Daca Romania nu depaseste pragul psihologic de 2% crestere a PIB, nu vor fi inlaturate decalajele cu celelalte tari ale Uniunii Europene, a declarat, joi, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"Avem doua paliere pe care economia romaneasca functioneaza si doua pe care prezinta vulnerabilitati. Ea functioneaza pe zona industriei si pe zona exporturilor si are vulnerabilitati pe zona consumului si pe cea a investitiilor. Va intrebati cum se poate una fara cealalta. Industria merge fara consum pentru ca si-a gasit depasiri in strainatate. Imaginati-va ca fata de 2008 exportam, ca ordin de marime, vreo 13 - 14 miliarde euro in plus.
Pana in 2008 exporturile erau de vreo 32 miliarde euro, iar astazi sunt 45 - 46 miliarde euro si se apropie chiar de 50 miliarde euro, ceea ce este semnificativ. Va intrebati cum merge industria fara investitii. Industria merge astazi ca remanenta pentru ce s-a intamplat pana in 2008", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, exporturile se datoreaza investitiilor straine care au venit pana in 2008, iar in ceea ce priveste mentinerea si dezvoltarea industriei, ea merge tot pe investitiile facute pana atunci.
"Inseamna ca a doua jumatate a anului 2013 trebuie sa insemne o mutatie majora in indeplinirea sa. De ce? Pentru ca 2013, a doua jumatate, are o importanta coplesitoare pentru economia romaneasca in acest deceniu. Acum Romania reintra in ciclul de crestere. Intre '98 si 2003 a fost in... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 11:04
Valoarea schimburilor comerciale bilaterale romano-ungare era, la sfarsitul lunii decembrie 2012, in suma de 7,33 miliarde euro, din care exporturile au reprezentat aproximativ 2,41 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Economiei (ME).
Astfel, la 31 decembrie 2012, cuantumul schimburilor comerciale dintre Romania si Ungaria a fost de 7,33 miliarde euro, din care exporturile au fost de 2,41 miliarde euro si importuri de 4,9 miliarde euro.
Totodata, exporturile romanesti in Ungaria, in perioada 2009-2012, s-au dublat, ajungand la peste 2,4 miliarde euro, iar volumul total al exporturilor anului 2012 il depaseste pe cel inregistrat in anul 2008.
Potrivit sursei citate, la data de 31 decembrie 2012, in Romania, erau inregistrate 11.525 de societati comerciale mixte, romano-ungare, cu un capital total investit de 650 milioane euro.
Pe de alta parte, in Ungaria sunt inmatriculate peste 6.000 de societati mixte ungaro-romane.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit, joi, cu ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Excelenta Sa Oszkar Laszlo Fuzes, in cadrul careia a fost abordata problematica dezvoltarii in continuare a relatiilor bilaterale economice si comerciale.
Cele doua parti au convenit mobilizarea grupurilor de lucru din cadrul Comisiei Economice Mixte (CEM). In 2013, organizatorul intalnirilor CEM este Ungaria, perioada propusa fiind in trimestrul patru din acest an. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 10:15
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca Romania trebuie sa isi intensifice exporturile, dar sa se deschida si spre alte piete, iar acest demers este unul pe care il vor face toate tarile din Uniunea Europeana.
El a declarat vineri, la Mamaia, ca exporturile Romaniei se ridica la 45 de miliarde de euro si ca trei sferturi din produsele exportate sunt manufacturate.
"Romania are cativa pasi foarte importanti de facut in privinta exporturilor. S-a spus ca Romania vinde fier vechi, lemn si grane si doar atat, nu e adevarat, trei sferturi din exporturile romanesti sunt produse manufacturate din care aproape 50 la suta automobile, piese auto si diverse alte componente. Exporturile sunt de circa 45 de miliarde de euro fata de un PIB de 140 de miliarde de euro, s-ar zice ca e mult, nu e adevarat pentru ca exporturile nu pot fi comparate cu PIB-ul, PIB-ul e valoare adaugata, exportul e valoarea intreaga, trebuie sa ne raportam la cifra de afaceri din economie.
Cifra de afaceri din economie e mai mult decat dublul PIB-ului si atunci veti vedea ca exporturile sunt la 12-15 la suta din cifra de afaceri a economiei ceea ce inseamna ca exporturile trebuie inca o data jumatate daca nu dublate fata de valoarea intreaga a economiei nationale", a declarat vineri, Varujan Vosganian.
El sustine ca pentru acest lucru trebuie reorientate exporturile si tara noastra trebuie sa se deschida spre noi piete.
"Noi suntem captivi in Uniunea Europeana. A fost o captivitate... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 13:33
Cele patru strategii ale Romaniei - pentru competitivitate, reindustrializare, strategia pentru export si cea pentru inovare - ar trebui sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2013, tinta autoritatilor fiind stabilita pentru jumatatea lunii noiembrie, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinta privind dezvoltarea competitiva prin inovare.
"Tinta noastra pentru finalizarea celor patru strategii nationale ale Romaniei este jumatate lunii noiembrie. Acestea trebuie sa fie gata pana la finalul acestui an, avand in vedere ca urmeaza noua programare bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.
Oficialul a adaugat ca strategia pentru competitivitate este importanta in contextul absorbtiei fondurilor europene in urmatorii ani.
"Strategia pentru competitivitate trebuie finalizata pana la finalul acestui an, pentru ca altfel, in contextul bugetar 2014 - 2020, iar nu vom sti pe ce fonduri europene mizam si cum le vom cheltui. Este o conditie ex-ante pentru programarea bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.
Competitivitatea economica, noul brand al Romaniei
De asemenea, acesta a adaugat ca brandul Romaniei trebuie sa fie competitivitatea economica, precizand ca in cadrul intrevederilor sale din strainatate considera ca este oportuna o prezentare a potentialului economic al Romaniei, in afara de simbolurile traditionale promovate.
"Competitivitatea trebuie sa fie blazonul, marca Romaniei, nu frunza sau... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:42