Ministerul finantelor a publicat luni seara proiectul de OUG privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Documentul prevede toate masurile pe care le-a anuntat anterior premierul - neacordarea voucherelor de vacanta, prorogarea termenului de aplicare a Legii pensiilor si limitarea calatoriilor studentilor. Documentul ramane in consultare publica timp de zece zile.
Principalele masuri prevazute de Ordonanta de Urgenta:
- Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in anul 2021, autoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii nu acorda vouchere de vacanta
- Modificarea Legii nr. 127/2019 in sensul prorogarii datei de intrare in vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, in anul 2021 valoarea punctului de pensie se va mentine la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2020, iar incepand cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorarii si data de acordare urmand a se stabili prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat
- Abrogarea art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 131/2020 prin care s-a instituit sporul de 30% la... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 21:11
Romanii vor beneficia in continuare de voucherele de vacanta, chiar daca in ultimele luni au aparut zvonuri potrivit carora acestea nu se vor mai da, spun reprezentantii din ANAT.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 au fost emise vouchere de vacanta in valoare de 258 de milioane de euro.
"An de an vorbim de un rulaj de 300 de milioane de euro generat de catre voucherele de vacanta. Salariatii beneficiari mai cheltuiesc cel putin 20% in plus pe cazare si alte servicii turistice, deci putem discuta de o suma anuala care se ridica la minim 350 de milioane de euro si de care beneficiaza industria turistica din Romania. Daca am reusi sa avem proiecte multianuale pe 10 ani, industria ar beneficia de o stabilitate mare, iar hotelurile ar putea avea acces la credite pentru investitii, avand un rulaj garantat de aceste vouchere, care asigura un succes mare la vanzari", adauga Lucian Boronea, vicepresedinte ANAT.
Salariatii isi achizitioneaza vacantele interne cu voucherele de vacanta, la ora actuala, atat prin intermediul agentiilor de turism, care pot oferi si pachete turistice achitate cu aceste vouchere, cat si direct de la structurile de cazare.
Agentiile de turism pot adauga serviciului de cazare si alte servicii complementare - transport, masa, excursii locale, bilete la spectacole si evenimente - care inglobate intr-un pachet de servicii ofera posibilitatea platii integral cu tichete de vacanta. Separate,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 11:12
Guvernul discuta, in sedinta de joi, prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta care ar expira in luna mai.
Premierul Ludovic Orban a afirmat ca spera in limitarea pandemiei pana in vara, astfel incat, in sezonul estival, turismul sa se poata relansa.
Guvernul discuta, in sedinta de joi, propunerea ministrului Economiei, Virgil Popescu, de prelungire a valabilitatii voucherelor de vacanta.
"Noi dam acest semnal catre angajati si catre industria turistica, prelungim valabilitatea voucherelor, in speranta ca vom reveni la normal si ca sezonul estival va putea sa permita repornirea turismului", a spus Ludovic Orban.
"Perioada de valabilitate expira in mai si ni s-a parut normal sa venim cu o prelungire, pana in mai 2021, ca sa poata fi reluata aceasta activitate de turism", a spus, la randul sau, Virgil Popescu, insa premierul Ludovic Orban afirmat ca se va mai discuta despre perioada cu care vor fi prelungite voucherele. ...citeste mai departe despre "Valabilitatea voucherelor de vacanta va fi prelungita" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 18:53
Valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai ar putea fi prelungita prin intermediul unui proiect de ordonanta de urgenta, a anuntat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
"Lucram la un proiect de Ordonanta de Urgenta in asa fel incat sa prelungim valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai sau toate care au fost eliberate anul trecut. Le prelungim pana la sfarsitul anului acesta, ori pe 12 luni, in asa fel incat cei care au beneficiat de aceste vouchere de vacanta sa le poata folosi in continuare pentru ca este normal ca dupa trecerea acestei crize sa repornim economia, iar turismul trebuie sa functioneze", a aratat Virgil Popescu potrivit unei postari de pagina de Facebook a Ministerului Turismului.
Premierul Ludovic Orban a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca voucherele de vacanta vor fi mentinute, in bugetul de stat pe 2020, la nivelul lui 2019, adaugand ca unul dintre obiectivele Guvernului va fi si de a creste fluxul de turisti straini care vin in Romania.
Voucherele si cardurile de vacanta sunt utilizate de companii private si institutii publice, ca beneficiu al angajatilor, deductibil pentru firmele private. Acestia le pot folosi pentru a achizitiona servicii de cazare, masa, transport, servicii de tratament si de agrement sau pachete turistice pentru destinatii in Romania. Tichetele pot fi folosite si pentru a cumpara bilete de avion si de tren. Conditia este ca aceste servicii sa faca... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 15:23
Voucherele de vacanta au insemnat, anul trecut, doar 20% din cifra de afaceri a antreprenorilor din turism si nu au avut un impact semnificativ asupra preturilor, astfel ca trebuie demontat mitul ca aceste tichete au tinut turismul romanesc, a declarat, luni, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, cu ocazia lansarii "Cartei Albe a turismului din Romania".
"Trebuie sa demontam un mit ca voucherele de vacanta au tinut turismul din Romania. Media ca pondere in cifra de afaceri este nu mai mult de 20% la unitatile turistice din Romania. A fost un sprijin necesar, dar nu covarsitor", a spus Jianu.
Potrivit acestuia, pretul mediu de cazare a fost anul trecut intre 110 si 200 de lei, neexistand modificari substantiale fata de anul anterior.
"Deci, serviciile nu s-au scumpit din cauza voucherelor. Acestea au avut impact de 10-20 de lei, adica nesemnificativ, nu a existat o dublare a preturilor sau o schimbare dramatica", a aratat Florin Jianu.
CNIPMMR a realizat un profil al antreprenorului roman din turism, a adaugat el. Media de varsta este de 46 de ani, 90% dintre antreprenori au studii superioare si au 14 ani de experienta in medie.
"Ei lucreaza 54 de ore pe saptamana, ceea ce inseamna 10-12 ore pe zi, adica un efort semnificativ pentru orice tip de antreprenori", a subliniat seful CNIPMMR.
Florin Jianu a mai spus ca peste jumatate dintre antreprenorii din turism se plang de... mai mult
Luni, 10 Februarie 2020, ora 15:53
Guvernul nu are nicio intentie sa anuleze voucherele de vacanta, acestea vor fi acordate in continuare, a declarat joi ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la deschiderea Targului de Turism al Romaniei.
"Nu avem nicio intentie sa oprim voucherele de vacanta, am spus-o si in audierile parlamentare, a fost un fake news ca cineva ar vrea sa opreasca voucherele de vacanta. Nu, voucherele de vacanta vor continua, ele au fost un vector de marketing pentru turism foarte important pentru promovarea turismului intern", a precizat ministrul Economiei, care va controla in mandatul sau si sectorul turismului.
Acesta a indicat ca va analiza si posibilitatea emiterii de vouchere de vacanta pentru lunile din afara sezoanelor turistice.
"O sa examinez foarte bine proiectul de ordonanta, pentru ca ne dorim ca si in timpul de extrasezon turistii romani sa circule", a comentat Virgil Popescu.
Acesta a apreciat ca din punct de vedere personal, ca si turist, infrastructura este cea mai mare problema a turismului romanesc.
"Romania are o infrastructura care descurajeaza turismul. Aceasta este parerea mea ca si consumator de turism, infrastructura e principala problema a Romaniei turistice. Daca vrei sa te duci sa vezi nordul Moldovei, de aici pana la Suceava, pana la Putna, cred ca faci 5-6 ore, pe drumuri care sunt greu de circulat. Eu cred ca asta e principala problema, pentru ca nu toti pot sa zboare cu avionul, sa se duca direct la destinatie... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 14:45
Romanii care primesc vouchere de vacanta vor putea alege fie pentru folosirea lor pe intreaga perioada a anului, ca pana acum, fie pentru utilizarea doar in anumite luni, caz in care valoarea acestora ar urma sa creasca la 2.080 de lei, echivalentul unui salariu minim, a declarat, miercuri, ministrul Turismului, Bogdan Trif.
"Vom adopta in cel mai scurt timp o ordonanta de urgenta in acest sens, astfel incat, in luna noiembrie, oamenii sa aleaga ce tip de vouchere doresc pentru anul urmator. Am discutat cu mediul de afaceri din turism si am ajuns la concluzia ca ar fi bine pentru toata lumea ca oamenii sa beneficieze de vouchere de 2.080 lei daca aleg sa le foloseasca in lunile octombrie-noiembrie sau aprilie-mai", a precizat Trif.
O alta noutate pentru anul viitor va fi ca voucherele vor fi date pe card, nu tiparite, ca pana acum. In ceea ce priveste unitatile care practica preturi mai mari daca turistii achita cu vouchere, ministrul a precizat ca aceasta practica este ilegala si a indemnat turistii care patesc asa ceva sa faca sesizari la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania (ANPC) sau la minister.
"Se pot proba usor astfel de practici, pentru ca fiecare poate face o poza cu telefonul, o filmare. Noi ne vom deplasa imediat si vom sanctiona drastic acel operator economic. Sanctiunile pentru aceasta practica sunt intre 50.000 si 100.000 de lei", a aratat Trif.
Potrivit acestuia, valoarea voucherelor de vacanta date in primele sase... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 17:21
In sezonul de vara 2019 s-au inregistrat peste 190.000 de nopti platite cu vouchere de vacanta, cu 269% mai mult decat anul trecut, cand au fost doar 52.000 de nopti platite cu tichete.
Litoralul, Valea Prahovei, statiunile balneare si principalele orase din tara sunt in topul destinatiilor alese de romani pentru vacanta de vara in Romania, conform platformei de rezervari hoteliere Travelminit.ro.
Explozie a rezervarilor folosind vouchere de vacanta. Crestere cu aproape 300% in 2019
Daca in anul 2018 romanii erau reticenti sa foloseasca voucherele de vacanta si multe dintre pensiuni si hoteluri inca nu acceptau aceasta forma de plata, in 2019 discutam despre aproape 200.000 de innoptari inregistrate de Travelminit.ro folosind vouchere de vacanta, pentru rezervarile cu check in in perioada 1 iunie - 31 august 2019.
Litoralul si Valea Prahovei, in topul destinatiilor cautate de romanii cu vouchere de vacanta
Voucherele de vacanta pot fi folosite in orice facilitate de cazare atestata de Ministerul Turismului si in orice destinatie din Romania. Cele mai solicitate zone turistice din Romania raman litoralul (Mamaia, Eforie Nord, Costinesti), Valea Prahovei (Sinaia, Busteni, Predeal, Bran), statiunile balneare (Sovata, Praid, Baile Herculane si Baile Felix) si orasele istorice (Sibiu, Sighisoara, Brasov, Cluj Napoca).
923 lei, pretul mediu platit de turistii romani pentru o vacanta folosind vouchere
Atat turistii cat si hotelierii admit ca tichetele de... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 10:33
Sistemul voucherelor de vacanta ar trebui imbunatatit prin folosirea lor in extrasezon si in anumite regiuni ale tarii, intrucat utilizarea lor doar in lunile iulie si august, pe litoral, duce la scumpiri si la scaderea numarului de turisti straini, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
Dragos Anastasiu, vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism si membru in grupul de lucru pe turism din CDR, a afirmat ca reprezinta o problema faptul ca tichetele sunt folosite in principal in sezonul estival.
"Toata lumea se imbulzeste pe litoral vara si in weekend si atunci cresc preturile, ca asa este legea cererii si a ofertei. Un alt efect colateral este inhibarea incoming-ului, pentru ca hotelierii pe doua luni au venituri crescute cu mai multi turisti cu preturi mai bune si atunci nu mai vor sa se complice cu strainii", a spus Anastasiu, intr-o conferinta de presa organizata miercuri.
El a aratat ca turistii straini au nevoie de un lant de chartere din aprilie pana in octombrie, iar ei in iulie si august nu mai gasesc locuri.
"Astfel ca turismul de litoral si de delta nu are o sansa reala de dezvoltare sustenabila decat daca sezonul este de noua luni si asta nu se poate face decat cu multi turisti straini, combinat si cu romani.
Ca politica publica, eu as fi facut-o altfel. De exemplu: as fi dat voucherele cu valabilitate in extrasezon. Daca ai sezon doar doua-trei luni, nu-ti permiti sa ai o echipa stabila, sa bagi bani... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 14:03