Piata de eCommerce din Romania se afla intr-un continuu proces de dezvoltare si maturizare, inregistrand, in 2017, o crestere de 40% fata de anul anterior.
Cu toate acestea, majoritatea magazinelor din online-ul romanesc inca sunt departe de a fi bine puse la punct, fapt care nu ii afecteaza doar pe antreprenorii din mediul digital, ci si pe utilizatorii romani de Internet, tot mai interesati de comertul online.
AdMarks Media a realizat o radiografie SEO a pietei de eCommerce din Romania si a intocmit un studiu bazat pe analizarea principalilor factori de ranking in Google a 350 de magazine online, in perioada octombrie 2017 - ianuarie 2018.
Rezultatele studiului indica faptul ca majoritatea magazinelor online din Romania inca se confrunta cu probleme majore de indexare precum timpul mare de incarcare, continutul duplicat, prezenta erorilor 404 sau lipsa unui plan de content marketing, 40% dintre acestea riscand sa fie penalizate de algoritmii Google.
Spre exemplu, studiul AdMarks arata ca timpul de incarcare al paginilor unui shop online din Romania are o medie de aproximativ 7,8 secunde pe desktop si 9 secunde pe mobil.
Avand in vedere faptul ca 70% din traficul magazinelor din online-ul romanesc este generat de telefoanele mobile, aceste "performante" sunt destul de slabe, mai ales in contextul in care oficialii Google au declarat ca viteza optima de incarcare pentru un magazin online ar trebui sa fie de aproximativ 2 secunde.
Importanta certificatului... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 15:20
Prin preluarea Real de catre Auchan, francezii ajung pe a doua pozitie pe podiumul jucatorilor din retailul romanesc, un top dominat de germanii de la Kaufland si de belgienii de la Delhaize Group.
In retailul romanesc, germanii si belgienii isi disputa suprematia, iar topul se schimba, in functie de criteirile care sunt aplicate. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, nemtii de la Kaufland castiga detasat, cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro, inregistrata anul trecut, de aproape doua ori mai mare decat concurentii belgieni. Acestia sunt prezenti in Romania, prin grupul Delhaize Group, care detine lantul de magazine Mega Image si hipermarketurile Cora.
Mega Image a anuntat, pentru anul trecut o cifra de afaceri 394 milioane de euro, in timp ce lantul de hipermarketuri Cora a ajuns la o cifra de afaceri de 359 milioane de euro, cu 6% mai mare, comparativ cu 2011, dar pe fondul deschiderii a doua noi magazine.
Pe de alta parte, din punct de vedere al numarului de magazine deschise, cel mai mare lant din Romania apartine Mega Image, care a ajuns la 238 de magazine, urmat de magazinele Profi, brand controlat de grupul polonez Enterprise Investor. Cu 150 de magazine deschise pana acum in Romania, Lidl se afla pe locul trei, urmat de Penny si XXl, ambele unitati ale grupului german Rewe, care totalizeaza 144 de unitati.
Problemele pe care le va intampina Auchan in Romania
Prin preluarea magazinelor Real, pe care Auchan a platit 1,1 miliarde de euro,... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 14:16
Piata de telefoane mobile si smartphone din Romania a crescut cu 0,7% in al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pana la 43 milioane de euro, arata un studiu GfK Temax Romania.
Sectorul telecom a fost ajutat, in cea mai mare parte, de vanzarile in crestere pe segmentul smartphone. Conform studiului, preferintele cumparatorilor au fost pentru telefoanele cu sistem de operare Android, camera foto de peste 5,5 MP si ecran tactil.
Telefoanele "clasice", desi pierd cota de piata in fata smartphone, domina in continuare piata totala de telecom prin volumele vandute.
Piata IT in al doilea trimestru, 84 milioane de euro
Potrivit studiului GfK, al doilea trimestru al anului a fost dominat de o stabilitate a pietei de IT. Comparativ cu anul trecut, insa, sectorul a inregistrat o scadere de doua procente, atingand o valoare de 84 milioane de euro. S-au inregistrat scaderi considerabile in vanzarile de monitoare si computere desktop, in timp ce vanzarile de laptopuri s-au mentinut la acelasi nivel ca in al doilea trimestru din 2011.
Piata imprimantelor s-a mentinut, in al doilea trimestru al anului, in jurul valorii de sapte milioane de euro, in usoara scadere fata de aceeasi perioada a anului 2011. Performanta a fost asigurata de cresterea pietei de multifunctionale laser, cu precadere in segmentul de consumatori casnici.
Potrivit studiului GfK, pentru a depasi stagnarea vanzarilor de imprimante, sunt necesare... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 14:09
Romania a inregistrat o diminuare de 1,1% a volumului vanzarilor de retail in luna iunie, comparativ cu luna anterioara, a treia scadere ca amploare din UE. La nivelul UE s-a constat o contractie de 0,3% a volumului vanzarilor de retail, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Singurele tari din UE care au consemnat scaderi mai mari decat Romania au fost Irlanda (2,2%) si Marea Britanie (1,7%). Imediat dupa Romania s-a situat Finlanda, cu o scadere de 0,9%.
Volumul vanzarilor de retail a urcat in sapte state UE, a scazut in 11 si a stagnat in trei, in timp ce sase tari membre nu au raportat date.
Cele mai mari cresteri au fost consemnate in Slovenia, cu 2,4%, Letonia, cu 2,1%, si Luxemburg, cu 1,5%.
Raportat la aceeasi luna a anului trecut, Romania a avut a treia mare crestere a volumului vanzarilor de retail, de 3,9%. La nivelul UE, avansul a fost de 0,7%.
Cresteri mai mari au inregistrat Letonia, cu 8,4%, si Luxembourg, cu 5,9%. Pe pozitia a patra, dupa Romania, se afla Belgia, cu un avans de 3,8%. mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 15:19
Volumul vanzarilor de carburanti ale MOL in Romania a crescut anul trecut cu 4%, de la 433.000 de tone in 2010 la 451.000 de tone, iar cota de piata a grupului ungar a avansat cu aproximativ un punct procentual, la peste 12%.
In acelasi timp, veniturile magazinelor din benzinariile MOL au urcat cu 8%, ca urmare a activitatii intense de promovare, se arata in raportul financiar al grupului.
Vanzarile de motorina au crescut cu 7%, de la 299.000 de tone in 2010 la 320.000 de tone, in timp ce pe retailul de benzina, MOL a inregistrat in Romania o scadere de 3%, de la 131.000 de tone la 127.000 de tone.
In trimestrul al patrulea, volumul vanzarilor de carburanti a urcat cu 6%, de la 111.000 de tone in ultimele trei luni din 2010 la 117.000 de tone anul trecut. Vanzarile de motorina au avansat cu 9%, la 84.000 de tone, iar cele de benzina au coborat cu 3%, la 32.000 de tone.
La nivel de grup, vanzarile de carburanti in reteaua de benzinarii au stagnat la usor peste 3,5 milioane de tone anul trecut, in timp ce in trimestrul al patrulea au scazut cu 8%, la 861.000 de tone.
Grupul ungar a constituit un provizion de 5,6 miliarde de forinti (19,4 milioane de euro la cursul actual) pentru amenda impusa MOL de Consiliul Concurentei din Romania in ianuarie, in cadrul unei investigatii pe piata carburantilor, care vizeaza mai multe companii petroliere. MOL a anuntat ca va contesta in instanta amenda de 80,27 milioane de lei (circa 18,5 milioane de euro), reprezentand 3%... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 17:32
Valoarea investitiilor in proprietati imobiliare din Europa Centrala a fost anul trecut de 6,1 miliarde de euro, dublu fata de nivelul din 2010, Romania fiind al patrulea receptor din regiune, dupa Polonia, Cehia si Ungaria, cu un volum tranzactionat de 320 milioane euro, potrivit Cushman&Wakefield.
"Activitatea de investitii in Europa Centrala a crescut substantial in 2011, ajungand la 6,1 miliarde de euro investiti realizate in principalele piete din regiune, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania. Aceasta suma este dublul celor 2,9 miliarde de euro investiti in Europa Centrala in 2010", potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Volumul tranzactiilor in Romania a fost de 320 milioane de euro
In Romania, volumul tranzactiilor in 2011 a fost de 320 de milioane de euro, reprezentand doar 5% din totalul din regiunea analizata. Fata de 2010, achizitiile de active imobiliare de pe piata locala au crescut cu 32%, de la 241 milioane de euro.
Astfel, Romania a avut cea mai modesta evolutie a activitatii sectorului tranzactiilor imobiliare, avand in vedere ca celelalte piete din regiune au raportat cresteri semnificativ mai mari.
Polonia continua sa fie liderul regiunii, dar Cehia a experimentat cea mai mare crestere a volumului de active imobiliare tranzactionat in 2011, respectiv de la 479 milioane de euro la 2,2 miliarde de euro in 2011.
Polonia a atras tranzactii imobiliare totalizand 2,58 de miliarde de... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 15:23