Presedintele american Donald Trump se intalneste luni, la Helsinki, cu seful statului rus Vladimir Putin, in ceea ce pare a fi unul dintre cele mai asteptate summit-uri ale anului.
Cei doi lideri vor discuta, cel mai probabil, despre ingerintele Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016, razboiul din Siria, anexarea regiunii Crimeea de catre Rusia, dar si reducerea numarului de arme nucleare la nivel mondial.
"Sunt multe chestiuni de abordat intr-o intrevedere de doar 4 ore si este incert asupra caror subiecte vor cadea de comun acord sau nu. Insa intrebarea care sta pe buzele tuturor este 'care dintre cei doi va avea mai mult succes in a-si atinge scopurile?'", noteaza site-ul de opinii Vox. Expertii sustin ca Putin il va intrece in mod clar pe Trump.
"Pentru Putin, Trump este un fel de idiot util", spune Andrei Kolesnikov, un jurnalist rus. De altfel, un oficial al Departamentului de Stat, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, impartaseste acelasi sentiment. Acesta a declarat pentru New Yorker: "Omul nostru (Donald Trump - n.red.) este ca un boxer amator care intra in ring cu Muhammad Ali".
Desigur, este posibil ca atat Trump, cat si Putin sa obtina rezultate pozitive din aceasta intrevedere, noteaza sursa citata.
Donald Trump si Vladimir Putin, in fata unei intalniri controversateIntalnirea Trump - Putin nu este oprita de noile tensiuni privind implicarea rusilor in prezidentialele din 2016Trump spera ca intr-o zi Putin ii va deveni... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 20:22
Presedintele american Donald Trump, care se intalneste luni, 16 iulie, la Helsinki cu omologul sau rus Vladimir Putin, a declarat joi ca intalnirea sa cu presedintele rus ar putea fi cea mai usoara din cursul turneului sau in Europa si a subliniat ca Moscova este un concurent si nu un adversar.
Intrebat, in conferinta de presa de la finalul summit-ului Aliantei Nord-Atlantice de la Bruxelles, daca Putin reprezinta o amenintare, Trump a replicat ca el nu doreste acest lucru "si de aceea avem NATO".
Putin "este un concurent", a spus Trump. "Este oare dusmanul meu? Nu-mi este dusman... Sper ca intr-o zi va deveni poate un prieten. Doar ca nu-l cunosc prea bine", a marturisit presedintele SUA.
Vezi si Inainte de intalnirea cu Putin, Trump isi anunta victoria in fata aliatilor NATO: Cresc cheltuilelile de Aparare cu 33 miliarde de dolari
El a dat asigurari ca la summitul cu omologul sau rus va ridica problema controlului armelor si a incalcarii de catre Rusia a tratatului privind fortele nucleare intermediare INF, dar va discuta si despre Siria, Ucraina si presupusa ingerinta rusa in alegerile din SUA, relateaza Reuters si AFP.
"Vrem sa aflam despre Siria. Vom discuta despre ingerinta...Vom discuta despre Ucraina", a explicat Trump.
In acest context, potrivit dpa, el a refuzat sa excluda o recunoastere de catre SUA a anexarii Crimeii de catre Rusia, in 2014. "Nu va pot spune ce se va intampla de acum inainte cu Crimeea. Dar nu sunt multumit in legatura cu... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 18:04
Vladimir Putin este pregatit pentru o intalnire fata in fata cu presedintele SUA Donald Trump, odata ce Washingtonul da unda verde, a declarat duminica presedintele rus, citat de DPA.
"Intalnirea poate avea loc in functie de cat de repede sunt pregatite Statele Unite", a spus Putin intr-o deplasare in China, potrivit agentiei ruse TASS.
Presedintele rus a adaugat ca multe state si-au exprimat interesul de a gazdui intalnirea, inclusiv Austria.
Ar fi prima intalnire bilaterala dintre cele doua tari de cand Trump se afla in Biroul Oval. Trump si Putin au vorbit doar cand s-au intalnit la diverse conferinte majore.
Trump a facut referire in repetate randuri la legaturi stranse cu Rusia, inclusiv recent cand a sustinut ca Grupul celor sapte (G7) al celor mai puternice natiuni industrializate sa reintegreze Rusia in "club". Dar tensiuni intre Moscova si Washington au aparut in timpul mandatului sau, in special din cauza acuzatiilor de implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016.
Sugestia lui Trump de a invita in G7 Rusia, care a fost exclusa de grup in 2014 ca urmare a anexarii pensinsulei Crimeea, a reprezentat una dintre multele probleme care au facut ca Statele Unite sa se desprinda de aliatii sai traditionali la recent incheiatul summit de la Malbaie, Canada.
Putin a accentuat ca Rusia nu a parasit niciodata G8, scrie TASS. Potrivit presedintelui rus, celelalte tari au refuzat sa organizeze un summit in tara sa. "Va rog, am fi fericiti... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2018, ora 15:55
Ultima vizita pe care presedintele rus Vladimir Putin a facut-o inaintea scrutinului de duminica a fost chiar in Crimeea, pentru a marca 4 ani de la anexarea fortata a regiunii.
Rusia a anexat in 2014 regiunea ucraineana Crimeea, o decizie condamnata dur pe plan international.
Vladimir Putin a mers, miercuri dupa-amiaza, in orasul Sevastopol, unde a salutat decizia istorica luata de locuitorii Crimeei privind unirea cu Rusia.
"Prin aceasta decizie, ati restabilit dreptatea istorica incalcata in perioada sovietica prin separarea Crimeii de Rusia", a declarat Vladimir Putin, referindu-se la o hotarare din 1954 prin care aceasta regiune a devenit parte a Republicii sovietice Ucraina.
Miercuri dimineata, Vladimir Putin a inspectat lucrarile la podul care va face legatura intre Rusia si Crimeea, transmite Reuters.
Vizita oficialului de la Kremlin in Crimeea vine in contextul primului tur al scrutinului prezidential, pe care Rusia il va organiza duminica.
Vladimir Putin a avut doua mandate de presedinte al Rusiei in perioada 2000-2008, dupa care a fost prim-ministru, in intervalul 2008-2012, in timp ce presedinte era Dmitri Medvedev.
Actualul mandat al presedintelui Vladimir Putin a inceput in martie 2012 si se va incheia pe 7 mai 2018.
Potrivit Constitutiei Rusiei, orice presedinte are dreptul la cel mult doua mandate consecutive, iar, dupa o pauza de un mandat, poate candida din nou.
Practic, Vladimir Putin va putea obtine un nou mandat, pentru... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 09:15
Presedintele rus Vladimir Putin a exclus orice posibilitate a unei reveniri a peninsulei Crimeea la Ucraina, a carei anexare in martie 2014 se afla la originea unei serii de sanctiuni occidentale impotriva Rusiei.
Cu o saptamana inaintea scrutinului prezidential din 18 martie, care ar urma sa-i asigure lui Putin un al patrulea mandat si ramanerea la putere pana in 2024, postul de televiziune Rossia-1 a difuzat duminica pe retelele sociale ruse Vkontakte si Odnoklassniki un film de circa doua ore dedicat presedintelui rus.
La intrebarea daca Rusia va fi intr-o zi obligata sa inapoieze Crimeea Ucrainei, Putin a raspuns sec: "Nu, ati luat-o razna? Circumstante de acest gen nu exista si nu vor exista niciodata".
In acest documentar intitulat "Putin", jurnalistul Andrei Kondraciov, care conduce echipa de campanie electorala a liderului de la Kremlin, ii adreseaza lui Putin o serie de intrebari pe o gama larga de teme, incepand cu Siria si terminand cu viata personala a liderului rus.
"Sunteti capabil sa iertati?", il intreaba Kondraciov pe Putin. "Da", raspunde presedintele rus, dupa care adauga: "Mai putin tradarea".
Suferinta spionului care l-a "tradat" pe Putin. Impactul asupra alegerilor din Rusia
In documentar apar si apropiati si aliati ai presedintelui rus, precum prietenul sau din copilarie, violonistul Serghei Roldughin, sau fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care nu inceteaza cu laudele la adresa lui Putin.
"Sincer vorbind, nu as fi in... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 17:39
Presedintele rus a tinut conferinta de presa anuala, un eveniment politic la care acesta raspunde intrebarilor venite de la jurnalisti, dar si de la cetatenii obisnuiti.
Pentru mai bine de trei ore, tarul de la Kremlin si-a prezentat programul politic si a trasat viziunea sa pentru viitorul Rusiei si al lumii.
In 2018 vor avea loc alegeri pentru pozitia de presedinte. Vladimir Putin (foto) si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de sase ani, iar actualul lider are mari sanse sa castige.
Popularitatea presedintelui e in jur de 80%, acesta avand o sustinere consolidata ce a fost determinata de anexarea Crimeii.
Rusia nu este o democratie. Opozitia politica nu exista, iar liderii concurenti au fost ucisi sau inchisi de catre oamenii presedintelui.
Vladimir Putin este un dictator inconjurat de oligarhi imbogatiti din preluarea resurselor publice, care au creat un sistem politic autoritar. Au avut grija sa elimine toate vocile critice, au cultivat sentimentele nationaliste si, astfel, Putin reuseste sa se mentina la putere de 18 ani.
Putin spune ca Trump a facut minuni cu economia americana
Dar nu comportamentul liderului rus este ciudat, ci cel al lui Donald Trump, conducatorul lumii libere. Demult oamenii nu au mai asistat la scene atat de ridicole in care presedintele SUA isi arata fara jena admiratia fata de Vladimir Putin, un sef de stat "acuzat de crime" in mod public de catre senatorul republican John McCain.
La putine ore de la incheierea... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 12:46
Liderul de la Kremlin nu putea spera la o conjunctura mai favorabila care sa ii serveasca interesele in conflictul dintre Rusia si Occident.
O serie de evenimente, create parca dupa un scenariu conceput chiar de Vladimir Putin, lasa sa se intrevada cum tesatura blocului euro-atlantic se destrama cu repeziciune, remarca analistii Bloomberg.
Pe picioare nesigure
NATO pare sa se clatine periculos dupa remarcile candidatului republican la presdintia SUA, Donald Trump, privind sistemul invechit care guverneaza blocul politico-militar, ca si dupa recenta tentativa de lovitura de stat din Turcia, pe care unii oficiali de la Ankara o reclama ca fiind orchestrata de Washington.
"Putin are un noroc dracesc. Acum poate sta relaxat sa urmareasca cum aceste forte ale blocului euro-atlantic se sfasie intre ele", declara Mark Galeotti, membru al Consiliului European pentru Afaceri Externe.
Norocul a fost de partea liderului de la Kremlin si in evolutia crizei refugiatilor din Europa, aceasta atragand de partea sa o multime de lideri ai partidelor nationaliste si destabilizand blocul continental prin varianta Brexit aleasa de britanici.
In acelasi timp, presedintele Rusiei pare sa aiba interese majore si in sustinerea candidaturii lui Donald Trump, FBI-ul anchetand spargerea serverelor Partidului Democrat de catre o grupare de hackeri din Rusia, banuiti a servi intereselor Moscovei.
Reactia Kremlinului a fost de a cataloga suspiciunea autoritatilor americane drept... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2016, ora 12:12
Alexei Navalni, liderul Opozitiei din Rusia, cere cu insistenta blocarea averilor complicilor si sustinatorilor lui Vladimir Putin refugiati in Occident, ca masura suplimentara la sanctiunile economice si interdictiile aplicate deja.
Printre cei vizati se numara si Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea.
"Se poate face o lista neagra de aproximativ 1.000 de persoane care sa primeasca interdictia de a intra in tarile occidentale fara un prea mare tam-tam.
Dar trebuie sa lovesti direct in propagandistii razboiului, in cei care finanteaza conflictul din Ucraina, in adevaratul partid al razboiului", a declarat Navalni, intr-un interviu acordat Financial Times.
Masuri ineficiente
Solicitarea opozantilor actualului regim din Rusia exprima frustrarea acestora, ca si a unor lideri politici din Vest, in fata ineficientei sanctiunilor aplicate pana acum impotriva Kremlinului pentru declansarea conflictului din Ucraina.
Pana acum, Statele Unite si Uniunea Europeana au retras dreptul de acordare a vizelor de calatorie pentru unii dintre apropiatii presedintelui rus Vladimir Putin banuiti ca ar fi fost implicati in anexarea peninsulei Crimeea si declansarea conflictului armat din estul Ucrainei.
Totodata, institutiile bancare din Occident au primit interdictia de a finanta companiile si bancile de stat din Rusia.
Miercuri, Washingtonul a anuntat introducerea pe lista neagra a altor catorva zeci de separatisti ucrainieni si a unor... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 14:00