Chiar daca in 2021 bugetarii nu au primit carduri de vacanta sau tichete de vacanta, autoritatile centrale au luat decizia ca acestia sa le poata utiliza pe cele obtinute in anii precedenti, ramase nefolosite.
Concret, institutiile si autoritatile publice pot acorda o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere de vacanta pe hartie sau card, in cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.
In ceea ce priveste perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta, emise in perioada martie 2019 - noiembrie 2020, indiferent de suport, s-a prelungit pana la data de 31 decembrie 2021.
Motivul prelungirii a fost economia la bugetul de stat, dupa cum a explicat premierul Florin Citu, care a punctat ca a permis ca voucherele de vacanta - indiferent ca sunt sub forma de carduri sau de tichete - pot fi folosite anul acesta, noi carduri urmand a ajunge in posesia bugetarilor abia din 2022.
Diferenta dintre voucherele pe hartie si carduri
Cardurile de vacanta sunt o versiune moderna de acordare a primelor si indemnizatiilor de vacanta. Spre deosebire de tichete, cardurile pot fi alimentate periodic. In ceea ce priveste banii de pe card, ei pot fi folositi pentru plata transportului, cazarii, meselor, tratamentelor si a serviciilor de agrement dorite.
Beneficiarii pot achizitiona produse si servicii oferite de agentii de turism, hoteluri, pensiuni si unitati de tratament balnear din Romania, cu mentiunea ca acestea... mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 03:19
Sistemul voucherelor de vacanta ar trebui imbunatatit prin folosirea lor in extrasezon si in anumite regiuni ale tarii, intrucat utilizarea lor doar in lunile iulie si august, pe litoral, duce la scumpiri si la scaderea numarului de turisti straini, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
Dragos Anastasiu, vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism si membru in grupul de lucru pe turism din CDR, a afirmat ca reprezinta o problema faptul ca tichetele sunt folosite in principal in sezonul estival.
"Toata lumea se imbulzeste pe litoral vara si in weekend si atunci cresc preturile, ca asa este legea cererii si a ofertei. Un alt efect colateral este inhibarea incoming-ului, pentru ca hotelierii pe doua luni au venituri crescute cu mai multi turisti cu preturi mai bune si atunci nu mai vor sa se complice cu strainii", a spus Anastasiu, intr-o conferinta de presa organizata miercuri.
El a aratat ca turistii straini au nevoie de un lant de chartere din aprilie pana in octombrie, iar ei in iulie si august nu mai gasesc locuri.
"Astfel ca turismul de litoral si de delta nu are o sansa reala de dezvoltare sustenabila decat daca sezonul este de noua luni si asta nu se poate face decat cu multi turisti straini, combinat si cu romani.
Ca politica publica, eu as fi facut-o altfel. De exemplu: as fi dat voucherele cu valabilitate in extrasezon. Daca ai sezon doar doua-trei luni, nu-ti permiti sa ai o echipa stabila, sa bagi bani... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 14:03
Anul 2018 a fost marcat de o crestere record a numarului romanilor care au decis sa mearga in vacanta in statiunile din tara datorita celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.
De altfel, specialistii au catalogat 2018 drept "un an de exceptie".
Masura a dus la o crestere cu peste 5% a numarului de turisti numai pana in luna septembrie. Vouchere de vacanta acordate bugetarilor au adus in sectorul turistic aproximativ 400 milioane de euro. Potrivit autoritatilor in domeniu, un efect secundar al acestei masuri a constat si in cresterea cererilor de autorizatii pentru unitatile de cazare din Romania. In medie, la nivelul intregii tari, a fost inregistrat un avans de 10% al cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Impactul pozitiv pentru sectorul turistic al acestei masuri a determinat autoritatile sa anunte ca voucherele de vacanta vor fi acordate angajatilor din sectorul public si in urmatorii doi ani - 2019 si 2020.
"Numarul celor care doresc sa petreaca Revelionul in tara a crescut cu 30%, ceea ce este un procent important si nu ne poate decat bucura", a precizat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Trif si-a inceput mandatul de sef la Ministerul Turismului in data de 29 ianuarie 2018, inlocuindu-l pe Mircea Dobre.
Inca de la primele intalniri cu reprezentantii industriei, lui Bogdan Trif i s-au cerut masuri urgente si eficiente pentru diminuarea deficitului de 200.000 de angajati din sectorul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:13
Valoarea voucherelor de vacanta a crescut la 244 de milioane de euro, la finalul lunii octombrie, o suma de 8,4 ori mai mare fata de cea de anul trecut. In primele 10 luni ale anului au fost emise 23,2 milioane de vouchere de vacanta pe hartie si suport electronic.
Potrivit estimarilor ANAT, potentialul pietei este de 372 de milioane de euro numai in acest an, suma reprezentand acordarea voucherelor in valoare de 1.450 de lei/persoana celor 1,2 milioane de angajati in sistemul public.
In luna octombrie au fost emise un numar de 1,2 milioane de vouchere, atat pe hartie cat si pe suport electronic, in valoare de 14 milioane de euro, o suma dubla fata de luna septembrie. Octombrie a fost si luna cu cele mai multe vouchere pe suport electronic emise, comparativ cu celelalte luni ale anului, si anume un numar de 352.469, de 4,5 ori mai mare fata de intreg anul 2017.
Potrivit statisticilor ANAT, iunie ramane luna cu cea mai mare valoare a voucherelor emise in 2018, si anume 125 de milioane de euro.
"Se vad roadele folosirii voucherelor de vacanta in acest an. Zonele turistice populare, dar si cele mai putin frecventate in anii anteriori, au inregistrat un trafic ridicat. 2018 a fost anul in care pachetele de vacanta in Romania realizate de agentiile de turism s-au vandut cu rapiditate nu numai in timpul verii, ci si pentru sarbatorile de iarna. Agentii de turism i-au indrumat pe proprietarii de vouchere sa aleaga cea mai buna optiune pentru ei", declara Nicolae... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 15:59
Valoarea voucherelor de vacanta emise in primele opt luni ale acestui an a ajuns la peste 223,6 de milioane de euro, fiind de 7,7 ori mai mare fata de cea din 2017, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), remis marti AGERPRES.
In august 2018, valoarea voucherelor s-a ridicat la 17,1 milioane de euro, fiind emise aproximativ 1,3 milioane de tichete pe hartie, in valoare de 14,1 milioane de euro, si peste 264.000 vouchere pe suport electronic, in valoare de trei milioane de euro.
Iunie 2018 a fost luna cu cea mai mare valoare a voucherelor de vacanta emise, respectiv 125 de milioane de euro.
Voucherele de vacanta pe suport electronic, a caror folosire reduce considerabil birocratia intregului proces, reprezinta numai aproximativ 10% din numarul total al celor emise intre ianuarie si august. Numarul acestora, 850.000, este insa de 11 ori mai mare fata 2017.
Reprezentantii ANAT recomanda, avand in vedere experienta acestui an, cand cele mai multe vouchere de vacanta s-au emis in luna iunie, in plin sezon estival, ceea ce a facut in multe cazuri destul de dificila alegerea vacantei dorite, ca in 2019 acestea sa fie date la inceputul anului.
"Proprietarii lor ar putea profita de perioada de Inscrieri Timpurii, al carui varf este intre ianuarie si martie, in care isi pot alege vacanta potrivita dintr-o multitudine de oferte care au si reducere", spun acestia.
Valabilitatea voucherelor de vacanta este de un an de zile.... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 14:45
Valoarea voucherelor de vacanta pentru luna iulie este de aproximativ 58 milioane de euro, fiind emise aproximativ 4,85 milioane de tichete pe hartie in valoare de 52,6 milioane euro si peste 300.000 de vouchere pe suport electronic (de peste 5,3 milioane euro), potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Astfel, numai in iulie suma totala a voucherelor este de aproape doua ori mai mare decat cea din intreg anul 2017, respectiv 30 de milioane de euro.
Per total, intre ianuarie si iulie 2018, au fost emise aproximativ 19,1 milioane de vouchere pe hartie si in format electronic, care valoreaza aproximativ 206 milioane de euro. Aceasta suma este de aproape sapte ori mai mare fata de cea din 2017.
Cresterea considerabila din primele sapte luni este determinata de acordarea acestor beneficii extra-salariale angajatilor din sistemul public. Potrivit declaratiilor oficialilor Ministerului Turismului, bugetarii vor primi si in 2019 vouchere de vacanta, masura avand efecte benefice asupra intregii industrii a turismului.
ANAT a remarcat anul acesta o crestere semnificativa a cererii de vacante nu numai pe litoral, in zonele montane, statiunile balneare, cat si in zonele mai putin vizitate in perioadele anterioare de turisti. Romanii se bucura de o vacanta in tara lor, o descopera si se intorc odihniti la locul de munca. mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 17:10
Valoarea voucherelor de vacanta a atins un nivel record in iunie, de 125 milioane de euro, fata de 3 milioane euro in iunie 2017. Mai exact, suma este de 42 de ori mai mare comparativ cea din aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor transmise marti de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
De altfel, doar in aceasta luna valoarea voucherelor de vacanta este de patru ori mai mare decat cea pe intreg anul 2017, care a fost de 30 milioane de euro.
In iunie au fost emise 11,3 milioane de vouchere de vacanta pe hartie, care valoreaza peste 117 milioane de euro, si 274.000 de vouchere pe suport electronic, in valoare de aproximativ 7,8 milioane de euro, spun reprezentantii ANAT.
"Cresterea considerabila de la 3 milioane de euro in iunie 2017 la 125 milioane de euro in iunie 2018 a fost impulsionata de acordarea acestor beneficii extra-salariale catre angajatii bugetari", explica acestia.
Per total, intre ianuarie si iunie, au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere pe hartie si in format electronic, care valoreaza aproximativ 148 milioane de euro. Aceasta suma este cinci ori mai mare fata de cea din 2017.
Voucherele de vacanta au fost introduse pe piata din Romania in 2009, dar acordarea lor a fost oprita in sistemul public dupa un an, din cauza crizei economice, si de atunci a fost restrictionata an de an prin act normativ.
Pana anul trecut, doar angajatii din sistemul privat au primit vouchere de vacanta. Insa, in perioada... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 18:21
Ministrul Turismului Mircea Dobre revine si anunta ca are bugetate tichete de vacanta pentru toti angajatii din sistemul bugetar, dupa data de 1 ianuarie. In urma cu doar cateva zile, Dobre declarase ca pana in aprilie "toti cetatenii" vor primi aceste tichete. Intre timp, lucrurile par sa se fi lamurit.
"Voucherele de vacanta sunt bugetate si se vor acorda tuturor celor care sunt angajati in sistemul public. De la 1 ianuarie 2018 aceste vouchere vor putea fi acordate de orice institutie publica si sunt bugetate. Exista 1,7 miliarde de lei pentru acest lucru. Ordonanta de Urgenta 46/2017 prevedea ca, in perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018 se va acorda o indemnizatie sau o prima de vacanta sub forma de vouchere in valoare de 1.450 de lei. Acestea se vor acorda sub forma tiparita sau in format electronic. Exista si varianta ca de la 1 decembrie 2018 sa se schimbe metodologia de acordare", a mentionat Dobre joi seara, in cadrul dezbaterilor din comisiile de buget-finante din Parlament, potrivit RTV.
Potrivit informatiilor pe care Ziare.com le-a solicitat si obtinut din partea Ministerului Turismului, lucrurile vor sta altfel in cazul angajatilor companiilor care au statul drept actionar. Mai exact, in cazul acestora coducerea fiecarei companii in parte va decide daca acorda sau nu tichete.
Citeste si:
Babilonia voucherelor de vacanta pentru bugetari: Ministrul zice ca se dau din 2017, seful ANAT vorbeste de o "gluma proasta" de care putem uitaBugetarii care... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 15:05
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anuntat, vineri, ca, in perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018, autoritatile publice locale si centrale vor avea obligatia de a acorda angajatilor din sistemul public voucherele de vacanta.
Acestea vor fi in valoare de 1.450 de lei.
"Dupa 8 ani, statul acorda aceste drepturi angajatilor din sistemul public central si local si venim cu un proiect de modificare a Ordonantei de Urgenta nr. 8/2009; mai exact, in perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018, autoritatile publice locale si centrale, precum si companiile de stat la care statul este actionar majoritar au obligatia sa acorde indemnizatia sau prima de vacanta sub forma de vouchere in valoare de 1.450 de lei", a spus Dobre, la sedinta de Guvern.
Amintim ca ANAT a avertizat recent ca inlocuirea voucherelor de vacanta cu prime in bani va duce la evaziune fiscala
Citeste si Bugetarii care isi vand voucherul de vacanta ar putea fi amendati cu peste 20.000 de lei ...citeste mai departe despre "Ministrul Turismului a anuntat perioada in care se vor acorda voucherele de vacanta" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 23:00