Premierul Victor Ponta are incredere ca vinurile romanesti vor rezista pe piata europeana, in contextul competitiei cu cele din Republica Moldova, si considera ca sectorul viti-vinicol din cele doua state poate sa cucereasca Uniunea Europeana.
"Cred ca rezistam la o competitie pe piata europeana si poate reusim impreuna (cu Republica Moldova, n.r.) sa vindem cat mai mult spre Vest, unde este, de asemenea, o competitie foarte mare. Vom rezista cu atat mai mult cu cat in ultimii ani, mai ales prin folosirea fondurilor europene, calitatea vinurilor romanesti s-a imbunatatit foarte mult", a spus premierul Victor Ponta, la Tulcea.
El a sustinut ca in "ultimele zile" a consumat numai vinuri din Dobrogea.Premierul Victor Ponta a fost prezent, duminica, in Delta Dunarii, la o reuniune la care au participat omologii sai din Republica Moldova, Georgia, Cehia, Slovacia si Serbia.
Dupa declaratiile comune de presa, premierul si sotia sa, europarlamentarul social-democrat Daciana Sarbu, au cumparat cadouri din magazinul de suveniruri al lui Ivan Patzaichin, din Tulcea.
In urma cu aproape o luna, premierul a participat la deschiderea magazinului de suveniruri de pe faleza orasului Tulcea si a promis ca va reveni, alaturi de sotia sa, pentru a face cumparaturi de aici.
"Pagaia primita atunci este la mine in birou, alaturi de celelalte cadouri primite de la marii nostri sportivi, si ma mandresc cu ea. De cate ori putem sa-l sprijinim pe Ivan o vom face, pentru ca este o... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 08:37
Romania a reusit sa cheltuiasca in totalitate, pana in 2013, cele 253 de milioane de euro alocate prin programul viticol, iar pentru perioada 2014-2018 sunt disponibile alte 238,5 milioane de euro, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei.
"O mandrie pentru noi este programul viticol deoarece, prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% pana in 2013, au fost realizate 25.000 ha plantatii nou infiintate si programe de promovare a vinurilor in China, Rusia, Japonia si SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014 - 2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptata in 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor in Azerbaidjan si Belarus", a spus Constantin.
Si agricultura ecologica "este o alta mandrie a Romaniei" pentru ca produsele ecologice si cele traditionale pot face oricand cinste pe toate pietele, considera seful MADR.
"Produsele ecologice si cele traditionale reprezinta cu adevarat Romania si pot face oricand cinste pe toate pietele, fie pe cea europeana fie in tari terte. Le multumesc fermierilor si procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atat in productia cerealiera, dar si zootehnica. Aici sunt produse care vin din cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, dar care sunt prezentate si de ceea ce caracterizeaza zona respectiva, traditii si porturi populare. Strategia noastra in domeniu... mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 16:18
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, considera ca productia de cereale a Romaniei va putea fi vanduta pe orice bursa din lume, daca va avea capacitati moderne de depozitare, de peste 30 de milioane de tone, dar si un lant de silozuri in porturile dunarene.
"La sfarsitul acestui an avem o capacitate moderna de 3,7 milioane de tone, care se adauga la alte 16,6 milioane de tone. Acum, suntem practic la o capacitate de circa 20 de milioane de tone de depozite moderne, pe care trebuie sa continuam sa o dezvoltam", a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
Tabara considera ca ar fi necesara si constructia unor silozuri in porturile dunarene. "Ar trebui sa existe o presiune pe producatorii agricoli romani si pe companiile pregatite pentru export in vederea construirii de silozuri in porturile dunarene pentru ca Dunarea este principalul culoar de transport al cerealelor", a adaugat ministrul Agriculturii.
Oficialul spune ca Romania va trebui sa dezvolte masurile de piata, mai ales pentru sectorul de fructe si legume, masuri similare celor care au functionat in Romania in viticultura.
"Trebui sa gasim mai multe masuri de sprijin pentru sectorul de legume si fructe in noua PAC. Acum se deruleaza programul de fructe in scoli unde se pot consuma si valorifica o mare parte dintre fructele produse in Romania, dar ramanem tributari la dezvoltarea sistemului de depozite si modernizarea lor. Nu este vorba... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 11:10
Cu o traditie multimilenara, tara noastra beneficiaza de numeroase atuuri in producerea vinului. Renascuta cu fonduri europene, viticultura romaneasca poate juca o mare sansa, data de o productie record si de o conjunctura favorabila externa, sa urce tara in topul mondial al exportatorilor de vin, acolo unde era odinioara. Iar vinul reprezinta o expresie pura a multor valori, transmite pe meridiane o parte din mostenirea si traditiile culturale ale poporului roman si trebuie sa recastige locul de mare ambasador al Romaniei.Pe meleagurile noastre, darul binecuvantat al zeului Dionisos a gasit conditii prielnice, din cele mai vechi timpuri. Soluri si clima, dar si oameni priceputi. Viticultura ajunsese atat de vestita, incat Burebista, se zice, pentru a evita invidia altor popoare si a starpi anumite vicii, a ordonat o masura radicala: incendierea tuturor viilor. Insa dacii, asa cum dovedesc monedele romane de dupa cucerire, au refacut plantatiile, iar dovada acestei bogatii a Daciei a fost daltuita pentru eternitate pe Columna lui Traian. Astfel, la noi exista inca soiuri unice in Europa, multe avand nume care amintesc de zestrea de la daci: Cramposie, Braghina, Zghihara, s.a.
Din pacate, atacul de filoxera si mana de la sfarsit de secol XIX a distrus multe plantatii, insa aceasta a deschis drumul in Romania aclimatizarii unor soiuri nobile frantuzesti, care au „prins” de minune. Soiurile autohtone recunoscute sunt Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Galbena... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 11:09