Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a vorbit tot anul despre strategia de reindustriliazare a tarii. Planul de atac ar fi trebuit finalizat pana luna trecuta, dar ministerul tace mormant. Industriasii striga in zadar ca pretul gazelor inchide rand pe rand portile uzinelor care inca mai sustin economia.
"Incercati sa inchideti ochii si imaginati-va o Romanie fara stampile. Romania trebuie sa nu mai aiba stampile si va spun ca in strategia de reindustrializare vom avea acest lucru. Disparitia stampilelor va fi modul nostru de o rupe ca mentalitate cu trecutul. Pare un fleac, dar nu este. Cine are stampila, are puterea: 'A fugit noaptea si a luat si stampila cu el'. Stampila este robia noastra in fata democratiei. Apoi, trebuie sa existe un suport informatic al intregii administratii. Fara asta, oricat de multi bani ai avea se vor scurge ca apa printre degete", afirma in primavara Varujan Vosganian.
Pana la stampile, fabricile romanesti "inchid ochii" oricum, unitate, cu unitate, pentru ca nu-si mai permit sa plateasca facturile la energie.
"Cel mai grav afectate au fost unitatile din industriile metalurgiei si siderurgiei, constructiilor de masini, chimiei, sticlei si ceramicii, in care cheltuielile cu gazele naturale si energia electrica ocupa o pondere importanta in costurile de productie. S-au inregistat pierderi si dificultati in comercializarea produselor, s-au redus capacitati de productie, s-au efectuat restructurari si disponibilizari de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 09:31
Pretul la gaze creste din nou cu 5% pentru consumatorii industriali si cu 8% pentru populatie, de azi, 1 iulie. Este o masura asumata de Bucuresti in Acordul cu FMI.
Chiar daca, teoretic, pentru consumatori, liberalizarea inseamna, in mare, posibilitatea de a-si alege furnizorul, in Romania ea este asociata cu scumpiri. Ceea ce s-a si intamplat, inca din prima zi.
Gazprom va dicta regulile jocului?
Pretul gazului in Romania va fi dictat, din 2014, in totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizarii preturilor la gaze, crede Ionel Bors, country manager al ArcelorMittal Galati.
"Ordonanta de liberalizare (a pretului la gaze - n.r.) nu a tinut cont de un lucru esential: Romania are doua surse de interconectare a gazelor: 70% avem productie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW noi importam, din 104-105 consum total in Romania. Ce se intampla dupa 2014 cu gazul din Romania? Pretul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar Romania importa doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mica, si devine neinteresant pentru Gazprom sa dea vreo facilitate. La asta se adauga situatiile politice de la noi. Dupa 2014 vom depinde totalmente de Gazprom'', a reiterat Ionel Bors.
Valoarea pretului la gaze in Europa. Sursa foto: ProTV
Pro si contra liberalizarea pretului la gaze
Liberalizarea - o masura europeana, la care statul roman trebuie sa se alinieze, este privita cu mult scepticism de specialisti, in ciuda avantajelor promise... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:50
Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a declarat joi ca in timpul mandatului sau nu au fost acordate reduceri de pret la gaze, altele decat cele stabilite prin ordinul comun al Ministerului Economiei, ANRE si ANRM si ca nu a fost audiat in dosarul Romgaz.
Reglementarea prevedea ca un consumator intreruptibil, asa cum era si Interagro, poate beneficia de un "cos de gaze", compus din gaz produs in Romania (cel mai ieftin) si gaz din import (cel mai scump, provenit din Rusia). Proportia acestei combinatii era stabilita de ANRE si era aceeasi pentru toti consumatorii care se bucurau de aceasta facilitate.
Reglementarea s-a schimbat in 2009, cand, pe baza unui memorandum inaintat in guvern de Ministerul Economiei, condus la acea vreme de Adriean Videanu, s-a adoptat o ordonanta de urgenta, aprobata ulterior prin lege de Parlament. Potrivit acesteia, cosul de gaze era compus exclusiv din gaz de productie interna, ceea ce inseamna ca, eliminandu-se gazul de import, si pretul era mai mic.
Vosganian sustine ca, prin legea din perioada 2009-2010, initiata de guvernul PDL, pretul la gaz de care s-a bucurat Interagro a fost mai mic decat pe vremea mandatului sau.
"Ordinele (de ministru) pe care le-am dat eu erau clare, in ele se spunea ca se pot da consumatorilor intreruptibili un discount care functiona de foarte multi ani si in general functioneaza si in alte tari unde consumatorul respectiv se supune riscului intreruperilor in situatii de frig sau de... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 20:56