Presedintele rus Vladimir Putin a asistat luni la manevrele militare comune cu Belarusul, Zapad 2017, exercitii ce au ridicat numeroase ingrijorari tarilor din regiune.
Insotit de ministrul sau al Apararii, Serghei Soigu, Putin s-a dus in poligonul Lujchi, in vestul Rusiei, la doar 100 de kilometri est de frontiera cu Estonia.
Newsweek atrage atentia ca liderul de la Kremlin a ales aceasta activitate in loc sa participe la Summitul ONU unde luni incepe prima reuniune la care participa presedintele american Donald Trump.
Trupe ruse si belaruse participa la aceste jocuri de razboi de saptamana trecuta.
State membre NATO, ca tarile baltice si Polonia, au denuntat o lipsa de transparenta in legatura cu aceste manevre militare si au pus la indoiala intentiile Moscovei.
Moscova si Minskul au transmis ca la exercitii, care se incheie miercuri, participa 5.500 de militar rusi si 7.200 de militari belarusi.
Insa unele tari NATO au estimat ca la aceste jocuri de razboi ar putea sa participe, de fapt, pana la 100.000 de militari.
Rusia a respins aceste acuzatii si a subliniat ca exercitiile nu ameninta pe nimeni.
Citeste mai departe despre "Putin asista la exercitiile militare Zapad, care ingrijoreaza NATO. Iata ce imagini a postat Kremlinul (Galerie foto) " pe Ziare.com. mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 20:45
La aproape doi ani si jumatate de cand Rusia a anexat Crimeea, trupele Kremlinului se deplaseaza intr-o alta fosta republica sovietica, iar nu putine sunt vocile ce fac referire la o repetare a scenariului ucrainean.
Rusii vor participa, luna viitoare, la exercitiile militare comune Zapad, din Belarus, dar sunt temeri ca Vladimir Putin ar putea folosi acest eveniment ca un fel de cal troian sau ca un pretext pentru inca o anexare, de data aceasta la granita UE si a NATO, scrie CNBC.
Potrivit sursei citate, Kremlinul a anuntat mai putin de 13.000 de trupe pentru acest eveniment, dar unele rapoarte sugereaza ca de fapt ar fi vorba despre 100.000 de militari.
Un expert din domeniu, Leon Aron, a spus pentru CNBC ca "totul indica spre probabil cele mai mari exercitii militare din istorica postsovietica". Aron sustine ca acest tip de exercitii au precedat invazia rusa si conflictul ulterior din Georgia, o alta republica sovietica. Inainte de razboiul in care au murit sute de georgieni si de rusi, Georgia se apropiase de Washington. Exercitii militare au fost folosite ca pretext si pentru asaltul asupra estului Ucrainei.
Relatiile dintre Putin si liderul de la Minsk, Alexander Lukasenko, sunt din ce in ce mai tensionate, mai ales dupa anexarea Crimeii, in luna martie 2014. De altfel, la grandioasa parada organizata cu ocazia Zilei Victoriei, pe 9 mai, la Moscova, langa Putin s-a aflat omologul sau moldovean, Igor Dodon, si nu presedintele Belarusului.
In ce... mai mult
Duminica, 20 August 2017, ora 14:35