Uniunea Salvati Romania (USR) a depus, miercuri, la Senat o propunere legislativa privind votul prin corespondenta, care le va permite tuturor romanilor aflati in strainatate sa voteze prin posta, indiferent daca sunt stabiliti sau nu cu forme legale in afara tarii.
Masura ar urma sa li se aplice si romanilor din tara aflati in situatii similare, astfel ca studentii sau angajatii fara vize de flotant in alte orase isi vor putea exercita dreptul de vot acolo unde locuiesc, fara sa mai fie nevoiti sa mearga acasa, la adresa din buletin.
"Consideram ca este important ca alegatorul sa isi poata exprima optiunea de vot, indiferent de locul in care se afla in perioada alegerilor. Pentru romanii care traiesc temporar in strainatate votul reprezinta legatura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, propunem ca la alegerile parlamentare, romanii cu resedinta in strainatate sa poata vota fie pentru candidatii din circumscriptia Diaspora, fie pentru circumscriptia electorala corespunzatoare adresei de domiciliu din Romania", a explicat deputatul USR Matei Dobrovie, initiatorul propunerii legislative, intr-un comunicat de presa.
USR isi doreste ca votul prin corespondenta sa constituie o alternativa sigura la votul clasic, sa corespunda nevoilor alegatorilor romani si sa incurajeze participarea la vot. In acest sens, initiativa propune extinderea votului prin corespondenta si la alegerile prezidentiale, astfel incat sa nu mai existe cozi uriase la sectiile de votare... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 22:04
Incheierea unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar putea aduce Romaniei, pe langa finantare, si conditii stricte pe care Fondul le-ar putea impune in ceea ce priveste politica bugetara si fiscala, asa cum a facut-o si in cazul celorlalte tari din regiune pe care le-a imprumutat. Bugete de austeritate pentru Ungaria si Letonia
In contextul crizei economice mondiale, Ungaria si Letonia au fost primele tari membre UE care au solicitat sprijin financiar extern. Cele doua tari au obtinut fonduri in urma incheierii unor acorduri comune cu Banca Mondiala, Comisia Europeana si FMI.
Astfel, in 28 octombrie 2008, Ungaria a primit de la cele trei institutii o suma totala de 20 miliarde euro, din care 12 miliarde de la FMI. Anterior, Ungaria mai obtinuse 5 miliarde euro de la Banca Centrala Europeana (BCE). La randul sau, Letonia a obtinut 7,5 miliarde euro in luna decembrie a aceluiasi an, 1,6 miliarde euro fiind de la FMI.
Potrivit regulilor actuale, fondurile din care Comisia Europeana poate ajuta o tara membra din afara zonei euro in caz de dificultati financiare sunt limitate la 12 miliarde euro. In noiembrie 2008, Comisia a propus, iar Parlamentul European a aprobat suplimentarea acestui fond de la 12 la 25 miliarde de euro.
In urma acordului incheiat cu institutiile internationale, guvernul de la Budapesta s-a angajat sa reduca cheltuielile bugetare, sa scada deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB si sa implementeze o serie de reforme structurale, printre care... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2009, ora 14:17