Ziua de 15 octombrie 2014 parea sa fie una obisnuita pe piata Trezoreriei americane. Doar ca, intr-o clipita, calmul aparent s-a transformat in ceea ce a avea sa devina cea mai mare fluctuatie a randamentelor din ultimul sfert de veac, fenomen care i-a facut pe investitori sa se teama de potentialele turbulente din viitor pe piata obligatiunilor.
Acest episod a scos la iveala doua forte care au intrat in coliziune - avantul trazactionarii de inalta frecventa si declinul dealerilor de pe Wall Street - care transforma cea mai mare si mai importanta piata de obligatiuni la nivel global. Managerii de fonduri sustin ca piata de 12,4 trilioane de dolari a Trezoreriei SUA devine mai putin lichida, ceea ce inseamna ca valorile mobiliare nu mai pot fi tranzactionate la fel de rapid si de usor ca odinioara, in parte datorita programului de cumparare a obligatiunilor demarat de Rezerva Federala (Fed) a SUA.
Iar evenimentul din 15 octombrie este doar inceputul, considera Michael Lorizio de la Manulife Asset Management, citat intr-un articol Bloomberg.
Achizitii cu viteza luminii
In dimineata zilei de 15 octombrie, un numar foarte mare de investitori au pariat ca ratele dobanzilor vor creste si ca datoria guvernului SUA isi va pierde din valoare. Nici stirile acelei dimineti nu prevesteau nimic bun: Ebola se raspandea tot mai mult, la fel si razboiul din Orientul Mijlociu. La ora 8:30, Departamentul Comertului anunta o scadere a vanzarilor cu amanuntul.
Si brusc, intr-o... mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 08:20