Eliminarea voucherelor de vacanta a starnit o furtuna in paharul de apa rece cu care Guvernul se tot imbata ca "a reusit" o taiere a cheltuielilor pe care le are cu bugetarii. Pe de o parte avem reprezentantii din turism care se bazau pe aceste vouchere pentru a mai primi o gura de oxigen prin care sa mai supravietuiasca si anul acesta, iar de cealalta parte ii avem pe bugetari despre care se spune ca nu merita aceste vouchere pentru ca si asa sunt destul de privilegiati.
Din nou, ca o paralela, ultimele declaratii ale politicienilor au aratat ca bugetarii sunt privilegiati prin diferite sporuri care nu au absolut nici o legatura cu realitatea, iar taierea voucherelor de vacanta s-a facut, pe langa acest motiv, si argumentandu-se ca in piata inca mai exista tichete de vacanta de anii trecuti.
Reprezentatii agentiilor de turism spun ca de fapt nu prea este asa. Potrivit vicepresedintelui ANAT, Lucian Boronea, in octombrie 2020, mai existau in piata, vouchere necheltuite in valoare de un miliard de lei, nicidecum peste doua miliarde asa cum anuntau autoritatile.
"Dupa datele noastre contabile, la finele lunii octombrie, pentru ca aceasta este ultima luna contorizata de noi, mai existau vouchere necheltuite de aproape un miliard de lei, deci undeva la 700.000 de bugetari inca nu si le cheltuisera. Sa spunem ca pana in decembrie s-au mai cheltuit inca cel putin 200 de milioane, deci ar mai ramane undeva la 700-800 de milioane de lei in vocuhere neconsumate", a... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 00:10
Premierul Florin Citu a vorbit miercuri, 10 februarie, dupa sedinta de Guvern, ca a fost discutata o ordonanta pentru reducerea cheltuielilor structurale, iar voucherele de vacanta care trebuiau emise in acest an vor fi emise anul viitor.
Aceasta decizie vine dupa ce s-a constatat ca in piata sunt vouchere inca nefolosite in valoare de 2,4 miliarde de lei.
Lista celor mai scandaloase sporuri inventate pentru bugetarii romani: 15% pentru titlul de doctor sau 20% pentru dificultatea misiunii
"Pe langa faptul ca sunt vazute ca un spor, nu venit suplimentar, in Romania, astazi, au fost prelungite voucherele de vacanta emise in 2019 si cele din 2020.
Dulcele spor salarial din sectorul bugetar. Ce venituri exotice ar urma sa piarda angajatii la stat din 2021
Acest lucru inseamna ca in economie sunt in valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanta care nu au fost folosite.
Stiti foarte bine, pe de o parte, industria ne spune ca anul trecut a fost inchisa, deci nu puteau sa fie folosite voucherele de vacanta, pe de alta parte, este nevoie, deci le-am dat voie sa fie folosite anul acesta, deja sunt in circulatie, 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanta.
De aceea, voucherele de vacanta care ar fi trebuit sa fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor si avem aceasta economie la buget", a explicat Premierul Citu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Premierul a mai precizat ca bugetul urmeaza sa fie pus in dezbatere in aceasta seara... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 17:46
Una din masurile care se doresc a fi de sustinere a bugetului nu face decat sa saboteze si mai grav economia si unul dintre cele mai lovite sectoare ale acesteia: turismul. Prin neacordarea voucherelor de vacanta, statul a reusit sa indrepte micile structuri de cazare inapoi in zona de evaziune fiscala, iar pe cei care se bazau pe tichete ii gonesc acum in afara tarii, unde vacantele sunt mult mai ieftine.
Potrivit consultantului in turism Traian Badulescu, statul a luat anul acesta tichetele de vacanta, in schimb nu a facut absolut nimic din ceea ce a promis ca va face pentru sectorul turistic.
"Impoziteaza in continuare, doar a facut cateva amanari si alea mici, granturile nu vin sau vin foarte greu, scutiri de taxe nu am avut, capitalul de lucru intarzie, macar daca ar fi lasat, ca semnal ca tin la turism, voucherele de vacanta", a spus Badulescu.
Structurile mici de cazare se intorc la evaziune
Din cele aproape 8.000 de vile, pensiuni si cabane, 25% vor recurge din nou la evaziunea fiscala pentru a supravietui, este de parere consultantul fiscal.
"Deci la vreo 2.000 din structurile de cazare care intra la capitolul vile si pensiuni, daca acestea faceau din vouchere de vacanta incasari de aproximativ 10.000 de lei pe an, asta inseamna ca 20 de milioane de lei sunt deja nefiscalizati. Dar atentie, aici vorbim de niste estimari minimale", mai spune Badulescu.
Acesta face o estimare si pentru apartamentele care se bazau pe vouchere de vacanta.
"Sa... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 05:14
In cursul zilei de astazi, zvonurile venite dinspre PNL au fost confirmate chiar de liderul partidului, Ludovic Orban, care a anunta ca voucherele de vacanta pentru bugetari, aferente anului 2021, nu se vor mai da.
"Raman valabile voucherele de vacanta emise anterior si care pot fi folosite in cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanta, pentru ca sunt vouchere de vacanta care sunt valabile in continuare in cursul anului 2021", a spus Orban.
Problema este ca voucherele de vacanta emise in 2019 sunt valabile pana la 31 mai, iar cele din 2020, pana la finele lui 2021.
Decizia i-a luat prin surprindere pe cei din turism si industriile adiacente, mai ales ca reprezentantii celor doua parti discutasera recent despre masurile ce urmeaza sa fie luate si nimic nu le dadea de inteles ca acest lucru ar urma sa se intample.
O golaneala fara margini
"Este o golaneala fara margini, faptul ca nu vor mai acorda voucherele pentru 2021. In urma cu o luna si putin, acelasi guvern punea in dezbatere publica proiectul privind acordarea vochereleor si in 2021, iar acum au constatat ca nu mai sunt bune", ne-a declarat Dumitru Luca, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism (ANAT).
Acesta afirma ca pe partea de leisure, agentiilor si hotelierilor le-a taiat craca de sub picioare, mai ales ca era unele care traiau strict din aceste tichete.
"Lasand la o parte alba-neagra cu aceste tichete, azi le dam, maine nu le mai dam ca ne-am razgandit, statul... mai mult
Marti, 09 Februarie 2021, ora 04:24
Guvernul pregateste adoptarea unei ordonante de urgenta prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subventii si indemnizatii acordate angajatilor din sectorul bugetar. Potrivit surselor guvernamentale prin aceasta OUG ar fi vizata eliminarea voucherelor de vacanta, masura prin care s-ar face economii la bugetul de stat de circa 1,2 miliarde de lei.
UPDATE 14.40: Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat luni ca, in sedinta coalitiei guvernamentale, s-au discutat liniile mari ale constructiei bugetare pentru acest an si anumite masuri pentru restrangerea cheltuielilor, precizand ca voucherele de vacanta nu vor mai fi emise in 2021.
"Raman valabile voucherele de vacanta care au fost emise anterior si care pot fi folosite in cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanta, pentru ca sunt vouchere de vacanta care sunt valabile in cursul anului 2021", a declarat Ludovic Orban luni la Parlament.
El a mai spus ca a existat o decizie cu privire la sporul de 30% pentru prefecturi care nu va mai fi platit odata cu adoptarea legii bugetului de stat pentru 2021.
"Am discutat sa se faca o analiza ampla a tuturor tipurilor de sporuri, dar nu am luat o decizie legata de sporuri deocamdata. Urmeaza ca pe baza acestei analize sa se ia o decizie justa. Exista o decizie legata de sporul de 30% care a fost dat prefecturilor si care nu se va mai plati odata cu adoptarea legii bugetului de stat", a afirmat presedintele PNL, intrebat daca sporurile vor fi plafonate sau... mai mult
Luni, 08 Februarie 2021, ora 14:30
Voucherele de vacanta au creat o prapastie in piata turismului, chiar daca pe de o parte au si ajutat-o sa supravietuiasca. In timp ce bugetarii se bucura in continuare de voucherele de vacanta, platite din taxele si impozitele tuturor romanilor, angajatii la privat vor merge in continuare in vacante in afara, acolo unde isi permit, este de parere analistul economic Adrian Negrescu. Potrivit lui, voucherele nu au facut decat sa majoreze preturile pe care structurile de cazare le practica, din dorinta de a-i face pe romani sa le consume cat mai repede.
"Sistemul voucherelor de vacanta este profitabil mai ales pentru bugetari. Pentru ca bugetarii au ajuns in situatia de a nu cheltui nici un leu pentru a merge in vacante, iar teoria cum ca, prin aceasta metoda, sectorul turistic este ajutat, este falsa. De fapt voucherele de vacanta au distorsionat piata, mecanismele reale ale economiei si modul in care economia ar trebui sa-si coreleze singura preturile in functie de cerere", a declarat Adrian Negrescu.
Patronii de hoteluri nu au stat mult pe ganduri si au crescut preturile la cazare si anul acesta.
"Avand o cerere uriasa din partea voucherelor de vacanta patronii din turism au ridicat preturile pana la limita maxima oferita de voucherele respective. Patronii de hoteluri au incasat bani, dar acest sistem a eliminat din piata ceilalti romani, pe cei care nu beneficiaza de acestea si care au fost indreptati catre alte tari sau au fost obligati sa plateasca niste... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 06:04
Un vid legislativ sau o lege creata "cu fisuri" permite romanilor care au vouchere de vacanta pe hartie sa le schimbe in bani. Desi OUG 8/2009 (privind acordarea voucherelor de vacanta- n.red.) spune ca atunci cand turistul foloseste vouchere de vacanta nu are dreptul sa primeasca bani rest, secretarul de stat Razvan Pirjol a declarat pentru Ziare.com ca restituirea banilor in cazul unei anulari de vacanta este perfect legala.
"Vouchere de vacanta, cele vechi, tiparite, se pot folosi la unitati autorizate de cazare, agentii de turism sau alte societati autorizate de minister. Ele se pot preschimba numai pentru servicii pe teritoriul Romaniei", ne-a spus presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca.
Ele se cumpara de angajator de la emitenti, acesta le da angajatilor, ei isi rezerva si platesc cu ele. Acestea aveau o valoare fixa, iar valoarea cuponului era de 50 de lei.
"Deci este clar reglementat ca nu se poate da restul in cash daca ai platit cu vouchere de vacanta. Adica daca au un pachet de 1.370 de lei, fie patesti cu vouchere de vacanta de 1.400 de lei si nu mai primesti rest, fie platesti cu vouchere de vacanta de 1.350 de lei si mai dai 20 de lei cash. Principiul de drept este simplu: daca nu poti da restul cash, clar nu se poate face nici rambursare totala cash", mai spus seful ANAT.
Ce spune legea
In ceea ce priveste restituirea sumelor incasate prin vouchere de vacanta, art. 6 alin. (1) din OUG nr. 8/2009 prevede... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 07:50
Sute de angajati ai unui spital isi cer voucherele de vancanta in instanta. Ei au apelat la justitie dupa ce li s-a refuzat acordarea acestor drepturi.
Numarul demersurilor in instanta prin care salariatii celui mai mare spital din Salaj isi cer voucherele de vacanta pe ultimii doi ani este in crestere.
Angajatii Spitalului Judetean de Urgenta Zalau vor da unitatea medicala in judecata, incurajati de succesul demersului din justitie al unui grup de colegi, potrivit adevarul.ro.
Salariatii au apelat la instanta dupa ce li s-a refuzat acordarea voucherelor de vacanta aferente anilor 2018 si 2019, in conditiile in care legislatia in vigoare prevede ca fiecare lucrator, indiferent de postul pe care il ocupa, acea dreptul la vouchere in valoare de 1.450 de lei pentru fiecare an.
35 dintre angajati au obtinut deja o sentinta definitiva, prin care Spitalul Judetean este obligat sa achite fiecaruia 2.900 de lei reprezentand contravaloarea tichetelor pe cei doi ani.
Pe rolul instantelor de judecata sunt si alte procese deschise, inclusiv prin intermediul Sindicatului Sanitas.
Pe de alta parte, conducerea SJU Zalau a mentionat ca in 2018 nu a putut plati voucherele intrucat sumele nu au fost cuprinse in buget.
"In bugetul de venituri si cheltuieli al anului 2018, nu au fost cuprinse sumele necesare acordarii voucherelor de vacanta. Cu toate ca, in bugetul de venituri si cheltuieli al anului 2019 au fost prevazute sumele necesare acordarii voucherelor de... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 15:39
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism, alaturi de Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET), demareaza o campanie de informare, prin intermediul careia incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta salariatilor, precizand ca voucherele au avut un impact pozitiv din punct de vedere economic si social.
Datele ministerului arata ca, in fiecare an, peste 1 milion de romani au ales sa-si petreaca vacantele in tara cu vouchere de vacanta.
"Voucherele de vacanta, acordate atat personalului din sectorul public, cat si celui din sectorul privat pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern, au produs un impact pozitiv din punct de vedere economic si social. In acest sens, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism, alaturi de Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET), demareaza o campanie de informare, prin intermediul careia incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta salariatilor", a informat luni ministerul.
Voucherele de vacanta sunt solutia optima pentru a sustine refacerea capacitatii de munca a intregii echipe.
"Acordarea voucherelor de vacanta a dus la dezvoltarea turismului ca ramura a economiei cu un potential de dezvoltare strategic, adoptarea de politici publice de sustinere a turismului aducand beneficii importante si asigurand redescoperirea Romaniei ca destinatie preferata... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 12:59