Noaptea Muzeelor din acest an va fi marcata de sute de evenimente speciale in muzee si alte institutii afiliate, dar si de proteste, multi dintre angajati fiind nemultumiti de conditiile de munca si de nivelul de salarizare.
Sambata, 19 mai, este programata la a 14-a editie a Noptii Europene a Muzeelor, peste 200 de institutii culturale si organizatii urmand sa isi deschida portile pentru public pana tarziu in noapte.
Si in acest an "spatiul public se umple de camere urbane unde se intampla lucruri si unde oamenii au parte de o multime de surprize artistice", a declarat Dragos Neamu, managerul Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, initiatorul manifestarii in tara, in cadrul conferintei de presa de la Institutul Francez din Bucuresti.
In premiera, anul acesta, organizatorii Noptii muzeelor au anuntat ca si-au dorit sa puna accentul pe povestile mai putin stiute din institutiile culturale.
Actrita Maia Morgenstern este prezentatorul primei serii de filme dedicate prezentarii povestilor din 10 muzee care participa la aceasta editie a Noptii.
Scurt-metrajele documentare ruleaza deja pe postul public de televiziune intrand in culisele expunerilor de la Muzeul Taranului Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul National al Literaturii Romane, Palatul Mogosoaia, Muzeul National de Geologie, Centrul expozitional documentar al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Muzeul National Tehnic... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 17:14
In Bucuresti, mai ales in zona de centru, un trend pornit din zona artistica a facut sa apara mai multe insulite de viata alternativa, in care tinerii artisti si nu numai se intalnesc, traiesc impreuna, creeaza si sunt vizitati de tot felul de lume.
Noaptea Caselor, un eveniment care a avut loc in noaptea de sambata spre duminica, a reusit sa evidentieze, pentru prima data, numarul acestor insulite culturale.
Au participat Artskul, Casa Jurnalistului, Casa Lupu, Colivia, Home Matasari, Carol 53, Gradina Viitorului, Casa Elisebeta, The Can, Scrie despre tine, Artidava, Casa de pe Chei si Interfon 77. Nu sunt muzee, nu sunt discoteci, nu sunt baruri, nu sunt galerii de arta. Terminand de spus ce nu sunt, voi incerca sa arat ce sunt creionand atmosfera usor magica care se creeaza.
Am fost la doua dintre ele, Carol 53 si Home Matasari, am trecut pe langa una, Colivia, in rondul de la Izvorul Rece, unde era atata lume ca stateau vizitatorii pe strada, si aproape am ajuns la Casa ...citeste mai departe despre "Noptea Caselor - o incursiune fascinanta intr-o altfel de lume. In Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 16:00
Expozitia Curcubeul realizata de Sarkis, artist emblematic al artei conceptuale, aflat la prima expozitie in Romania, propune un parcurs vizual ce pune in legatura trei spatii de referinta in relatia dintre oras, istoria sa recenta si cultura contemporana: Muzeul National al Taranului Roman si The Ark / Centrul International pentru Arta Contemporana, Muzeul National de Arta Contemporana.
Organizata la invitatia Institutului Francez din Bucuresti, expozitia filtreaza contextul cotidian prin imagini si concepte menite sa dezvaluie o perspectiva diferita de perceptie, fatete ascunse si emotii noi, informeaza MNTR.
Curcubeul este elementul cel mai recent din creatia lui Sarkis, el functionand in majoritatea credintelor ca o promisiune a salvarii, a mantuirii, este puntea care leaga pamantul de cer, este oferta unei a doua sanse, a unui nou inceput.
Proiectul de la Bucuresti invita vizitatorii sa-si imagineze ce se afla la celalalt capat al curcubeului, sa determine o posibila finalitate a unei constructii imaginare bazata pe perceptia imateriala a lumii vizibile.
Selectia realizata de Irina Cios cuprinde lucrari recente, dar si lucrari noi, realizate special. Fiecare spatiu propune o etapa in definirea conceptului: la MNTR este vorba de devenire, la MNAC de spiritualitate, la The Ark / CIAC de trairea vietii cotidiene.
Pe durata expunerii vor fi organizate, in fiecare dintre institutiile partenere, ateliere pentru copii si adulti, si o serie de evenimente... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 15:46
Aproximativ 500.000 de persoane au vizitat cele peste 180 de institutii din Bucuresti si din tara la editia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor, potrivit unui comunicat emis de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR).
Noaptea muzeelor, eveniment aflat la cea de-a noua editie, a fost sarbatorita, in noaptea de sambata spre duminica, de peste 180 de institutii din tara, numar in crestere fata de anii trecuti, se spune in comunicat.
"In urma centralizarii datelor primite pana in acest moment, se estimeaza un numar de 500.000 de participanti la nivel national", se spune in comunicat.
Bucuresti: 32 de muzee au avut portile deschise
Anul acesta, in Bucuresti publicul a avut de ales intre 32 de muzee si organizatii culturale care si-au deschis portile pana tarziu in noapte. Peste 144.350 de vizitatori (cifra partiala pentru 24 de locatii) au optat atat pentru muzeele mari, care si-au facut o traditie din sarbatorirea acestui eveniment, cat si pentru muzeele sau organizatiile culturale care s-au alaturat in acest an, precum: Muzeul "Theodor Aman" - care s-a redeschis pentru public special pentru aceasta noapte (4.500 de vizitatori), Muzeul Cailor Ferate Romane, expozitia "Romanian Design Week Preview" deschisa la Palatul Stirbei (aproximativ 5.000 de vizitatori), Galeria Galateca sau "Ferma Animalelor" din Pantelimon (2.203 de vizitatori).
Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a inregistrat 18.672 de vizitatori, atrasi atat de... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 08:42
Peste 30 de muzee, institutii si organizatii culturale din Bucuresti vor putea fi vizitate sambata, in "Noaptea Muzeelor", la fel ca si in anii precedenti intrarea fiind gratuita la colectii muzeale, singura exceptie constituind-o expozitia temporara privata "The Human Body" de la Muzeul Antipa.
In Capitala, la "Noaptea Muzeelor" participa: Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar", Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Furnica Minovici", Muzeul Bellu; Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucuresti: sediul central, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Palatul Voievodal Curtea Veche, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National de Geologie.
De asemenea, vor fi deschise portile la: Muzeul National "George Enescu" (Bucuresti, Sinaia, Tescani); Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi; Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"; Muzeul National de Istorie a Romaniei; Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR); Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc; Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" (pe timpul zilei); Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida"; Muzeul National al Taranului Roman.
Si la aceasta editie a "Noptii Muzeelor" vor lua parte o serie de institutii si organizatii culturale: Arhivele Nationale ale Romaniei; Biblioteca Centrala Universitara "Carol I";... mai mult
Sambata, 18 Mai 2013, ora 16:00
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RMNR) organizeaza, sambata, "Noaptea Muzeelor", eveniment la care participa aproximativ 100 de muzee si organizatii din tara.
In Bucuresti sunt 28 de institutii culturale care isi vor deschide portile pe timpul noptii pentru toti cei pasionati de tehnica, aviatie sau arta.
Si in acest an, ca si in anii precedenti, sunt asteptati zeci de mii de vizitatori la muzeele din Bucuresti.
"Muzeele cele mai vizitate anul trecut, care au avut aproximativ 20.000 de vizitatori, sunt cele care au traditie in a sarbatori acest eveniment cum ar fi Muzeul "George Enescu", Muzeul de Istorie, Muzeul National de Arta a Romaniei sau Muzeul Labirint, o colaborare interesanta intre Muzeul Antipa si Muzeul Taranului Roman", a precizat Angelica Iacob.
Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" revine, in acest an, in atentia vizitatorilor dupa o pauza de doi ani, in timp ce Muzeul Militar National este inchis publicului la editia din acest an.
La Muzeul Tehnic se va desfasura evenimentul "Stiinta o ia razna la miezul noptii". Oricine poate vedea mecanismele care ilustreaza legile mecanicii, electricitatii sau magnetismului. Alaturi de machete vor fi puse, in stare de functionare, obiecte originale cum ar fi dinamul "Edison" actionat de masina cu aburi Brule care alimenta cu energie electrica Teatrul National din Bucuresti. Instalatia a fost pusa in functiune de un asistent al marelui inventator Edison", a declarat Cristina Untea, reprezentantul... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 20:14