Pentru multe piete emergente victoria lui Donald Trump in cursa prezidentiala din SUA si aprecierea dolarului au marcat o perioada de turbulente economice, dar Rusia este de asteptat sa profite de pe urma acestor evenimente.
Opinia este impartasita de analistii mai multor banci internationale, citati de CNBC, notele trimise de acestia catre investitori manifestand optimism fata de evolutia economica viitoare a Rusiei.
Salvare de ultim moment
Dupa prima convorbire telefonica intre cei doi presedinti, analistii Deutsche Bank considera ca Rusia va fi marele beneficiar al schimbarii ce se va petrece in administratia americana.
"Presedintele american poate suspenda sanctiunile economice printr-o decizie a Consiliului National de Securitate. Credem ca se intrevad oportunitati bune pentru tranzactiile in ruble si contractarea de credite de pe pietele financiare internationale.
Obligatiunile rusesti sunt mai avantajoase decat cele emise de Turcia sau Africa de Sud, prin prima unei vulnerabilitati mai reduse la nivel macroeconomic, a preturilor mari de pe piata imobiliara si a trendului dezinflationist din ultima perioada", anunta analistii bancii germane.
Vladimir Putin a explicat in weekend ca Donald Trump i-a declarat ca vrea sa stranga legaturile cu Rusia, adaugand apoi ca nu s-ar jena nici sa-l primeasca pe Barack Obama intr-o vizita oficiala.
"Cred ca alegerea lui Donald Trump ca presedinte este o gura de oxigen pentru Putin", sustine Alastair Winter,... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 16:32
1Vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, prilejuita de cel de-al 23-lea Congres Mondial al Energiei, ii da sansa liderului de la Kremlin de a se intalni cu omologul sau turc, Recep Erdogan, pentru a perfecta detaliile finale ale colaborarii in vederea construirii gazoductului Turkish Stream.
Gazoductul care va strabate Marea Neagra a fost anuntat ca varianta inlocuitoare a proiectului South Stream in decembrie 2014, dar a fost blocat apoi ca urmare a neintelegerilor survenite intre Moscova si Ankara. Acum insa, momentul se arata prielnic pentru semnarea acordului, crede ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de Hurriyet Daily News.
Dupa cum dicteaza Moscova
Putin si Erdogan au stabilit sa se intalneasca, alaturi de ministrii Energiei din ambele state, pentru a perfecta detaliile finale ale acordului ruso-turc privind construirea gazoductului care va inainta pana la granita cu UE.
"Proiectul se afla intr-un stadiu avansat al discutiilor interguvernamentale. Facem eforturi sa aducem la zi toate procedurile necesare pentru semnarea acordului. Cred ca exista sansa ca acesta sa fie semnat pe 10 octombrie", a declarat ministrul Novak.
Memorandumul care a deschis calea proiectului ruso-turc a fost semnat in 2014 intre Gazprom si Botas, compania de distributie a gazelor naturale din Turcia.
Turkish Stream trebuia sa fie deja intr-un stadiu avansat al constructiei, daca negocierile asupra pretului gazelor livrate in Turcia si incidentul in care aviatia... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 17:02
Dupa o pauza de aproape 10 luni, cauzata de racirea relatiilor dintre Moscova si Ankara, cei doi lideri autoritari din Rusia si Turcia, Vladimir Putin si Recep Erdogan, sunt pe cale sa reia discutiile amicale printr-o intalnire fata in fata.
Nu este un secret ca presedintele turc s-a uitat mereu cu admiratie catre liderul de la Kremlin, dar vizita lui Erdogan in Rusia implica atat de multe lucruri incat liderii occidentail, in special cei din UE, simt fiori la gandul realizarii unei aliante neasteptate intre cei doi sefi de stat, relateaza Bloomberg.
Filiera siriana
Evolutia conflictului din Siria, in care Rusia s-a implicat direct in sustinerea trupelor regimului Assad, poate evolua in moduri cu totul si cu totul neasteptate, daca Erdogan va imbratisa fara prea multe ocolisuri viziunea politica a lui Putin pentru tara vecina cu Turcia.
Cum Ankara s-a confruntat luna trecuta cu o lovitura de stat esuata, in care oficialii turci suspecteaza si un amestec al CIA, o reconfigurare a parteneriatelor strategice gandite de Recep Erdogan nu este exclusa, Putin fiind un aliat de conjuctura care poate recladi imaginea liderului turc, explica analistii consultati de Bloomberg.
Putin spera si el sa obtina un acord din partea Ankarei privind reducerea considerabila a fluxului de arme si luptatori care se scurg spre taberele fortelor de opozitie din Siria, via Turcia.
Rami Abdurrahman, directorul Organizatiei pentru Drepturile Omului din Siria (SOHR), sustine ca, din... mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 17:46
Presedintele Frantei, Francois Hollande, se va afla joi, 26 noiembrie, la Moscova pentru a discuta cu omologul sau rus solutiile comune pe care cele doua tari le pot adopta in combaterea terorismului.
Intalnirea Putin-Hollande se inscrie in linia eforturilor depuse de liderul francez de a concentra actiunile marilor puteri militare impotriva pericolului reprezentat de gruparea jihadista Statul Islamic, vinovata de recentele atentate din Paris, anunta International Business Times.
Soarta lui Assad se decide acum
Kremlinul a confirmat intalnirea dintre cei doi sefi de stat, acestia urmand sa abordeze si alte probleme internationale, precum si chestiuni legate de relatiile bilaterale dintre Moscova si Paris.
Vizita lui Hollande la Moscova vine la doar doua zile dupa intrevederea avuta de presedintele francez cu Barrack Obama la Washington, soldata cu angajamentul presedintelui american de a intensifica ofensiva militara dusa impotriva gruparii teroriste care a ocupa mai multe regiuni din Irak si Siria.
"Acest grup terorist barbar si ideologia sa criminala reprezinta o amenintare serioasa pentru noi toti. Nu poate fi tolerat. Trebuie distrus si trebuie sa o facem impreuna", a declarat presedintele Statelor Unite.
Intre timp insa, Rusia priveste cu neincredere spre tarile NATO dupa ce aviatia militara din Turcia a doborat un avion de vanatoare rusesc aflat intr-o misiune de lupta in Siria.
In plus, Franta, desi a obtinut din prima suportul militar al Rusiei... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 10:39
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ajunge marti la Budapesta, unde este asteptat de unul dintre admiratorii sai neconditionati, Viktor Orban.
Oficial, vizita liderului de la Kremlin este un preambul la negocierea reinnoirii contractului de furnizare a gazelor naturale din Rusia catre Ungaria.
Neoficial, prezenta lui Putin in capitala Ungariei nu este decat o ofensiva pe acelasi front pe care a evoluat Angela Merkel in urma cu doua saptamani, intr-o incercare disperata de a frana derapajele premierului Viktor Orban.
Acum, scena este acaparata de Putin, care vrea sa demonstreze lumii intregi ca Rusia nu este atat de izolata pe cat s-ar crede, se arata intr-o analiza The Economist.
Atmosfera incinsa
Orban are nevoie de gaz rusesc ieftin mai mult decat de aer pentru a-si continua seria de masuri populiste care il mentin la putere in ciuda deficientelor inregistrate de economia ungara.
Viktor Orban a devenit un semnal de alarma pentru Europa inca din vara anului trecut, cand a justificat derapajele autocrate ale guvernului de la Budapesta prin modele oferite de tari precum Rusia, Turcia si China.
Acum, unul dintre modelele sale politice vine sa-l ajute in spinoasa problema a pretului gazelor naturale, o chestiune vitala pentru mentinerea linistii sociale intr-o Ungarie care se scufunda tot mai mult in saracie.
"Anularea proiectului South Stream a fost o lovitura dura. Gazul ieftin este unul dintre pilonii de baza ai politicii populiste. Putin va... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 12:00
1