Guvernul discuta, in sedinta de joi, prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta care ar expira in luna mai.
Premierul Ludovic Orban a afirmat ca spera in limitarea pandemiei pana in vara, astfel incat, in sezonul estival, turismul sa se poata relansa.
Guvernul discuta, in sedinta de joi, propunerea ministrului Economiei, Virgil Popescu, de prelungire a valabilitatii voucherelor de vacanta.
"Noi dam acest semnal catre angajati si catre industria turistica, prelungim valabilitatea voucherelor, in speranta ca vom reveni la normal si ca sezonul estival va putea sa permita repornirea turismului", a spus Ludovic Orban.
"Perioada de valabilitate expira in mai si ni s-a parut normal sa venim cu o prelungire, pana in mai 2021, ca sa poata fi reluata aceasta activitate de turism", a spus, la randul sau, Virgil Popescu, insa premierul Ludovic Orban afirmat ca se va mai discuta despre perioada cu care vor fi prelungite voucherele. ...citeste mai departe despre "Valabilitatea voucherelor de vacanta va fi prelungita" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 18:53
Valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai ar putea fi prelungita prin intermediul unui proiect de ordonanta de urgenta, a anuntat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
"Lucram la un proiect de Ordonanta de Urgenta in asa fel incat sa prelungim valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai sau toate care au fost eliberate anul trecut. Le prelungim pana la sfarsitul anului acesta, ori pe 12 luni, in asa fel incat cei care au beneficiat de aceste vouchere de vacanta sa le poata folosi in continuare pentru ca este normal ca dupa trecerea acestei crize sa repornim economia, iar turismul trebuie sa functioneze", a aratat Virgil Popescu potrivit unei postari de pagina de Facebook a Ministerului Turismului.
Premierul Ludovic Orban a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca voucherele de vacanta vor fi mentinute, in bugetul de stat pe 2020, la nivelul lui 2019, adaugand ca unul dintre obiectivele Guvernului va fi si de a creste fluxul de turisti straini care vin in Romania.
Voucherele si cardurile de vacanta sunt utilizate de companii private si institutii publice, ca beneficiu al angajatilor, deductibil pentru firmele private. Acestia le pot folosi pentru a achizitiona servicii de cazare, masa, transport, servicii de tratament si de agrement sau pachete turistice pentru destinatii in Romania. Tichetele pot fi folosite si pentru a cumpara bilete de avion si de tren. Conditia este ca aceste servicii sa faca... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 15:23
Romanii care primesc vouchere de vacanta vor putea alege fie pentru folosirea lor pe intreaga perioada a anului, ca pana acum, fie pentru utilizarea doar in anumite luni, caz in care valoarea acestora ar urma sa creasca la 2.080 de lei, echivalentul unui salariu minim, a declarat, miercuri, ministrul Turismului, Bogdan Trif.
"Vom adopta in cel mai scurt timp o ordonanta de urgenta in acest sens, astfel incat, in luna noiembrie, oamenii sa aleaga ce tip de vouchere doresc pentru anul urmator. Am discutat cu mediul de afaceri din turism si am ajuns la concluzia ca ar fi bine pentru toata lumea ca oamenii sa beneficieze de vouchere de 2.080 lei daca aleg sa le foloseasca in lunile octombrie-noiembrie sau aprilie-mai", a precizat Trif.
O alta noutate pentru anul viitor va fi ca voucherele vor fi date pe card, nu tiparite, ca pana acum. In ceea ce priveste unitatile care practica preturi mai mari daca turistii achita cu vouchere, ministrul a precizat ca aceasta practica este ilegala si a indemnat turistii care patesc asa ceva sa faca sesizari la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania (ANPC) sau la minister.
"Se pot proba usor astfel de practici, pentru ca fiecare poate face o poza cu telefonul, o filmare. Noi ne vom deplasa imediat si vom sanctiona drastic acel operator economic. Sanctiunile pentru aceasta practica sunt intre 50.000 si 100.000 de lei", a aratat Trif.
Potrivit acestuia, valoarea voucherelor de vacanta date in primele sase... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 17:21
Anul 2018 a fost marcat de o crestere record a numarului romanilor care au decis sa mearga in vacanta in statiunile din tara datorita celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.
De altfel, specialistii au catalogat 2018 drept "un an de exceptie".
Masura a dus la o crestere cu peste 5% a numarului de turisti numai pana in luna septembrie. Vouchere de vacanta acordate bugetarilor au adus in sectorul turistic aproximativ 400 milioane de euro. Potrivit autoritatilor in domeniu, un efect secundar al acestei masuri a constat si in cresterea cererilor de autorizatii pentru unitatile de cazare din Romania. In medie, la nivelul intregii tari, a fost inregistrat un avans de 10% al cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Impactul pozitiv pentru sectorul turistic al acestei masuri a determinat autoritatile sa anunte ca voucherele de vacanta vor fi acordate angajatilor din sectorul public si in urmatorii doi ani - 2019 si 2020.
"Numarul celor care doresc sa petreaca Revelionul in tara a crescut cu 30%, ceea ce este un procent important si nu ne poate decat bucura", a precizat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Trif si-a inceput mandatul de sef la Ministerul Turismului in data de 29 ianuarie 2018, inlocuindu-l pe Mircea Dobre.
Inca de la primele intalniri cu reprezentantii industriei, lui Bogdan Trif i s-au cerut masuri urgente si eficiente pentru diminuarea deficitului de 200.000 de angajati din sectorul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:13
Valoarea voucherelor de vacanta a crescut la 244 de milioane de euro, la finalul lunii octombrie, o suma de 8,4 ori mai mare fata de cea de anul trecut. In primele 10 luni ale anului au fost emise 23,2 milioane de vouchere de vacanta pe hartie si suport electronic.
Potrivit estimarilor ANAT, potentialul pietei este de 372 de milioane de euro numai in acest an, suma reprezentand acordarea voucherelor in valoare de 1.450 de lei/persoana celor 1,2 milioane de angajati in sistemul public.
In luna octombrie au fost emise un numar de 1,2 milioane de vouchere, atat pe hartie cat si pe suport electronic, in valoare de 14 milioane de euro, o suma dubla fata de luna septembrie. Octombrie a fost si luna cu cele mai multe vouchere pe suport electronic emise, comparativ cu celelalte luni ale anului, si anume un numar de 352.469, de 4,5 ori mai mare fata de intreg anul 2017.
Potrivit statisticilor ANAT, iunie ramane luna cu cea mai mare valoare a voucherelor emise in 2018, si anume 125 de milioane de euro.
"Se vad roadele folosirii voucherelor de vacanta in acest an. Zonele turistice populare, dar si cele mai putin frecventate in anii anteriori, au inregistrat un trafic ridicat. 2018 a fost anul in care pachetele de vacanta in Romania realizate de agentiile de turism s-au vandut cu rapiditate nu numai in timpul verii, ci si pentru sarbatorile de iarna. Agentii de turism i-au indrumat pe proprietarii de vouchere sa aleaga cea mai buna optiune pentru ei", declara Nicolae... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 15:59
Angajatii Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti au renuntat la voucherele de vacanta in favoarea sporurilor. Asta pentru ca daca ar fi profitat de ambele privilegii, institutia ar fi ramas fara bani pentru medicamente.
"Eu mi-am intrebat angajatii ce prefera sa primeasca: spor catre limita maxima si sa nu le dam voucher de vacanta sau sa primeasca vouchere de vacanta si sa aiba spor catre minim. Au ales majoritatea sa primeasca sporuri, nu vouchere de vacanta. Spitalul nu va ramane niciodata fara medicamente", a declarat, pentru Mediafax, managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Adriana Nica.
Reprezentantul spitalului sustine ca nu sunt suficienti bani disponibili pentru a acorda vouchere tuturor angajatilor, iar taierea din fondurile alocate medicamentelor nu a fost o solutie.
Citeste si: Voucherele de vacanta, nivel record in iunie - 125 milioane de euro. Cine primeste aceste beneficii
"Eu, daca acord vouchere de vacanta, trebuie sa acord la toti angajatii. Actul bugetar pentru asta este undeva la 4,5 milioane de lei. Eu am acordat angajatilor mei sporurile conform Regulamentului de Sporuri catre limita maxima, nicio categorie de specialitate nu avea limita minima la sporuri. (...) Nu pot sa suport inca o cheltuiala pentru vacanta, asta ar insemna sa tai de la medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti", a adaugat Adriana Nica.
Prin urmare, angajatii au avut de ales intre posibilitatea de a merge in vacanta si de a primi sporuri... mai mult
Duminica, 05 August 2018, ora 18:06
Valoarea voucherelor de vacanta a atins un nivel record in iunie, de 125 milioane de euro, fata de 3 milioane euro in iunie 2017. Mai exact, suma este de 42 de ori mai mare comparativ cea din aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor transmise marti de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
De altfel, doar in aceasta luna valoarea voucherelor de vacanta este de patru ori mai mare decat cea pe intreg anul 2017, care a fost de 30 milioane de euro.
In iunie au fost emise 11,3 milioane de vouchere de vacanta pe hartie, care valoreaza peste 117 milioane de euro, si 274.000 de vouchere pe suport electronic, in valoare de aproximativ 7,8 milioane de euro, spun reprezentantii ANAT.
"Cresterea considerabila de la 3 milioane de euro in iunie 2017 la 125 milioane de euro in iunie 2018 a fost impulsionata de acordarea acestor beneficii extra-salariale catre angajatii bugetari", explica acestia.
Per total, intre ianuarie si iunie, au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere pe hartie si in format electronic, care valoreaza aproximativ 148 milioane de euro. Aceasta suma este cinci ori mai mare fata de cea din 2017.
Voucherele de vacanta au fost introduse pe piata din Romania in 2009, dar acordarea lor a fost oprita in sistemul public dupa un an, din cauza crizei economice, si de atunci a fost restrictionata an de an prin act normativ.
Pana anul trecut, doar angajatii din sistemul privat au primit vouchere de vacanta. Insa, in perioada... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 18:21
Primaria Capitalei va acorda peste 1.000 de vouchere de vacanta angajatilor sai.
Astfel, 1.110 angajati ai primariei vor primi indemnizatie de vacanta sub forma de voucher in valoare de 1.450 de lei, adica 1.609.500 de lei in total platiti din banii bucurestenilor, arata jurnalistul Catalin Prisacariu.
Aceste vouchere sunt acordate salariatilor aparatului de specialitate al primarului general si ai aparatului permanent de lucru al Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
In schimb, de aceste vouchere nu beneficiaza si persoanele care ocupa functii de demnitate publica, alese si numite, asta inseamna ca edilul Gabriela Firea nu va primi.
Voucherele de vacanta sunt bonuri de valoare pe suport de hartie emise in mod exclusiv pentru a fi folosite in scopul achizitionarii de pachete turistice si au o perioada de valabilitate a utilizarii de un an de la data emiterii lor, data care este inscrisa pe fiecare voucher de vacanta.
Fiecare angajat va primi 10 bucati vouchere de vacanta cu valoare nominala de 100 de lei si 9 de 50 de lei.
Citeste AICI regulamentul pentru acordarea voucherelor de vacanta. ...citeste mai departe despre "Firea da 1,6 milioane de lei din banii bucurestenilor pe vouchere de vacanta pentru angajatii Primariei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 09:24
Iata ca ne indreptam rapid catre sarbatorile de iarna si multi dintre noi dorim sa ne petrecem vacanta sau perioada de concedii in diverse statiuni. Dar cum ar fi daca cineva ne-ar asigura si plata cazarii pe perioada sejurului? Ar fi excelent, fara indoiala.
Fie ca suntem salariti, fie ca suntem angajatori, dupa un an plin de evenimente e binevoita o scurta perioada de odihna.
Desigur, in decembrie, salariatii se asteapta la prime de Sarbatori. Si angajatorii se gandesc la acordarea acestora. Dar uneori edificil sa faca acest lucru, din cauza rezultatelor mai slabe sau inerenta lipsa de lichiditati.
In plus, nici impozitarea nu favorizeaza primele in bani, avand in vedere ca au acelasi regim fiscal ca si salariile (adica impozite semnificative).
In acest context, in contrapartida taierii totale a bonusurilor salariale de Sarbatori, chiar si in cadrul unor bugete mai mici, angajatorii isi pot arata aprecierea fata de angajati prin acordarea unor vouchere de vacanta. ...citeste mai departe despre "Vouchere de vacanta: Cine le poate primi si cum se acorda - Impozitare favorabila si beneficii pentru salariati" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 08:00