Ministrul Culturii din Iran a interzis folosirea cuvantului "vin" in cartile publicate in aceasta tara. Potrivit ministerului pe care il conduce, explicatia e simpla: iranienii trebuie protejati de "atacul violent al culturii occidentale".
In plus, cartile publicate in Iran trebuie sa "cenzureze orice insulta la adresa profetilor" si sa "promoveze principiile revolutiei islamice", arata Business ...citeste mai departe despre "O tara care cultiva vita de vie de mii de ani a interzis cuvantul "vin"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 13:02
Premierul Victor Ponta are incredere ca vinurile romanesti vor rezista pe piata europeana, in contextul competitiei cu cele din Republica Moldova, si considera ca sectorul viti-vinicol din cele doua state poate sa cucereasca Uniunea Europeana.
"Cred ca rezistam la o competitie pe piata europeana si poate reusim impreuna (cu Republica Moldova, n.r.) sa vindem cat mai mult spre Vest, unde este, de asemenea, o competitie foarte mare. Vom rezista cu atat mai mult cu cat in ultimii ani, mai ales prin folosirea fondurilor europene, calitatea vinurilor romanesti s-a imbunatatit foarte mult", a spus premierul Victor Ponta, la Tulcea.
El a sustinut ca in "ultimele zile" a consumat numai vinuri din Dobrogea.Premierul Victor Ponta a fost prezent, duminica, in Delta Dunarii, la o reuniune la care au participat omologii sai din Republica Moldova, Georgia, Cehia, Slovacia si Serbia.
Dupa declaratiile comune de presa, premierul si sotia sa, europarlamentarul social-democrat Daciana Sarbu, au cumparat cadouri din magazinul de suveniruri al lui Ivan Patzaichin, din Tulcea.
In urma cu aproape o luna, premierul a participat la deschiderea magazinului de suveniruri de pe faleza orasului Tulcea si a promis ca va reveni, alaturi de sotia sa, pentru a face cumparaturi de aici.
"Pagaia primita atunci este la mine in birou, alaturi de celelalte cadouri primite de la marii nostri sportivi, si ma mandresc cu ea. De cate ori putem sa-l sprijinim pe Ivan o vom face, pentru ca este o... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 08:37
Romania a reusit sa cheltuiasca in totalitate, pana in 2013, cele 253 de milioane de euro alocate prin programul viticol, iar pentru perioada 2014-2018 sunt disponibile alte 238,5 milioane de euro, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei.
"O mandrie pentru noi este programul viticol deoarece, prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% pana in 2013, au fost realizate 25.000 ha plantatii nou infiintate si programe de promovare a vinurilor in China, Rusia, Japonia si SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014 - 2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptata in 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor in Azerbaidjan si Belarus", a spus Constantin.
Si agricultura ecologica "este o alta mandrie a Romaniei" pentru ca produsele ecologice si cele traditionale pot face oricand cinste pe toate pietele, considera seful MADR.
"Produsele ecologice si cele traditionale reprezinta cu adevarat Romania si pot face oricand cinste pe toate pietele, fie pe cea europeana fie in tari terte. Le multumesc fermierilor si procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atat in productia cerealiera, dar si zootehnica. Aici sunt produse care vin din cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, dar care sunt prezentate si de ceea ce caracterizeaza zona respectiva, traditii si porturi populare. Strategia noastra in domeniu... mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 16:18
Magnatul Rupert Murdoch, care detine numeroase operatiuni in media, vrea sa se apuce de viticultura si va cumpara o proprietate viticola din Los Angeles, pentru suma de 28,8 milioane de dolari, informeaza The Wall Street Journal.
Magnatul se pregateste sa cumpere Moraga Vineyards, o proprietate viticola din vecinatatea orasului Los Angeles.
Proprietatea are o suprafata totala de 5 hectare si include podgorii, un spatiu destinat depozitarii vinului, dar si o casa de locuit cu patru dormitoare si o casa de oaspeti cu doua dormitoare. Regizorul de la Hollywood Victor Fleming, cunoscut pentru peliculele "Pe aripile vantului/ Gone with the Wind" si "Vrajitorul din Oz/ The Wizard of Oz", a construit casa in anii 1930.
Murdoch planuieste sa continue sa foloseasca proprietatea in scopul productiei de vin. In fiecare an sunt produse in jur de 1.500 de lazi cu vin din podgoriile Moraga Vineyards.
Potrivit unor surse apropiate tranzactiei, Rupert Murdoch, in varsta de 82 de ani, a aflat pentru prima data despre aceasta proprietate viticola dintr-o stire din The Wall Street Journal. El a vazut pentru prima data proprietatea in luna aprilie si si-a anuntat intentia de a o cumpara, in luna mai, pe contul sau de Twitter.
Rupert Murdoch este fondatorul si presedintele grupului media News Corporation. News Corporation a finalizat pana la sfarsitul lunii iunie proiectul sau de scindare, in companii diferite, a diviziei editoriale de activitatile de divertisment.
Divizia de... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 16:08
Seceta si-a pus amprenta asupra sectorului viticol, dar nu in egala masura cu ceea ce s-a intamplat la culturile arabile, a declarat vineri, Emil Dumitru, director in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Noi spunem ca exista o productie medie buna, vom avea niste vinuri de calitate si nu a afectat (seceta n.r.) in asa masura incat sa fie o problema cu cantitatea de vin pe care Romania o produce in mod constant anual. Sunt intrunite toate premisele pentru a avea noi consumatori, pentru a avea un vin de calitate din productia anului 2012", a spus Dumitru.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca Ministerul Agriculturii a facut eforturi sustinute pentru ca sectorul vitivinicol sa aiba o alocare financiara importanta, care se ridica la 42 milioane de euro anual.
"Avem o absorbtie de 100% a fondurilor europene destinate masurilor de sprijin pentru sectorul vitivinicol. Acest lucru s-a datorat faptului ca nu au fost niste masuri excesiv de birocratice si Romania a instituit printr-un ordin de ministru in 2007 pentru prima data masura de reconversie, restructurare, reintinerire a plantatiilor viticole pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenii din sectorul vitivinicol", a spus Dumitru.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, culese de inspectorii din teritoriu, productia de vin a fost anul trecut de 4,05 milioane de hectolitri, in crestere cu 23% fata de anul 2010, cand aceasta s-a cifrat la 3,28 milioane de hectolitri. Cu toate acestea... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 14:09
Serviciul federal rus de supraveghere in domeniul protectiei drepturilor consumatorului, Rospotrebnadzor, a descoperit, la un control la frontiera, un transport de vin din Republica Moldova care nu intrunea conditiile necesare pentru consum, a anuntat luni directorul institutiei, Ghennadi Oniscenko."Este pentru prima oara cand am fost nevoiti sa intoarcem de la frontiera o cantitate atat de importanta (47.000 litri), este un soc pentru noi", a explicat Oniscenko, precizand ca incidentul a avut loc dupa ce viticultorii din Republica Moldova au reluat exporturile pe piata din Rusia, in urma unor indelungi negocieri, relateaza RIA Novosti.
"Aparent, viticultura din Republica Moldova incepe sa intampine probleme", a anuntat directorul Rospotrebnadzor In martie 2006, Moscova a sistat exporturile de vin din Republica Moldova, motivand ca acesta nu corespunde normelor calitatii din Rusia.
In plus, autoritatile ruse au afirmat ca au descoperit pesticide si ale substante in baturile din Republica Moldova. In cea de-a doua jumatate a lui 2007, piata rusa a fost deschisa partial pentru anumite produse, iar restrictiile care vizau importurile de vin din Republica Moldova au fost ridicate definitiv in iulie 2009.
La 19 ianuarie, premierul Vlad Filat a discutat telefonic cu omologul sau rus Vladimir Putin despre exportul productiei vinicole moldovenesti in Rusia.
Putin a mentionat atunci ca nu exista probleme in acest sens si ca situatia aparuta in ultima vreme are la baza... mai mult
Luni, 05 Aprilie 2010, ora 23:59
Doar circa 27% din productia anuala medie de vin, de circa 5,5 mil. hectolitri, reprezinta piata fiscalizata, restul fiind autoconsum si piata neagra, care atrage pierderi de 100 mil. euro anual, a declarat luni directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.Astfel, consumul fiscalizat se ridica la 1,5 milioane hectolitri. "Prin nefiscalizarea pietei, statul pierde anual circa 100 milioane euro la un cost mediu de 1 euro pe litru si ar trebui luate o serie de masuri pentru albirea pietei", a explicat Ovidiu Gheorghe.
Potrivit reprezentantului Patronatului National al Viei si Vinului, consumul individual ar trebui fixat pana la maximum 20 de hectolitri, iar pentru ceea ce depaseste acesta cifra, pana la 1.000 de hectolitri de vin, ar trebui introdusa o fiscalizare lejera.
Directorul general al PNVV a adaugat ca una dintre problemele esentiale ale sectorului o reprezinta slaba creditare a viticultorilor. "Avem inca o institutie bancara, respectiv CEC Bank, care ar trebui folosita pentru a sustine sectorul.
Lipsa finantarii este o problema reala a sectorului", a mai spus Gheorghe. De asemenea, acesta a adaugat ca intarzierea platilor catre viticultori, uneori pana la 6 luni, reprezinta o alta problema majora cu care se confrunta industria viticola.
Totodata, Ovidiu Gheorghe a mentionat ca agricultorii din domeniu intampina dificultati in accesarea fondurilor europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
"Autoritatea de... mai mult
Luni, 22 Martie 2010, ora 14:05
Cu o traditie multimilenara, tara noastra beneficiaza de numeroase atuuri in producerea vinului. Renascuta cu fonduri europene, viticultura romaneasca poate juca o mare sansa, data de o productie record si de o conjunctura favorabila externa, sa urce tara in topul mondial al exportatorilor de vin, acolo unde era odinioara. Iar vinul reprezinta o expresie pura a multor valori, transmite pe meridiane o parte din mostenirea si traditiile culturale ale poporului roman si trebuie sa recastige locul de mare ambasador al Romaniei.Pe meleagurile noastre, darul binecuvantat al zeului Dionisos a gasit conditii prielnice, din cele mai vechi timpuri. Soluri si clima, dar si oameni priceputi. Viticultura ajunsese atat de vestita, incat Burebista, se zice, pentru a evita invidia altor popoare si a starpi anumite vicii, a ordonat o masura radicala: incendierea tuturor viilor. Insa dacii, asa cum dovedesc monedele romane de dupa cucerire, au refacut plantatiile, iar dovada acestei bogatii a Daciei a fost daltuita pentru eternitate pe Columna lui Traian. Astfel, la noi exista inca soiuri unice in Europa, multe avand nume care amintesc de zestrea de la daci: Cramposie, Braghina, Zghihara, s.a.
Din pacate, atacul de filoxera si mana de la sfarsit de secol XIX a distrus multe plantatii, insa aceasta a deschis drumul in Romania aclimatizarii unor soiuri nobile frantuzesti, care au „prins” de minune. Soiurile autohtone recunoscute sunt Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Galbena... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 11:09