Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat marti seara componenta noului sau guvern, pastrand ministri-cheie, la o saptamana dupa anuntarea unei revizuiri surpriza a Constitutiei, urmata de demisia premierului Dmitri Medvedev, informeaza France Presse.
"Va doresc sincer succes, toata tara este interesata de aceasta", a declarat Putin in cursul unei reuniuni cu toti membrii cabinetului, alaturi de premierul Mihail Misustin, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusa.
Vladimir Putin, care isi expusese reformele la 15 ianuarie, mentionand o dorinta de "schimbare" la rusi, a pastrat totusi cativa dintre ministrii sai de incredere: Serghei Lavrov si Serghei Soigu la Externe si respectiv la Aparare, Vladimir Kolokoltev, la Interne, Aleksandr Novak, la Energie si Anton Siluanov, la Finante.
El a schimbat totusi numeroase personalitati din sectorul social: Sport, Sanatate, Educatie si Cultura, sectoare aflate in criza.
Dupa anunturile sale de miercurea trecuta, presedintele rusa a actionat in viteza. La cateva ore dupa discurs, premierul sau de opt ani Dmitri Medvedev, unul dintre fidelii sai, si-a anuntat demisia. El a fost numit in calitate de vicepresedinte al Consiliului Securitatii Rusiei.
In cadrul acestor schimbari, Putin l-a numit pe seful fiscului Mihail Misustin in functia de nou premier.
De luni, Kremlinul a publicat, fara sa astepte concluziile unui grup de lucru, detalii ale ale tuturor amendamentelor constitutionale dorite. Ele vor fi... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 21:59
Vladimir Putin a interzis vineri companiilor aeriene rusesti sa zboare spre Georgia, unde mii de persoane au manifestat pentru a doua seara consecutiv impotriva puterii considerate proruse, la o zi dupa violente izbucnite in urma interventiei unui deputat rus in legislativul acestei foste republici sovietice din Caucaz.
"Cu incepere de la 8 iulie 2019, companiile aeriene rusesti au temporar interdictia de a efectua zboruri de pe teritoriul Federatiei Ruse spre teritoriul Georgiei", potrivit unui document publicat pe site-ul Kremlinului.
Vineri, la Tbilisi, cel putin 15.000 de persoane au raspuns la apelul opozitiei si s-au adunat in fata parlamentului Georgiei, a informat un corespondent al agentiei France Presse.
Unii participanti au venit purtand bandaj pe un ochi in sprijinul manifestantilor raniti in ciocnirile cu politia. Majoritatea protestatarilor au cerut sa se puna capat influentei oligarhului Bidzina Ivanisvili, fondatorul partidului la putere Visul Georgian si frecvent prezentat ca omul forte al tarii.
Adresandu-se multimii, Grigol Vasadze, liderul principalului partid de opozitie, Miscarea Nationala Unita, infiintat de fostul presedinte aflat in exil Mihail Saakasvili, a lansat un apel la alegeri anticipate, reforma electorala si demisia ministrului de Interne.
Tulburarile au izbucnit joi, cand aproape 10.000 de manifestanti s-au adunat in fata parlamentului pentru a protesta fata de interventia, de la tribuna presedintelui, a unui deputat al... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2019, ora 08:46
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, trece prin cea mai grea perioada politica, dupa ce l-a demis pe directorul FBI, James Comey. Liderului de la Casa Alba i se cere suspendarea.
Si toate astea in conditiile in care Statele Unite si Occidentul sunt sub asediul Rusiei, atat din interior, cat si din exterior, iar Vladimir Putin nu stie daca sa rada de ceea ce a facut americanilor sau sa planga de fericire, scrie intr-un articol pentru The Hill Alex Gallo, de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, din Washington.
In contextul dezvaluirilor ca Trump ar fi incercat sa obstructioneze anchetarea fostului sau consilier pe probleme de securitate nationala Michael Flynn, multi se intreaba ce inseamna asta pentru Donald Trump si pentru Administratia Prezidentiala.
In plus, presedintele Rusiei a spus ca ar fi dispus sa transmita Congresului american transcriptul conversatiei pe care liderul de la Casa Alba a avut-o cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si cu ambasadorul rus in America, Serghei Kisliak, conversatii in cadrul carora actualul consilier pe probleme de securitate nationala, H.R. McMaster, a confirmat ca sunt incluse si informatii clasificate discutate de Trump.
Citeste si:
Furie la Casa Alba, dupa ce Kremlinul a publicat poze de la intalnirea Trump-LavrovLavrov: E umilitor pentru poporul american sa auda ca Moscova controleaza situatia politica din SUA
Autorul sustine ca puterile revizioniste incearca sa submineze ordinea liberala... mai mult
Duminica, 21 Mai 2017, ora 18:05
Alegerile din Republica Moldova i-au deschis drumul catre pozitia de sef al statului lui Igor Dodon, un admirator al lui Vladimir Putin. Acest rezultat reprezinta o noua victorie a Kremlinului in tensionata Europa de Est.
Tot ieri, au avut loc alegeri si in Bulgaria. Socialistul Rumen Radev a castigat functia de presedinte. Aceasta victorie a dus la demisia guvernului pro-european. In urma acestei confruntari electorale, vecinii nostri de la sud intra in zona de influenta a Kremlinului. Trebuie adaugat ca in Bulgaria nu exista la nivelul populatiei un curent antiRusia.
Prin doi pasi de vals politic, liderul rus a pus pe jar intreaga Europa. Alegerile de ieri au marcat o victorie importanta a diplomatiei conduse de Vladimir Putin.
In acest context, situatia politica din Europa de Est devine complicata, iar presiunea Rusiei tot mai sufocanta.
Din pacate, alegerea lui Donald Trump ii va oferi timp pretios liderului de la Kremlin pentru a-si consolida noile pozitii ...citeste mai departe despre "Vladimir Putin, doi pasi de vals care zguduie Europa de Est. E Romania incercuita de o mare prorusa?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 14:43
"Putinofobia" a fost cuvantul nou introdus in limbajul international de catre Kremlin, luni, aceasta fiind reactia Moscovei la acuzatiile International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) privind implicarea presedintelui rus Vladmir Putin in dosarele Panama Papers.
Documentele obtinute de ICIJ si de partenerii sai media dezvaluie, printre altele, o retea clandestina care face legatura intre asociati ai lui Putin si averi ascunse in companii offshore secrete, relataza CNN.
Panama Papers: Fastuoasa nunta a fiicei mai mici a lui Putin, posibil finantata de firme fantoma
Guvernul rus a acuzat dezvaluirile jurnalistice Panama Papers drept o campanie uriasa defaimatoare de discreditare a liderului rus, o incercare de a-l submina inainte de alegerile parlamentare din acest an.
De altfel, in dezvaluirile Panama Papers sunt implicati 12 fosti sau actuali lideri mondiali, iar de cand ancheta a fost facuta publica, premierul islandez Sigmundur Gunnlaugsson si-a dat demisia, ...citeste mai departe despre "Putin si Panama Papers: De ce puterea inseamna mai mult decat banii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 12:10
Nu cu mult timp in urma, Vladimir Putin il descria pe omologul sau turc, Recep Erdogan, ca pe "un om puternic", capabil sa se opuna Occidentului. Vremurile acelea au apus, insa. In Rusia, presedintele Turciei este descris acum ca "un om inselator si de neoprit atunci cand vine vorba de interesele sale privind petrolul cumparat de la Statul Islamic".
In Turcia, Putin este acuzat ca practica o inselatorie la scara globala prin razboiul sau din Siria, iar asemanarile dintre cei doi lideri tind sa inflameze si mai mult relatiile diplomatice dintre Moscova si Ankara, pe masura ce scandalul avionului rusesc doborat de Turcia se accentueaza, remarca New York Times.
Gaz pe foc
Tensiunile dintre cele doua tari au inceput sa apara inca de acum cativa ani, din cauza optiunilor diferite ale liderilor de la Moscova si Ankara in sustinerea unei tabere sau a alteia in razboiul civil din Siria.
In timp ce Kremlinul a marsat pe alianta mai veche construita cu liderii alawiti din clanul Assad, Ankara a sustinut direct revolta sunita din Siria, insistand pentru debarcarea de la putere a lui Bashar al Assad.
Dupa ce interventia aviatiei militare a Turciei a dus la prabusirea unui avion de vanatoare Sukhoi-24, acuzat de violarea spatiului aerian, tocmai stilul asemanator al celor doi lideri face ca situatia dintre Moscova si Ankara sa aiba accente explozive.
La Kremlin, gestul Turciei a fost resimtit ca o "injunghiere pe la spate", iar de la Ankara nu vine niciun semn care sa... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 13:00
Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a anuntat vineri ca a acceptat demisia sefului companiei de transporturi feroviare RJD, Vladimir Yakunin.
Momentul marcheaza si prima schimbare de rasunet a unui apropiat de-al lui Vladimr Putin din functie, dupa cum remarca publicatia New York Times.
Feuda confiscata
Yakunin este unul dintre vechii apropiati ai presedintelui Putin, iar puterea de care se bucura in fruntea RJD a fost acompaniata de scandaluri legate de coruptie si ineficienta a companiei care detine monopolul transportului feroviar din Rusia.
In acelasi tip, Vladimir Yakunin este si unul dintre primii aliati al presedintelui care a primit interdictia de a intra in spatiul european si american, ca urmare a implicarii sale in declansarea crizei din Ucraina.
Ultimul esec al lui Yakunin l-a reprezentat incercarea de a modifica sistemul de transport pe calea ferata pentru navetisti.
In locul sau a fost numit in functie Oleg Belozyorov, unul dintre tehnocratii adapostiti de Medvedev in linia a doua la ministerul Transporturilor.
Oligarh cu state vechi
In acest moment, Yakunin a ramas doar cu o pozitie politica in camera superioara a Parlamentului rus, pierzand in schimb un job care se spune ca ii aducea aproximativ un milion de dolari salariu anual.
Yakunin este unul dintre co-fondatorii Bancii Rossya, o institutie financiara pe care analistii occidentali o asociaza cu una dintre sursele de finantare a campaniilor politice ale lui Vladimir Putin.... mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 17:30
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea demisiona pentru a convoca alegeri prezidentiale anticipate in scopul obtinerii unui mandat mai solid, pentru a putea implementa reforme economice si politice fundamentale, afirma un apropiat al liderului rus, Aleksei Kudrin.
"Daca nu poti aplica reforme structurale inainte de alegeri, ceea ce este greu de facut, atunci trebuie sa o faci dupa alegeri sau sa organizezi alegeri anticipate", a declarat Aleksei Kudrin, care este un apropiat al lui Vladimir Putin si a fost ministru de Finante al Rusiei in perioada 2000-2011, potrivit The New York Times.
Putin ameninta statele din scutul antiracheta: Ne vom indrepta armatele catre voi
"Vladimir Putin este un om pragmatic care are un simt acut al situatiei politice si este posibil sa decida amanarea reformelor; insa, ar putea convoca alegeri anticipate, pentru a obtine un mandat ...citeste mai departe despre "Vladimir Putin ar putea demisiona pentru a convoca alegeri prezidentiale anticipate" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 23:46
In aceasta perioada, Europa se afla in centrul atentiei. Criza datoriilor suverane este principalul subiect al dezbaterilor europene, iar cele mai puternice persoane din Europa contribuie la rezolvarea acesteia.
In topul Forbes al celor mai puternici europeni se afla Vladimir Putin, premierul Rusiei care manevreaza parghiile tarii din umbra presedintelui Medvedev care, ironic sau nu, se afla la coada clasamentului.
Iata care sunt cei mai puternici lideri care conduc Europa, potrivit Business Insider, care citeaza topul Forbes.
Vladimir Putin
La cei 59 de ani ai sai, Vladimir Putin se afla pe primul loc in topul celor mai puternici oameni din Europa, lucru are nu e mirare avand in vedere faptul ca se spune ca a ramas primul om in stat chiar si dupa numirea lui Medvedev ca presedinte.
De asemenea, actualul prim-ministru al Rusiei a primit cadou un munte cu numele sau de la autoritatile din Kirgizstan. Cand a fost informat despre cadou, Putin nu s-a rezumat doar la a multumi, ci a promis ca il va escalada.
Angela Merkel
Caneclarul Germaniei este al doilea cel mai puternic om din Europa. Aflandu-se la carma celei mai puternice economii din Europa, Merkel este speranta europenilor pentru salvarea UE.
Papa Benedict al XVI-lea
Nascut in Germania, Papa Benedict al XVI-lea ocupa locul III in topul celor mai puternici europeni si este al optulea papa german la carma Bisericii catolice.
Prima binecuvantare a noului Suveran Pontif a fost... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 14:23