Presedintele rus Vladimir Putin va fi reales inca din primul tur cu peste 75% dintre voturi si le-a multumit, duminica, sustinatorilor sai, in cadrul unui discurs sustinut in Piata Maneznaia din centrul Moscovei.
Putin a precizat ca rezultatul alegerilor este o recunoastere a obiectivelor realizate in ultimii ani, in ciuda conditiilor dificile, si ca Rusia are un viitor stralucit daca poporul va ramane unit.
"As vrea sa le transmit celor care s-au adunat aici la Moscova si sustinatorilor nostri din toata tara: multumesc pentru acest rezultat. Vad in aceasta situatie recunoasterea lucrurilor facute in ultimii ani, in conditii foarte dificile, precum si increderea si speranta poporului nostru ca vom lucra la fel de greu, la fel de responsabil si mai eficient", a spus presedintele rus in exercitiu.
Dupa anuntarea rezultatelor partiale, Vladimir Putin s-a deplasat la sediul de campanie pentru a discuta cu echipa sa.
"Toate schimbarile in cadrul guvernului trebuie sa fie efectuate de catre presedinte, care va prelua noul mandat, asa ca acum ma voi gandi la ce trebuie facut si cum trebuie facut. Toate schimbarile vor avea loc dupa inaugurare.
Este foarte important pentru noi ca diferitele forte politice sa fie motivate nu de grupuri sau de interesele unor clanuri, ci de interesul national. Este important sa intelegem ca ne confruntam cu provocari uriase, pe care trebuie sa le depasim, trebuie sa indeplinim obiectivele natiunii. Si ma bazez pe voi toti sa continuam... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 00:24
Toate sondajele la iesirea de la urne il indica pe Vladimir Putin drept castigator al alegerilor prezidentiale desfasurate duminica in Rusia, transmit agentiile de presa internationale.
Presa rusa de stat, preluata de DPA, publica un scor de 73,9% pentru presedintele in exercitiu, care si-a asigurat astfel cel de-al patrulea mandat, fara a mai fi necesar un al doilea tur de scrutin.
Reuters prezinta cifrele obtinute de cei opt candidati in doua sondaje de opinie, VTsIOM si FOM:
Vladimir Putin 73,9% / 76,3%Pavel Grudinin 11,2% / 11,9%Vladimir Jirikovski 6,7% / 6,0%Ksenia Sobceak 2,5% / 2,0%Grigori Yavlinski 1,6% / 1,0%Boris Titov 1,1% / 0,7%Serghei Baburin 1,0% / 0,6%Maxim Suraikin 0,8% / 0,7%
Comisia Electorala Centrala a anuntat deja ca prezenta la urne a fost mai ridicata decat in 2012, la precedenta realegere a lui Vladimir Putin, reaminteste DPA.
Grupul de monitorizare a alegerilor Golos a raportat peste 2.500 de nereguli in timpul scrutinului, dintre care aproximativ 500 la Moscova, mentioneaza aceeasi agentie.
Pe site-ul de internet al grupului sunt detaliate cazuri de vot multiplu. Golos este inregistrat in Rusia ca agent strain, deoarece a primit finantari din strainatate. Comisia Electorala Centrala a anuntat prin Twitter ca a primit 670 de plangeri. ...citeste mai departe despre "Putin castiga alegerile din Rusia cu peste 74% din voturi - exit poll" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 20:43
Opozitia rusa si organizatii neguvernamentale au denuntat mii de nereguli la alegerile prezidentiale de duminica din Rusia, destinate indeosebi sa creasca participarea la scrutinul la care presedintele Vladimir Putin ar urma sa fie reales fara probleme pentru al patrulea mandat, informeaza AFP.
Organizatia neguvernamentala Golos, specializata in monitorizarea alegerilor si care a intocmit o harta cu fraude pe site-ul sau internet, a raportat in doar cateva ore 1.839 de cazuri de nereguli, cum ar fi umplerea urnelor cu buletine de vot, cazuri de voturi multiple si obstructionarea activitatii observatorilor.
Golos si-a manifestat ingrijorarea fata de constrangerile exercitate de catre angajatori sau de universitati, care i-au obligat pe angajati si pe studenti sa voteze nu la locul lor de resedinta, ci la locul lor de munca sau de studiu "unde se poate controla participarea lor la scrutin".
Miscarea principalului adversar al Kremlinului, Aleksei Navalnii, care sustine ca a trimis peste 33.000 de observatori la birourile de votare, raporteaza, de asemenea, sute de cazuri de frauda, in special la Moscova si in regiune, la Sankt-Petersburg si Baskortostan, in Urali.
Navalnii - care a fost impiedicat sa participe la scrutin din cauza unei condamnari penale pe care el a catalogat-o ca fiind orchestrata de putere - a difuzat pe contul sau de Twitter duminica dimineata o inregistrare video care arata - potrivit lui - introducerea in urna a mai multor buletine la o... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 17:05
E greu de crezut ca actualul presedinte al Rusiei nu va castiga un nou mandat de sase ani in alegerile de la jumatatea lunii martie de anul viitor.
Actualul lider de la Kremlin ar fi iesit invingator si daca opozantul sau "oficial" Alexei Navalnii ar fi candidat, dar biroul electoral central s-a asigurat ca acesta e scos din cursa, respingandu-i candidatura pentru o condamnare penala "construita" de autoritatile rusesti (aici e reversul medaliei unei legi electorale care limiteaza dreptul de a fi ales - una e pozitia in executiv si alta e candidatura in alegeri).
Vladimir Putin are 65 de ani, iar la sfarsitul noului mandat va fi trecut de 70 de ani, fiind la putere de 24 de ani. Mai multi analisti au afirmat ca e putin probabil ca actualul presedinte sa incerce sa-si prelungeasca ramanerea la putere dincolo de 2024. Acest fapt inseamna declansarea unei lupte pentru putere o data cu castigarea de catre Putin a alegerilor din primavara anului viitor. In viitorii sase ani, mai multe forte se vor confrunta in Rusia pentru a-si asigura o pozitie privilegiata dupa era Putin.
"Odata cu victoria presedintelui Vladimir V. Putin se declanseaza adevarata confruntare, spun analistii, lupta oarba, infricosata si fara bariere, pentru a determina cine sau ce urmeaza dupa el, la sfarsitul urmatorilor sase ani de mandat, in 2024. Ceea ce ar putea fi numita ca fiind Curtea lui Putin - cele 40-50 de persoane de top din Kremlin si aliatii lor oligarhii - vor petrece urmatorul mandat... mai mult
Luni, 01 Ianuarie 2018, ora 18:12
Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnii, a trecut duminica primul obstacol existent in calea candidaturii sale la alegerile prezidentiale din martie 2018 din Rusia, obtinand sprijinul a 742 de alegatori intr-un district din Moscova, in conditiile in care pragul necesar pentru a deveni candidat era de 500 de alegatori, informeaza Reuters.
"Nu exista niciun sprijin pe scara larga pentru Putin si pentru regimul sau in aceasta tara", a declarat Navalnii in fata sustinatorilor sai. El s-a descris drept un "candidat real" pentru alegerile prezidentiale din martie anul viitor si a amenintat cu boicotarea scrutinului de catre sustinatorii sai daca lui i se interzice sa candideze.
Acum Aleksei Navalnii trebuie sa fie inregistrat oficial, in calitate de candidat, de catre Comisia Electorala Centrala din Rusia, care anterior a declarat ca nu este eligibil din cauza condamnarii sale la inchisoare cu suspendare, sentinta considerata de opozantul rus drept o decizie pur politica.
Navalnii a fost intemnitat de trei ori in acest an sub acuzatii de organizare de intalniri si mitinguri prin incalcarea legilor actuale din Rusia. El sustine ca in mod intentionat Kremlinul incearca sa-i zadarniceasca intentiile politice.
In luna octombrie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca a fost "arbitrara" condamnarea pentru frauda dictata contra lui Navalnii in 2014 si i-a ordonat Moscovei sa-i plateasca despagubiri.
Devenit presedinte al Federatiei Ruse in anul... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 18:08
Anul 2017 a reprezentat un balet interesant intre Donald Trump si Vladimir Putin. Presedintele american si-a ascuns cu greu admiratia pentru liderul de la Kremlin.
Dar, si mai neobisnuit e faptul ca liderul lumii libere nu l-a criticat niciodata pe autoritarul presedinte rus, desi exista o ancheta a Congresului american care cerceteaza interferentele Kremlinului in alegerile din SUA din anul 2016.
Ancheta este condusa de Robert Mueller, un fost sef al FBI, iar Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate a presedintelui, a decis sa colaboreze cu anchetatorii.
Donald Trump nu l-a criticat niciodata pe Vladimir Putin, nici in campania electorala pentru Casa Alba, nici dupa ce a ajuns presedinte desi au existat nenumarate motive pentru a face acest lucru.
Povara sanctiunilor economice atarna greu pe umerii presedintelui rus, tinand Kremlinul departe de statutul de superputere
Rusia, in ultimii ani, a devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii Uniunii Europene. Interventia militara din estul Ucrainei, niciodata asumata, si anexarea Peninsulei Crimeea au reprezentat amenintari fara precedent la adresa echilibrului de forte din Europa.
Presiunea Moscovei asupra sistemului politic din Ucraina este imensa, Kievul se afla mereu prins in menghina conflictelor, foto Hepta.ro
Statele occidentale au impus un set de sanctiuni economice impotriva Moscovei, iar acest fapt l-a iritat pe presedintele Rusiei. Acesta doreste sa fie recunoscut ca... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 07:28
Desi nu a anuntat inca daca va candida pentru un nou mandat, presedintele rus Vladimir Putin este deja in plina campanie pentru alegerile prezidentiale din martie 2018, relateaza duminica agentia de presa EFE.
"Candidatul meu este unul singur: Vladimir Putin.Asteptarile sunt foarte mari si sperantele de asemenea. Si aceasta este pozitia majoritatii covarsitoare a cetatenilor tarii noastre", a declarat cu cateva zile in urma Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus - n.red.).
Volodin, vazut ca un posibil succesor al lui Putin, spune cu voce tare ceea ce toata lumea stie ca nu este decat o chestiune de timp pana cand presedintele isi va anunta intentia de a ramane in functie inca timp de sase ani.
Potrivit tuturor analistilor, Putin isi va prezenta candidatura in fata congresului partidului Kremlinului, Rusia Unita, prevazut pentru mijlocul lunii decembrie.
Cu toate acestea, campania este deja in plina desfasurare, iar Putin a profitat de acest timp pentru a-si lansa primele promisiuni electorale, acum ca economia nationala a inceput sa se redreseze dupa mai bine de doi ani de recesiune profunda.
"In pofida restrictiilor cunoscute, inclusiv cele externe (sanctiunile), economia rusa se stabilizeaza. In mod evident, recesiunea a fost depasita. Atat actorii economici, cat si cetatenii vor simt treptat factorii pozitivi pe care ii vedem in economie", a asigurat Putin.
Desi a subliniat intotdeauna ca rusii sunt... mai mult
Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 16:12
2016 a reprezentat varful autocratiei instituite de Vladimir Putin. Venit la putere in 1999 ca succesor al lui Boris Eltin, primul presedinte al Rusiei si cel care a dorit introducerea democratiei liberale in aceasta tara, dar a esuat, Vladimir Putin, este cel mai influent lider de pe planeta.
Politica lui nu are nicio legatura cu democratia, desi se foloseste de aceasta din urma pentru a-si atinge scopurile, acelea de a slabi pana la prabusire Uniunea Europeana si NATO, avand drept consecinta anihilarea dominatiei americane in politica internationala.
"Si, totusi, toata vara si toamna, cei din interiorul Kremlinului au fost macinati de teama ca, fara Putin, Rusia avea sa cada iar in genunchi. Elita politica si cea a mediului de afaceri era cuprinsa de incertitudine. Repetatele informatii ale lui Putin ca nu avea sa schimbe Constitutia pentru a mai ramane in functie inca un mandat, al treilea, au fost in sfarsit intelese. Elita politica ajunsese la concluzia nefericita ca Putin ...citeste mai departe despre "2016, un an glorios pentru Vladimir Putin. Ce urmeaza in 2017?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 12:12
Vladimir Putin a castigat alegerile prezidentiale de duminica din Rusia cu 63,9 la suta din voturi, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a aproximativ tuturor voturilor.
Putin a obtinut 63,9 la suta dupa numararea buletinelor din 98,47 la suta din birourile de vot, potrivit datelor anuntate de Comisia Electorala Centrala.
Comunistul Ghennadi Ziuganov obtine 17,18 la suta din voturi, liberalul Mihail Prohorov 7,7 la suta, populistul Vladimir Jirinovski 6,24 la suta, iar candidatul de centru Sergehi Mironov 3,84 la suta.
Rata de participare a atins 64 la suta.
Vladimir Putin, premier din 2008, a parasit Kremlinul in acelasi an deoarece Constitutia nu ii permitea sa efectueze mai mult de doua mandate consecutiv.
El l-a propulsat pe subordonatul sau Dmitri Medvedv la presedintie, iar acesta din urma a renuntat la un nou mandat prezidential in favoarea mentorului sau.
O reforma constitutionala a ridicat mandatul de la patru la sase ani, astfel ca Putin va avea dreptul sa se prezinte si la alegerile din 2018 si sa se mentina la putere pana in 2024.
Cine este "adevaratul" Vladimir Putin
Vladimir Putin, spion fara renume apoi inalt functionar sarguincios, s-a impus, dupa o ascensiune-fulger, ca un lider autoritar care a transformat Rusia in ultimii 12 ani.
Ales duminica in urma alegerilor prezidentiale, dupa patru ani ca prim-ministru, Putin, un om cu o privire patrunzatoare si fruntea lata, va ramane la conducerea tarii cel putin pana in 2018.... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 08:12