Dezbaterea privind cele zece mii de disponibilizari pe care le-ar face guvernul trebuie sa tina cont de faptul ca informatia este pe site-ul Ministerului Economiei de cateva luni, ca aceasta reprezinta doar o estimare prealabila si ca, in fapt, ar putea fi afectate cel mult 2.000 de persoane pe an, adica in jur de 1% din personalul din sectorul de stat, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul roman al economiei, Varujan Vosganian.
"Exista in Romania o dezbatere pe marginea celor zece mii de disponibilizari pe care le-ar face guvernul. Vreau sa fac aici cateva precizari. In primul rand aceasta informatie nu a aparut acum. Ea exista pe site-ul Ministerului Economiei si apoi pe site-ul guvernului de cateva luni.
Face parte din nota de fundamentare la Ordonanta de Urgenta nr. 36, care asigura protectie sociala persoanelor disponibilizate si este o evaluare, un studiu de impact, asa cum se face la orice act normativ", a declarat Vosganian, care a participat la Bruxelles la grupul de lucru la nivel inalt privind perspectivele industriei siderurgice.
Ministrul roman a precizat ca, in primul rand, nivelurile prevazute in studiul de impact nu sunt obligatorii, ci reprezinta "doar o estimare prealabila", si ca, in al doilea rand "e vorba de o perioada de pana in anul 2018, asadar e vorba de circa 2.000 de persoane pe an, iar daca comparam cu cele cateva sute de mii de persoane care sunt implicate in sectorul de stat, rezulta ca proportia disponibilizarilor ar fi in jur de... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 14:30
Arpechim nu a mai functionat din 2008, indeplinind doar activitati de mentenanta, a afirmat miercuri ministrul Economiei, Varujan Vosganian, justificand necesitatea programului de disponibilizare initiat in cadrul combinatului Oltchim, care include si rafinaria de petrol.
"Arpechim, practic, nu a mai functionat din 2008, desi platforma Oltchim a investit 106 milioane de euro si personalul a indeplinit activitati doar de mentenanta, de mentinere in stare de conservare a instalatiilor. Prin programul de disponibilizare, pe care noi l-am autorizat si pentru care am oferit si resursele financiare bugetare, fiecare salariat disponibilizat va primi, functie de vechime, salariul mediu net pe economie pe perioade cuprinse intre 10 si 24 de luni, daca in aceasta perioada nu isi gaseste un alt loc de munca.
In acest context, s-a procedat si la o restructurare la Arpechim, in speranta ca daca programul de viabilizare pe care eu o sa vi-l prezint saptamana viitoare, pana la privatizare, si privatizarea merg asa cum speram, Arpechim sa reinceapa sa functioneze, sa se integreze intr-o formula de privatizare, care sa il utilizeze cu intreaga capacitate", a afirmat Vosganian, la inceputul sedintei de guvern.
El a amintit ca drepturile salariale au fost platite integral, la zi, desi platforma Oltchim a functionat doar in proportie de 33% de la 1 ianuarie 2012.
"Noi am asigurat plata integrala a salariilor. De aici inainte, dat fiind ca e vorba de o pregatire pentru privatizare... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 15:19
Contractele de confidentialitate cu firmele care vor sa participe la privatizarea Oltchim vor incepe sa fie facute de saptamana viitoare, existand deja vreo zece propuneri pentru privatizarea combinatului, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Oltchim este un caz vechi. Acum il stabilizam. Dupa o capacitate de circa 6% in ianuarie, acum suntem la 30% si de luna viitoare sper sa ajungem la 50%. De saptamana viitoare incepem sa facem contractele de confidentialitate pentru firmele care vor sa participe la privatizarea Oltchim. (...)
Avem deja vreo zece propuneri pentru privatizare. Dar nu poate fi privatizare mai devreme de iunie, pentru ca pana atunci trebuie sa reducem datoriile. Cu 800 milioane de euro datorie, Oltchim nu poate fi privatizat, pentru ca nimeni nu va da 800 milioane euro numai sa plateasca datoriile", a explicat Vosganian la Realitatea TV.
Ministrul Economiei a subliniat ca Oltchim este "ipotecat pana in dinti", deoarece, la cele 800 milioane euro datorie, se mai adauga obligatii de mediu si tehnologice de 200 milioane euro.
In ceea ce priveste obligatiile salariale fata de angajati, Vosganian a afirmat ca au fost platite toate, 100% si vor fi platite pana in luna mai.
"In clipa de fata toate salariile din trecut au fost platite, chiar daca, de la 1 ianuarie 2012 pana in prezent, Oltchim a lucrat cu o capacitate medie de 32%. Toate salariile, 100%, au fost platite si vor fi platite pana la 1 mai, ceea ce, in mod... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 09:32
Comisia Europeana a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim (OLT), deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intentie de cumparare, astfel ca singura solutie este restructurarea cu disponibilizari, a anuntat premierul Victor Ponta.
El a precizat, la Antena 3, ca statul incearca sa atraga finantare de la banci si traderi pentru activele functionale ale Oltchim.
"Din pacate, raspunsul Comisiei Europene fata de ideea unui imprumut este negativ, Oltchim-ul, in viziunea Comisiei Europene, a beneficiat deja de ajutor de stat in perioada 2010-2011, cred, deci bani de la buget nu avem voie sa dam, iar singura solutie este o restructurare si finantare si de la banci, si de la traderii care cumpara productia in asa fel incat o mare parte, nu toti cei care lucreaza acum acolo, sa isi poata pastra locurile de munca. Sunt foarte dezamagit ca in aceste trei luni nici macar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire", a spus Ponta.
Premierul a afirmat ca si-a asumat permanent faptul ca o restructurare nu va implica pastrarea tuturor locurilor de munca, ci pastrarea functionarii Oltchim.
La inceputul lunii martie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustinea, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, de la companii din domeniu, firme romanesti si traderi de produse si materii... mai mult
Sambata, 30 Martie 2013, ora 10:40
Confederatiile sindicatele importante considera necesara prelungirea ordonantei privind protectia sociala a persoanelor disponibilizate, insa doresc ca prevederile actului normativ sa fie aplicate si in cazul bugetarilor, nu doar in sectorul energetic, potrivit ministrului Varujan Vosganian.
"Ei, in unanimitate, au subliniat necesitatea prelungirii acestui cadru legislativ. Noutatea este ca ne-au rugat sa renuntam la anexa cu cele 16 companii, considerand ca persoanele disponibilizate din sectorul bugetar trebuie sa beneficieze de drepturi similare cu ale tuturor celorlalti.
In ceeea ce priveste companiile aflate in insolventa, salariile compensatorii se acorda din veniturile companiei. Nu discutam astazi (n.r in sedinta de Guvern) ordonanta. O sa informez guvernul cu privire la discutiile privind sindicatele", a declarat miercuri ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Cu o saptamana in urma, a anuntat ca Guvernul va incepe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018, salariatii concediati urmand sa beneficieze de plati compensatorii si venit lunar de completare.
Persoanele concediate vor primi indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati, scrie Mediafax.
Venitul lunar de completare se stabileste... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 14:51
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca industria romaneasca nu se degradeaza si ca din decembrie 2011 si pana in decembrie 2012 au fost create peste 140.000 de locuri de munca.
"Nu urmarim disponibilizari masive...Industria romaneasca nu se degradeaza", a spus ministrul Economiei in cadrul unei emisiuni, la ProTV.
Situatia combinatului Mechel
Varujan Vosganian a vorbit despre combinatul Mechel, afirmand ca in urma discutiei avute cu noul actionar al companiei a urgentat Ministerul Finantelor sa analizeze suma de 150 de milioane de lei pe care combinatul o are de primit de la statul roman, in urma returnarii TVA.
Potrivit ministrului, Mechel va redeschide unitatile de la Targoviste si Buzau, adica 80% din capacitatea combinatului.
"La Braila, Campia Turzii si Otelul Rosu actinarul incearca un plan de reorganizare", a spus Varujan Vosganian.
Oficialul a afirmat ca reprezentantii Mechel s-au plans de concurenta neloiala pe care o fac firmele mici, fantoma, pe piata otelului beton.
"Piata gri a otelului beton este de 150.000 de tone", a spus Varujan Vosganian. mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 13:32
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a dat explicatii cu privire la conflictul cu premierul pe tema proiectului de ordonanta legat de disponibilizarile angajatilor in companiile de stat din Energie.
"Eu am rugat pe colegii de la departamentul de comunicate sociala sa avem o noua discutie cu sindicatele si sa dam un comunicat astfel incat sa nu existe nici un dubiu in ceea ce priveste aceasta ordonanta. Am decis impreuna cu premierul sa retragem acest proiect si il vom repune pe site dupa dezbaterea generala. Este bine ca apare o reactie imediata la aceste acte normative. Proiectul este inca intr-un stadiu incipient", a declarat Varujan Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei sa retraga proiectul privind protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati si sa clarifice acest subiect.
In cursul acestei dimineti, documentul in cauza a fost scos de pe site-ul Ministerului Economiei, acolo unde era postat pentru dezbatere publica.
"Guvernul Romaniei nu a discutat si nu a aprobat un astfel de proiect. Asa cum a declarat prim-ministrul Victor Ponta ieri, singurul proiect sustinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevazute in OUG 116/21.12.2006.
Proiectul afisat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului Romaniei si nu este sustinut de acesta", se arata intr-un comunicat de presa.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat,... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 11:24
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, dezminte informatia potrivit careia Guvernul ar pregati disponibilizari masive. Zvonurile au aparut dupa ce agentia Mediafax a intrat in posesia unui document care prelungeste in caz de restructurare beneficiile salariatilor din 16 companii de stat.
"Orice resructurare nu se va face decat prin hotarare de guvern. Aceasta ordonanta de urgenta (OUG nr. 85 din 2009 care prevede scheme de ajutor social in caz de disponibilizare n.r.) nu face decat sa prelungeasca un cadru de protectie. (...) Avea termen pana la 31 decembrie 2012 si la solicitarea partenerilor sociali urma ca acest termen sa fie prelungit pana in 2018. E o formula de protectie si nu de amenintare", a declarat Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei a mai precizat ca reprezentantii Guvernului au obtinut acordul sindicatelor in privinta textului de lege. Pe de alta parte, Vosganian nu a dezmintit posibilitatea ca Guvernul sa decida disponibilizari in viitor.
"Nici nu includ, nici nu exclud. Daca as fi atat de bun in ceea ce priveste premonitiile, as juca la loto. Depinde de planurile de restructurare, de evolutiile economice etc", a precizat ministrul, in acelasi ton cu dezmintirea oferita de premierul Victor Ponta, in aceasta dimineata:
"Nu a fost prezentata in Guvern o asemenea strategie", a spus Ponta.
Ponta dezminte strategia de disponibilizari in companiile de stat mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:23
Primarul municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, a declarat ca pana la 1 iunie nu se vor face disponibilizari la Oltchim, pana atunci urmand sa aiba loc reorganizarea combinatului valcean.
"La intalnirea de luni dupa-amiaza de la Bucuresti, initiata de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la care au participat delegati ai Executivului, reprezentanti ai administratiei publice locale valcene precum si parlamentari de Valcea, au fost relevate mai multe aspecte importante ale situatiei actuale a SC OLTCHIM SA (..)Important este de subliniat faptul ca la acest moment sunt in analiza mai multe proiecte de salvare a combinatului, ministrul subliniind faptul ca orice propunere fezabila este bine-venita si va fi studiata cu atentie. In acest sens, miercuri, administratorii judiciari ai SC OLTCHIM SA vor depune un raport asupra situatiei existente, propunand reorganizarea ca modalitate de continuare, pana la 1 iunie, a functionarii combinatului, deci nu vor avea loc concedieri pana la acea data, iar peste 20 de zile se va intocmi un raport despre persoanele vinovate si cauzele care au dus la insolventa societatii, din discutiile avute pana in prezent rezultand ca unul dintre motive ar fi incheierea unor contracte paguboase", a spus Francu, citat de Agerpres.
Pe ansamblu, discutiile de la Bucuresti au fost unele fructuoase, a mai spus primarul Ramnicului, "in care toti participantii si-au putut exprima punctul de vedere, iar ministrul Economiei a stabilit ca martea... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 16:20