Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu, Cristian Boureanu, Ionut Costea, fostul sef al Eximbank, Ionut Costea, fostul secretar de stat Constantin Dascalu si un administrator al unor societati comerciale, persoana apropiata de conducerea Companiei Nationale CFR au fost trimisi in judecata in dosarul privind reabilitarea caii ferate Bucuresti-Constanta.
Astfel, Vladescu a fost trimis in judecata pentru savarsirea a doua infractiuni de luare de mita si a unei infractiuni de trafic de influenta; Boureanu pentru trafic de influenta; Costea pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita; Dascalu pentru luare de mita si administratorul societatilor pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita.
DNA anunta ca dosarul are ca obiect infractiuni de coruptie savarsite in perioada 2005-2017, respectiv plati in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro facute de catre o companie straina, cu titlu de comisioane, catre oficiali romani sau persoane cu influenta asupra acestora, in legatura cu incheierea si executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.
DNA noteaza ca activitatea infractionala in acest dosar s-a desfasurat in doua etape:
Prima etapa: In anul 2005, in contextul licitatiei organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentantii companiei straine au convenit cu Vladescu, Costea si cu persoana apropiata de conducerea CNCFR, sa le plateasca esalonat, pe toata durata contractului, un comision de 3,5% din... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:12
Afaceristul austriac Josef Hornegger a fost condamnat astazi la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mita (2 fapte) si complicitate la cumparare de influenta. Decizia a fost data de Tribunalul Bucuresti si poate fi contestata cu apel.
Instanta a confiscat suma de 1.100.000 euro de la afacerist si a mentinut masurile asiguratorii dispuse in acest caz de procurorii DNA.
Din punct de vedere procedural, magistratii au admis acordul de recunoastere al vinovatiei incheiat de Josef Hornegger cu DNA.
Josef Hornegger a recunoscut la DNA ca i-a dat peste 2,1 milioane de euro fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu pentru a interveni pe langa ministrul Transporturilor pentru plata lucrarilor la tronsonul de cale ferata Bucuresti - Constanta.
Acelasi om de afaceri a recunoscut ca a dat peste 1,1 milioane de euro secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascalu.
Procurorii DNA aratau in luna martie ca, in perioada 2009-2013, Josef Hornegger, directorul reprezentantei din Romania a companiei austriece, a contribuit la negocierea si plata unui comision de 10% din valoarea sumelor incasate de la compania feroviara catre oficialii romani implicati in deblocarea platilor sau care le puteau influenta.
Citeste si: Afaceristul care i-a dat mita fostului ministru Vladescu, trimis in judecata dupa ce si-a recunoscut vinovatia
Cum s-ar fi impartit banii
DNA prezenta cum s-au impartit banii, potrivit probelor din... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 15:12
Omul de afaceri Josef Hornegger a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie cu acord de recunoastere a vinovatiei, fiind acuzat ca a dat mita mai multor oficiali romani, printre care s-ar fi numarat si fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu, pentru a i se asigura incheierea unor contracte si plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferata.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sesizarea instantei de judecata cu acordul de recunoastere a vinovatiei in cazul lui Josef Hornegger, la data faptelor reprezentant al unei companii austriece, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la dare de mita (2 fapte) si complicitate la cumparare de influenta.
Anchetatorii sustin ca, in perioada 2005 - 2014, oficiali romani sau persoane cu influenta asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriaca, in baza unor intelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, in schimbul acestor sume, sa se asigure incheierea contractelor si plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferata, precum si plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferata care fusese deja realizata de aceeasi companie.
"Banii incasati ilegal reprezentau procente din valoarea fiecarei plati facute de statul roman si erau achitati succesiv, pe masura ce compania... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 13:10
Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu s-a prezentat, marti, la Directia Nationale Anticoruptie, in dosarul in care este urmarit penal pentru doua infractiuni de luare de mita si trafic de influenta in forma continuata.
Intrebat de jurnalisti daca a achitat cautiunea de un milion de euro stabilita de DNA in cazul sau, Vladescu a spus ca doar partial.
Sebastian Vladescu a fost intrebat de jurnalisti daca a achitat cautiunea de un milion de euro, raspunzand: "Nu integral".
Pentru acoperirea cautiunii, politicianul a pus la dispozitia procurorilor mai multe inscrisuri, arata DNA intr-un comunicat de presa. Din acestea rezulta:
- consemnarea la o unitate bancara, la dispozitia DNA, a sumelor de 1.000.000 de lei si 100.000 de euro;
- constituirea unei garantii reale mobiliare asupra unor lingouri de aur in cantitate totala de 3 kg (evaluate la 109.740,26 euro);
- constituirea unor garantii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro;
- constituirea unor garantii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate in mai multe conturi bancare pana la concurenta valorii cautiunii stabilite de procurori.
Pus sub control judiciar
Surse judiciare au explicat ca Vladescu a pus garantie si o parte din bunurile aflate deja sub sechestru asigurator pus de procurorii DIICOT in Dosarul Rompetrol II.
Procurorii DNA au dispus astazi fata de Vladescu masura controlului judiciar pe o durata de 60 de zile. "Inculpatului Vladescu Sebastian... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 16:38
Presedintele Klaus Iohannis a dat aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, cercetat pentru ca ar fi savarsit doua infractiuni de luare de mita, in perioada exercitarii functiei ministeriale.
Spaga din dosarul in care mai e anchetat si Cristian Boureanu (fost deputat) se ridica la 20 milioane de euro.
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Iohannis a avizat cererea de urmarire penala a lui Sebastian Vladescu. Spaga din dosar se ridica la 20 milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 14:46
Lucian Dan Vladescu a demisionat de la conducerea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
Conducerea ANRMAP va fi preluata de catre Bogdan Dobrin, pana in prezent director in cadrul autoritatii.
Decizia de inlocuire a fost deja semnata de premierul Victor Ponta, au aratat sursele.
Informatia a fost confirmata de catre premierul Victor Ponta, care a precizat ca seful ANRMAP a demisionat din motive personale.
Vladescu se afla la conducerea ANRMAP din luna mai a anului trecut, fiind numit imediat dupa instalarea Guvernului USL.
In urma cu o saptamana, agentia Mediafax a anuntat ca pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile incepand cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome si companii nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuite contracte prin licitatii in baza OU 34/3006 privind achizitiile publice.
Modificarile au fost aprobate in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la ordonanta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut, si au fost sprijinite de ANRMAP.... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:45
Lucian Dan Vladescu, avocatul numit la conducerea Autoritatii de Achizitii Publice acum un an, este un functionar public care conduce o masina de lux, marca Jaguar, si detine mai multe proprietati. Veniturile declarate nu par a-i acoperi cheltuielile. Cu datorii de peste 250 de mii de euro, Vladescu a avut mereu restante la plata taxelor si a facturilor si, cu toate astea, se multumeste sa fie angajat la stat.
Vladescu detine doua locuinte in Bucuresti si una in judetul Teleorman, plus un teren de 1000 de mp la Corbeanca. Detine ceasuri, bijuterii si tablouri in valoare de 10.000 de euro si doua masini, un Citroen si un Jaguar, luate in leasing. De asemenea, Vladescu mai tine in banca peste 30.000 de euro.
Restante la energia electrica
Banii provin din avocatura, dupa cum sugereaza declaratia de avere. Cabinetul sau de avocat a inregistrat venituri de 100.000 de euro in 2011. Insa, cu doar un an in urma, cabinetul de avocatura era somat sa isi plateasca datoriile acumulate la furnizorul de energie electrica, in valoare de 2232 de lei, potrivit unei informari a administratorului complexului Azur, acolo unde cabinetul isi avea sediul. Pana la urma, societatea a fost radiata in mai 2012, luna in care a fost numit la conducerea ANRMAP.
Acum, Vladescu va trebui sa plateasca din salariul de bugetar ratele la cele cinci credite pe care le-a contractat in ultimii ani, a caror valoare depaseste 250.000 de euro.
Functie in barou, candidatura refuzata pentru neplata... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 11:00
Presedintele ANRMAP, Dan Vladescu, a declarat, joi, ca a propus, printr-o initiativa legislativa, ca de la 1 ianuarie 2013, sa fie ridicat pragul pentru achizitiile publice directe, de la 15.000 la 30.000 de euro.
"Am propus modificarea legii achizitiilor publice, am postat pe site-ul institutiei aceste propuneri, au fost discutii cu ministerele implicate, cu mediul de afaceri si cu oficialii de la Bruxelles. Vom adopta aceste modificari prin ordonanta de urgenta sau prin alt tip de act normativ. Eu am propus in acest proiect ridicarea pragurilor achizitiilor directe la 30.000 de euro pentru toate tipurile de contracte. (...)
Pragurile din directivele europene pentru achizitiile directe sunt mult mai sus decat ce ne propunem noi. Noi vrem sa crestem pragurile pe achizitie directa pe toate tipurile de contracte de la 15.000 la 30.000 de euro, iar pragurile din directivele europene sunt 130.000 de euro pentru bunuri si servicii si 5 milioane de euro pentru lucrari", a precizat Vladescu, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca in modificarea la legea achizitiilor mai este prevazut ca toate achizitiile directe care au o valoare estimata de 5.000 de euro sa fie in mod obligatoriu notificate in SEAP, in asa fel incat orice contribuabil din tara sa stie cum au fost cheltuiti banii publici.
Vladescu a mai mentionat ca ridicarea pragurilor nu este o masura menita sa favorizeze alianta de la guvernare, ci sa flexibilizeze modul de atribuire a contractelor. mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 18:00
Bugetul trebuie construit pe crestere economica zero, cu inghetarea pensiilor si salariilor, chiar daca Guvernul va miza pe un avans de 2%, avand posibilitatea sa utilizeze veniturile suplimentare pentru sustinerea unor grupuri defavorizate, considera Sebastian Vladescu, fost ministru al Finantelor.
"As construi un buget pe crestere economica zero, cu un deficit de 3% din PIB pe ESA (care cuprinde si pierderile companiilor de stat), cu pensiile si salariile inghetate la nivelul anului 2012. As aloca 80% din cheltuielile de capital pentru primul semestru, ca sa compensez reducerea de consum privat, iar, in cazul in care am crestere economica, toata diferenta s-o aloc pentru sustinerea grupurilor defavorizate tinta. Daca am 100 - 200 de milioane de euro in plus, as da bani unor diferite grupuri tinta, cu sume diferite, iar depasirea deficitului s-ar face numai pe cheltuieli de capital legate de o absorbtie mai buna decat am bugetat din fonduri europene", a spus Vladescu.
Fostul ministru crede ca astfel de deficite vor primi finantare de pe piete, opinand ca soldul negativ poate urca chiar la 3,5% sau 3,8% din PIB.
"Daca va fi un deficit legat de cheltuieli de capital pentru cofinantarea proiectelor din fonduri UE, Comsia Europeana va accepta depasirea pragului. Anul viitor tot focusul din UE se va muta de la ajustare fiscala spre crestere economica", a continuat Vladescu.
El a aratat ca opteaza pentru un buget construit pe zero pentru a fi sigur ca nu bugeteaza... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 16:08