Presedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni, vineri, pe Poul Mathias Thomsen, directorul departamentului european al Fondului Monetar International (FMI), ca parte a vizitelor acestuia in tarile din regiune.
In cadrul intrevederii, au fost discutate "perspectivele pozitive ale economiei Romaniei", dar si "unele evolutii de la nivel european", informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
De asemenea, a fost evidentiata "necesitatea continuarii reformelor economice, in special in privinta guvernantei corporatiste si a calitatii actului administrativ, intr-un context de predictibilitate fiscal-bugetara si financiara".
Totodata, intrevederea a reprezentat si "un bun prilej pentru a reafirma importanta consolidarii increderii in politicile guvernului din partea mediului economic si a partenerilor externi", mai arata sursa citata.
Poul Mathias Thomsen va avea vineri la pranz si o intrevedere cu premierul Dacian Ciolos, potrivit unui comunicat remis ...citeste mai departe despre "Ce a discutat Iohannis cu directorul FMI pentru Europa la Palatul Cotroceni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 12:12
Fondul Monetar International asteapta ca Guvernul Romaniei sa decida daca vrea sa modifice angajamentele asumate la ultima vizita si abia apoi le va propune spre aprobare boardului executiv, a declarat joi Gerry Rice, directorul al Departamentului de Comunicare al FMI, intr-un briefing de presa la Washington.
El a precizat ca, in timpul ultimei misiuni, FMI si Guvernul Romaniei au ajuns la un numitor comun privind politicile necesare pentru finalizarea primei evaluari a acordului stand-by, inclusiv cele prin care se va atinge tinta de deficit bugetar, masuri care urmeaza sa fie supuse spre aprobare boardului executiv al Fondului.
"Cunoastem faptul ca exista divergente in Guvern pe tema masurilor specifice care trebuie implementate pentru a atinge tinta de deficit bugetar. Monitorizam atent evolutia lucrurilor si asteptam o decizie a autoritatilor daca doresc sa modifice politicile necesare pentru a atinge tinta de deficit, inainte ca pachetul de masuri sa fie inaintat spre aprobare boardului executiv", a spus oficialul FMI, intrebat cum comenteaza ultimele evenimente din Romania pe marginea acordului.
Data urmatoarei vizite a FMI in Romania este incerta
"Suntem convinsi ca autoritatile isi vor respecta angajamentele privind elementele-cheie din acord, astfel incat prima evaluare sa fie finalizata. Nu pot da un termen privind urmatoarea vizita a misiunii", a precizat reprezentantul Fondului.
Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca ministrul delegat pentru... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 12:15
Presedintele Traian Basescu o primeste marti, de la ora 10,00, la Palatul Cotroceni, pe Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), informeaza Administratia Prezidentiala.
Directorul general al Fondului Monetar International a ajuns luni la Bucuresti. Christine Lagarde a avut o intalnire cu premierul Victor Ponta luni dupa-amiaza, la Palatul Victoria.
Lagarde este la prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functie, in luna iulie 2011. Dupa Romania, Christine Lagarde va vizita si Lituania, in 17 - 18 iulie.
"In timpul vizitelor, Christine Lagarde se va intalni cu oficiali si factori de decizie, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile si mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale si provocarile care urmeaza pentru fiecare dintre cele doua tari", precizeaza FMI.
Institutia financiara arata ca in timpul vizitei la Bucuresti Christine Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune.
In ultimii 23 de ani au avut loc in Romania patru vizite oficiale ale directorilor generali ai Fondului Monetar International, trei dintre acestea fiind efectuate in perioada 1990 - 1996 de Michel Camdessus, iar in 2010 a fost in vizita Dominique Strauss-Kahn. mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:23
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu au venit la Guvern, pentru a participa, alaturi de premierul Victor Ponta, la discutia cu directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.
Directorul general al FMI se afla in Romania, luni si marti, urmand sa sustina la Bucuresti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de crestere" economica in regiune.
Miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania.
Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.
Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.
Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunattire a managementului companiilor de stat. mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 17:10
Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde se va afla in 15 si 16 iulie in vizita in Romania, o tara pe care FMI o forteaza sa se vanda, comenteaza luni Slate.fr.
In toate sectoarele - posta, transport de marfuri, aeronautica, energie, sanatate - Romania este vanduta la pret redus. Solduri impuse de Fondul Monetar International pentru eficientizarea economiei tarii. "In curand nu vor mai exista prea multe lucruri romanesti in Romania", glumesc unii cu amaraciune la Bucuresti, potrivit site-ului citat.
Tara este de vanzare sau, mai exact, cel putin zece companii publice, pentru a sterge datoriile. In 2009, lovita de criza, Romania imprumuta 20 de miliarde de euro de la FMI, Bruxelles si Banca Mondiala pentru a nu se scufunda. Cresterea s-a redus cu 8,5 puncte procentuale, iar deficitul a urcat la 7,2% din PIB.
Totusi, economia Romaniei mergea destul de bine in urma cu cativa ani, cu o crestere anuala media de 6,3% intre 2002 si 2008. Cand Romania isi pregatea intrarea in UE (devenita efectiva in 2007), toti indicatorii erau buni. La 1 iulie 2010, presedintele de centru-dreapta Traian Basescu este obligat sa reduca salariile functionarilor cu 25% si pensiile cu 15%. Taxa pe valoare adaugata creste de la 19% la 24%. Circa 200.000 de functionari sunt disponibilizati in urmatorii doi ani. Un adevarat tratament de soc cerut in schimbul ajutorului de 20 de miliarde de euro.
In afara acestei politici de austeritate care dureaza de trei ani, troica a... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:10
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, viziteaza Romania in perioada 15-16 iulie, aceasta urmand sa fie prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011.
In timpul vizitei, Christine Lagarde se va intalni cu oficiali si factori de decizie, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile si mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale si provocarile care urmeaza.
Christine Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune, in cadrul conferintei "Eastern Europe and Romania: The Road Ahead".
In ultimii 23 de ani au avut loc patru vizite oficiale in Romania ale directorilor generali ai Fondului Monetar International (FMI), trei dintre acestea fiind efectuate in perioada 1990 - 1996 de Michel Camdessus, iar in 2010 a fost in vizita Dominique Strauss-Kahn.
Romania se pregateste de un nou acord cu FMI
Analistii se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri.
Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul lui iulie ca autoritatile din Romania au transmis scrisoarea de intentie privind un nou acord cu FMI si Comisia Europeana. Ponta a afirmat ca decizia de a avea un nou acord cu CE si... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 09:05
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni la Bucuresti, anunta premierul Victor Ponta, surse oficiale aratand ca vizita are ca scop evidentierea incheierii cu succes a acordului cu Romania si fiind deja pregatita, inaintea board-ului in care se se va constata efectiv daca criteriile sunt indeplinite.
Cu ocazia acelei vizite va fi mentionata si problema incheierii unui nou acord, adauga sursele citate.
In scrisoarea transmisa Fondului Monetar International (FMI) in aceasta saptamana se arata ca Guvernul nu a indeplinit mai multe criterii de performanta, ca a solicitat in trecut o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie, si ca "solicita derogari" pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat acordul sa fie incheiat cu succes.
"Pentru a avea timpul necesar implementarii masurilor corective propuse, am solicitat o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie 2013. Avand in vedere performanta realizata de noi in cadrul programului sustinut de FMI, UE si Banca Mondiala, dar si masurile corective adoptate, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite si finalizarea evaluarilor sapte si opt", se afirma in documentul datat la 10 iunie si postat pe site-ul Mediafax.
Acordul cu FMI se va incheia in orice conditii, Consiliul Director al Fondului urmand sa analizeze pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 09:28
Misiunea Fondului Monetar International isi incepe, marti, vizita la Bucuresti, pentru a discuta cu oficialii Guvernului Ponta pe mai multe teme importante.
Desi acestia ar fi trebuit sa vina inca de saptamana trecuta, s-a decis amanarea vizitei, din cauza referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. Seful misiunii FMI pe Romania este, incepand cu aceasta vizita, Erik Jan de Vrijer.
Pe lista subiectelor care vor fi dezbatute de oficialii internationali si de reprezentantii statului roman se numara situatia companiilor de stat, managementul privat si implementarea sa, privatizarea, lichidarea si vanzarea unor pachete de actiuni din companiile de stat pe bursa, liberalizarea pietei la energie electrica si a gazelor, devalorizarea leului si efectele asupra economiei romanesti, deficitul bugetar, dar si noile masuri propuse de Guvern pentru mediul de afaceri.
Prelungirea acordului preventiv cu FMI creste credibilitatea Romaniei
"Eu cred ca se va continua si ideea reorganizarii ANAF", a declarat analistul economic Constantin Rudnitchi, pentru Business24.
Cel mai probabil, spune Rudnitchi, comisia Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-ar putea sa aiba o vizita si la Banca Nationala, unde s-ar putea discuta despre o strategie vizavi de piata valutara. "Va fi o discutie interesanta si la Banca Nationala pentru ca in ultima perioada sunt niste luari de pozitie la nivel inalt, care spun ca BNR nu mai are foarte multi... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 08:00
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, si-a inceput, marti, vizita de o zi la Bucuresti cu o discutie, la sediul Guvernului, cu premierul Emil Boc, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si o parte dintre membrii Cabinetului.La intalnire au fost prezenti vicepremierul Marko Bela, ministrul Finantelor, ministrul Administratiei si Internelor, precum si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Directorul general al FMI se va mai intalni cu presedintele Traian Basescu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, se va adresa Legislativului si va sustine un discurs la Academia de Studii Economice din Bucuresti, precizeaza Mediafax.
"Romania este o tara foarte importanta pentru noi, suntem aici sa incercam sa va ajutam sa reveniti pe drumul cel bun, sa va ajutam sa implementati politicile pe care dumneavoastra le alegeti si, chiar daca uneori echipa FMI poate parea un pic mai dura, pentru ca asa este necesar, tot ceea ce aud este ca relatia cu Guvernul si Banca Nationala a fost de cea mai inalta calitate posibila.
Desigur ca intelegem ca criza a lovit economia si trebuie sa remediati aceasta situatie si, de aceea, cu siguranta in aceste zile exista o presiune asupra bugetului. Deci suntem foarte clar capabili sa intelegem acest lucru si sa incercam sa vedem impreuna cu dumneavoastra cum pastra echilibrul, tinand cont totodata de nevoile pe care le sustineti", a spus directorul general al FMI.
Strauss-Kahn este... mai mult
Marti, 30 Martie 2010, ora 09:21