Oricine va fi castigatorul alegerilor anticipate din Grecia, care au loc duminica, se va procopsi cu o sarcina inevitabila. Victoria vine la pachet cu rezolvarea multor probleme, precum gasirea unor solutii pentru relansarea economiei, dar si pentru somajul ajuns la cote alarmante, precum si pentru sistemul bancar aflat la pamant.
Exista doua scenarii: e posibil ca fostul premier Alexis Tsipras sa revina in functie sau ca Evangelos Meimarakis de la Noua Democratie sa devina seful Guvernului de la Atena.
Bloomberg aminteste ca al treilea pachet de salvare, semnat de Tsipras luna trecuta cu creditorii internationali, chiar inainte sa demisioneze, incepe in luna octombrie.
Astfel, viitorul premier va fi nevoit sa supravegheze recapitalizarea bancilor, sa aiba grija la cheltuielile bugetare, sa impiedice derapajele si sa implementeze programul de privatizare.
Sursa: Bloomberg
El va trebui sa faca toate aceste lucruri, in conditiile in care economia se resimte dupa ...citeste mai departe despre "Grecia are nevoie de un miracol - Problemele economice nu tin cont de rezultatul alegerilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 18:22
Parlamentul german a aprobat miercuri, cu o larga majoritate, cel de-al treilea plan de asistenta financiara internationala pentru Grecia, in suma totala de 86 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2018, si deblocarea primei transe de 26 miliarde de euro.
Din cei 585 de membri ai Bundestagului prezenti, 454 au votat pentru, 113 s-au opus si 18 s-au abtinut, conform numaratorii oficiale.
Vot crucial pentru salvarea Greciei in Parlamentul Germaniei: Va fi tradata Merkel?
Cei 631 de deputati germani, aflati in vacanta, ...citeste mai departe despre "Parlamentul german a aprobat cu o majoritate covarsitoare planul de salvare a Greciei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 14:16
Liderii politici din Europa si Rusia si-au exprimat opiniile in legatura cu rezultatul referendumului din Grecia, unde populatia s-a pronuntat covarsitor impotriva masurilor de austeritate solicitate de creditorii internationali ai tarii.
Referendum in Grecia: elenii au spus "NU" Europei
Frustrare in Germania: Cancelarul Angela Merkel a tinut un discurs in fata coalitiei de guvernare, in cadrul caruia l-a criticat pe premierul grec Alexis Tsipras pentru decizia de a merge inainte cu referendumul, arata revista Spiegel, citata de Greek Reporter. Se pare ca "doamna de fier" a Europei nu si-a ascuns iritarea fata de modul in care se face politica la Atena si l-a acuzat pe liderul Guvernului elen ca incalca principiile Europei.
Si alti politicieni nemti au reactionat la rezultatele referendumului din Grecia. Conservatorul Hans Michelbach a mentionat ca aceasta tara o va duce mai bine in afara zonei euro, informeaza Sky News, iar colegul sau de partid Michael Fuchs a transmis ca ...citeste mai departe despre "Grecii au spus NU Europei - Cum au reactionat liderii din UE si Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 23:05
In Grecia vor avea loc doua mitinguri simultane, intre taberele rivale, vineri, cu doua zile inaintea referendumului legat de relatia cu creditorii internationali.
Mitingurile taberelor "da" si "nu" sunt programate la doar 800 de metri distanta unul de celalalt, in centrul capitalei elene, in contextul in care numerosi alegatori sunt in continuare confuzi in ceea ce priveste miza, relateaza Associated Press.
Un fermier, Costas Christoforidis, in varsta de 37 de ani, nu s-a decis inca felul in care va vota duminica.
"Daca inseamna NU austeritatii, atunci votez si eu NU. Dar daca respingem Europa, nu sunt de acord cu acest lucru", spune el.
Grecii sfideaza iar Europa: Guvernul organizeaza un concert pentru cei care voteaza "NU" la referendum
In contextul in care bancile si pietele financiare erau inchise vineri pentru a cincea zi consecutiv, cele doua tabere depuneau eforturi sa-si transmita cat mai bine mesajele. Iar o previziune a Fondului Monetar International (FMI) ...citeste mai departe despre "Haos total in Grecia: Oamenii nu stiu miza referendumului, mitinguri si promisiuni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 10:44
Cel mai probabil, daca grecii voteaza "nu" la referendumul de duminica, atunci ei nu mai au un loc in zona euro, a transmis seful ministrilor de Finante din uniunea monetara, olandezul Jeroen Dijsselbloem.
El le-a mai transmis elenilor sa nu se imbete cu apa rece si sa creada vorbele spuse de liderii de la Atena, arata Reuters, potrivit Yahoo News.
Referendum in Grecia: Ministrul de Finante pluseaza - In ce conditii isi va da demisia
"Trebuie sa clarificam un lucru: daca poporul grec va vota 'nu', sa nu creada nimeni ca totul va fi renegociat si ei vor avea parte de un pachet mai atractiv", a avertizat Dijsselbloem.
Oficialul olandez considera ca masurile de austeritate sunt necesare pentru ca tara sa revina pe drumul cel bun.
"Daca oamenii arata ca nu vor asta, atunci nu doar ca nu ...citeste mai departe despre "Grecii primesc un mesaj transant de la UE: Votati "nu" la referendum, afara din zona euro!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 17:48
Criza din Grecia tinde sa ia sfarsit cu zgomotul stampilelor de vot imprimand decizia elenilor in mentinerea sau abandonarea zonei euro.
In ultimii ani, seriile interminabile de discutii sterile pe tema datoriilor din Grecia au reusit cumva sa devieze atentia de la tema mult mai importanta a uniunii monetare europene.
Zilele care urmeaza se pot dovedi cruciale in stabilirea sortii Europei, nu doar a Greciei.
Proiectul vechi de 60 de ani al unei Europe unite este pe cale sa atinga punctul unei transformari radicale, desi nimeni nu poate spune acum in ce mod se va realiza, observa editorialistul revistei New York Times, Neil Irwin.
Poporul alege
Considerand ca efectele initierii reformelor cerute de creditori, taierea pensiilor si salariilor si o crestere a impozitelor, se pot dovedi periculoase pentru populatia elena, guvernul Syriza aflat la conducerea tarii a decis sa iasa de la negocieri, optand pentru consultarea populatiei printr-un referendum.
Poporul va alege, iar optiunile sunt destul de simple. Un "Da" va insemna continuarea programului de austeritate, ba chiar inasprirea lui, cu avantajul de a pastra moneda euro si stabilitatea pe care aceasta o asigura.
Un "Nu" inseamna parasirea uniunii monetare, revenirea la moneda proprie, declansarea unui haos financiar pe termen scurt ca urmare a deprecierii pe care drahma o va inregistra.
In schimb, pe termen mediu, Grecia ar putea inregistra o redresare financiara ca urmare a competitivitatii... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 13:00
Grecii se intorc la urne duminica, in cadrul unor noi alegeri generale, urmarite cu neliniste in toata Europa dar si in afara acesteia, scrutin care imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva euro.
Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului.
Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei insisi, cat si pentru zona euro.
"A fi sau a nu fi in zona euro"
"A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.
Cu doar doua zile inaintea scrutinului, organizat dupa cel neconcludent de pe 6 mai, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot, pentru a prelua fraiele unei tari aflata intr-o profunda recesiune si criza sociala, care a devenit "bolnavul" Uniunii Europene (UE).
Unele sondaje il prezinta ca beneficiind de un avans minim pe Antonis Samaras, in varsta de 61 de ani, liderul conservatorilor din cadrul Noii Democratii (ND), in fata lui Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul blocului Syriza, potrivit unui expert.... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:41
Situatia din Grecia se inrautateste, pe masura ce criza politica din statul elen se accentueaza. Daca pana acum problema Greciei era strict legata de situatia economica, acum politicul este cel care ridica semne de intrebare, alegerin anticipate urmand sa fie organizate in curand.
Dupa doar cateva saptamani de la alegeri, timp in care partidele care au obtinut destule voturi pentru a intra in Parlament, nu au reusit sa cada de acord asupra formarii unui guvern, s-a anuntat organizarea de noi alegeri, in urmatoarele luni.
Constantin Rudnitchi a declarat, in cadrul unui interviu acordat Business24, ca grecii probabil nu vor vota diferit, situatia putand sa fie chiar mai rea pentru Europa, pe masura ce partidul de extrema stanga are ocazia sa castige si mai multe voturi.
Situatia se complica din cauza pozitiei puternice anti-austeritate adoptate de Syriza, partid condus de Alexis Tsipras. Acesta vrea renuntarea la masurile de austeritate si retragerea promisiunilor facute de fostii lideri greci Uniunii Europene si Fondului Monetar International, promisiuni de care a depins acordarea celei de-al doilea ajutor financiar.
Business24: Dupa mai multe luni de acalmie, s-a revenit la discutia despre iesirea Greciei din zona euro. Care este parerea dumneavoastra despre aceasta situatie?
Constantin Rudnitchi: Pe aceasta tema se discuta de un an de zile sau mai mult. Cred insa ca acum chestiunea e mai complicata, in sensul ca se amesteca factorii economici - despre... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 18:05
Prim ministrul grec, Lucas Papademos, se confrunta, miercuri, cu un vot de incredere pentru Guvernul sau format in urma cu doar sase zile, in contextul in care noul prim ministru depune eforturi pentru a asigura finantarile necesare evitarii unui colaps economic al Greciei, dar si pentru a pastra tara in zona euro.
Astfel, votul de miercuri vizeaza mandatul de trei luni oferit lui Papademos pentru a implementa masurile bugetare si cei 130 de miliarde de euro conveniti pentru ajutorul Greciei de catre partenerii europeni, pe 26 octombrie, scrie Bloomberg.
Trei din cinci partide au raspuns pozitiv intalnirii convocate de premier, ceea ce reprezinta peste 250 de locuri din cele 300 din Parlament.
Ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos vede in intalnirea de miercuri o adevarata oportunitate pentru Italia.
"Ce vedem acum este o ultima sansa pentru tara noastra, o sansa care ar trebui exploatata la maxim", spune Venizelos.
Lucas Papademos a format un Guvern pe 11 noiembrie, dupa patru zile de discutii politice intense care au urmat tulburarilor la nivel global generate de fostul prim ministru, George Papandreou, si propunerea sa de referendum in privinta celui de-al doilea plan de salvare. Propunerea, retrasa ulterior, a generat nelinisti atat pe piete, cat si in tara si la nivelul partenerilor din Uniunea Europeana. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 13:42