Din patru in patru ani, americanii isi aleg presedintele si vicepresedintele. Sistemul prin care este ales presedintele american combina cerintele constitutionale si de statut, regulile partidelor nationale si din fiecare stat, traditiile politice si practicile moderne.
Congresul Statelor Unite a stabilit, in anul 1845, ca alegerile prezidentiale sa se desfasoare in prima marti a lunii noiembrie, la fiecare patru ani. Urmatoarele alegeri prezidentiale in SUA vor fi la data de 3 noiembrie 2020, potrivit www.usa.gov.
Candidatii la Casa Alba trebuie sa aiba cel putin 35 de ani si sa fie cetateni americani, nascuti in Statele Unite, noteaza sursa citata. In SUA, presedintele nu este ales prin vot direct, ci printr-o procedura indirecta, bazata pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizati de fiecare stat federal. Pana la acest moment, exista insa o serie de etape ce trebuie parcurse.
Exista doua tipuri fundamentale de alegeri: primare si generale. Pe langa cele primare si cele generale, care au loc in ani pari si cuprind competitiile politice pentru Congresul SUA (forul legislativ), in unele state si jurisdictii locale se desfasoara si alegeri "extra-anuale", atat primare cat si generale, in anii impari. Un scrutin primar este unul in vederea alegerii dintr-o serie de candidati a celui care va candida la alegerile generale. Victoria la alegerile primare presupune, de obicei, ca invingatorul va fi nominalizat sau sustinut de un partid politic in cadrul... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 09:01
Un senator democrat american a depus marti un proiect de lege care prevede desfiintarea Colegiului Electoral prevazut de Constitutie, argumentand ca Donald Trump a fost ales presedinte in pofida faptului ca a obtinut mai putine voturi decat Hillary Clinton.
"Acesta este singurul mandat din tara in care poti obtine mai multe voturi si pierde, cu toate acestea, presedintia", a declarat Barbara Boxer, senator din California, relateaza AFP.
"Colegiul Electoral este un sistem depasit si antidemocratic care nu ne reflecta societatea moderna. El trebuie sa fie schimbat imediat. Toti americanii trebuie sa aiba garantia ca voturile lor conteaza", a subliniat ea.
De fapt, americanii au ales pe 8 noiembrie, stat cu stat, 538 de mari electori.
In 48 dintre cele 50 de state americane, este suficient ca un candidat sa obtina cu un singur vot mai mult decat adversarul sau pentru a primi toti marii electori aflati in joc in statul respectiv, ceea ce distruge proportionalitatea ...citeste mai departe despre "Democratii vor sa desfiinteze Colegiul Electoral, dupa ce Trump a iesit presedinte cu mai putine voturi decat Clinton" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 07:35
Democratii nu renunta la lupta pentru Casa Alba nici macar la o saptamana de la alegerile prezidentiale, sperand ca il mai pot impiedica pe Donald Trump sa devina oficial al 45-lea presedinte al Statelor Unite.
Pentru ca un candidat sa devina presedinte, are nevoie de votul majoritatii electorilor, pe 19 decembrie, iar in acest moment Trump ar avea asigurata sustinerea a cel putin 290 de electori republicani, cu mult peste pragul necesar de 270.
Ce se mai poate intampla sa rastoarne aceasta situatie?
Doi membri democrati ai Colegiului Electoral au lansat un apel radical intr-un ultim efort de a-l opri pe Donald Trump. Acestia isi incurajeaza colegii sa nu il voteze pe republican, relateaza Politico.
Cei doi sunt Bret Chiafalo, un elector din statul Washington, care insa si-a declarat deja opozitia si fata de Hillary Clinton, si Michael Baca din Colorado. Acestia incearca sa convinga 37 de electori republicani sa nu il voteze pe Trump, numarul fiind suficient pentru ca ...citeste mai departe despre "Democratii incearca sa blocheze drumul lui Trump catre Casa Alba. Vor reusi sa schimbe votul Colegiului Electoral?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 13:03
In mai putin de 24 de ore, o petitie online prin care se cere Colegiului Electoral sa o aleaga pe Hillary Clinton in locul lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite a adunat peste 2 milioane de semnaturi.
"Dl Trump este nepotrivit sa serveasca" in functia de presedinte, sustine petitia. "El gaseste tapi ispasitori prea multi americani si impulsivitatea lui, agresiunea, minciuna, recunoasterea unor antecedente de agresiune sexuala si lipsa totala de experienta il fac un pericol pentru Republica", se arata in petitia citata de agentia MIA.
"Secretarul Clinton a castigat votul popular si ar trebui sa fie presedinte", se mai spune in petitie. "Singurul motiv pentru care Trump 'a castigat' este din cauza Colegiului Electoral. Dar Colegiul Electoral ar putea da, de fapt, Casei Alba pe celalalt candidat. De ce sa nu folosim aceasta cea mai nedemocratica dintre institutiile noastre pentru a asigura un rezultat democratic?".
Citeste si De ce presedintele Trump NU va arunca lumea ...citeste mai departe despre "Trump presedinte: 2 milioane de americani au semnat o petitie prin care cer Colegiului Electoral s-o voteze pe Clinton" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 17:39