Grupul Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, a obtinut un profit net de 4,54 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, in urcare cu 46% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, datorita derivatelor financiare si operatiunilor feroviare.
Astfel, profitul a crescut de la 3,11 miliarde de dolari la 4,54 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat de companie, citat de Bloomberg.
Holdingul controleaza aproximativ 80 de companii, cu activitati diversificate, de la asigurari si tranzactii financiare la transporturi feroviare de marfa, energie si productia de bunuri de consum.
Berkshire a beneficiat de revenirea economiei SUA si de cresterile de pe burse, care au contribuit la majorarea valorii investitiilor lui Warren Buffett si ale directorilor sai. Principalele operatiuni comerciale ale grupului, precum operatorul feroviar Burlington Northern Santa Fe, asiguratorul auto Geico sau compania de utilitati MidAmerican Energy Holding, au activitati aproape exclusiv in SUA.
Actiunile Berkshire au urcat cu 32% de la inceputul acestui an, fata de un avans de 20% al indicelui S&P 500 al bursei de la New York.
Pariurile promovate de Buffett pe pietele derivatelor financiare au generat profituri de 390 milioane de dolari in trimestrul al doilea, fata de o pierdere de 1,17 miliarde de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut.
Buffett a extins in acest an afacerile Berkshire prin achizitii importante,... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 09:57
Indatorarea SUA ar trebui stabilizata in raport cu cresterea economica, dar datoria de 16.400 de miliarde de dolari a Statelor Unite nu reprezinta un motiv de ingrijorare din cauza valorii ridicate, a declarat miliardarul american Warren Buffett.
"Nu este un lucru bun ca datoria sa creasca in raport cu PIB, ar trebui stabilizata, dar nu este ea insasi o problema", a spus Buffett, director al companiei de investitii Berkshire Hathaway, citat de MarketWatch.
Datoria SUA are "o pondere mai redusa in PIB decat la iesirea SUA din Al Doilea Razboi Mondial. Trebuie sa te gandesti la datorie in relatie cu PIB", a spus Buffet, unul dintre cei mai vocali avocati ai taxarii mai ridicate a bogatilor.
PIB al SUA s-a situat in 2011 la peste 15.000 miliarde de dolari.
"As spune ca intr-o tara cu un PIB de 50.000 de dolari pe persoana, nimanui nu ar trebui sa-i fie foame, nimanui nu ar trebui sa-i lipseasca educatia, nimeni nu ar trebui sa fie ingrijorat in privinta ingrijirii medicale sau a varstei inaintate", a spus el.
Buffet, 82 de ani, s-a grabit, insa, sa adauge ca nu sustine o redistribuire a averii pana la punctul in care distruge motivatia de a inova. Miliardarul a dat ca exemple cofondatorii Apple, Hewlett-Packard si Microsoft.
"Vrei rezultate inegale; vrei ca in acele garaje sa lucreze Steve Jobs, Dave Packards, Bill Gates sau oricine altcineva. Dar nu vrei ca cineva sa mearga la culcare flamand, sa-i fie negata ingrijirea medicala sau strictul necesar pentru... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 11:21
Solutia pentru rezolvarea deficitului bugetar al Statelor Unite consta in limitarea acestuia la 3% din PIB, considera miliardarul american Warren Buffet, afirmand ca o solutie la problema cheltuielilor prea mari ale SUA nu i-ar lua mai mult de cinci minute. Propunerea miliardarului, mai in gluma, mai in serios, presupune ca membrii Congresului sa nu mai poata fi realesi daca se depaseste o limita de deficit bugetar, potrivit postului de televiziune CNBC.
"As putea incheia problema deficitului in cinci minute. Trebuie doar o lege care sa prevada ca atunci cand deficitul este mai mare de 3% din PIB, toti membrii Congresului nu au dreptul sa fie realesi. Ar fi stimulati oamenii care trebuie, nu-i asa?", a spus Buffet razand, informeaza Mediafax.
Singura problema, noteaza CNBC, ar fi ca legea ar trebui votata exact de politicienii care si-ar pierde astfel slujbele.
Ar exista o posibilitate de a ocoli Congresul, afirma, insa, procurorul Jarrad Holst. Forurile legislative din doua treimi din statele americane pot cere organizarea unei conventii pentru a propune amendamente.
Un astfel de amendament ar trebui ulterior ratificat de doua treimi din adunarile legsilative ale statelor.
Astfel, planul propus de Buffet ar putea deveni lege in Statele Unite. Procesul ar dura, insa, mai mult de cinci minute, noteaza CNBC.
Deficitul bugetar al SUA este estimat pentru acest an fiscal la 1.400 de miliarde de dolari, echivalentul a circa 10% din PIB.
Reprezentantii celor doua mari... mai mult
Duminica, 10 Iulie 2011, ora 14:42
SUA trebuie sa controleze nivelul ridicat de injectii de capital in sistemul financiar, ce reprezinta momentan un pericol pentru principala economie mondiala, a afirmat intr-un articol publicat in New York Times, investitorul miliardar Warren Buffett, citat de Bloomberg, preluat de NewsIn. "Infuziile masive de fonduri federale" au salvat sistemul financiar iar economia americana intra intr-o perioada de recuperare, a scris Buffett intr-un articol publicat in cotidianul New York Times.
Chiar daca saluta masurile adoptate de Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, si de oficialii administratiilor Bush si Obama, Buffett afirma ca momentan SUA trec printr-o "regiune necunoscuta".
Guvernul incearca sa reporneasca consumul prin planul de 787 miliarde dolari de stimulare a economiei, iar Trezoreria si Federal Reserve au oferit alte zeci de miliarde pentru a salva institutii financiare si pentru a revigora sistemul bancar.
Deficitul bugetar este prognozat sa atinga un nivel record de 1,841 mii de miliarde dolari in anul fiscal ce se va incheia la data de 30 septembrie.
"Doze enorme de bani sunt administrate in continuare si, in curand, vom fi nevoiti sa ne confruntam cu efectele secundare ale acestor politici", a adaugat Buffett.
"Pentru moment, aceste efecte sunt invizibile si ar putea ramane latente pentru o perioada indelungata. Insa consecintele pot fi la fel de grave ca si cele ale crizei financiare", a precizat acesta.
Buffet a precizat ca aceste injectii... mai mult
Miercuri, 19 August 2009, ora 10:45