Deputatii vor vota, miercuri, Legea pentru combaterea spalarii banilor.
Comisia Juridica a adoptat raport favorabil cu amendamente potrivit carora oganizatiile minoritatilor nu raporteaza catre stat lista beneficiarilor finali, iar Oficiul de spalare a banilor va raporta lunar la ANAF tranzactii in numerar.
Exceptarea organizatiilor care reprezinta minoritatile, in timp ce celelalte raman cu obligativitatea raportarii, a fost decisa dupa ce UDMR a anuntat ca sustine proiectul. Acest lucru creeaza insa o stare de discriminare, ce foarte probabil va fi amendata la CCR, Opozitia anuntand deja ca are de gand sa conteste legea in forma ei actuala.
Oricum, chiar daca va fi votata, legea nu contine prevederi din directiva europeana, care trebuie obligatoriu introduse.
In loc sa impiedice fraudele, legea afecteaza ONG-urile
Potrivit legii de prevenire a spalarii banilor, discutata martea trecuta in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, notiunea de "beneficiar real" includea in cazul asociatiilor si fundatiilor "persoanele fizice sau, in cazul in care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice in al caror interes principal asociatia sau fundatia a fost infiintata sau functioneaza".
De asemenea, legea prevede ca reprezinta "entitati raportoare" fundatiile si asociatiile, federatiile, precum si orice alte persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.
Despre aceste prevederi, de care ONG-urile minoritatilor scapa daca forma legii... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 09:41
Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a adoptat luni cele trei legi ale Justitiei - Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). PNL a anuntat ca le va ataca din nou la Curtea Constitutionala.
Astfel, dupa punerea articolelor in acord cu deciziile CCR, Legea 303/2004 a fost adoptata cu 83 voturi "pentru" si 36 devoturi "impotriva", iar Legea 304/2004 a fost adoptata cu 83 de voturi "pentru", 35 de voturi "impotriva" si o abtinere. Legea 317/2004 a fost adoptata cu 82 de voturi "pentru", 36 de voturi "impotriva" si o abtinere, iar
In urma amendamentelor adoptate, legile Justitiei nu au suferit modificari de fond fata de forma adoptata de Camera Deputatilor.
Liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a celor trei legi ale justitiei, dar cererea a fost respinsa prin vot.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus va vota impotriva Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si spune ca modificarile aduse acesteia nu sunt semnificative.
" (...) PNL s-a opus la dezbaterea precedenta, inainte de decizia Curtii. Modificarile care au intervenit sunt niste modificari care, din punctul de vede al PNL, nu sunt semnificative. Faptul ca sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie incepe sa functioneze in trei luni, nu in sase, cum era in textul initial... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 19:19
Comisia speciala privind justitia se reuneste, luni, la ora 10:00, pentru a pune in acord legile justitiei cu Deciziile CCR, dupa ce mai multe articole din corpul legilor au fost declarate necostitutionale.
Conform ordinii de zi a Comisiei speciale, alesii vor avea "dezbateri privind transpunerea Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 33/2018, 45/2018 si 62/2018 raportat la modificarile Legii 304/2004, 303/2004 si 317/2004".
Fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc a declarat, joi, la finalul unei intalnirii pe care a avut-o cu Liviu Dragnea si cu presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, ca este important ca legile justitiei sa fie adoptate fara graba si in acord cu Deciziile CCR.
"Am discutat despre mai multe legi aflate in procedura parlamentara si despre legile justitiei si cu presedintele Comisiei, Florin Iordache. Ideea a fost sa avem un calendar in care sa nu ne grabim. Am avut ieri o prima dezbatere in comisie, am luat fiecare text in parte, nu a durat mult pentru ca suntem toti foarte stransi de Decizia Curtii. O sa avem urmatoare sedinta luni (...). Despre calendar a fost vorba, sa facem dezbaterea cat este nevoie si sa respectam riguros decizia Curtii. Foarte multe articole de modificat nu sunt, sunt aproape 20 si o marja destul de mica de manevra pentru membrii comisiei. Asa spune Decizia Curtii", a declarat fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc.
Robert Cazanciuc a afirmat ca eliminarea Presedintelui Romaniei din procesul de... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 00:05
Comisia Europeana discuta, miercuri, situatia Justitiei din Romania dupa ce la finalul anului trecut alesii coalitiei de guvernare de la Bucuresti au votat pe repede inainte modificarile Legilor Justitiei propuse de PSD si ALDE.
"Numirea ca prim ministru a unui deputat european cvasi-necunoscut la nivel european nu va rezolva deloc criza de incredere care exista la Bruxelles la adresa tarii noastre. Asa cum se vede, chiar din contra.
Suntem de departe in cel mai prost moment al relatiei noastre cu Uniunea Europeana cel putin de la aderarea de acum 10 ani, daca nu din anii '90 incoace", a scris pe Facebook Alin Cristian Mituta, director executiv la "Platforma Romania 100".
Alin Cristian Mituta mai spune ca "daca PSD-ALDE continua cu legile justitiei, Uniunea Europeana nu va avea nicio retinere in a folosi articolul 7 TUE care poate duce la suspendarea dreptului de vot in Consiliu - un Consiliu pe care, ironic, ar trebui chiar sa il prezidam ca stat membru peste mai putin de 12 luni".
Informatia este confirmata si pe agenda oficiala a CE, unde figureaza o discutie despre ultimele evolutii din Romania, dupa ce prim-vicepresedintele Timmermans va sustine o prezentare ("Derniers developpements sur la situation en Roumanie. Communication orale de M. TIMMERMANS")
Problemele generate de modificarile aduse Legilor Justitiei au atras atentia si Parlamentului European care a decis ca in plenul de pe 7 februarie sa analizeze consecintele asupra sistemului judiciar din... mai mult
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 07:52
Biroul Permanent al Senatului a aprobat joi o procedura de urgenta accelerata pentru dezbaterea legilor Justitiei in forul decizional. Senatorii vor putea depune amendamente doar pana luni dimineata, iar raportul va fi elaborat in maximum 24 de ore.
"Termen de depunere a amendamentelor: luni, 18 decembrie, ora 9:00. Comisia urmeaza sa isi depuna raportul pana pe 19 decembrie, ora 9:00", a anuntat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei de Birou Permanent.
Senatul este forul decizional in cazul tuturor celor trei acte normative.
Tariceanu a mai spus ca cele doua acte normative - legea 304/2004 privind organizarea judiciara si legea 317/2004 privind functionarea CSM - vor intra in dezbaterea plenului Senatului pana la finalul saptamanii viitoare - daca nu miercuri, atunci joi.
"Depinde de cum merg dezbaterile. Noi incepem luni cu legea 303/2004. Avem saptamana viitoare dezbaterile pe buget, deci este foarte posibil sa lucram nu doar miercuri, ci si joi. Vom dedica o parte din zi dezbaterii bugetului si ce ne ramane o sa avem programul nostru pe legile care sunt pe ordinea de zi de la Senat", a mai spus Tariceanu.
Presedintele Senatului a anuntat si ca intentioneaza sa introduca pe ordinea de zi a plenului de luni legea 303/2004 privind statutul magistratilor.
Intrebat daca este normal ca legea privind statutul magistratilor sa intre luni dimineata in comisie, iar luni dupa-amiaza in plen, Tariceanu a spus ca el nu se ocupa cu... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 15:06
Zi de foc miercuri, 13 decembrie, in Camera Deputatilor. In timp ce atentia intregii tari este atintita asupra regelui Mihai, care in aceasta dimineata s-a intors pentru ultima data in Romania, majoritatea PSD-ALDE baga la foc automat la vot proiecte controversate.
Puterea a reusit deja sa schimbe Regulamentul Camerei Deputatilor ca sa astupe gura Opozitiei. Urmeaza sa il publice imediat in Monitorul Oficial, pentru a intra in vigoare, si apoi se vor vota rapid Legile Justitiei.
Dupa modificarea Regulamentului, amendamentele aduse la un proiect se vor vota in bloc, iar Opozitia nu va mai putea intarzia adoptarea Legilor Justitiei, pe care coalitia PSD-ALDE le vrea trecute de prima Camera pana la Craciun.
Tot azi, UDMR va primi un cadou legislativ din partea Puterii. Este vorba despre propunerea legislativa pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, care este programata sa treaca in procedura de urgenta, cu toate ca in mod normal, data la care se implineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final este 12 martie 2018.
Citeste mai departe despre "LIVE Zi neagra in Parlament. Dupa ce PSD si ALDE s-au asigurat ca trec rapid orice doresc, au inceput dezbaterile pe Legile Justitiei" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:48
Modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor au fost votate, luni, pe furis si in viteza de catre deputati. Au fost 179 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva".
De asemenea, a fost adoptata cu 167 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva" si modificarea legii ANI. Aceasta prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept.
Proiectele urmeaza sa mearga acum la Senat, camera decizionala.
Deputatii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au batut cu palmele in banci.
Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa grabeasca votul final pentru cele doua legi. In mod normal, sesiunea saptamanala de vot final in Camera Deputatilor este marti dupa pranz.
Social democratul Florin Iordache, presedintele comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justitiei, nu considera insa ca votul se da in graba.
"Care e diferenta daca a azi sau daca e maine?", a spus Florin Iordache, intrebat de ce intra azi la vot final legea 303/2004 si nu marti, asa cum este normal.
La observatia jurnalistilor ca maine erau organizate proteste, Iordache a spus ca "noi nu tinem sedintele Birourilor Permenente in functie de cum se organizeaza protestatarii".
Citeste mai departe despre "LIVE Deputatii au votat pe furis si in viteza Statutul magistratilor si amputarea Legii ANI. Opozitia acuza un... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 17:57
1Peste o mie de persoane au protestat, miercuri, in fata Palatului Parlamentului, fata de modificarile aduse Legilor Justitiei.
Oamenii au iesit in strada la ora 17.00, in timp ce plenul Camerei Deputatilor dezbatea si vota, pe articole, legea 303 privind Statutul magistratilor, prima din pachetul privind Legile Justitiei, si au protestat timp de 7 ore.
"Hai in strada! Aparam democratia! In acest moment, legile Justitiei sunt votate in plen. Dezbaterea a fost boicotata si procedurile nu sunt respectate. Suntem in situatia in care o gasca de infractori vor sa treaca pe repede inainte legalizarea furtului. Ne vedem la Parlament!", au spus organizatorii protestului pe pagina de Facebook a evenimentului.
Si in Cluj Napoca oamenii au iesit in strada, la protestul numit "Cluj Mobilizare urgenta: In strada ACUM! Hotii ne sfideaza!"
Au fost proteste si in Constanta, la Iasi, Sibiu, dar si la Zurich.
Urmareste ceea ce s-a intamplat in Camera Deputatilor la votul legii 303 privind Statutul magistratilor
Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor. Ramaneti alaturi de noi pentru a urmari parcursul in Parlament al Legilor Justitiei
00:02 - Protestatarii stransi in fata Palatului Parlamentului incep sa plece. De amintit este faptul ca ei au iesit in strada de la ora 17.00. Cu toate ca vremea a fost foarte rece, ei au manifestat timp de aproape 7 ore, pentru a apara Legile Justitiei.
23:51 - Parlamentarii USR pleaca din mijlocul... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 00:05
Proiectul de modificare a Legilor Justitiei, pasat recent de Tudorel Toader de la minister direct la Parlament, le-a atras atentia romanilor, care duminica au organizat un mars prin care vor sa-si arate dezaprobarea si sa le aminteasca celor de la Putere ca inca sunt cu ochii pe ei.
Evenimentul este organizat, ca si celelalte proteste din Piata Victoriei, pe Facebook, in contextul in care de controveersatul proiect se ocupa acum chiar Florin Iordache, ministrul care a demisionat dupa OUG 13, care a scos sute de mii de romani in strada. De asemenea, in timp ce CSM, presedintele Inaltei Curti si procurorul general au cerut la unison intoarcerea proiectului de lege la Ministerul Justitiei pentru continuarea procedurilor deja incepute, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca proiectul ramane in Parlament, unde va fi adoptat pana la finalul acestui an.
"Stam noi simbolic cat vrem la guvern, realitatea este ca guvernul este doar o marioneta, iar Legile Justitiei se fac acum in Parlament. Duminica ne strangem la Guvern, iar la ora 19:00 plecam in mars, catre Casa Poporului", arata organizatorii protestului de duminica, 5 noiembrie, pe pagina de Facebook special dedicata evenimentului, care poarta titlul "Nu vrem sa fim o natie de hoti!".
Acestia spun ca motive de iesit in strada ar fi destule, enumerand, printre altele, faptul ca daca proiectul va fi adoptat in forma actuala "Inspectia Judiciara va deveni o unealta politica in mana ministrului... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 10:12