Comisia Europeana a aplicat joi, 8 iulie, amenzi in valoare de 502 milioane de euro producatorului german de automobile Volkswagen (VW) si in valoare de 373 de milioane de euro celor de la BMW, pe care ii acuza de restrangerea concurentei in domeniul sistemelor de epurare a gazelor de esapament ale masinilor diesel, relateaza AFP.
Alt gigant auto german, Daimler (Mercedes), care a participat la aceasta intelegere si care a dezvaluit existenta acesteia, nu a fost sanctionat.
Cele trei grupuri au "incalcat regulile UE referitoare la practici anticoncurentiale, concentrandu-se asupra dezvoltarii tehnice in domeniul epurarii emisiilor de oxid de azot", precizeaza intr-un comunicat Comisia.
In dosar sunt vizate, de asemenea marcile de lux Audi si Porsche - filiale Volkswagen.
Acest dosar nu are legatura cu scandalul Dieselgate, dezvaluit in 2015, in care VW - primul producator european - a recunoscut faptul ca a trucat motoare pentru a ocoli norme impotriva poluarii.
Volkswagen, BMW si Daimler (Mercedes) "s-au intalnit in mod frecvent in cadrul unor reuniuni tehnice, pentru a discuta despre dezvoltarea tehnologiei reducerii catalitice selective (SCR), care elimina emisiile nocive de oxid de azot (NOx) din gazele de esapament ale masinilor cu motor diesel, prin injectarea ureii (cunoscuta sub numele de AdBlue)", precizeaza Comisia.
"In cursul acestor reuniuni, timp de peste cinci ani, producatorii de automobile s-au concertat" cu scopul de a nu depolua mai... mai mult
Joi, 08 Iulie 2021, ora 14:37
Procurorii germani au pus sub acuzare 15 directori ai grupului Volkswagen si ai unui furnizor auto, in scandalul emisiilor diesel din 2015, a declarat sambata, 24 aprilie, un purtator de cuvant al procuraturii, transmite Reuters.
Suspectii sunt acuzati ca au ajutat si au incitat la frauda combinata cu evaziune fiscala, certificare falsa indirecta si promovare ilegala, a declarat Klaus Ziehe, de la parchetul din orasul Braunschweig din nordul Germaniei.
In acest scandal, peste noua milioane de vehicule ale marcilor VW, Audi, Seat si Skoda au fost vandute consumatorilor cu un dispozitiv care a contribuit la eludarea testelor de mediu ale motoarelor diesel.
Procuratura nu a publicat numele directorilor, care sunt acuzati ca au adus masini pe piata intr-o conditie care nu era aprobata oficial, ceea ce inseamna ca erau ilegale si faceau publicitate inselatoare, a spus Ziehe.
El a adaugat ca rechizitoriul a ajuns acum la 1.554 de pagini.
Un purtator de cuvant al Volkswagen a declarat ca o ancheta penala impotriva companiei a fost abandonata in 2018, dupa ce compania a platit o amenda, adaugand ca VW nu este implicata in procesul impotriva suspectilor individuali.
Volkswagen a declarat luna trecuta ca va cere despagubiri de la fostul sau CEO Martin Winterkorn si fostul sef al Audi Rupert Stadler, pentru scandalul emisiilor motoarelor diesel, care a fost descoperit in 2015.
Procesul lui Winterkorn si al celorlalti manageri a fost amanat pana in septembrie... mai mult
Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 08:15
Producatorul auto Volkswagen intentioneaza sa desfiinteze pana la 4.000 de locuri de munca in Germania oferind angajatilor mai in varsta programe de pensionare anticipata sau partiala, care ar putea costa grupul mai multe sute de milioane de euro, au declarat duminica surse apropiate situatiei, transmite Reuters.
Volkswagen a anuntat intr-un comunicat ca a convenit un plan cu comitetul de intreprindere pentru a oferi pensionarea partiala celor nascuti in 1964, oferind in acelasi timp pensionarea anticipata celor nascuti intre 1956 si 1960.
Volkswagen a declarat ca se asteapta ca pana la 900 de muncitori sa opteze pentru pensionare anticipata, in timp ce un numar mic, dar de ordinul miilor, vor putea alege pensionarea partiala, fara a da o cifra precisa.
Doua surse ale companiei au declarat pentru Reuters ca vor fi taiate 3.000-4.000 de pozitii prin intermediul programului care urmeaza sa fie implementat la cele sase fabrici germane ale brandului VW, care are aproximativ 120.000 de angajati.
Ziarul Handelsblatt, care a scris mai devreme despre acest plan, a afirmat ca VW va reduce pana la 5.000 de locuri de munca.
Volkswagen a refuzat sa comenteze costul programului, care va depinde de cati angajati accepta oferta.
O sursa a estimat costul la aproape 500 de milioane de euro.
In conditiile in care producatorul auto german cu o istorie de 83 de ani incearca sa devina mai mult o companie de tehnologie dupa modelul Tesla, Volkswagen a anuntat ca majoreaza... mai mult
Luni, 15 Martie 2021, ora 09:05
Grupul auto Volkswagen AG va muta productia vehiculului sau Passat si a modelului premium Skoda Superb la fabrica sa din Bratislava, Slovacia, dupa ce, initial, a vrut sa produca cele doua masini in Turcia, a informat marti publicatia The Slovak Spectator.
Investitia grupului german va fi mult mai ridicata decat se astepta Guvernul premierului Igor Matovic. Nu se stie daca vor fi produse si vehicule electrice la Bratislava, a informat o alta publicatie slovaca, Dennik N.
In iulie, Executivul de la Bratislava a semnat un memorandum cu reprezentantii VW, sugerand o investitie de 500 de milioane de euro, dar recentele informatii indica o investitie de un miliard de euro.
Suma a fost mentionata de Herbert Diess, directorul general al Volkswagen, intr-un interviu acordat revistei germane Automobilwoche. El a confirmat majorarea productiei la fabrica din Slovacia.
In iulie, Volkswagen a anuntat ca renunta la planurile anterioare care vizau construirea unei noi uzine in Turcia, ca urmare a scaderii semnificative a cererii pentru autoturisme noi in contextul pandemiei de coronavirus.
Volkswagen analizase mai multe posibile locatii pentru noua sa fabrica din Europa de Est, inclusiv Romania, Serbia si Bulgaria, dar pana la urma grupul german a optat pentru Turcia. In Manisa, la 40 km de orasul Izmir, ar fi urmat sa se construiasca o uzina cu o capacitate anuala de productie de 300.000 de vehicule. Facilitatea de productie in valoare de 1,3 miliarde euro urma sa... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 09:30
Cea mai inalta instanta de drept comun din Germania a condamnat luni producatorul auto Volkswagen sa ramburseze, partial, un client care a cumparat un automobil echipat cu un motor diesel trucat, o decizie care ar putea stabili un precedent pentru alte mii de cazuri care au aparut in urma scandalului Dieselgate, informeaza AFP.
In replica, Volkswagen a anuntat intr-un comunicat ca va propune solutii amiabile pentru a solutiona o mare parte din cele 60.000 de proceduri individuale care sunt in prezent pe rol in Germania.
Herbert Gilbert, 65 de ani, un reclamant din landul Rhineland-Palatinate a incercat sa obtina de la Volkswagen intreaga suma de 31.500 de euro pe care el a platit-o in 2014 pentru a achizitiona un automobil second hand Volkswagen Sharan. Un an mai tarziu, in luna septembrie 2015, a izbucnit scandalul Dieselgate dupa ce Volkswagen a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Prin echiparea automobilelor sale cu un software capabil sa falsifice rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, Volkswagen a "inselat cu buna stiinta si sistematic, timp de mai multi ani, autoritatile, intr-o optica de profitabilitate", a apreciat judecatorul Stephan Seiters. In aceste conditii, cei care au cumparat autovehicule implicate in scandalul Dieselgate au dreptul, in principiu, sa primeasca despagubiri, a decis cea mai inalta instanta de drept... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 18:05
Justitia germana a pus capat, contra unei plati de noua milioane de euro, unei proceduri pentru manipularea pietelor financiare legata de "Dieselgate", care ii viza pe directorul firmei Volkswagen, Herbert Diess, si pe presedintele consiliului de supraveghere, Hans Dieter Potsch, a anuntat marti constructorul german.
"Consiliul de supraveghere saluta incheierea procedurii" Parchetului din Brunswick (Nord) vizandu-i pe cei doi manageri cu rang inalt ai grupului auto Volkswagen AG, care erau din septembrie 2019 in anticamera unui proces in cadrul scandalului motoarelor diesel programate fraudulos, a indicat un purtator de cuvant.
Grupul a acceptat sa preia plata, deoarece nu a identificat "incalcarea datoriilor fata de intreprindere" din partea lui Diess si Potsch, care au fost acuzati ca i-au informat prea tarziu pe investitori despre manipularea emisiilor la masinile cu motoare diesel, noteaza AFP.
"Consilierii juridici si reprezentantii intreprinderii sunt de parere ca acuzatiile impotriva lui Diess si Potsch sunt fara fundament", a precizat grupul.
"Este in interesul grupului sa puna capat acestor proceduri", a adaugat purtatorul de cuvant.
La sfarsitul lui septembrie, Parchetul i-a acuzat pe cei doi sefi ai grupului auto Volkswagen AG de "manipularea bursei", alaturi de fostul director general Martin Winterkorn, trimis deja in judecata pentru "frauda agravata".
Acordul nu il acopera pe fostul director general ai carui avocati, solicitati de AFP, nu au... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 08:10
Grupul auto Volkswagen AG a anuntat luni ca a incheiat acorduri cu 200.000 din cei 260.000 de reclamanti care au luat parte la primul proces colectiv din Germania, legat de manipularea emisiilor (Dieselgate), un scandal care a izbucnit in septembrie 2015, transmite Reuters.
Germania permite doar de anul trecut procesele colective. In cazurile Volkswagen, reclamantii individuali sunt reprezentati de Federatia asociatiilor de consumatori din Germania (VZBV), care acuza VW de falsificarea rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Inca 21.000 de cazuri sunt reanalizate pentru posibile despagubiri, sumele fiind cuprinse intre 1.350 si 6.250 euro pe masina, iar termenul limita pentru incheierea intelegerii a fost prelungit pana in 30 aprilie, a informat VW. Suma exacta depinde de data fabricarii masinii si de model.
In total, Volkswagen va plati 620 de milioane de euro. Cel mai mare producator auto european a pus deoparte 830 de milioane de euro pentru a acoperi costurilor procesului cu VZBV.
Pe plan global, Volkswagen a platit pentru implicarea in scandalul emisiilor peste 30 de miliarde de euro. In 2019, compania germana a anuntat ca a pus deoparte inca un miliard de euro pentru cheltuieli juridice.
Plangerea vizeaza vehiculele cu motoare diesel de tip EA 189, iar obiectivul este de a stabili ca cei care au achizitionat masini VW au fost in mod intentionat lezati in urma folosirii de catre producatorul auto a unui soft pentru a eluda standardele de... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 17:03
Volkswagen AG ar putea anunta concedieri, daca epidemia nu va fi tinuta sub supraveghere, deoarece compania cheltuieste aproximativ doua miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) pe saptamana, a afirmat directorul general Herbert Diess pentru postul german de televiziune ZDF.
Grupul german, care are pe plan global 671.000 de angajati, nu face vanzari in afara Chinei si cauta modalitati pentru a relua productia in alta parte, unde nu-i pune in pericol pe angajati, a explicat Diess, transmit Bloomberg si Reuters.
Acesta a adaugat: "Trebuie sa regandim productia. Disciplina pe care am avut-o in China nu o avem inca la unitatile noastre din Germania".
Cererea in China, cea mai mare piata a VW, s-a redresat, dar productia este doar la jumatate fata de cum era inaintea crizei, a afirmat seful VW.
Volkswagen, cel mai mare producator auto global, are 124 de fabrici in intreaga lume, din care 72 in Europa, numai in Germania fiind 28. Grupul a suspendat luna aceasta productia in Europa din cauza pandemiei.
Volkswagen cauta modalitati pentru a relua productia, angajatii urmand sa pastreze o distanta sigura unul fata de altul, iar compania va spori masurile de igienizare si dezinfectare, a explicat Diess.
Aceasta a adaugat: "Nu inregistram vanzari sau venituri in afara Chinei. Volkswagen inca trebuie sa acopere nivelul ridicat al costurilor fixe, de aproximativ doua miliarde de euro pe saptamana".
VW poate suporta oprirea fabricilor din Europa si America de Nord... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 17:01
Grupurile Airbus, Renault si Volkswagen au anuntat ca isi suspenda productia in mai multe tari europene, din cauza pandemiei de coronavirus.
Airbus va opri productia si activitatile de asamblare la fabricile sale din Franta si Spania in urmatoarele patru zile, dupa restrictiile impuse de guverne din cauza pandemiei.
Aceasta ar putea fi cea mai semnificativa intrerupere a productiei Airbus de la greva din 1989 a partenerului britanic de atunci BAE Systems, pe langa problemele cu programele individuale, cum ar fi Airbus A380 sau avionul militar A400M.
"Aceasta ne va permite suficient timp pentru a implementa conditii riguroase de siguranta si respectarea stricta a protocoalelor de sanatate, imbunatatind eficienta operatiunilor in noile conditii de lucru", se arata intr-un comunicat al Airbus.
Orasul francez Toulouse este sediul central al Airbus si tot aici se afla cea mai mare fabrica de asamblare a grupului aeronautic.
Uzinele din Marea Britanie (unde se produc aripi pentru avioane) sau Germania (al doilea mare centru de productie al Airbus) vor continua sa opereze cateva zile, dar la un nivel care nu a fost inca precizat. Livrarile au fost deja intrerupte din cauza epidemiei, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Renault
Si producatorul auto francez Renault, proprietarul Dacia, a anuntat marti incetarea operatiunilor din Spania, in urma declararii starii de urgenta pe fondul pandemiei de coronavirus.
"Grupul... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 13:54