Intr-o actiune fara precedent, democratiile occidentale au expulzat peste 140 de "diplomati rusi" ca raspuns la atacul chimic desfasurat de reprezentanti ai Moscovei pe teritoriul Marii Britanii.
In urma deciziei Consiliului Uniunii Europene de saptamana trecuta de a condamna folosirea de catre Rusia a unei substante chimice de provenienta militara pentru eliminarea unui fost spion, statele UE au decis sa reactioneze prin masuri diplomatice in premiera.
Si Romania, prin Ministerul Afacerilor Externe, a decis expulzarea unui diplomat rus. De asemenea, administratia Trump, intr-o actiune surprinzatoare, a expulzat 60 de cetateni rusi banuiti ca desfasurau operatiuni de spionaj pe teritoriul SUA, inchizand si consulatul din Seattle.
Ce semnificatie are aceasta actiune diplomatica asupra lui Vladimir Putin?
Trebuie subliniat ca Rusia n-a fost atat de izolata nici in perioada Razboiului Rece, atunci cand controla partea de est a Europei si mai multe state din Africa, America de Sud si Asia, acolo unde reusise sa exporte si sa impuna sistemul comunist.
La 29 de ani de la prabusirea Zidului Berlinului, sub conducerea unui fost spion KGB, Rusia se vede in situatia ca aproape toate puntile cu democratiile occidentale sa fie rupte.
Sistemul autoritar al lui Vladimir Putin, anihilarea presei libere si a oricarei forme de opozitie au dus, incet, incet, din cauza incercarilor disperate ale liderului de la Kremlin de a ramane la putere, sa deterioreze orice forma de... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 00:00
Ministerul rus de Externe a anuntat sambata expulzarea iminenta a 23 de diplomati britanici, ca raspuns la o masura similara anuntata de Londra dupa otravirea in Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia, relateaza AFP si Reuters.
"Un numar de 23 de membri ai personalului diplomatic al Ambasadei Marii Britanii din Moscova sunt declarati persona non grata si vor fi expulzati in decurs de o saptamana", a anuntat MAE rus, care l-a convocat pe ambasadorul britanic Laurie Bristow.
"Ambasadorul britanic este convocat sambata la Ministerul de Externe", au relatat agentiile ruse de presa. Diplomatul britanic a mai fost convocat marti, in cadrul crizei provocate de otravirea in Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal.
Citeste si: Efecte nebanuite ale atacului chimic al rusilor in Marea Britanie: ce se va intampla cu coruptii romani refugiati la Londra
Moscova a anuntat totodata ca pune capat activitatilor British Council din Rusia. "Avand in vedere statutul in afara reglementarii al British Council in Rusia, activitatea sa inceteaza", a precizat ministerul rus, referindu-se la organismul international britanic pentru relatii culturale si educatie. ...citeste mai departe despre "Rusia expulzeaza 23 de diplomati britanici, ca raspuns la masura luata de Londra, dupa otravirea lui Serghei Skripal - UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Martie 2018, ora 11:40
Serghei Skripal, 67 de ani, un fost spion rus a fost gasit iconstient alaturi de fiica sa Iulia, 33 de ani, in orasul Salisbury din Marea Britanie. A fost expus actiunii toxice a unei substante misterioase.
La sfarsitul anilor '90, Skripal a fost arestat de serviciile de contraspionaj rusesti, fiind acuzat ca lucra pentru MI6, agentia de informatii a Marii Britanii. A facut 10 ani de inchisoare, parasind Rusia in 2010 in urma unui schimb de agenti intre Londra si Moscova.
Serghei Skripal a fost ofiter in armata sovietica inainte de a fi recrutat de britanici.
Se presupune ca otravirea agentului a fost o operatiune de razbunare a FSB, serviciul rus de informatii. Aceast nou atac al agentilor rusi pe teritoriul Marii Britanii a socat opinia publica din insula si a iritat autoritatile de la Londra.
"Am un mesaj simplu pentru Rusia. Stim cu ce va ocupati si nu o sa reusiti", a comentat Theresa May, premierul Marii Britanii, fiind citata de cotidianul "The Times".
12 ani de la cazul Litvinenko
Acest nou atac coordonat de serviciile de informatii rusesti e la fel de violent, dar si asemanator cu cel asupra lui Alexandr Litvinenko, un alt spion rus, expus radiatiilor in urma otravirii cu poloniu turnat in cana de ceai intr-un restaurant din Londra. Litvinenko a murit in 2006, intr-un spital britanic.
Alexandr Litvinenko, pe patul de moarte in anul 2006. Spionul rus, un critic al lui Vladimir Putin, a fost otravit cu poloniu radioactiv, foto: captura You... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 08:24
Rusia a devenit un pericol pentru Marea Britanie, iar aceasta trebuie sa se pregateasca pentru a se apara, a declarat fostul director al serviciilor de informatii externe MI6, John Sawers.
Sir John Sawers, care s-a retras recent dupa cinci ani la conducerea MI6, a declarat sambata, pentru BBC News Online, ca Rusia reprezinta o "amenintare de la stat la stat". El a declarat ca astfel de amenintari necesita cresterea cheltuielilor pentru domeniul apararii. "Trebuie sa cheltuim mai mult pentru apararea si securitatea noastra pentru ca amenintarile sunt mai mari", a conchis el.
El a precizat, de asemenea, ca Marea Britanie trebuie sa se pregateasca sa ia masuri defensive pentru sine si pentru natiunile aliate, inclusiv Tarile Baltice si statele din Europa Centrala. "Trebuie sa avem capacitatea de a trata unele lucruri precum razboiul hibrid pe care am vazut ca il duce Rusia, mai intai in Crimeea si apoi in regiunea Donbas, trebuie sa avem abilitatea de a face fata unui razboi ...citeste mai departe despre "Fost sef MI6, speriat de Rusia: Ne aminteste continuu ca are arme nucleare. La fel de multe ca SUA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Februarie 2015, ora 13:36
Fostul sef al Statului Major Aerian al Marii Britanii Michael Graydon sustine ca tara ar fi "la mila" lui Vladimir Putin, intr-un eventual razboi impotriva Rusiei, dupa desele incursiuni ale bombardierelor rusesti in apropierea granitelor britanice.
Fostul sef al aviatiei regale britanice a pus sub semnul intrebarii capacitatea acesteia de a raspunde corespunzator unui eventual conflict cu fortele Moscovei, relateaza The Independent.
Avertizarea diplomatului vine dupa ce doua bombardiere rusesti Tupolev TU-95 au fost interceptate, in aceasta saptamana, in spatiul aerian al Marii Britanii.
Bombardiere rusesti deasupra Marii Britanii. Explicatie greu de crezut de la Moscova
"Suntem mai mult sau mai putin la mila lor. Avem doar doua baze unde avem avioane Typhoon. Una este in Scotia, cealalta in Lincolnshire (estul Angliei) ", a spus Graydon.
De asemenea, comodorul Andrew Lambert a spus ca fortele regale aeriene ar fi coplesite numeric in cazul unui atac al Rusiei, in ciuda ...citeste mai departe despre "Fost sef al fortelor aeriene britanice: Suntem la mila lui Putin, in cazul unui razboi cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 15:46