Volksbank Romania se va concentra pe creditarea in moneda nationala, dupa ce alte cateva banci din piata - BCR, ING Bank sau BRD au anuntat masuri similare in cursul anului trecut.
Schimbarea strategiei de creditare face parte dintr-un proces de restructurare ce implica investitii de 20 de milioane de euro.
"Incercam sa transformam banca din monoliner (focalizata mai ales pe credite imobiliare) in banca universala, cu un echilibru intre oferta dedicata persoanelor fizice si sectorului IMM, intre produse de finantare si servicii de operatiuni curente", a declarat pentru Business24, Lucian Cojocaru, vicepresedinte Volksbank.
In cadrul procesului de restructurare, Volksbank vrea sa investeasca circa 10 milioane de euro in reamenajarea sucursalelor, cinci milioane in securitate IT si cinci milioane de euro in promovare.
Incepand cu 2010, banca a inchis 49 de sucursale, renuntand la 270 de angajati in teritoriu, dar intentioneaza in 2013, sa extinda reteaua cu noua sucursale, pana la 141 de unitati.
Lei in loc de franci elvetieni
Cu un portofoliu constituit preponderent din credite cu ipoteca in euro si franci elvetieni (circa 80%), banca a inregistrat anul trecut o rata de neperformanta de 23%.
Valoarea creditelor care inregistrau restante se ridica la finalul anului trecut la 1,2 miliarde de euro, dupa cum a anuntat grupul bancar austriac, din care valoarea creditelor neperformante se apropia de 700 de milioane de euro (restante mai mari de 90 de zile).... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 12:57
Vicepresedintele Volksbank, Lucian Cojocaru, sustine ca programul Prima Casa nu este profitabil pentru banci, pentru ca aduce doar volume. De asemenea, in opinia sa piata va incerca sa treaca la creditarea in lei, dar vor exista jucatori care nu vor renunta la valuta.
Oficialul Volksbank a mai precizat ca restructurarea bancilor va continua in 2013 si ca activitatea de creditare va stagna.
Prima Casa nu aduce profitabilitate pentru banci
In ceea ce priveste creditarea, responsbilul cu retailul din cadrul Volksbank estimeaza o stagnare a pietei per ansamblu, cu o crestere de 5% a creditelor acordate companiilor si o scadere similara la persoanele fizice, mai ales ca bancile vor incepe sa piarda din apetitul pentru volumele aduse de programul Prima Casa.
"Prima Casa este un program care aduce doar volume, nu profitabilitate pentru banci si ma astept ca bancile sa fie preocupate din ce in ce mai putin de volumul activelor, de cote de piata si mai mult de profitabilitate.
In ceea ce priveste segmentul de persoane fizice, comportamentul este in continuare foarte oportunist, in sensul ca nu se dezvolta o relatie cu o banca, ci se merge pe achizitionarea separata a produselor si serviciilor de care acestia au nevoie. Bancile au incercat sa compenseze cumva lipsa de profitabilitate a programului prin alte produse, dar nu cred ca a fost un succes", a declarat Cojocaru.
El sustine ca piata va incerca sa treaca la creditarea in lei, dar ca vor exista jucatori care... mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 11:08