Un fost ofiter al Serviciului de Investigarea Fraudelor Sector 1 din Politia Capitalei a fost trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat ca ar fi inselat Volksbank cu peste 1,5 milioane de euro si 2,2 milioane de franci elvetieni, la contractarea unor credite, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada noiembrie 2007 - iunie 2008, Mihai Alexandru Grigore a reusit sa obtina de la Volksbank, cu acte "false ori simulate", trei credite, in valoare de 600.000 de euro, 963.750 de euro si 2.200.000 de franci elvetieni.
Grigore a luat primul credit in toamna anului 2007, cand, pentru a obtine banii, a invocat patru contracte de inchiriere a unor apartamente in Capitala, dintre care doua semnate cu o societate comerciala, unul cu concubina sa si unul complet fals, care ar fi fost semnat de un avocat, dupa cum sustin anchetatorii.
Din cele patru contracte de inchiriere reiesea ca Grigore obtinea venituri lunare de 13.700 de euro, ceea ce a determinat banca sa incheie, in noiembrie 2007, o conventie de credit in urma careia acesta a primit de la banca 600.000 de euro.
La 21 ianuarie 2008, barbatul a facut o noua cerere de credit pentru nevoi personale si a solicitat 4.060.000 de franci elvetieni. In cerere erau mentionate, potrivit procurorilor, veniturile incasate sau care urmau a fi incasate de Grigore, in perioada decembrie 2007 - februarie 2008, respectiv 86.000 de euro lunar. In 3 martie 2008, lui Grigore i s-a aprobat un credit in... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 18:58
Parchetul de pe langa Judecatoria Arad a decis scoaterea de sub urmarire penala a bancii Volksbank, ca persoana juridica, si a angajatilor acesteia. Procurorul spune ca plangerile inregistrate la adresa bancii constituie nu intra in sfera penalului, fiind o un litigiu de natura civila.
Parchetul de pe langa Judecatoria Arad a dispus scoaterea de sub urmare penala a Volksbank Romania si a angajatilor sai, in dosarul 6349/P/2010, arata banca.
Dosarul a fost deschis de parchet dupa ce a primit sase plangeri penale depuse impotriva bancii, pe parcursul a doi ani, de acelasi client Volksbank si de fratele sau.
Volksbank a fost urmarita penal, potrivit unor surse, care declarau, la inceputul lunii decembrie, ca banca este acuzata in cazul comisioanelor abuzive.
Informatia a aparut pe pagina de Facebook a avocatului Iulian Urban, care sustine ca Volksbank este urmarita penal.
Volksbank este urmarita penal pentru comisioane abuzive - Surse
La solicitarea Ziare.com, reprezentantii biroului de presa al Volksbank au spus ca banca nu are o pozitie legata de acest subiect, pentru ca nu au, inca, acces la dosar.
Avocatul Codrut Avram a explicat ca, in cazul unei urmariri penale impotriva unei companii, orice informatie in acest sens ar trebui cunoscuta de public.
Mai multe clauze contractuale, introduse de Volksbank in contractele bancare, au fost declarate de instante abuzive. Printre acestea se numara comisionul de risc, dobanda fixa devenita variabila sau... mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 17:45
Un client Volksbank, care a contestat in Instanta comisionul de risc practicat de banca, risca sa ramburseze integral creditul de aproape 100.000 de franci elvetieni pentru ca Judecatoria Ramnicu Valcea a decis anularea conventiei de credit.
Conventia de credit a aparut dupa scandalul in care a fost implicat Volksbank, acuzat de clienti de introducerea in mod nejustificat a unor comisioane abuzive.
"In cazul anumitor conventii, prin vointa exclusiva a bancilor care au invocat intervenirea schimbarilor semnificative, dobanda fixa a fost majorata, dar, ulterior, a fost transformata intr-o dobanda variabila", precizeaza firma de avocatura Piperea, pe pagina oficiala.
Datorita clauzelor contractuale, in cazul acestor conventii de credit, contractul este unul aleatoriu, dar numai din perspectiva consumatorului, deoarece variatia dobanzii depinde exclusiv de vointa bancii.
Banca apreciaza daca la un moment dat are interesul sa creasca dobanda, justificand aceasta crestere prin schimbarile semnificative ale pietei, fara a le identifica cu precizie, mai precizeaza sursa amintita.
In cazul clientului Volksbank, conventia de credit a fost anulata, prin decizia instantei judecatoresti, iar acesta risca sa ramburseze integral creditul contractat la Volksbank.
Recent, Curtea de Apel Bucuresti a mai dat castig de cauza austriecilor de la Volksbank intr-un proces in care un client a cerut eliminarea din contractul de credit a asa-numitului comision de risc.
Au... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 13:26
Reprezentantii Volksbank au confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate.
"Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT. Creditele beneficiaza de garantii imobiliare.
In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010", se mentioneaza intr-un comunicat de presa.
Frauda bancara de 85 mil. de euro: Oana Mizil, Marius Locic si 7 directori de banci, implicati LIVE
Un nou scandal, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro, zdruncina sistemul bancar din Romania. Sapte directori de banci de la BRD, Volksbank si ATE Bank ar fi implicati intr-un grup infractional de 58 de persoane, cu ramificatii in mediul de afaceri si politic.
Mai exact, in aceasta grupare sunt implicati oameni de afaceri, directori de banci, evaluatori si notari. Practic, persoanele implicate isi vindeau intre ei imobile. Dupa aceste trazactii, ei apelau la... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:48
Volksbank este urmarita penal, potrivit unor surse, care spun ca banca este acuzata in cazul comisioanelor abuzive.
Informatia a aparut pe pagina de Facebook a avocatului Iulian Urban, care sustine ca Volksbank este urmarita penal.
La solicitarea Ziare.com, reprezentantii biroului de presa al Volksbank au spus ca banca nu are o pozitie legata de acest subiect, pentru ca nu au, inca, acces la dosar.
Avocatul Codrut Avram a explicat ca, in cazul unei urmariri penale impotriva unei companii, orice informatie in acest sens ar trebui cunoscuta de public.
"Urmarirea penala impotriva firmelor este diferita de urmarirea penala impotriva persoanelor. Presupun ca s-au facut plangeri penale impotriva Volksbank pentru nepunerea in aplicarea a hotararilor judecatoresti sau pentru retrageri abuzive de bani din conturile clientilor", a adaugat avocatul pentru Business24.
Avram a declarat ca probabil Volksbank este in faza de urmarire penala, deci premergatoare judecatii. "In momentul de fata se fac cercetari, deci nu s-a ajuns, inca, la judecata", precizeaza avocatul.
Avocatul Gheorghe Piperea a precizat, pentru Ziare.com, ca acuzatia este de tentativa de inselaciune si abuz de incredere, informatie pe care a primit-o de la un client de-al sau.
"Urmarirea penala a fost declansata pentru ca in perioada de aplicabilitate a ordonantei 50/2010, banca a trimis acte aditionale acceptate de catre clienti, insa acestia au trimis refuzul. Cu toate acestea, banca a inceput... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 08:23
Vanzarea operatiunilor internationale ale grupului bancar austriac Osterreichische Volksbanken depinde si de rezolvarea unor probleme de imagine la divizia din Romania, potrivit ziarului austriac Der Standard, care noteaza ca solutionarea situatiei "nu este nici simpla, nici ieftina", potrivit Mediafax.Volksbank Romania, infiintata in anul 2000, a fost pana recent o subsidiara profitabila a bancii austriece. Insa, odata cu inceputul crizei financiare, cresterea rapida din trecut a adus pierderi determinate de deprecierea activelor.
La aceasta a contribuit si majorarea privizioanelor de risc in urma reglementarilor hotarate de banca centrala de la Bucuresti, care a dorit sa limiteze astfel fluxurile de numerar catre bancile mama din Europa de Vest, noteaza publicatia citata.
Tot atunci, relatia dintre Volksbank Romania si sefii de la Viena s-a inrautatit.
"Cei de la Bucuresti au cerut in 2009 recunoasterea, pentru 2010, a unor pierderi de 60-120 milioane euro din deprecierea activelor, insa sefii de la Viena au decis ca cifra sa fie de 34 milioane euro", scrie ziarul austriac, fara a preciza sursele informatiilor.
Inca din 2008 "s-a aflat" ca la cateva dintre cele 250 de sucursale Volksbank Romania au aparut credite neperformante.
Cu ajutorul companiei de consultanta si audit KPMG, bancherii de la Bucuresti au inceput sa analizeze aceste credite si au ajuns la concluzia ca sotul unei directoare a aprobat, in calitate de evaluator in banca, o serie de evaluari... mai mult
Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 23:21