In contextul actual al pandemiei de COVID-19, vulnerabilitatile deja existente ale copiilor, familiilor si comunitatilor pot duce la exacerbarea riscurilor preexistente: acces limitat la servicii sociale, inegalitati in ceea ce priveste accesul la educatie, saracie, se arata intr-un raport coordonat de Reprezentanta UNICEF in Romania.
Scopul acestui prim raport a fost evaluarea situatiei copiilor si familiilor, cu accent pe grupurile vulnerabile, pentru a permite UNICEF si altor actori relevanti sa stabileasca in mod avizat masuri de prevenire si raspuns in vederea reducerii consecintelor pandemiei de COVID-19 in trei sectoare: sanatate, educatie si servicii sociale.
Categoriile cele mai afectate de masurile de prevenire a COVID-19 sunt: copiii provenind din familii care traiesc in saracie; copiii de etnie roma (limitarea circulatiei a redus veniturile familiilor rome); copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate; copii care traiesc in locuinte supraaglomerate; copiii cu dizabilitati si persoanele varstnice, afectate de reducerea activitatii medicilor de familie in comunitati, dar si de diminuarea contactelor sociale.
Copiii din categoriile amintite sunt caracterizati cel mai adesea de vulnerabilitati multiple: traiesc in gospodarii multigenerationale numeroase sau in familii monoparentale, la risc de saracie, locuiesc in locuinte supraaglomerate.
"In aceste zile de criza fara precedent, este nevoie de mobilizarea tuturor resurselor, materiale... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 14:04
Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, sustine ca pana la sfarsitul acestui an trebuie finalizate demersurile legislative privind definirea consumatorului vulnerabil, adica aceia dintre romani care au nevoie de ajutor putand primi fonduri de la bugetul de stat.
"OUG 114 presupune un pret subventionat de 68 de lei la megawatt pentru gaze naturale si un adaos minim impus pentru producatorii de energie electrica, asta inseamna un pret subventionat pentru toata populatia, atat la gaze naturale, cat si la energie electrica.
Asta nu e mod de lucru, e clar ca trebuie sa definim consumatorul vulnerabil, este clar ca acest consumator vulnerabil in Romania trebuie ajutat, si peste tot in Europa se intampla acest lucru", a spus Popescu, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Santierul Naval Damen Mangalia.
Potrivit acestuia, in cazul tarii noastre, unde veniturile sunt mai mici, prin definirea consumatorului vulnerabil mai multi romani vor putea beneficia de ajutor.
"Ne dorim sa avem un concept si sa facem prin parlamentarii nostri europeni, prin comisarul pe care il avem, sa reusim sa definim consumatorul vulnerabil la nivel european, care sa fie ajutat.
Asta ce inseamna pentru Romania, unde veniturile sunt mai mici? Inseamna ca se ridica pragul de venituri si mai multi romani vor beneficia de ajutor. Dar consumator vulnerabil inseamna inclusiv ajutor pentru energia electrica, nu vorbim de energie termica, inseamna pentru incalzirea cu lemne de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 15:53
Expertii in domeniul securitatii cibernetice au descoperit o noua problema de securitate in WhatsApp care lasa utilizatorii vulnerabili.
Descoperita de cercetatorii de la PerimeterX, problema afecteaza utilizatorii care folosesc WhatsApp pe PC, prin intermediul pseudo programului care se conecteaza la serviciu prin aplicatia de smartphone.
In loc sa dezvolte o aplicatie nativa, precum Telegram sau altii, WhatsApp a preferat scurtatura si a facut o aplicatie Web, bazata pe framework-ul Electron. Aceasta platforma faciliteaza dezvoltarea rapida a aplicatiilor pentru mai multe sisteme de operare.
Insa, din neglijenta, motorul de randare, Chromium al celor de la Google, nu a mai fost actualizat de multa vreme si a facut posibila aceasta vulnerabilitate.
Printr-un mesaj in care a strecurat un cod JavaScript, atacatorul poate dobandi acces la documentele stocate pe PC si chiar sa instaleze malware pentru a-si extinde accesul la calculatorul respectiv.
Sunt afectate atat versiunea de Windows, cat si cea de Mac.
Utilizatorilor li se recomanda sa actualizeze aplicatia WhatsApp de PC la cea mai noua versiune. ...citeste mai departe despre "O vulnerabilitate WhatsApp a permis atacatorilor accesul la documentele utilizatorilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 10:10
Noua vulnerabilitate exploateaza carente critice in modul de functionare a procesoarelor moderne si este imposibil de reparat de catre producator.
Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender au identificat o vulnerabilitate la nivel de hardware in procesoarele Intel care, pe fondul deficientelor de proiectare, permite furtul de date procesate pe dispozitive.
Aceasta vulnerabilitate poate fi utilizata in atacuri tintite care ar avea nevoie in mod normal de privilegii si drepturi de acces extinse care sa permita controlul deplin asupra sistemului de operare prin modificarea unor registri. Impactul este si mai ridicat in cazul furnizorilor de servicii cloud intrucat inclusiv informatiile stocate de clienti pe hardware-ul vulnerabil pot fi accesate de catre terti.
Vulnerabilitatea a fost testata cu succes pe microarhitecturile Intel Ivy Bridge, Haswell, Skylake si Kaby Lake si a fost semnalata catre producator.
Cata vreme vulnerabilitatea descoperita are legatura cu o defectiune a unei componente fizice care anuleaza toate mecanismele de securitate aplicate la nivel hardware, orice patch va rezolva doar partial problema.
Bitdefender si partenerii din industrie lucreaza la o modalitate de a repara problema la nivel de hipervizor folosind tehnologii de securitate pentru medii virtuale, precum Bitdefender Hypervisor Introspection.
Atacurile bazate pe executare speculativa, o modalitate prin care procesorul ruleaza multiple instructiuni simultan si... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 15:21
O noua vulnerabilitate a fost descoperita prin intermediul tehnologiilor Kaspersky Lab in Microsoft Windows, aceasta fiind al treia amenintare de tip "zero-day" consecutiva detectata in decursul a trei luni si pe care expertii au botezat-o "Jasmine", avertizeaza producatorul de solutii de securitate informatica.
Conform specialistilor, cea mai recenta vulnerabilitate exploatata (CVE-2018-8611) a fost gasita in programe malware care vizau un numar mic de victime din Orientul Mijlociu si Asia, prin care hackerii voiau sa obtina acces de lunga durata in computerele companiilor, prin intermediul vulnerabilitatii zero-day din sistemul de operare Microsoft Windows.
"Deoarece vulnerabilitatea exista in modul kernel al sistemului de operare, exploit-ul este deosebit de periculos si poate fi utilizat pentru a ocoli mecanismele de aparare incorporate in browser-ele web moderne, inclusiv Chrome si Edge. Vulnerabilitatea a fost raportata companiei Microsoft, care a lansat un patch", anunta Kaspersky Lab.
Expertii in securitate cibernetica explica faptul ca vulnerabilitatile zero-day nu sunt cunoscute anterior si, prin urmare, nu sunt rezolvate, ramanand bug-uri in software pe care atacatorii le pot exploata pentru a avea acces la sistemele si dispozitivele victimelor. Aceste "resturi" sunt extrem de valoroase pentru atacatori si, din pacate, sunt greu de detectat.
Toate cele trei exploit-uri au fost detectate de tehnologia Kaspersky Lab Automobile Exploit Prevention,... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 13:30
Expunerea bancilor pe titlurile si garantiile guvernamentale, ponderea mare a creditelor imobiliare, avansul creditelor neperformante si practicile de creditare ale IFN-urilor sunt principalele vulnerabilitati cu care se confrunta sectorul financiar romanesc, se arata intr-un raport elaborat de expertii Fondului Monetar International in cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar (Financial Sector Assessment Program - FSAP).
In context, expertii FMI sustin ca este nevoie de masuri rapide pentru a raspunde acestor riscuri si a consolida stabilitatea financiara si subliniaza ca autoritatile se gandesc deja sa limiteze gradul de indatorare pentru creditele ipotecare.
"Reducerea graduala a programului Prima Casa ar trebui sa continue pentru o diminuare a dezechilibrelor in sectorul imobiliar si pentru a sustine eficienta raportului dintre credit si valoarea locuintei", sustin expertii FMI.
In plus, intarirea monitorizarii institutiilor financiare non-bancare este necesara pentru a evita riscurile la adresa reputatiei sectorului financiar.
"Misiunea recomanda de asemenea, introducerea unor rezerve de capital care sa creasca rezistenta si sa protejeze impotriva riscurilor de pe urma unei expuneri mari pe obligatiunile suverane" se arata in raportul FMI.
Expertii FMI subliniaza ca expunerea bancilor pe titlurile si garantiile guvernamentale a ajuns la 22% din active in luna decembrie 2017, unul din cele mai ridicate procente din UE, de la mai putin de 5%... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 09:02
Nu au trecut 24 de ore de cand Krack Attack a facut inconjurul lumii, dar avem deja o veste buna pentru cele cateva sute de milioane de dispozitive vulnerabile.
Ieri detaliam o vulnerabilitate foarte grava ce vizeaza retelele wireless protejate cu WPA si WPA2. Respectiva problema de securitate este una dintre cele mai periculoase din ultimii ani si poate avea consecinte pe termen lung nebanuite. Nu de alta, dar sunt vulnerabile orice tip de dispozitive, de la sisteme cu Windows, Linux sau Mac, pana la telefoane inteligente cu Android sau iPhone-uri.
Partea buna este ca vulnerabilitatea a devenit cap de afis in ultimele zile si foarte multe companii s-au grabit sa gaseasca si sa implementeze solutii oferite utilizatorilor prin actualizari de software. Primii pe lista sunt cei de la Microsoft, care au lansat deja patch-uri de securitate dedicate sistemelor cu Windows 8.1 si Windows 10.
Vezi AICI care este solutia pentru telefoanele cu Android ...citeste mai departe despre "Cea mai periculoasa vulnerabilitate Wi-Fi are solutii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 21:57
Cresterea duratei medii de colectare a creantelor companiilor, subtierea clasei de mijloc si scaderea gradului de capitalizare a companiilor au marit vulnerabilitatea economiei romanesti, in comparatie cu anul 2008, in cazul aparitiei unei crize financiare, arata un studiu transmis marti de Iancu Guda, presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector al Institutului Bancar Roman (IBR).
Guda atrage atentia ca datele macroeconomice din prezent seamana cu cele din anul 2008, acestea indicand o crestere economica record alimentata de consum, ceea ce determina adancirea deficitului comercial, un avans al creditarii si o majorare a deficitului fiscal.
Crestere economica de 5,9% in al doilea trimestru, peste asteptari, anunta INS
Contul curent al balantei de plati a inregistrat, dupa primele sase luni din acest an, un deficit de 2,745 miliarde euro, cu 40,2% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrarii balantei comerciale, potrivit datelor publicate recent de BNR.
Singurele diferente notabile din prezent, in sens negativ, sunt reprezentate de o datorie publica de doua ori mai mare in PIB, o forta de munca mai redusa si scaderea semnificativa a investitiilor publice si a celor straine, considera Guda.
In plus, exista o crestere a duratei medii de colectare a creantelor companiilor, de la 60 zile in 2008 la 105 zile anul trecut, ceea ce face ca firmele sa fie mai... mai mult
Marti, 22 August 2017, ora 16:42
In armata americana au fost interzise, pentru moment, dronele provenite de la SZ DJI Technology Co Ltd., producator din China, din cauza "vulnerabilitatilor la atacuri cibernetice".
O nota interna in acest sens a fost data in 2 august si se refera la toate dronele DJI, dar si la sistemele care folosesc componente si software realizate de aceeasi companie, arata Reuters.
Personalul militar trebuie sa scoata aceste produse din uz, sa dezinstaleze aplicatiile DJI, sa inlature toate bateriile, inregistrarile, dar si memoria, mai arata sursa citata.
De mentionat e ca acest tip de drone este cel mai folosit de armata SUA.
In replica la acest anunt, DJI a transmis ca este "surprinsa si dezamagita" de decizia armatei americane, afirmand ca nu a fost consultata inainte de a se lua aceasta hotarare.
Compania privata a mai spus ca va contacta armata SUA pentru a afla mai multe despre aceste "asa-zise vulnerabilitati".
Temerea legata de aceste vulnerabilitati a aparut in urma unor studii realizate de Laboratorul de Cercetare al Armatei si Marina Militara in luna mai a acestui an.
Citeste si Armata SUA a pierdut peste 400 de drone - de ce s-au prabusit
A.S. ...citeste mai departe despre "Armata americana este vulnerabila la atacuri cibernetice, din cauza dronelor "made in China"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 August 2017, ora 13:24