Anul 2013 este un an al stabilitatii ce va conta in viitorul Romaniei si va pregati ''rasplata'' pe care o vom primi in 2014, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
''E un an dificil, care a starnit, poate, dezamagiri ale unora care credeau ca lucrurile pot merge mai repede. Vreau sa-i asigur ca 2013 este un an care va conta mult in viitorul Romaniei, este un an al stabilitatii, probabil ca o sa se ridice procedura de deficit excesiv, ceea ce va ridica prestigiul Romaniei, deficitul comercial e mai mic ca oricand, avem excedent al contului curent, inflatia e mica, atat de mica incat BNR a coborat din nou dobanda de referinta. Avem in plus, fata de anul trecut, o suta de mii de locuri de munca, avem mai multe companii inscrise, mai putine falimente'', a spus Vosganian.
El a adaugat ca, in conditiile unui astfel de ciclu economic pozitiv, anul viitor se vor putea vedea si percepe de catre populatie efectele.
''Nu spun asta dintr-o iluzie, ci din lucruri traite. Poate va amintiti de 2005, oamenii spuneau aceleasi lucruri, asteptau multe, nu se petreceau, dar 2005 a fost un an in care Romania s-a stabilizat si, incepand cu 2006, a putut guvernarea liberala sa marcheze un moment important in viata comunitatilor locale prin sustinerea pe care am dat-o. De aceea, 2014 poate fi anul in care sa primim rasplata pentru truda si sperantele pe care le-am pus in alegeri'', a afirmat Vosganian.
Vicepresedintele PNL a subliniat ca aceste performante economice si... mai mult
Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 11:37
Romania ar putea sa inceapa un nou ciclu de crestere economica in a doua jumatate a acestui an, insa industria trebuie sprijinita, iar economia romaneasca trebuie sa reduca legaturile stranse pe care le are cu piata europeana, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.
Cand vom iesi, concret, din criza? Cand vor simti romanii ca au iesit din criza?
Varujan Vosganian: Intrebarea asta are un raspuns care este simplu, dar si un raspuns care este mai nuantat. Daca ne uitam in urma, vedem ca Romania a avut urmatoarele perioade: a avut un ciclu negativ in perioada 1998-2003, apoi a intrat pe o faza pozitiva a ciclului economic, intre 2003 si 2008, a reintrat pe o faza negativa intre 2008 si 2013 si ar trebui ca, in a doua jumatate a anului 2013, Romania sa intre din nou pe o faza pozitiva a ciclului economic.
Deci raspunsul simplu este ca, cel putin din perspectiva comenzilor din industrie, din perspectiva structurii amortizarilor, ar trebui ca Romania sa reintre intr-o faza de crestere economica care sa dureze cel putin pana in prima jumatate a anului 2018.
Raspunsul este mai nuantat pentru ca, in primul rand, aceste cicluri economice largi nu se suprapun neaparat peste evolutiile sectoriale. De exemplu, industria auto a avut o faza pozitiva de crestere intre 2008 si 2013 in Romania. Sau putem spune ca sectorul bancar nu a avut o crestere care sa se fi suprapus neaparat peste ciclurile... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:48
Daca Romania nu depaseste pragul psihologic de 2% crestere a PIB, nu vor fi inlaturate decalajele cu celelalte tari ale Uniunii Europene, a declarat, joi, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"Avem doua paliere pe care economia romaneasca functioneaza si doua pe care prezinta vulnerabilitati. Ea functioneaza pe zona industriei si pe zona exporturilor si are vulnerabilitati pe zona consumului si pe cea a investitiilor. Va intrebati cum se poate una fara cealalta. Industria merge fara consum pentru ca si-a gasit depasiri in strainatate. Imaginati-va ca fata de 2008 exportam, ca ordin de marime, vreo 13 - 14 miliarde euro in plus.
Pana in 2008 exporturile erau de vreo 32 miliarde euro, iar astazi sunt 45 - 46 miliarde euro si se apropie chiar de 50 miliarde euro, ceea ce este semnificativ. Va intrebati cum merge industria fara investitii. Industria merge astazi ca remanenta pentru ce s-a intamplat pana in 2008", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, exporturile se datoreaza investitiilor straine care au venit pana in 2008, iar in ceea ce priveste mentinerea si dezvoltarea industriei, ea merge tot pe investitiile facute pana atunci.
"Inseamna ca a doua jumatate a anului 2013 trebuie sa insemne o mutatie majora in indeplinirea sa. De ce? Pentru ca 2013, a doua jumatate, are o importanta coplesitoare pentru economia romaneasca in acest deceniu. Acum Romania reintra in ciclul de crestere. Intre '98 si 2003 a fost in... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 11:04
Consiliul Director (Board of Directors) al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.
"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern.
In premiera pentru relatia Romania - FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:05
Mexicul este primul obiectiv din zona Americii Latine in ceea ce priveste prioritatile politicii comerciale pentru anul 2013, considera ministrul Economiei, Varujan Vosganian, apreciind ca pentru Romania este important sa isi extinda relatiile economice in afara Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, ministrul Vosganian, care conduce o misiune economica in Mexic, pentru promovarea industriei navale, a avut intalniri cu oficiali guvernamentali, intre care ministrul mexican al Economiei, Ildefonso Guajardo Villarreal, ministrul Afacerilor Externe, Jose Antonio Meade Kuribrena, cu presedintele Camerei Nationale de Comert a Mexicului, reprezentanti ai unor companii mexicane cu potential de dezvoltare de noi operatiuni comerciale si de cooperare economica cu Romania.
Partener strategic al Romaniei datorita potentialului economic in continua crestere, apartenentei la NAFTA (The North American Free Trade Agreement) si pozitiei de lider in America Centrala si Caribe, Mexicul reprezinta o destinatie de interes pentru oameni de afaceri si investitori, a apreciat ministrul Vosganian.
Potrivit acestuia, interesul partenerilor mexicani a fost, de asemenea, unul crescut, punctele atractive pentru posibilii investitori fiind un nivel de impozit competitiv (16% in ISR), precum si pozitia geografica strategica pentru a intra in Europa de Est, mai ales in Rusia, una dintre cele mai mari piete din regiune.
Principalul obiectiv al misiunii economice... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:17
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, joi seara, la Suceava, ca la sfarsitul lunii martie va incepe discutiile privind strategia de reindustrializare care ar putea fi finalizata in septembrie, avand o componenta de parcuri industriale care sa atraga investitori.
Vosganian a spus, intr-o conferinta de presa, ca parcurile industriale sunt o componenta a strategiei de reindustrializare pe care a inceput-o la nivel conceptual.
"Pe 28 martie vom avea o prima discutie cu cei care vor alcatui aceasta strategie. Sunt reprezentanti ai industriilor, reprezentanti ai unor mari companii, reprezentanti ai bancilor, sefi de institute ale Academiei Romane, reprezentanti ai presei si cateva dintre figurile emblematice din economia Romaniei. Speram ca pana in septembrie sa elaboram o strategie concreta", a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a subliniat ca o componenta o constituie parcurile industriale care au ca rol sa angajeze forta de munca, mai ales in zonele universitare, dar si sa atraga investitori care beneficiaza de anumite facilitati ce tin de utilitati, de proximitatea asezarilor urbane si centrelor de comunicatii.
El a spus ca la Suceava a fost identificat deja terenul, la Iasi, de asemenea, a fost identificat un teren din patrimoniul Fortus SA, la Brasov un teren din patrimoniul Rulmentul, la Bucuresti exista in lucru un astfel de spatiu si ca se discuta despre extinderi la Ploiesti si la Cluj-Napoca.
"Incercam sa cream o harta a parcurilor... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 09:44
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi ca estimarile echipei sale indica, pentru a doua jumatate a anului, o crestere economica pozitiva pentru Romania.
"Eu cred ca Romania reintra pe un ciclu favorabil de crestere economica in al doilea semestru si contributia investitorilor straini este foarte importanta din acest punct de vedere", a declarat ministrul Economiei.
In continuare, Varujan Vosganian a aratat ca Guvernul din care face parte va raspunde investitorilor straini "prin angajamentul de a face in Romania un mediu economic prietenos, transparent si predictibil".
Banca Mondiala estimeaza, in raportul 'Global Economic Prospects' publicat miercuri, ca Romania va inregistra o crestere economica de 1,6% in 2013, de 2,2% in 2014 si de 3% in 2015, fata de un avans economic estimat de 0,6% in anul 2012.
Potrivit ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, la elaborarea bugetului pe 2013 autoritatile romane au luat in calcul, pe o abordare mai prudenta, o crestere economica de 1,8%. Guvernul estimeaza ca Romania a inregistrat o crestere economica de 0,7% in 2012.
Ministrul Economiei a participat, joi, la lansarea Asociatiei Romano-Belgiene de Afaceri - BEROBA. mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 08:45
Odata cu venirea FMI-ul in Romania, autoritatile isi schimba starea de spirit de la optimism la pesimism sau invers, in functie de cum se comporta membrii delegatiei. Si viitorul economiei ne este prezentat tot prin ochii celor de la Fondul Monetar International.
Afirmatiile contradictorii ale reprezentantului FMI in Romania, Jeffrey Franks nu fac decat sa "ameteasca" si mai mult economia Romaniei, si asa intrata in convalescenta dupa masurile de austeritate aplicate de autoritati. Spiritele se incing, iar analistii si specialistii dezlantuie acuzele impotriva "profetului" FMI venit sa "ia temperatura" Romaniei.
De aceasta data, vizita lui Jeffrey Franks vine cu previziuni "meteorologice": , dupa ce, in primavara acesta, a comparat Romania cu un pacient aflat pe patul de moarte: "Tratamentul a reusit, pacientul e mort".
Zilele trecute, Jeffrey Franks a trecut din nou de la agonie la extaz si a felicitat Romania pentru progresele namaipomenite facute in aceasta perioada.
La declaratiile acestuia potrivit carora Romania e mai putin vulnerabila decat acum doi ani, fostul ministru de Economie, Varujan Vosganian, ramane diplomatic, insa il sfatuieste sa mai mediteze asupra cifrelor.
"In cei doi ani si jumatate, FMI a revizuit de cel putin 6 ori viziunea despre Romania si cu toate astea tot timpul a dat semnalul ca Romania merge pe drumul cel bun. Acum 3 luni, FMI vorbea despre Romania ca despre o tara care n-ar fi in Europa.
Nimic din precedenta vizita si... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:50
In opinia vicepresedintelui PNL, Varujan Vosganian, economatele nu sunt decat un elogiu adus comunismului si nu ar face decat sa reinvie comunismul. In plus, economatele presupun refacerea unei retele de stat, inclusiv a faimoaselor I.C.R.A., depozitele de produse alimentare, mai spune politicianul, intr-o postare pe blogul personal."Economatele ar presupune refacerea unei retele de stat, inclusiv a faimoaselor I.C.R.A., depozitele de produse alimentare. Ar presupune alcatuirea unei retele de angrosisti privilegiati (asta ar fi interesant, nu-i asa?) si subventii de la stat.
Pentru ca o tejghea de la care sa se vanda la pretul de productie, fara sa vii cu bani de-acasa, pentru salariul vanzatorului, chiria sediului ori pentru ambalarea si pastrarea produselor, nu s-a pomenit nici in Utopia lui Thomas Morus, darmite in Utopia neagra a pedismului de azi", spune Vosganian, intr-o postare pe blogul personal, intitulata "Economatele, ca elogiu adus comunismului".
Vosganian ii acuza pe actualii guvernanti, ce au "cravata rosie pe gulerele sufletului", ca reinviu, prin diverse decizii, practicile si mentalitatile comunismului.
"Ceea ce ma ingrijoreaza insa e, cum spuneam, cravata rosie care flutura pe gulerele sufletului, mentalitatile comuniste care revin in forta. In anii 2000, analizele sociologice aratau ca, daca se facea un referendum cu privire la reintoarcerea la comunism, majoritatea romanilor ar fi zis da. Acum nici nu mai e nevoie de referendum", mai spune Vosganian. mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 11:22