Zona euro poate inregistra crestere economica durabila doar prin reforme pe piata muncii si cea financiara, pentru a debloca investitiile si a imbunatati productivitatea, a declarat luni presedintele bancii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, transmite MarketWatch.
"Cea mai mare problema a zonei euro este perspectiva intunecata de crestere. Cererea scazuta joaca un rol, acesta este motivul pentru care politica monetara este atat de relaxata, dar trebuie sa confruntam deficientele structurale, pentru a debloca inovatiile si a sustine productivitatea", a afirmat Weidmann intr-o conferinta la Madrid.
Weidmann nu s-a referit si la perspectivele politicii monetare europene.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a alimentat vineri sperantele pentru o suplimentare a lichiditatilor mai agresiva, daca inflatia nu va accelera in curand spre tinta institutiei, de aproape 2%.
Inflatia din zona euro a fost de numai 0,4% in octombrie
Inflatia din zona euro a fost de numai 0,4% in octombrie, iar unii analisti anticipeaza ca indicatorul a incetinit la 0,3% in noiembrie.
Multi analisti au interpretat remarcile lui Draghi drept pregatirea terenului pentru posibile achizitii de catre BCE de obligatiuni guvernamentale sau ale unor companii, in luniile urmatoare.
In prezent, BCE cumpara obligatiuni bancare garantate si obligatiuni garantate prin active, prin programe aprobate in septembrie, in pofida opozitiei lui Weidmann.
Seful... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 10:45
Tarile europene nu trebuie sa incetineasca reformele si sa recurga la stimularea economiei pentru a combate somajul ridicat din randul tinerilor, intrucat rezultatul nu va fi crearea de locuri de munca sustenabile, a declarat seful Bundesbank, Jens Weidmann.
De asemenea, Weidmann a reluat criticile privind esecul Frantei de a-si respecta tintele de deficit bugetar, afirmand ca a doua mare economie a zonei euro are un rol cheie in mentinerea credibilitatii eforturilor de consolidare bugetara din uniunea monetara.
"Somajul in randul tinerilor in unele tari este intr-adevar dramatic. Programele economice si de cheltuieli pe termen scurt, precum si o datorie mai mare pentru generatiile urmatoare nu creeaza locurile de munca sustenabile de care este nevoie urgent", a declarat Weidmann pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung, scrie CNBC.
In contextul numarului ridicat de pesoane fara loc de munca din tari precum Spania si Italia, multi lideri politici europeni incep sa vada somajul drept o criza in sine si mai putin ca pe un aspect care se va rezolva odata cu imbunatatirea situatiei economice.
Weidmann, care este si membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, considera ca relaxarea eforturilor de reducere a indatorarii nu este o solutie, intrucat tinerii au nevoie de perspective pe termen lung.
"Doar companiile competitive si o structura economica sanatoasa pot oferi asa ceva. O pauza a reformelor nu ar ajuta. Acum, pentru ca avem reguli... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 10:25
Presedintele Bancii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, a atentionat Italia in legatura cu o eventuala oprire a reformelor economice dupa scrutinul legislativ care a aruncat tara intr-un impas politic, in lipsa unei majoritati parlamentare clare.
"Cetatenii si guvernul decid orientarea politicii nationale si trebuie sa-si asume consecintele", a declarat Weidmann intr-un interviu pentru saptamanalul Focus, din care AFP a publicat sambata unele extrase.
Jens Weidmann a subliniat totodata ca Roma nu trebuie sa astepte o interventie a bancilor centrale pentru sustinerea economiei sale. "Cand actori politici majori din Italia discuta de o inversare a reformelor sau chiar de o iesire a Italiei din zona euro, aceasta nu trebuie si nu poate fi un motiv pentru interventii ale bancilor centrale", a apreciat seful Bundesbank.
Italia se afla in plina criza politica de la alegerile legislative din 24-25 februarie, la care nicio coalitie nu a obtinut majoritatea la Senat. In acest climat de incertitudine, noul parlament de la Roma s-a reunit vineri pentru prima data. mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 14:17