Guvernul britanic a reintrodus vizele de munca pentru cetatenii europeni. Oamenii care provin din tarile din estul Uniunii Europene, printre care si Romania, vor plati taxe mai mari pentru obtinerea acestor vize.
Exista si cazuri in care se fac reduceri. De exemplu, cetatenii care provin din 25 de tari, dintre care 21 din cadrul UE, primesc o reducere de 55 de lire sterline la taxa aferenta vizei de lucru in Marea Britanie. Asta fiindca, in acele tari, sunt vizati antreprenorii, lucratorii in sistemul medical, cercetatorii sau angajatii temporari. Mai mult, angajatorii britanici care angajeaza din aceste tari nu trebuie sa mai plateasca o taxa de 199 de lire pentru emiterea unui "certificat de sponsorizare". potrivit Politico, citat in Digi24.ro.
Partea de est a Europei, adica Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania si Slovenia, nu are aceleasi beneficii.
"Din perspectiva noastra, acest tratament diferentiat trebuie sa fie atent verificat. Problema nu este neaparat legata de cele 55 de lire pe care cetatenii din cele cinci state membre trebuie sa le plateasca in plus fata de alti cetateni europeni, ci de tratamentul diferentiat in mod clar", este de parere un diplomat european, citat de Politico.
Guvernul britanic si-a motivat decizia pe baza unui tratat international, adoptat in 1961 si semnat de 26 de tari. In articolul 18.2 al acestui tratat, tarile sunt obligate sa "simplifice formalitatile existente dintre ele si sa reduca sau sa aboleasca taxele de... mai mult
Duminica, 07 Februarie 2021, ora 07:48
Lucratorii sezonieri din Romania pot lucra anul acesta in Regatul Unit, viza asigurand o sedere de pana la sase luni, arata un mesaj al Ambasadei Marii Britanii in tara noastra.
"Cetatenii romani care cauta munca sezoniera in Marea Britanie vor fi bineveniti in 2021. Proiectul pilot pentru muncitorii sezonieri, lansat initial in 2019, a fost extins si prelungit pentru un an, suplimentar pentru cei care doresc sa vina sa lucreze la fermele din Marea Britanie pentru o perioada de pana la sase luni", conform unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice.
Mai multe informatii, inclusiv cerintele de viza, sunt disponibile pe platforma gov.uk.
Potrivit site-ului Guvernului britanic, cei interesati pot solicita o viza de lucrator sezonier, care acopera o perioada de sase luni. In acest sens, aplicantii trebuie sa arate ca vor fi platiti si sa indeplineasca anumite conditii, printre care sa fie majori si sa aiba dovada ca se pot intretine financiar pe durata sederii.
Pe platforma online este mentionata necesitatea unui certificat de sponsorizare. Acesta este un numar de inregistrare, ce ofera acces la informatii despre aplicant si tipul de munca pe care o va face pe teritoriul Regatului Unit.
Cei interesati pot solicita viza cu cel mult trei luni inainte sa lucreze ca sezonieri pe teritoriul Marii Britanii. Costul vizei este de 244 de lire sterline.
Persoanele care au primit acest tip de viza nu pot accepta un loc de munca permanent, nu pot... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 07:35
Noi conditii de calatorie, studii, munca si afaceri intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetatenii Uniunii Europene, implicit pentru romani, in relatia cu Marea Britanie, odata cu parasirea Blocului Comunitar de catre Regatul Unit.
Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat in vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2021, de cand Regatul Unit este stat tert pentru tarile din Blocul Comunitar.
Libera circulatie a marfurilor si a cetatenilor nu va mai functiona.
Romanii vor putea calatori in Marea Britanie doar in baza cartii de identitate pana pe 30 septembrie 2021. Dupa aceasta data, este obligatorie prezentarea unui pasaport.
Romanii vor putea petrece pana la 6 luni pe an in Marea Britanie in calitate de turisti, insa cei care vor sa munceasca sau sa studieze in acea perioada vor avea nevoie de viza.
De la 1 ianuarie 2021, romanii care vor dori sa munceasca sau sa studieze mai mult de 6 luni in Regat vor avea nevoie de viza.
Persoanele care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea de viza, inclusiv confirmarea indentitatii, folosind o aplicatie mobila. Solicitarile nu vor putea fi facute in baza cartii de identitate.
Romanii care nu au un pasaport electronic trebuie sa depuna documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucuresti.
Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv romani, care se deplaseaza in... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 06:54
Romanii vor intra pe teritoriul Marii Britanii pentru a munci, pentru studii sau pentru dezvoltarea propriei afaceri au nevoie de viza incepand din 1 ianuarie, a anuntat Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS). Pe de alta parte, romanii care calatoresc in Marea Britanie in scop turistic sau in vizita nu vor avea nevoie de viza.
Libera circulatie intre Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se incheie la 31 decembrie 2020, iar din 1 ianuarie 2021 Regatul Unit isi va asuma pe deplin statutul de stat tert in relatia cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu Romania.
Astfel ca, deplasarile in Regatul Unit, inclusiv in scop de munca, vor fi reglementate de legislatia acestui stat in materie de imigratie, prin adoptarea unui sistem de imigratie pe baza de puncte, care se aplica tuturor cetatenilor europeni, inclusiv celor romani.
Noile conditii ale sistemului de imigratie britanic nu se aplica cetatenilor romani care s-au inscris in sistemul EU Settlement Scheme (EUSS) sau care sunt eligibili sa se inscrie pana la data de 30 iunie 2021.
"Cetatenii romani vor putea calatori in Regatul Unit in scop turistic sau in vizita, pe o perioada de pana la 6 luni intr-un an, fara a avea nevoie de viza. Situatia se schimba daca in cele 6 luni vor dori sa desfasoare activitati lucrative", mai spun oficialii Ministerului Muncii.
In acest context, cetatenii romani vor trebui sa obtina in prealabil o viza.
Toti cetatenii romani care doresc... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 13:42
Imigrantii slab calificati risca sa ajunga in sclavie in Marea Britanie post-Brexit, unde penuria de lucratori europeni i-ar putea tenta pe unii patroni sa recurga la practici abuzive, considera experti mentionati joi intr-un comentariu al Thomson Reuters Foundation.
De la culegatorii de fructe si pana la angajatii cafenelelor, lucratorii europeni formeaza o componenta esentiala a economiei britanice, iar guvernul de la Londra depune eforturi sa asigure ca firmele vor avea suficienti lucratori pentru a-si acoperi nevoile de forta de munca si dupa ce Marea Britanie va iesi efectiv din UE, cand s-ar putea termina si cu libertatea de circulatie.
O idee este introducerea unui sistem de vize sponsorizate de angajat, pentru a fi garantat mai departe accesul companiilor la forta de munca slab calificata, potrivit unui raport intocmit de Observatorul pentru Imigratie al Universitatii Oxford.
Totusi, legarea angajatilor de anumiti angajatori in sectoare precum curatenia si cateringul ar putea favoriza unele practici ale oamenilor de afaceri lipsiti de scrupule, afirma Madeleine Sumption, directoarea acestui proiect al Universitatii Oxford.
"Vizele sponsorizate de angajator ofera guvernului mai mult control asupra muncii decat imigrantilor, dar garantarea ca vizele nu vor facilita abuzuri este o adevarata provocare", explica ea.
"Daca lucratorii nu pot renunta la un loc de munca prost, atunci guvernului ii revine o responsabilitate sporita in prevenirea exploatarii.... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 20:13
Guvernul Marii Britanii a anuntat ca de saptamana viitoare va incepe analizarea vizelor a peste 700 de cetateni rusi care au obtinut dreptul de a locui in Regatul Unit in urma investitiilor de milioane de euro in economia locala.
Asupra executivului britanic s-au facut presiuni ani la rand din partea organizatiilor civile care lupta cu coruptia pentru a actiona impotriva oligarhilor rusi. Acestia sunt detinatorii unor averi imense facute in Rusia din privatizari dubioase, evaziune fiscala si alte fapte de coruptie. S-au stabilit in Marea Britanie, investind sume imense in proprietati imobiliare, dar si in afaceri locale, cum ar fi achizitionarea de cluburi de fotbal, companii de constructii, presa, agentii de publicitate.
"Marea Britanie are una dintre cele mai permisive legislatii din Europa in ce priveste plasarea banilor straini in sistemul bancar si in corporatii fara a dezvalui proprietarii - legislatie care, spun grupurile civile anticoruptie, a atras sute de miliarde de dolari in bani negri si gri, investiti pe pietele financiare si imobiiare", scrie New York Times.
Cel mai cunoscut oligarh sustinator al lui Putin din Marea Britanie este Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea. Averea sa este estimata la 10,8 miliarde dolari americani de catre publicatia Forbes.
Uciderea lui Litvinenko cu Poloniu radioactiv, o crima care a ingrozit lumea
Autoritatile britanice n-au reactionat la aceste solicitari, pastrand legislatia care... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 00:00
Marea Britanie va parasi si uniunea vamala a Uniunii Europene, sustine un oficial din cadrul Guvernului de la Londra.
Comentariul oficialului britanic vine in contextul confuziei privind intentia Cabinetului May in legatura cu acest subiect.
Luni, Theresa May si David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, se vor intalni cu Michel Barnier, negociatorul-sef al Uniunii Europene, pentru noi discutii pe tema separarii Marii Britanii de Uniunea Europeana.
Este pentru prima oara de la inceputul negocierilor cand cei doi negociatori se intalnesc la Londra. Ei s-au intalnit, pana acum, numai la Bruxelles. Intalnirile vizeaza "negocierile viitoare cu privire la perioada de punere in aplicare (a Brexitului - n.red) " si cu privire la "viitoarele etape ale constructiei unui nou parteneriat intre UE si Regatul Unit", a anuntat Executivul britanic.
Discutiile vor viza aspecte tehnice cu privire la iesirea Regatului din Uniunea Europeana, frontiera si perioada de tranzitie care urmeaza sa inceapa la o zi dupa Brexit. Vineri, Davis si Barnier vor prezenta detaliile negocierilor.
Lunea trecuta, Uniunea Europeana si-a prezentat pozitia in legatura cu etapa post-Brexit. Cele 27 de tari care vor ramane in UE au aprobat principiul "unei tranzitii 'statu quo', dar fara reprezentarea institutionala a Regatului", potrivit adjunctei lui Barnier, Sabine Weyand.
Citeste si:
Theresa May risca un vot de neincredere din partea propriului partid daca nu isi clarifica viziunea... mai mult
Luni, 05 Februarie 2018, ora 12:23
Marea Britanie a anuntat marti ca isi intensifica restrictiile privind accesul imigrantilor la beneficii sociale in conditiile in care premierul David Cameron incearca sa reduca venirea muncitorilor straini in tara in perspectiva unor alegeri nationale anul viitor, transmite agentia Reuters.
Sondajele de opinie arata ca alegatorii sunt ingrijorati din cauza nivelurilor de imigratie, o tendinta reflectata inclusiv in popularitatea crescanda a formatiunii eurosceptice UK Independence Party (UKIP) ce se opune 'imigratiei cu usile deschise' si a inceput sa isi extraga sustinatori din randurile simpatizantilor conservatori ai lui Cameron.
Partidul pentru Independenta Marii Britanii (UKIP) ar urma sa se claseze pe primul sau al doilea loc in cadrul alegerilor pentru Parlamentul European programate luna viitoare, in timp ce conservatorii ar putea termina pe pozitia a treia.
Drept urmare, David Cameron a incercat sa dea dovada de fermitate pe acest subiect prin inasprirea legislatiei privind acordarea de vize pentru imigrantii din afara UE si prin restrictionarea accesului la beneficii sociale pentru cetatenii europeni.
In conformitate cu decizia anuntata marti, imigrantii din toate tarile care vor sosi pe teritoriul Marii Britanii pentru a-si gasi un loc de munca vor trebui sa astepte trei luni inainte sa poata avea acces la asistenta sociala pentru copiii lor.
Acest anunt se adauga altuia referitor la o perioada similara de asteptare de trei luni pentru a... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 15:59
Guvernul britanic le-a facut cadou sute de vize pentru Regatul Unit unor dintre cei mai bogati oameni din lume, chinezi si rusi, in ultimii 5 ani, a dezvaluit presedintele Comitetului Consultativ pentru Migratie.
Mai mult de 850 de oligarhi rusi si milionari chinezi au castigat dreptul de a trai in Marea Britanie, dar nu si cetatenia, in urma unei scheme pe care au dezvaluit-o consultantii oficiali guvernamentali.
Un raport al Comitetului arata ca 433 de milionari rusi au venit in Marea Britanie, din 2008, printr-un plan al vizelor "investitor", care permitea solicitantilor de succes sa traiasca in Regatul Unit, cu conditia sa ofere la schimb o investitie de 1 milion de lire sterline in afacerile Guvernului, informeaza The Telegraph.
Inca 419 bogati ai Chinei s-au folosit de acest plan ...citeste mai departe despre "Cat costa viza de Marea Britanie? Sute de chinezi si rusi au cumparat-o cu milioane" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 16:05