Prim-ministrul scotian Nicola Sturgeon, liderul Scottish National Party (SNP), a declarat ca isi va intocmi un plan pentru determinarea independentei Scotiei de indata ce va afla care este intelegerea privind Brexitul pe care prim-ministrul britanic Theresa May o va face cu Uniunea Europeana.
Duminica, ea a declarat pentru BBC: "Cand Theresa May se va intoace de la Bruxelles si va spune 'Am acordul' vom judeca atunci... pare ca va fi in noiembrie. Imi voi stabili atunci urmatorul pas".
De asemenea, Sturgeon a transmis duminica pe Twitter: "cetatenii pe care ii servesc au votat in proportie de 62% pentru ramanerea in UE".
The people I serve voted 62% to remain the EU. https://t.co/sbLoyUI3mM- Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) October 7, 2018
Cel mai recent sondaj, dat publicitatii duminica, privind independenta Scotiei de Marea Britanie, daca si cand va iesi din Uniunea Europeana, arata ca ea este sustinuta de 50% din populatie.
Guvernul britanic, care este nevoit sa accepte orice vot de independenta, ia in considerare un vot din 2014 cand scotienii au ales in proportie de 55% sa pastreze uniunea politica incheiata in urma cu 300 de ani.
"Cred ca independenta Scotiei va fi o certitudine", a mai spus Sturgeon.
👇 Support for an independent Scotland is at historically high levels, and will only continue to rise if the UK government doesn't reverse course on their dangerous Brexit plans. #SNP18 pic.twitter.com/rsBV9v5vtE- The SNP (@theSNP) October 6,... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2018, ora 16:00
Ciocniri violente au avut loc, duminica, in fata sectiilor de vot din Catalonia, inaintea referendumului pentru independenta fata de Spania. Aproape 500 de oameni au fost raniti, dupa ce politia a folosit gaze lacrimogene, bastoane si gloante de cauciuc.
Autoritatile de la Madrid au interzis referendumul, pe care il considera neconstitutional, iar fortele de ordine au intervenit pentru a impiedica procesul de vot, confiscand urnele.
In aceste conditii, rezultatele referendumului, despre care nu se stie cand vor veni, vor avea mai degraba o valoare simbolica, fara a avea puterea de a schimba componenta Spaniei.
Totusi, avand in vedere amploarea protestelor, povestea independentei Cataloniei este departe de a se fi incheiat.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE, principalele evenimente legate de independenta Cataloniei:
18:55 - Dintre cei 465 de raniti, 216 au fost in Barcelona, acolo unde se afla internati si doi in stare grava.
18:45 - Autoritatile spaniole si politia catalana au anuntat ca au fost inchise 336 de sectii de votare. Insa mai mult de 2.000 de sectii de votare au fost pregatite pentru referendum, astfel ca foarte multe sunt in continuare deschise, iar in majoritatea dintre ele procesul electoral s-a desfasurat pasnic.
17:56 - Proteste au loc si la Piccadilly Circus, in Londra.
17:55 - Primarul Barcelonei a anuntat ca 465 de persoane au fost ranite in violente.
Concentracion en Piccadilly Circus (Londres)... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 19:00
Nici vorba ca parlamentarii britanici sa mai manifeste o atitudine calma in fata incertitudinilor pe care le ridica divortul de UE.
Un grup de parlamentari britanici a atras atentia ca Brexit pune sub semnul intrebarii viitorul Marii Britanii, in conditiile in care normele legale europene au ajutat Regatul sa ramana unit pana in prezent, relateaza Reuters.
Tema impredictibilitatii pare sa se reverse si asupra Regatului Unit, dupa cum reclama comisia parlamentara, care aminteste faptul ca votul dat la referendum a scos in evidenta pozitii diferite ale electoratului, englezii si galezii votand pentru Brexit, in vreme ce scotienii si irlandezii au ales sa ramana in UE.
Declansarea procedurilor de separare agita din nou apele in Scotia, unde exista tot mai multe voci care cer reluarea votului pentru declararea independentei, iar neintroducerea reprezentantilor guvernelor locale din Tara Galilor, Irlanda de Nord si Scotia in echipele de negociatori a trezit alt val de nemultumiri.
"Impactul Brexitului in viitorul Marii Britanii va fi profund si impredictibil. In acest moment, politica interna este toxica", a explicat Michael Jay, un membru al Camerei Lorzilor.
Raportul comisiei pe care o reprezinta rata ca legislatia europeana a ajutat la stabilirea unor norme si reglementari unitare pe piata interna din Marea Britanie, lucru care a dat stabilitate Regatului.
"Brexit ridica probleme pentru integritatea Regatului Unit", se anunta in raport.
Parlamentarii... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 06:07
Cu o zi inaintea lansarii Brexitului, deputatii scotieni au autorizat-o marti, prin vot, pe Nicola Sturgeon, premierul lor, sa ceara Londrei sa organizeze un nou referendum pe tema independentei Scotiei, un scrutin susceptibil sa dinamiteze Regatul Unit.
Parlamentul regional, dominat de sustintorii independentei din cadrul Partidului National Scotian (SNP), s-a pronuntat cu 69 de voturi la 59 in favoarea acestei noi consultari, dupa cea care esuat in 2014, relateaza AFP.
Motiunea adoptata prevede ca aceasta consultare sa aiba loc in toamna lui 2018 sau primavara lui 2019. Nicola Sturgeon urmeaza, acum, sa obtina acordul premierului britanic Theresa May si al Parlamentului de la Westminster sa organizeze acest al doilea scrutin.
Votul, care ar fi urmat sa aiba loc miercurea trecuta, dar care a fost amanat din cauza atentatului de la Parlamentul din Westminster de la Londra, a avut loc cu o zi inaintea dedlansarii Brexitului, sporind dramatismul acestor doua evenimente istorice.
Cvasiconcomitenta celor doua intalniri este logica, atat de puternic este legata dorinta scotienilor de a o rupe cu restul Regatului Unit de ruptura pe cale sa fie oficializata intre Marea Britanie si Uniunea Europeana (UE).
Fara Brexit, aprobat de 52% dintre britanici dar respins de 62% dintre scotieni, premierul scotian Nicola Sturgeon nu ar fi cerut atat de devreme organizarea unui nou referendum, la doar trei ani dupa cel care in separatistii au fost invinsi - cu 45 la 55% din... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 22:01
Londra nu va facilita Scotiei organizarea unui al doilea referendum pentru independenta in timpul actualei legislaturi, care se incheie in 2020, a declarat joi ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon.
"Nu, uitati de asa ceva", a raspuns Fallon, intr-un interviu acordat cotidianului scotian Herald, la intrebarea daca va inlesni un nou vot asupra independentei provinciei.
El si-a reiterat mai tarziu pozitia la postul BBC Radio Scotland: "Noi am spus in mod clar ca nu este nevoie de un al doilea referendum".
Potrivit lui Michael Fallon, Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scotiei si liderul miscarii de independenta, ar trebui sa respecte rezultatul referendumului din 2014, la care 55% dintre votanti s-au pronuntat pentru ramanerea provinciei in interiorul Marii Britanii.
Nicola Sturgeon a scris joi pe Twitter ca, pentru Londra, ar fi "o miscare dezastruoasa" sa blocheze un nou referendum cu privire la independenta Scotiei.
Dupa referendumul din iunie 2016 pentru Brexit, la care 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in blocul comunitar, guvernul de la Edinburgh s-a angajat sa intreprinda toate demersurile pentru mentinerea Scotiei in UE, inclusiv prin organizarea "foarte probabila", conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independenta provinciei de Regatul Unit, dupa cel esuat din 2014. ...citeste mai departe despre "Scotia isi ia la revedere de la independenta? Ce a decis Ministerul... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 17:17
Scotia va incepe pregatirile pentru un nou referendum privind independenta de Marea Britanie, a anuntat premierul Nicola Sturgeon. Decizia vine dupa ce Scotia a votat pentru ramanerea in UE, insa rezultatul final al referendumului de joi din Marea Britanie a fost pro Brexit.
"Este inacceptabil din punct de vedere al democratiei ca Scotia sa fie scoasa din UE impotriva vointei sale", a declarat Sturgeon, citata de BBC.
Potrivit acesteia, votul din Regatul Unit va conduce la schimbari semnificative in Constitutia tarii.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
Premierul Scotiei a subliniat ca multe persoane care in 2014 au votat impotriva independentei de Marea Britanie nu mai au si acum aceeasi parere.
Asadar, afirma prim-ministrul, Guvernul scotian va incepe pregatirea legislatiei pentru a ...citeste mai departe despre "Scotia vrea sa ramana in UE si incepe pregatirile pentru un nou referendum" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 14:33
Pietele din Marea Britanie au avut o reactie pozitiva, inregistrand un avans important, dupa ce aproximativ 55% dintre scotieni au votat impotriva independentei Scotiei, informeaza Financial Times.
Actiunile bancilor din Scotia au avut un crescut semnificativ inca de la deschiderea pietelor. Astfel, titlurile RBS au crescut cu 3,5%, actiunile Lloyds au urcat cu 1,5%, in timp ce Standard Life au avansat cu 1,7%, informeaza Mediafax.
"Acest rezultat va fi salutat de comunitatea oamenilor de afaceri. O campanie atat de dificila lasa, in mod inevitabil, cicatrici care vor avea nevoie de timp ca sa se stearga", a declarat John Cridland, director general al Federatiei Angajatorilor.
Votul impotriva independentei Scotiei reprezinta o usurare mai ales pentru sectorul financiar si pentru investitori.
Saptamana trecuta, atat RBS, cat si Lloyds au anuntat ca si-ar fi mutat afacerile in Anglia, in cazul in care scotienii ar fi votat pentru desprinderea de Marea Britanie.
Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a deschis in urcare cu 0,7%, aproape de cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani.
De asemenea, lira a inceput sa recupereze din deprecierea suferita in cursul acestei saptamani, inregistrand un avans de 0,3%, la 1,6447 unitati pentru un dolar. mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 13:26
Peste 60% dintre scotieni au respins independenta Scotiei la referendumul pe aceasta tema, relateaza BBC si Reuters.
Pentru victoria finala a victoriei adversarilor independentei mai sunt necesare 425.803 de voturi, conform mass-media britanice, potrivit Agerpres.
Un referendum a avut loc joi in Scotia, la care electoratul a fost chemat sa raspunda la o singura intrebare: 'Sunteti de acord ca Scotia sa devina o tara independenta?'
Dupa numararea voturilor in 26 din cele 32 de circumscriptii, pentru independenta au votat 1.176.952 de persoane. Impotriva independentei s-au pronuntat la referendum, conform numaratorii, 1. 397.077 de electori scotieni.
Publicatia The Guardian a titrat vineri 'Scotienii au respins independenta' inainte de publicarea rezultatelor finale ale votului.
Dupa inchiderea urnelor, joi seara, centrul de studii internationale YouGov a prezis ca referendumul scotian se va incheia cu victoria adeptilor mentinerii Scotiei in componenta Regatului Unit. mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 08:46
Scotia ar trebui sa readere la Uniunea Europeana, daca locuitorii acestei tari vor dori sa fie in continuare membri ai blocului european, in cazul in care in urma referendumului se va vota independenta.
Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a spus ca Scotia va trebui sa reaplice pentru apartenenta la UE, asemenea oricarui alt stat, iar procesul ar putea dura pana la opt ani.
Premierul Spaniei amineste de prevederile Tratatului UE, care arata ca, daca o regiune a unui stat aflat in Uniune se separa de acel stat, atunci acea regiune iese din Uniunea Europeana, arata publicatia El Mundo.
De asemenea, Rajoy a asigurat ca "toata lumea din Europa crede ca aceste procese sunt puternic negative pentru ca produc mai multa recesiune economica si mai multa saracie pentru toti".
Prim-ministrul spaniol mai spune ca demersurile de independenta ale Scotiei ...citeste mai departe despre "Pretul independentei Scotiei: Trebuie sa readere la UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 16:40