Vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Constantin Bostina, sustine ca privatizarea trebuie realizata de o singura structura, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunand ca nu s-a facut acest lucru intrucat companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere.
"Ar trebui facuta o politica suficient de clara, unitara, in domeniul privatizarilor. Ministerele care reprezinta statul in diverse societati ar trebui sa se ocupe de o reorganizare, de o restructurare si o pregatire pentru privatizare si sa se faca privatizarea ca atare de catre o institutie a statului. (...) Dupa opinia mea, ar fi trebuit sa se faca demult privatizarile in principal pe piata de capital, trebuie incheiate experientele de pana acum care nu au fost de bun augur", a declarat Constantin Bostina, vineri, la forumul "Reindustrializarea Romaniei. Mediul de afaceri. Finantari", de la Mamaia.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, considera ca nu s-a realizat acest lucru deoarece companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, fiind folosite ca o modalitate de extindere a influentei.
"Motivul pentru care nu exista o structura centralizata este ca in Romania companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, companiile de stat erau salasuri pentru clientela, erau modalitate de extindere a influentei, erau o modalitate de a obtine o sustinere financiara pentru diverse proiecte", a afirmat Varujan Vosganian.
El a precizat ca, in... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 12:46
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune ca s-a dovedit ca sectorul economic de stat este generator de coruptie, "de clientelism, de distorsiunea concurentei, de distrugere patrimoniala si de decredibilizare a perioadei de dupa 1990 in raport cu cea de dinainte".
Acesta a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca statul trebuie sa mai pastreze active ale obiectivelor de interes national, precum cele aflate in zona sistemului de siguranta nationala sau de patrimoniu.
"In rest, trebuie sa privatizam tot si cat mai rapid", a spus Varujan Vosganian.
El a adaugat ca "sectorul economic de stat trebuie viabilizat cat se poate de mult".
"E greu de presupus ca Portile de Fier sau lacul de la Vidraru sau de la Bicaz ar putea face parte din patrimoniul unei companii private. Tot asa si cele doua reactoare de la Cernavoda sau alte sectoare ale industriei energetice trebuie sa ramana la stat.
De asemenea, la stat trebuie sa ramana acele active strategice care, potrivit reglementarilor europene si potrivit criteriilor de securitate, trebuie sa fie in administrarea statului. E vorba de transportul gazelor si electricitatii, Transgaz si Transelectrica, e vorba de nucleul de securitate din domeniul sigurantei nationale, acel minim de dotare pe care orice tara trebuie sa il detina in caz de pericol. Acestea trebuie sa ramana in patrimoniul statului", a mai spus Varujan Vosganian. mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 15:51
Autoritatile se pregatesc pentru o noua serie de privatizari. Pe lista "victimelor" se afla companii mici si cu o istorie "tulbure": Plafar, Sanevit si CupruMin. Ce sanse au insa autoritatile sa duca proiectele la bun sfarsit?
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat ca de saptamana viitoare incep privatizarile iar primele companii vizate sunt companiile Plafar, Sanevit, santierele navale de la Mangalia si Cupru Min.
"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia", a spus ministrul.
Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cupru Min.
Specialistii in economie contactati de Business24 sunt, insa, reticenti privind sansele de reusita ale acestor privatizari.
Mircea Cosea, profesor in Economie: Contextul nu este prielnic
Mircea Cosea, profesor in Economie a explicat faptul ca momentul ales de autoritati este "dictat" de agenda FMI si nu de situatia din piata.
Mircea Cosea, profesor in Economie
"Decizia privatizarii acestor companii a fost luata in legatura cu agenda FMI. Nu are nici o legatura cu contextul pietei si cu modul in care aceste companii se pot privatiza. Eu nu sunt de acord cu privatizarea niciunei companii in aceasta perioada.
Consider... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:32
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi la Craiova ca saptamana viitoare ministerul pe care il conduce va incepe privatizarile, iar primele societati care vor fi scoase la vanzare sunt Plafar si Sanevit, urmate de santierele navale de la Mangalia si de prezentarea planului de reorganizare la Oltchim, pentru care ar exista sase, sapte firme interesate de privatizare.
Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin.
"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia, iar peste cateva saptamani vom prezenta planul de reorganizare pentru Oltchim, urmat de privatizare.
Saptamanile viitoare voi avea intalni cu sase, sapte firme interesate de privatizarea Oltchim, firme din toate colturile lumii, dar si din Romania. De asemenea, voi prezenta caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin", a spus Vosganian.
Acesta a mai afirmat ca va solicita Ministerului Finantelor sa permita angajarea catorva sute de persoane in industria de aparare unde a evaluat portofoliul de comenzi si exista sansa ca aceasta industrie sa se poata dezvolta.
Ministrul Economiei a participat joi la Craiova la cea de-a doua editie a Forumului Economic Regional Oltenia. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:49
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat sambata seara la Antena 3 ca, din punct de vedere economic, tranzitia din Romania nu se va incheia pana cand statul nu se va retrage din economie si ca vrea, daca va ramane patru ani in functie, ca acest lucru sa se intample pana la finalul mandatului.
"Daca raman patru ani in mandat, vreau ca statul, ca actor in economie, sa fie doar o amintire. As vrea ca in patru ani sa facem curat, statul sa ramana cu functia sa de reglementator si garant al liberei competitii si al proprietatii si sa nu mai fie actor economic decat numai cu o asumare politica clara, in cateva unitati energetice, poate la transporturi, la calea ferata si in cateva componente ale industriei de Aparare.
In rest, totul trebuie privatizat. Nu se va privatiza probabil Transgaz, Transelectrica, majoritar nu se va privatiza Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, "tranzitia din Romania, din punct de vedere economic, nu se va incheia pana cand statul nu se va retrage din economie".
In ceea ce priveste combinatul Oltchim, Vosganian a precizat ca acesta nu trebuie sa ramana in proprietatea statului si ca nu trebuie inchis. mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 14:33
Privatizarea a ceea ce trebuie si, mai ales, a ceea ce nu trebuie - ca de pilda exploatarea resurselor naturale, serviicile publice, in funte cu distributiile de energie, bancile - care, dupa cum dovedesc realitatile, are in Europa cel putin, aproape un singur sens, de la Estul mai putin dezvoltat spre Vestul mai dezvoltat, a devenit unul din instrumentele principale de absorbtie de seva economica din periferiile estice de catre centrul din Vest. Precum in toate sistemele de tip colonial structurate centru-periferie!
Nu intamplator, exista atatea presiuni asupra tarilor din Est de a-si "externaliza" exploatarea resurselor minerale, industriile, bancile, pamanturile catre companii din centru, care prin manevrarea asa-ziselor "preturi de transfer", executa aceasta extractie de seva economica in favoarea centrului si in defavoarea periferiilor.
Si nu intamplator, institutiile zise "internationale" - de fapt, dirijate de centru, precum FMI, Banca Mondiala sau Comisia de la Bruxelles - au fost transformate in agenti de vanzari pentru aceste privatizari si in factori de presiune asupra autoritatilor de la periferie pentru a le forta sa se conformeze tuturor vrutelor si nevrutelor.
Fondul de dezvoltare, din nou la moda
Ca sa faca ceva mai comestibila pentru prostimea din periferia numita Romania, acest transfer cvasigratis de seva economica spre centrul vest-european, actualul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu (MRU) readuce pe tapet asa-numitul "fond de... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 07:59