Mii de turisti au ramas blocati, vineri, pe aeroportul international din Bali, care a fost inchis din cauza unui nor dens de cenusa format in urma eruptiei vulcanului Agung de pe aceasta insula, principala destinatie turistica a Indoneziei.
Tinand cont de pericolele generate pentru traficul aerian de cenusa vulcanica proiectata de vulcanul Agung la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri, aeroportul Ngurah Rai a fost inchis vineri la ora locala 03:00 (joi, ora 19:00 GMT) si va ramane inchis cel putin pana la ora locala 19:00 (12:00 GMT), au precizat autoritatile indoneziene, citate de AFP.
Aceasta situatie a determinat anularea a 446 de zboruri interne si internationale spre si dinspre Bali. O eventuala prelungire a inchiderii aeroportului dincolo de ora locala 19:00 va fi examinata in cursul zilei de vineri, a precizat un purtator de cuvant al aeroportului, Yanus Suprayogi.
Aproximativ 75.000 de pasageri sunt afectati. Mii de turisti au ramas astfel blocati pe aeroport sau in hotelurile de pe insula.
Eruptia vulcanului Agung, ce are o inaltime de peste 3.000 de metri si se afla la aproximativ 75 de kilometri fata de principalele destinatii turistice din zona, Kuta si Seminyak, a determinat deja inchiderea aeroportului local la sfarsitul anului 2017.
Vulcanul Agung intra cu regularitate in faze de eruptie, dupa ce s-a "trezit" la viata anul trecut. Amenintarea unei eruptii majore a condus la inchiderea aeroportului local timp de trei zile in noiembrie... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 11:04
Aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate, in ultimele zile, de pe o insula din Papua Noua Guinee din apropierea unui vulcan care a erupt.
Potrivit informatiilor furnizate de Crucea Rosie, activitatea a fost observata inca de pe 5 ianuarie, transmite Reuters.
Vulcanul se afla pe insula Kadovar, la 24 de km de partea continentala a tarii.
Iar dupa ce a scos doar cenusa, acesta a explodat, vineri, azvarlind roci incinse, lava si eliminand dioxid de sulf, un gaz toxic.
In total, in ultimele zile, aproape 1.500 de persoane au fost evacuate, inclusiv de pe insulele vecine.
"Oamenii de acolo, in timp ce vulcanul a erupt, au fugit imediat sa se salveze", a spus reprezentantul local al Crucii Rosii.
Duminica, lava ajunsa in apele din imprejurime a creat nori de abur care s-au ridicat la o inaltime de 600 de metri deasupra nivelului marii.
De asemenea, guvernul australian a transmis ca ajuta Papua Noua Guinee cu 19.775 de dolari pentru eforturile de relocare.
C.P. ...citeste mai departe despre "Aproape 1.500 de persoane au fost evacuate din calea eruptiei unui vulcan de pe o insula tropicala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 15:43
Agentia indoneziana pentru gestionarea dezastrelor a anuntat, luni, ca 40.000 de persoane aflate in apropierea vulcanului Agung de pe insula Bali au fost evacuate, iar alte cateva mii de persoane vor fi nevoite sa isi paraseasca locuintele in fata unei alerte de nivel maxim emisa la primele ore ale zilei privind riscul iminent al unei eruptii majore.
"Solicitam populatiei aflate in zona de pericol sa evacueze imediat pentru ca exista un risc potential al unei eruptii mai mari", a declarat un purtator de cuvant al agentiei indoneziene pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho, informeaza Reuters.
Acesta a precizat intr-o conferinta ca au fost evacuate 40.000 de persoane dintre cei circa 90.000-100.000 de locuitori aflati pe o raza de 8-10 km in zona de restrictie din jurul vulcanului Agung.
"Deocamdata nu au fost evacuati toti rezidentii. Mai sunt cei (care nu au fost mutati) ale caror animale domestice nu au fost inca evacuate. Au ramas cei care simt ca sunt in siguranta", a adaugat oficialul, care spune ca personalul de securitate face eforturi sa convinga populatia ramasa sa isi paraseasca locuintele, iar cei care se opun ar putea fi evacuati fortat.
Autoritatile indoneziene au ridicat nivelul de alerta de eruptie de la 3 la 4, maxim, in insula indoneziana Bali si au majorat raza de securitate din jurul craterului vulcanului pana la 10 km.
Aeroportul international Ngurah Rai din Bali si-a incetat operatiunile ca urmare a cresterii... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 08:49
Zeci de zboruri au fost anulate in insula indoneziana Bali, ca urmare a eruptiei vulcanului Agung, au anuntat autoritatile locale.
Coloana de fum de deasupra vulcanului era, duminica, de pana la 4.000 de metri inaltime, astfel ca 28 de zboruri au fost anulate, a precizat Arie Ahsanurrohim, purtator de cuvant al aeroportului din Denpasar, conform AFP.
Aeroportul ramane insa deschis si companiile aeriene vor decide daca isi vor anula sau devia zborurile, a adaugat Ahsanurrohim.
Mai multe zboruri interne, unele avand ca destinatie insula Lombok, au fost anulate, vantul ducand cenusa spre aceasta insula.
Cenusa cazuta a acoperit soselele, masinile si cladirile din zona.
Vulcanul Agung, situat la aproximativ 75 de kilometri de orasul turistic Kuta, s-a trezit la activitate in septembrie. Atunci, autoritatile au declarat alerta maxima si 140.000 de persoane au fost evacuate din zona. Dupa o luna, situatia s-a calmat si multi localnici au revenit la casele lor.
Vulcanul s-a reactivat marti. Autoritatile le-au cerut celor care locuiesc pe pe raza de 7,5 kilometri sa paraseasca zona pentru siguranta lor, insa deocamdata nu au decretat nivel maxim de alerta.
Indonezia se afla pe "Centura de Foc" a Pacificului, unde coliziunea placilor tehtonice provoaca frecvent seisme si o importanta activitate vulcanica.
In 1963, peste 1.000 de persoane au murit dupa o eruptie a vulcanului Agung.
...citeste mai departe despre "Zeci de zboruri au fost anulate in insula... mai mult
Duminica, 26 Noiembrie 2017, ora 12:32
Vulcanul Agung de pe insula turistica Bali aflata in centrul Indoneziei a erupt pentru a doua oara, sambata, expulzand in aer o coloana inalta de cenusa, dupa ce vulcanologii coborasera nivelul de alerta, a anuntat Agentia pentru gestionarea dezastrelor, relateaza Xinhua.
Eruptia a avut loc la ora locala 17:30 (11:30 GMT), iar materiile vulcanice au fost aruncate la 1.500 de metri in aer, o inaltime mai mare fata de cea inregistrata in timpul celei mai recente activitati a vulcanului Agung, care a avut loc la 21 noiembrie 21, a precizat purtatorul de cuvant al agentiei, Sutopo Purwo Nugroho.
In timpul primei eruptii, jetul de cenusa vulcanica a ajuns pana la o inaltime de 700 de metri.
Cu toate acestea, vulcanologii au declarat ca nu s-a inregistrat o crestere a activitatii seismice dupa ce gradul de alerta pentru eruptii vulcanice a fost coborat cu o treapta, a precizat Sutopo.
"Aeroportul International Ngurah Rai functioneaza in mod normal, iar sectorul turistic ramane sigur", a mai spus acesta pentru Xinhua.
Sutopo a declarat ca in urma eruptiei de sambata nu au fost raportate victime sau pagube materiale imediate.
Peste 200.000 de turisti straini viziteaza lunar insula, conform Biroului national de statistica.
Muntele Agung se afla in districtul Karangasem, la aproximativ 70 de kilometri centrul turistic Kuta.
Alerta a fost ridicata la cel mai inalt nivel la 22 septembrie, cand 130.000 de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele si... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 16:01
Oamenii de stiinta au descoperit 91 de vulcani sub gheata din Antarctica. Acestia se alatura celor 47 deja cunoscuti de cercetatori.
Practic, aceasta este cea mai mare regiune vulcanica de pe Pamant si se afla la doi kilometri sub suprafata foii de gheata care acopera vestul Antarticii, arata The Guardian. Oamenii de stiinta spun ca aceasta regiune ar putea sa intreaca creasta vulcanica din Africa de Est, care e considerata regiunea cu cei mai multi vulcani.
Vulcanii descoperiti acum de cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh sunt foarte inalti, cel mai mare fiind comparabil cu muntele Eiger, care are aproape 4.000 de metri.
Pe cat de interesanta este descoperirea pe atat de multa ingrijorare aduce in randul oamenilor de stiinta. Acestia sustin ca daca unul dintre vulcani ar erupe, ar destabiliza gheata, care ar putea ajunge in mare, ceea ce ar putea produce cresterea nivelului marii.
Citeste si Un om de stiinta avertizeaza: Prabusirea platformei de gheata din Antarctica de Vest ar creste nivelul marilor cu 3 metri
"Intrebarea este: cat de activi sunt vulcanii? Acesta este un lucru pe care trebuie sa il aflam cat mai repede posibil", a spus Robert Bingham, unul dintre autorii descoperirii.
Cei 91 de vulcani au inaltime cuprinsa intre 100 de metri si 3.850 de metri. Toti afla sub gheata, care poate atinge pe alocuri si patru kilometri inaltime.
Oamenii de stiinta vor continua ceretarile in zona, fiind convinsi ca mai sunt si alti vulcani... mai mult
Duminica, 13 August 2017, ora 17:07
Unde sa iti mai petreci concediul anul acesta? Pare ca le-ai vazut pe toate, nu-i asa? Poate ca te inseli si risti sa pierzi unul dintre cele mai spectaculoase peisaje de pe Terra.
Parcul National al Vulcanilor din Hawaii, situat la poalele vulcanului Kilauea, este o rezervatie neobisnuita de o frumusete rapitoare si periculoasa in acelasi timp, dupa cum sustine blogul de calatorii al revistei National Geographic.
"Multi vizitatori vin pentru lava, dar sunt atat de multe de vazut: peisajul de coasta, padurea tropicala, miile de petroglife lasate in urma de vechii locuitori ai insulei, ca si o multime de plante si animale pe care nu le vei gasi decat in Hawaii", povesteste ghidul Clarence "Aku" Hauanio.
Pare mult mai interesant acum, nu-i asa? E si mai bine de mentionat ca ai la dispozitie doua sezoane in acest an in care iti poti face timp sa faci o calatorie pana pe aeroportul Hilo din Hawaii.
Cele mai bune perioade pentru a vizita parcul sunt cele cuprinse intre lunile martie- mai si septembrie-octombrie.
De la aeroport nu ai de mers mai mult de 50 de kilometri catre sud-vestul insulei pentru a ajunge la poalele vulcanului.
Poti inchiria o masina sau poti folosi chiar un elicopter care sa iti ofere un tur al padurii tropicale si parcului natural, urmand apoi sa iti continui excursia in compania unui ghid care te va purta pe cararile din rezervatie.
O astfel de aventura se poate intinde pe durata unei zile intregi si, fara indoiala, vei simti... mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 00:00
Trei romani s-au intors recent dintr-o expeditie cu un itinerariu intimidant, pe care l-au strabatut pe biciclete Pegas: traversarea celei mai mari campii de sare din lume, Salar de Uyuni, drumul printre vulcani si gheizere catre Chile, la o altitudine de 3.500 de metri, traversarea desertului Atacama, pana la Oceanul Pacific.
A doua parte a calatoriei a insemnat o ascensiune pana la 6.000 de metri, pe pantele celui mai inalt vulcan din lume, Ojos Del Salado (6.893 de metri).
Cei trei aventurieri care au spus "da" acestei provocari sunt Catalin Neacsu, Mihai Emil Isar si Bogdan Guta, care au cucerit pana acum Mont Blanc, Kilimanjaro si varful Ebrus.
Te-ai astepta ca impresiile de calatorie sa se refere mai ales la intinderile nesfarsite de sare, la seceta din desertul Atacama (cel mai arid loc de pe Pamant, unde de 10 ani nu au mai cazut precipitatii), la ascensiunea pe bicicleta pe pantele vulcanului. Dar nu. Potrivit lui Catalin Neacsu, "nimic nu se compara cu vantul", mai ...citeste mai departe despre "Surpriza pentru cei trei romani care au pedalat prin desertul Atacama si pe cel mai inalt vulcan: "Vorbeste romaneste?" Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 07:47
Islanda se afla in stare de alerta dupa ce doua cutremure mai mari de 4 grade, cele mai puternice din ultimii 40 de ani, au zguduit craterul vulcanului Katla.
Nu s-au inregistrat daune sau victime, informeaza The Independent.
Vulcanul Katla are un crater de 10 kilometri si daca erupe s-ar putea produce o catastrofa in Islanda.
Lava ar topi gheata din zona, care acopera o suprafata de zeci de kilometri, facand ca apa produsa sa se scurga pe coasta de est a ...citeste mai departe despre "Islanda e in alerta: Vulcanul Katla, lovit de cele mai puternice cutremure din ultimii 40 de ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 August 2016, ora 12:36