Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat marti seara componenta noului sau guvern, pastrand ministri-cheie, la o saptamana dupa anuntarea unei revizuiri surpriza a Constitutiei, urmata de demisia premierului Dmitri Medvedev, informeaza France Presse.
"Va doresc sincer succes, toata tara este interesata de aceasta", a declarat Putin in cursul unei reuniuni cu toti membrii cabinetului, alaturi de premierul Mihail Misustin, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusa.
Vladimir Putin, care isi expusese reformele la 15 ianuarie, mentionand o dorinta de "schimbare" la rusi, a pastrat totusi cativa dintre ministrii sai de incredere: Serghei Lavrov si Serghei Soigu la Externe si respectiv la Aparare, Vladimir Kolokoltev, la Interne, Aleksandr Novak, la Energie si Anton Siluanov, la Finante.
El a schimbat totusi numeroase personalitati din sectorul social: Sport, Sanatate, Educatie si Cultura, sectoare aflate in criza.
Dupa anunturile sale de miercurea trecuta, presedintele rusa a actionat in viteza. La cateva ore dupa discurs, premierul sau de opt ani Dmitri Medvedev, unul dintre fidelii sai, si-a anuntat demisia. El a fost numit in calitate de vicepresedinte al Consiliului Securitatii Rusiei.
In cadrul acestor schimbari, Putin l-a numit pe seful fiscului Mihail Misustin in functia de nou premier.
De luni, Kremlinul a publicat, fara sa astepte concluziile unui grup de lucru, detalii ale ale tuturor amendamentelor constitutionale dorite. Ele vor fi... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 21:59
Vladimir Putin a interzis vineri companiilor aeriene rusesti sa zboare spre Georgia, unde mii de persoane au manifestat pentru a doua seara consecutiv impotriva puterii considerate proruse, la o zi dupa violente izbucnite in urma interventiei unui deputat rus in legislativul acestei foste republici sovietice din Caucaz.
"Cu incepere de la 8 iulie 2019, companiile aeriene rusesti au temporar interdictia de a efectua zboruri de pe teritoriul Federatiei Ruse spre teritoriul Georgiei", potrivit unui document publicat pe site-ul Kremlinului.
Vineri, la Tbilisi, cel putin 15.000 de persoane au raspuns la apelul opozitiei si s-au adunat in fata parlamentului Georgiei, a informat un corespondent al agentiei France Presse.
Unii participanti au venit purtand bandaj pe un ochi in sprijinul manifestantilor raniti in ciocnirile cu politia. Majoritatea protestatarilor au cerut sa se puna capat influentei oligarhului Bidzina Ivanisvili, fondatorul partidului la putere Visul Georgian si frecvent prezentat ca omul forte al tarii.
Adresandu-se multimii, Grigol Vasadze, liderul principalului partid de opozitie, Miscarea Nationala Unita, infiintat de fostul presedinte aflat in exil Mihail Saakasvili, a lansat un apel la alegeri anticipate, reforma electorala si demisia ministrului de Interne.
Tulburarile au izbucnit joi, cand aproape 10.000 de manifestanti s-au adunat in fata parlamentului pentru a protesta fata de interventia, de la tribuna presedintelui, a unui deputat al... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2019, ora 08:46
Liderul nord-coreean Kim Jong Un va merge "in curand" intr-o vizita in Rusia pentru discutii cu presedintele Vladimir Putin, a anuntat marti agentia oficiala nord-coreeana KCNA, confirmand un anunt facut joi de Kremlin.
Kim Jong Un "va efectua in curand o vizita in Rusia la invitatia" presedintelui Putin, a anuntat KCNA.
"In cursul acestei vizite, cei doi vor purta discutii", a adaugat scurta depesa.
Anuntul privind viitorul summit vine pe fondul eforturilor administratiei Trump de a ajunge la un acord cu Kim pentru a incheia tensiunile nucleare din peninsula coreeana.
Doua summit-uri anterioare dintre Kim si presedintele american Donald Trump nu au adus si un acord privind dezarmarea nucleara a Coreei de Nord. Oficiali ai administratiei Trump au facut referire la un posibil al treilea summit.
Amintim ca Statele Unite au impus in martie noi sanctiuni asupra Phenianului din cauza programului sau nuclear, in urma esecului celui de-al doilea summit dintre Trump si Kim din februarie de la Hanoi. ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord confirma o noua intalnire intre Kim Jong-Un si Vladimir Putin" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 10:32
Presedintele rus Vladimir Putin se va afla luni in Crimeea pentru a participa la marcarea 5 ani de la anexarea acestei peninsulei de catre Rusia, anexare condamnata de Kiev si de comunitatea internationala, dar salutata de majoritatea rusilor, a anuntat Kremlinul duminica.
"Presedintele Vladimir Putin se va deplasa pe 18 martie in Crimeea si la Sevastopol", port de atas al Flotei ruse de la Marea Neagra, se mentioneaza intr-un comunicat al Kremlinului.
Conform agendei anuntate, seful statului rus urmeaza sa participe in special la ceremonia de dare in exploatare a unei centrale electrice, se va intalni cu reprezentanti ai societatii civile locale si va asista la evenimentele dedicate marcarii a cinci ani de la alipirea Crimeei la Rusia.
Data de 18 martie a fost proclamata in Rusia "Sarbatoarea reunificarii Crimeei si Rusiei", in aceasta zi pe teritoriul rus fiind organizate ample festivitati.
Potrivit agentiei Reuters, Rusia a decis ca incepand din 18 martie sa inceapa operarea la intreaga capacitate a doua noi termocentrale construite in Crimeea. Termocentralele construite la Sevastopol si Simferopol, date partial in exploatare anul trecut, au ajuns in anul 2017 in centrul unui scandal international dupa ce compania germana Siemens a afirmat ca autoritatile ruse au transferat clandestin in Crimeea turbine fabricate de aceasta societate, fiind astfel incalcate sanctiunile impuse de Uniunea Europeana impotriva Rusiei dupa anexarea peninsulei ucrainene.... mai mult
Duminica, 17 Martie 2019, ora 22:27
Summit-ul programat luni intre presedintii Donald Trump si Vladimir Putin incepe cu stangul. Desi intrevederea trebuia sa aiba loc la ora locala 13:15 (care e si ora Romaniei), aceasta va fi amanata cu cateva zeci de minute, intrucat avionul in care a venit seful statului rus abia a sosit.
Avionul prezidential a aterizat cu aproape o ora intarziere.
Putin is running a bit late, but he's arrived here in Helsinki. pic.twitter.com/JROj8ou7HT- William Gallo (@GalloVOA) July 16, 2018
Astfel, a confirmat un reporter pentru The Guardian, Donald Trump si-a amanat si el plecarea spre Palatul Prezidential din Helsinki, unde va avea loc summit-ul dintre cei doi lideri de la nivel mondial.
Presedintele american este cazat la hotelul Hilton din Helsinki, amplasat in apropiere de centrul orasului. Trump trebuia sa paraseasca hotelul la ora locala 12:40, insa acesta si-a amanat plecarea, pentru ca aeronava cu care a venit Vladimir Putin nici macar nu aterizase in Helsinki la acea ora.
Sarah Sanders, purtatoarea de cuvant a lui Trump, a refuzat sa raspunda intrebarilor privind aceasta intarziere.
Totusi, mai multi jurnalisti americani au notat pe Twitter intarzierea liderului rus.
President Trump and Melania were scheduled to leave their hotel 26 minutes ago. Pool says they are still waiting, presumably on Putin. https://t.co/uHI4yIU4Nu- Kaitlan Collins (@kaitlancollins) July 16, 2018
Ramane de vazut cum si daca va afecta acest incident intalnirea dintre cei doi... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 13:37
Presedintele american Donald Trump se intalneste luni, la Helsinki, cu seful statului rus Vladimir Putin, in ceea ce pare a fi unul dintre cele mai asteptate summit-uri ale anului.
Cei doi lideri vor discuta, cel mai probabil, despre ingerintele Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016, razboiul din Siria, anexarea regiunii Crimeea de catre Rusia, dar si reducerea numarului de arme nucleare la nivel mondial.
"Sunt multe chestiuni de abordat intr-o intrevedere de doar 4 ore si este incert asupra caror subiecte vor cadea de comun acord sau nu. Insa intrebarea care sta pe buzele tuturor este 'care dintre cei doi va avea mai mult succes in a-si atinge scopurile?'", noteaza site-ul de opinii Vox. Expertii sustin ca Putin il va intrece in mod clar pe Trump.
"Pentru Putin, Trump este un fel de idiot util", spune Andrei Kolesnikov, un jurnalist rus. De altfel, un oficial al Departamentului de Stat, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, impartaseste acelasi sentiment. Acesta a declarat pentru New Yorker: "Omul nostru (Donald Trump - n.red.) este ca un boxer amator care intra in ring cu Muhammad Ali".
Desigur, este posibil ca atat Trump, cat si Putin sa obtina rezultate pozitive din aceasta intrevedere, noteaza sursa citata.
Donald Trump si Vladimir Putin, in fata unei intalniri controversateIntalnirea Trump - Putin nu este oprita de noile tensiuni privind implicarea rusilor in prezidentialele din 2016Trump spera ca intr-o zi Putin ii va deveni... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 20:22
Ultima vizita pe care presedintele rus Vladimir Putin a facut-o inaintea scrutinului de duminica a fost chiar in Crimeea, pentru a marca 4 ani de la anexarea fortata a regiunii.
Rusia a anexat in 2014 regiunea ucraineana Crimeea, o decizie condamnata dur pe plan international.
Vladimir Putin a mers, miercuri dupa-amiaza, in orasul Sevastopol, unde a salutat decizia istorica luata de locuitorii Crimeei privind unirea cu Rusia.
"Prin aceasta decizie, ati restabilit dreptatea istorica incalcata in perioada sovietica prin separarea Crimeii de Rusia", a declarat Vladimir Putin, referindu-se la o hotarare din 1954 prin care aceasta regiune a devenit parte a Republicii sovietice Ucraina.
Miercuri dimineata, Vladimir Putin a inspectat lucrarile la podul care va face legatura intre Rusia si Crimeea, transmite Reuters.
Vizita oficialului de la Kremlin in Crimeea vine in contextul primului tur al scrutinului prezidential, pe care Rusia il va organiza duminica.
Vladimir Putin a avut doua mandate de presedinte al Rusiei in perioada 2000-2008, dupa care a fost prim-ministru, in intervalul 2008-2012, in timp ce presedinte era Dmitri Medvedev.
Actualul mandat al presedintelui Vladimir Putin a inceput in martie 2012 si se va incheia pe 7 mai 2018.
Potrivit Constitutiei Rusiei, orice presedinte are dreptul la cel mult doua mandate consecutive, iar, dupa o pauza de un mandat, poate candida din nou.
Practic, Vladimir Putin va putea obtine un nou mandat, pentru... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 09:15
2016 a reprezentat varful autocratiei instituite de Vladimir Putin. Venit la putere in 1999 ca succesor al lui Boris Eltin, primul presedinte al Rusiei si cel care a dorit introducerea democratiei liberale in aceasta tara, dar a esuat, Vladimir Putin, este cel mai influent lider de pe planeta.
Politica lui nu are nicio legatura cu democratia, desi se foloseste de aceasta din urma pentru a-si atinge scopurile, acelea de a slabi pana la prabusire Uniunea Europeana si NATO, avand drept consecinta anihilarea dominatiei americane in politica internationala.
"Si, totusi, toata vara si toamna, cei din interiorul Kremlinului au fost macinati de teama ca, fara Putin, Rusia avea sa cada iar in genunchi. Elita politica si cea a mediului de afaceri era cuprinsa de incertitudine. Repetatele informatii ale lui Putin ca nu avea sa schimbe Constitutia pentru a mai ramane in functie inca un mandat, al treilea, au fost in sfarsit intelese. Elita politica ajunsese la concluzia nefericita ca Putin ...citeste mai departe despre "2016, un an glorios pentru Vladimir Putin. Ce urmeaza in 2017?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 12:12
Presedintele rus Vladimir Putin a estimat sambata, in mesajul adresat concetatenilor sai de Anul Nou, ca 2016 a fost un an 'dificil, dar promitator', si a lansat un apel la solidaritate intre rusi, transmite AFP.
"Anul care se incheie a fost dificil, dar aceste greutati ne-au permis sa fim alaturi unii de altii", a spus Putin in mesajul ce este difuzat in mod normal la miezul noptii de 31 decembrie spre 1 ianuarie, dar care este deja disponibil in Extremul Orient rus.
"Cel mai important este sa avem incredere in noi insine, in capacitatile noastre, in tara noastra. Noi lucram cu succes si realizam multe", a spus seful statului rus, care ...citeste mai departe despre "Vladimir Putin crede ca 2016 a fost un an dificil, dar promitator" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 19:40