In 2019, Kaspersky a impiedicat atacurile efectuate de Shlayer, un malware dintr-o familie de troieni, care a incercat sa infecteze cel putin un dispozitiv din zece care folosesc Kaspersky Solutions for Mac, aceasta amenintare fiind cea mai raspandita pentru utilizatorii de macOS.
Cu un sistem inteligent de distributie, malware-ul se raspandeste printr-o retea partenera, prin intermediul site-urilor de divertisment si chiar prin Wikipedia, demonstrand ca pana si utilizatorii care viziteaza doar site-uri legale au nevoie de protectie suplimentara online.
In ciuda faptului ca macOS este considerat in mod traditional un sistem mult mai sigur, exista inca atacatori cibernetici care isi incearca norocul, pacalind utilizatorii. Pe baza statisticilor Kaspersky, Shlayer - cea mai raspandita amenintare macOS in 2019 - este un bun exemplu in acest sens.
Este specializata in instalarea de adware - programe care deranjeaza utilizatorii prin furnizarea de reclame ilicite, interceptand si colectand interogarile browser-ului utilizatorului si modificand rezultatele cautarilor pentru a distribui si mai multe mesaje publicitare.
Ponderea Shlayer dintre toate atacurile asupra dispozitivelor macOS inregistrate de produsele Kaspersky in perioada ianuarie - noiembrie 2019 s-a ridicat la aproximativ o treime (29,8%), aproape toate celelalte programe din top 10 amenintari pentru MacOS fiind adware-ul pe care Shlayer il instaleaza: AdWare.OSX.Bnodlero, AdWare.OSX.Geonei,... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 13:50
Un judecator din Ankara a ordonat miercuri incetarea restrictiilor aplicate in Turcia enciclopediei online Wikipedia, unul din site-urile de Internet cel mai des accesate din lume.
Wikipedia este indisponibila in Turcia de trei ani, insa luna trecuta Curtea Constitutionala a decis ca blocajul constituie o incalcare a libertatii.
Hotararea de miercuri urmeaza sa fie transmisa BTK, autoritatea turca pentru tehnologia comunicatiilor, institutia in masura sa deblocheze efectiv accesul la site-ul de Internet. Judecatorul s-a pronuntat la numai cateva ore dupa publicarea in intregime a deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Turciei.
Autoritatile turce au blocat Wikipedia in 2017, dupa publicarea a doua articole care faceau legaturi intre Ankara si unele organizatii extremiste, reaminteste AFP. Volumul de informatii devenit indisponibil pentru utilizatorii de Internet din Turcia a provocat un soc, chiar daca administratia condusa de presedintele Recep Tayyip Erdogan este acuzata frecvent de incalcarea libertatii de exprimare, apreciaza agentia.
Continutul Wikipedia poate fi dezvoltat de orice utilizator; functionarea enciclopediei online se realizeaza cu ajutorul unor colaboratori voluntari. In mai 2019, Wikimedia - fundatia care administreaza Wikipedia - a anuntat ca a reclamat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) blocajul aplicat de Turcia.
Utilizatorii turci de Internet puteau ocoli interdictia accesand alte site-uri care preiau... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 23:10
Curtea Constitutionala din Turcia a decis ca blocarea accesului de catre Guvern la platforma Wikipedia este neconstitutionala.
Curtea a spus ca interdictia incalca dreptul la libertatea de exprimare si a cerut sa fie ridicata, informeaza BBC.
Guvernul turc a interzis Wikipedia in 2017 din cauza articolelor care sugerau ca Turcia a colaborat cu militanti jihadisti in Siria.
Decizia de joi este o victorie importanta pentru Wikipedia Foundation. Curtea Constitutionala a votat 10 la 6 ca interdictia a incalcat dreptul la exprimare. Este asteptat ca autoritatile sa puna in aplicare hotararea.
Sub conducerea presedintelui Recep Erdogan, tara este un participant cheie la conflictul din Siria. Turcia gazduieste 3,7 milioane de refugiati si a construit controversatele "zone sigure" de-a lungul granitei de nord-est.
Potrivit organizatiei Reporteri fara Frontiere, Turcia ocupa locul 157 din 180 de tari privind libertatea presei. Cenzorii turci au blocat deseori, temporar, site-uri care aveau un continut critic la adresa Guvernului.
Wikipedia Foundation a apelat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in acest caz, sustinand ca blocarea enciclopediei online a incalcat dreptul la libertatea de exprimare. ...citeste mai departe despre "Blocarea accesului la Wikipedia in Turcia e neconstitutionala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 19:03
Cofondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a lansat o noua retea de socializare online care spera sa rivalizeze cu Facebook si Twitter pentru a combate "vanatoarea de click-uri" si "titlurile inselatoare", relateaza Financial Times.
WT:Social, site-ul noii sale retele sociale, permite utilizatorilor sa distribuie link-uri cu articole de presa care apoi sa fie dezbatute pe modelul news feed-ului de la Facebook. Subiectele variaza de la politica si tehnologie la heavy metal si apicultura.
Desi compania nu are nicio legatura cu Wikipedia, Wales a imprumutat modelul de business al enciclopediei online. WT:Social se va baza pe donatii de la o mica subcategorie de utilizatori pentru a permite retelei sa functioneze fara reclame pe care acesta le blameaza pentru ca incurajeaza un tip gresit de implicare pe retelele sociale.
"Modelul de busimess al companiilor din social media, de publicitate pura, este problematic", a declarat Wales.
"Se pare ca marele castigator este un continut de calitate scazuta", a adaugat acesta.
In timp ce algoritmii Facebook si Twitter asigura ca postarile cu cele mai multe comentarii sau aprecieri apar primele, in timp ce WT:Social afiseaza mai intai link-urile noi.
Cu toate acestea, WT:Social spera sa adauge un buton cu "sageata in sus" care sa permita utilizatorilor sa recomande postarile de calitate.
De la lansarea sa de luna trecuta, WT:Social se apropie de 50.000 de utilizatori, potrivit lui Wales, numarul lor dublandu-se in ultima... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 20:25
China va lansa o versiune online a enciclopediei sale nationale, in 2018, cu scopul de a concura in acest fel cu platforma Wikipedia.
Oficialii chinezi au spus ca peste 20.000 de persoane au fost angajate pentru a lucra la acest proiect, ce va contine 300.000 de referinte de cel putin 1.000 de cuvinte fiecare.
Spre deosebire de Wikipedia, versiunea chineza va fi creata de un grup select de specialisti de la universitati nationale, in timp ce in cazul celebrei platforme americane editarea este realizata de voluntari, informeaza BBC.
Wikipedia este disponibila in China, insa unele dintre continuturile platformei sunt blocate in aceasta tara.
Enciclopedia Chinei "nu este o carte, ci Marele Zid al Culturii", a spus Yang Muzhi, editorul-sef al proiectului, care prezideaza Asociatia Distribuitorilor de Carte si Periodice din China, la inceputul lunii aprilie.
Yang Muzhi, care considera ca Wikipedia va fi un concurent al noului produs, a afirmat ca tara lui - China - se confrunta cu o presiune internationala pentru a isi dezvolta propria platforma online, cu scopul de a ghida "publicul si societatea".
Enciclopedia Chinei a fost publicata pentru prima data in 1993, pe hartie, ca suport pentru elevi si cercetatori. A doua editie a fost retiparita in 2012.
Insa criticii au spus ca aceste volume, finantate de stat, au omis sau au distorsionat anumite referinte din motive politice.
Ideea unei versiuni online a acestei enciclopedii a fost aprobata in 2011, insa... mai mult
Miercuri, 03 Mai 2017, ora 12:56
Autoritatea de telecomunicatii din Turcia a anuntat ca a decis sa blocheze accesul utilizatorilor din tara la enciclopedia online Wikipedia din cauza mai multor articole in care guvernantii turci sunt acuzati de sprijinirea terorismului.
"In ciuda tuturor eforturilor, acest continut, care afirma in mod eronat ca turcii sprijina organizatii teroriste, nu a fost eliminat", se arata intr-un mesaj postat de autoritatea de telecomunicatii pe Twitter, transmite DPA.
Prin urmare, autoritatile turce au decis sa blocheze intreaga platforma, pentru ca nu pot bloca in mod selectiv anumite pagini ale enciclopediei Wikipedia.
De asemenea, autoritatea a cerut site-ului sa elimine acele articole controversate.
Grupul "Turcia Blocheaza" a detectat sambata dimineata blocarea accesului in toate limbile la enciclopedia online Wikipedia.
"Pierderea disponibilitatii este consistenta cu filtrele utilizate pentru a cenzura continut in tara", au anuntat activistii de la "Turcia Blocheaza".
Utilizatorii au primit un mesaj ca nu vor putea sa acceseze site-ul atunci cand au folosit furnizori de Internet din Turcia.
Anterior, activistii au acuzat autoritatile turce de blocarea accesului la retele sociale precum Twitter sau Facebook.
Guvernul de la Ankara a negat in trecut ca ar bloca anumite site-uri, aruncand vina pe cresterea traficului pe internet in timpul atentatelor sau chiar a alegerilor prezidentiale din Turcia. ...citeste mai departe despre "Wikipedia a fost blocata... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 16:55
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, va lansa un serviciu online, Wikitribune, care va promova fact-checkingul (verificarea faptelor), cu scopul de a lupta cu stirile false.
Wikitribune va fi o platforma online care va combina munca jurnalistilor profesionisti cu eforturile depuse de voluntari, pentru a produce "stiri de interes global si bine verificate".
Noul site va putea fi accesat gratuit, dar va accepta si donatii lunare din partea unor "suporteri", care vor avea astfel dreptul de a sugera subiecte ce ar putea fi acoperite din punct de vedere mediatic.
Wikitribune va publica, de asemenea, transcrieri integrale ale unor interviuri, acolo unde este posibil acest lucru, ca parte a obiectivului sau de a oferi cititorilor o transparenta deplina.
"Wikitribune inseamna stiri facute de oameni si pentru oameni", a spus Jimmy Wales.
"Va fi pentru prima data cand jurnalistii profesionisti si cetatenii-jurnalisti vor lucra umar la umar, ca egali, scriind articole in timp ce se petrec anumite evenimente, editandu-le live pe masura ce ele se dezvolta si fiind sprijinite tot timpul de o comunitate de voluntari care verifica si reverifica toate faptele", a spus Jimmy Wales.
Surse proeminente de stiri precum Google si retelele de socializare precum Facebook au fost deja criticate aspru in ultimele luni pentru faptul ca au contribuit la raspandirea stirilor false pe platformele lor online.
Atat Google, cat si Facebook au anuntat ca isi vor ameliora instrumentele... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 12:13
O agentie guvernamentala rusa le-a solicitat, luni, furnizorilor de internet sa blocheze accesul la o pagina Wikipedia, in limba rusa, deoarece continea informatii interzise despre un tip de canabis, dar site-ul a fost "deblocat", dupa ce articolul respectiv a fost editat.
Odata ce solicitarea a fost facuta, organizatia care se ocupa de site-ul respectiv a avertizat ca versiunea in limba rusa a Wikipedia ar putea devenit total inaccesibila, intrucat Wikipedia foloseste un protocol protejat, ceea ce inseamna ca furnizorii nu pot bloca pagini separate ale aceluiasi site, potrivit Huffington Post.
Cand presedintele Vladimir Putin s-a intors la Kremlin, in 2012, Rusia a adoptat legislatia care interzice site-urile ce contin pornografie infantila, materiale referitoare la droguri si cele care sustin sinuciderile.
Criticii lui Putin spun ca legislatia restrictioneaza libertatea online si poate duce la interzicerea mai multor tipuri de continut general, dar Guvernul rus a spus ca ...citeste mai departe despre "Wikipedia in rusa, blocata - Marijuana, marul discordiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 20:48
Fundatia Wikimedia, agentia non-profit din spatele website-ului Wikipedia, a decis sa dea in judecata Agentia Nationala de Securitate (NSA) si Departamentul de Justitie, in cauza masivului program de supraveghere electronica a americanilor.
Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a anuntat procesul marti, scrie The Independent.
"Astazi depunem plangere impotriva NSA pentru a proteja drepturile celor 500 de milioane de oameni care folosesc ...citeste mai departe despre "Wikipedia da NSA in judecata" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 21:18