contribuit cu bani pentru lobby. Wikipedia a scos din buzunar doar 10.000 dolari, conform documentului, iar Motion Pictures Association America, una din organizatiile care ar fi avut cel mai mult de castigat din aprobarea legii, a donat 850.000 dolari.
De altfel, Recording Industry Association of America a donat peste 530.000 de dolari, in timp ce Information Technology Industry Council a depasi donatia Google cu cateva zeci de mii de dolari.
Niciuna din companii nu si-a expus pozitia fata de SOPA si PIPA... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 08:12
Un proiect de lege propus de guvernul SUA face furori in mediul online. Daca va fi adoptata, leaga va inchide orice site pe care sunt publicate informatii fara drepturi de autor.
Daca PIPA sau PROTECT IP (Actul pentru Prevenirea Pericolelor Online Reale la adresa Creativitatii Economice si a Furtului Proprietatii Intelectuale), vor fi adoptate, ar putea da guvernului SUA si detinatorilor de drepturi de autor puteri fara precedent asupra site-urilor banuite ca incalca aceste drepturi, inclusiv asupra site-urilor aflate in afara SUA.
Facebook-ul, inchis daca un utilizator posteaza o informatie fara drepturi de autor
O astfel de lege ar putea afecta si site-urile de socializare, care vor fi obligate sa supravegheze fiecare post al utilizatorilor sai. In prezent, site-urile beneficiaza de un refugiu (safe harbor) care le absolva de responsabilitatea pentru continutul incarcat de utilizatori(muzica, filme, fotografii).
Site-urile trebuie doar sa ofere o metoda prin care detinatorii de copyright sa poata identifica si sterge documentele care incalca drepturile de autor, potrivit paginii de protest dexonline.ro.
Dar daca PIPA si SOPA ar deveni legi, clauza de refugiu ar fi desfiintata. Intr-un scenariu extrem, Facebook ar putea fi inchis imediat ce unul dintre utilizatori incarca o fotografie asupra careia nu detine drepturi de autor.
Prin urmare, daca incarci un videoclip si pe fundal se aude o melodie asupra careia nu ai drepturi de autor ai putea ajunge... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 08:23
Mai multi suporteri ai SOPA, legea anti-piraterie din SUA, au inceput sa isi retraga sprijinul pentru aceasta lege dupa ce o sumedenie de petitii au inceput sa apara pe Internet.
Site-uri precum Google, Facebook, Twitter, Flickr si chiar dex.ro, dar si nenumarate alte pagini populare au protestat astazi impotriva legii care ar permite practic o cenzurare a continutului distribuit pe internet si sanctionarea site-urilor care sunt banuite de incalcarea drepturilor de autor, scrie TechCrunch.
Politicienii americani care sustineau proiectul de lege au inceput sa dea inapoi cand si-au dat seama ca ar putea pierde din fani. Pana acum Ben Quayle si Lee Terry au luat aceasta decizie, in timp ce parlamentarul Justin Amash s-a alaturat miscarii anti SOPA si PIPA, facand acest lucru public pe pagina sa de Facebook.
Proiectul legislativ este puternic sustinut de industria muzicala si cinematografica din SUA, in dorinta de a interzice distribuirea de materiale piratate. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 21:30
Cele mai populare site-uri inactive, in urma prostestului SOPA
Miercuri, mai multe companii de tehnologie isi vor sista serviciile online pentru a demonstra impotriva reglementarilor a doua legi controversate din Statele Unite: PIPA si SOPA.
Pipa este un proiect de lege care ar da guvernului SUA si detinatorilor de drepturi de autor puteri asupra site-urilor care sunt banuite ca incalca drepturile de autor. Votul pentru aprobarea acestei legi va avea loc in data de 24 ianuarie.
SOPA este o versiune similara a legii amintite, propusa in Camera Reprezentantilor din SUA.
In cine ai increderem ai mare pentru datele confidentiale: Facebook sau banci?
Facebook si Google, dar si alte companii online, colecteaza datele personale ale utilizatorilor online si le folosesc pentru a obtine profituri uriase din publicitate. SWIFT (Society for Worldwide Interbank FinancialTelecommunication),o organizatie globala nonprofit, lucreaza la un sistem care le-ar permite utilizatorilor de Internet sa-si stocheze si sa-si administreze singuri propriile date, precum o banca isi administreaza banii.
Companii in care merita sa investesti
Forbes face o lista de companii inovative, in care merita investiti bani. Aceste companii si-ar putea creste considerabil cota de piata pe termen lung. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 10:35
Versiunea in limba engleza a enciclopediei virtuale Wikipedia nu va mai putea fi accesata timp de 24 de ore, miercuri, in semn de protest fata de proiectul de lege impotriva pirateriei pe internet 'Stop Online Piracy Act' (SOPA) pe care-l dezbate Congresul SUA, informeaza marti EFE.
Comunitatea Wikipedia a optat pentru a opri accesul la versiunea in engleza a Wikipedia timp de 24 de ore, in semn de protest fata de propunerile legislative din Statele Unite, a semnalat pe site-ul sau Fundatia Wikimedia.
Proiectul de lege SOPA si versiunea sa din Senat vor dauna Internetului liber si deschis si vor oferi noi intrumente pentru cenzurarea de site-uri internationale in SUA, a adaugat Fundatia.
Wikipedia face parte din platforma Netcoalition.com, in care s-au unit Google, Yahoo!, Facebook, Foursquare, Twitter, Amazon, Mozilla, AOL, eBay, PayPal, IAC, LinkedIn, OpenDNS si Zynga in incercarea de a paraliza initiativa legislativa.
Google si Facebook au lasat deschisa posibilitatea de a-si inceta serviciile.
Proiectul 'Stop Online Piracy Act' ar permite Departamentului de Justitie american sa urmareasca si sa deconecteze orice particular sau intreprindere care ar putea fi acuzata de utilizarea de material protejat de drepturi de autor in SUA si in afara tarii. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 09:18