Akamai a publicat raportul "State of Internet" referitor la Q1 2017, in care ilustreaza clasamentul vitezei de internet la nivel mondial si european. Komparatorul.ro, portalul de comparatie tarifara, continua analiza referitoare la situatia internetului din Romania si din lume, subliniind pentru primul trimestru o usoara scadere a tarii noastre fata de rezultatele trimestrelor precedente.
Romania, de fapt, s-a situat pentru o lunga perioada de timp in top ten mondial pentru viteza de varf, si pe primul loc in Europa; pentru primul trimestru 2017, insa, Romania se afla pe locul 12 mondial si pierde locul 1 european, ajungand pe cel de-al doilea loc.
1. Clasamentul Vitezei de internet in Europa: Suedia pe primul loc pentru viteza de varf, Romania pe locul doi
Analizand clasamentul european al vitezei de varf, asistam la o schimbare semnificativa in ceea ce priveste primele pozitii: in comparatie cu rezultatele din ultimele rapoarte, Romania nu mai este lider, aceasta pozitie fiind ocupata in primul semestru 2017 de Suedia, cu o valoare de 95,3 Mbps.
Romania, in schimb, se opreste la 95 Mbps. Cu toate acestea, ambele tari prezinta o imbunatatire fata de primul trimestru din 2016: Suedia creste cu 20%, in timp ce Romania creste cu 15%. Valoarea Suediei de pe prima pozitie, este aproximativ de trei ori mai mare decat cea inregistrata de Cipru, de 35,4 Mbps, care ocupa ultimul loc in clasament.
Pentru a afla de ce viteza de conexiune beneficiati, puteti folosi... mai mult
Luni, 10 Iulie 2017, ora 10:30
Comisia Europeana a dat publicitatii Indexul Economiei si Societatii Digitale (DESI), editia 2017, din care reiese faptul ca singurul lucru cu care se mandreste Romania, viteza Internetului, nu este suficient ca tara noastra sa schimbe traditionalul ultim loc din UE in acest clasament.
Romania se afla pe locul 28 in DESI 2017. In raport scrie:
"Zonele urbane sunt acoperite de conexiuni in banda larga de mare viteza, Romania situandu-se pe locul doi in UE in ceea ce priveste proportia de abonamente din UE. De asemenea, adoptarea de catre consumatori a serviciilor mobile in banda larga se accelereaza. Cu toate acestea, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, si nivelul competentelor digitale raman scazute."
Indicele economiei si societatii digitale este un indice compozit care masoara progresele din domeniul digital in functie de cinci elemente:
Conectivitate - banda larga fixa, banda larga mobila, viteza si preturile benzii largiCapital uman - utilizarea internetului, competente digitale de baza si cele avansateUtilizarea Internetului - utilizarea continutului de catre cetateni, comunicarea si tranzactiile onlineIntegrarea tehnologiei digitale - digitalizarea intreprinderilor si a comertului electronicServicii publice digitale - e-guvernarea
Citeste si De ce viteza medie de Internet din Romania este cea mai mare din Europa
Caracteristica romaneasca a acestor 5 elemente, asa cum sunt percepute de catre raportul DESI 2017:... mai mult
Marti, 14 Martie 2017, ora 08:41
Romania va inregistra o scadere a vitezei traficului pe Internet in cazul in care va fi adoptat proiectul de lege care interzice amplasarea antenelor de telefonie mobila in apropierea scolilor sau spitalelor, a declarat, luni, ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan.
In ultimi ani au fost depuse mai multe reclamatii la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) in care se solicita reglementarea mai stricta a amplasarii antenelor de telefonie mobila, potrivit News.ro.
Romania, printre tarile cu cea mai mare viteza de Internet - Pe ce loc ne aflamBernie Sanders, luat peste picior dupa mesajul despre Netul din Romania: Vino la noi sa-ti verifici e-mailul!Bernie Sanders, ia de-aici Internet rapid: Site-ul creat de romani prin care poti sa verifici viteza de Net (Foto)
"Guvernul nu s-a opus dezvoltarii infrastructurii necesare unui Internet de mare viteza si asta a stimulat aceasta industrie si de aceea a ajuns Romania in topul tarilor cu internet de ...citeste mai departe despre "Romania nu se va mai putea lauda cu Internetul foarte rapid - Motivul vine din Parlament" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 12:42
Ministerul Industriei si Tehnologiei Informatiilor din China a anuntat ca a demarat programul de cercetare si testare pentru tehnologia 5G, care ar trebui sa aduca viteze uimitoare de Internet pe telefoanele mobile, cu scopul de a incepe comercializarea din 2020.
Faza experimentala se va derula pana in 2018 si, ulterior, firmele locale de telecomunicatii vor incerca sa comercializeze reteaua, conform agentiei Xinhua, citata de EFE.
China are 905 milioane de utilizatori de Internet pe mobil, dintre care mai putin de jumatate, 380 milioane, utilizeaza tehnologia cea mai avansata in acest moment, 4G, care, in principiu, nu a introdus mari schimbari comparativ cu 3G, cu exceptia unei viteze mai mari.
"Marele zid digital" cenzureaza Internetul in China: Ce arma cibernetica periculoasa are Beijingul
China si alte tari au in vedere ca urmatoarea generatie de telefoane mobile sa fie capabila sa proceseze datele cu mai mare viteza pentru a da posibilitatea utilizarii unor avansuri ...citeste mai departe despre "Chinezii cenzureaza mediul digital, dar asta nu-i opreste sa dezvolte o tehnologie ce ofera viteze uimitoare de Net" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 19:43
Nu-ti mai blestema inutil calculatorul, nu este el de vina pentru viteza cu care incarca o pagina web. Internetul pare sa ruleze tot mai incet in aceste zile si nu este doar o iluzie.
Datele prelucrate de HTTP Archive demonstreaza ca site-urile au devenit "obeze" in ultimii trei ani, provocand si o incetinire in afisarea continutului unui pagini, relateaza CNN.
Marime dublata
Conform analizei efectuate de HTTP Archive, un site are in medie 2,1 MB, de doua ori marimea pe care o inregistra in urma cu trei ani.
Avalansa de filmulete, imagini la rezolutie mare, comentarii si newsfeed-uri, ca si codurile si scripturile adaugate pentru protectie au impovarat din greu Internetul nostru cel de toate zilele.
Site-urile au apelat in ultima vreme si la tot felul de programe inteligente intuitive pentru a determina preferintele utilizatorilor.
Adaugarea acestora nu doar ca a sporit "greutatea" continutului, dar a incetinit si viteza de rulare in banda, necesitand o conexiune suplimentara cu programul intuitiv.
Fotografiile si inregistrarile video adaugate site-urilor raman cea mai consistenta parte a continutului paginilor de Internet.
Acestea ocupa aproximativ trei sferturi din continutul unui site, pastrand proportia inregistrata in urma cu trei ani. Intre timp insa, numarul site-urile existente a crescut constant.
Aglomerati de pagini mobile
Cu cat mai multe smartphone-uri, tablete si ceasuri inteligente sunt concepute sa functioneze online,... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 16:50
Cercetatorii britanici au reusit sa atinga o viteza absolut uimitoare de Internet mobil cu ajutorul tehnologiei 5G.
Oamenii de stiinta de la University of Surrey's 5G Innovation Centre (5GIC) au stabilit o conexiune de un terabit pe secunda, arata BBC.
Aceasta este de 65.000 de ori mai mare decat cea inregistrata cu ajutorul tehnologiei 4G si depaseste recordul precedent stabilit de Samsung, de 7,5 gigabiti pe secunda, care reprezinta doar 1% din viteza atinsa la 5GIC.
Fenomenul unic care a propulsat Romania in topul... citeste mai departe despre "Internet mobil la puterea 5G: Viteza de 65.000 de ori mai mare decat in prezent" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 11:14
85% din populatia lumii are acces in prezent la telefoanele mobile, urmand ca pana in 2017, acelasi procent din populatia globului sa aiba acces la Internetul 3G de mare viteaza prin intermediul telefoanelor, potrivit unui raport al Ericsson.
Pana in 2017 vor fi noua miliarde de abonamente pentru telefoanele mobile, jumatate din populatia lumii va avea acces la tehnologia 4G. In plus, vor exista trei miliarde de abonamente pentru smartphone, conform Mashable.
In prezent, exista 6,2 miliarde de abonamente la telefoanele mobile detinute de 4,2 miliarde de utilizatori (multi dintre acestia au abonamente multiple). La sfarsitul anului 2011, existau 700 milioane de abonamente pentru smartphone.
"Astazi, oamenii vad accesul la Internet ca o conditie necesara pentru orice dispozitiv", spune Douglas Gilstrap, vicepresedinte si director de strategie al Ericsson. "Aceasta mentalitate are ca rezultat cererea ridicata de mobile de Internet in banda larga si traficul de date aflat in crestere. Operatorii recunosc aceasta oportunitate de afaceri si urmaresc sa incurajeze aceasta crestere si sa ofere utilizatorilor experiente de o calitate ridicata cu viteza rapida de transfer a datelor prin intermediul unor retele cu o capacitate riricata".
Raportul Ericsson pentru iunie 2012 estimeaza ca traficul pe Internet de pe mobil va creste de 15 ori pana la sfarsitul anului 2017, pe masura ce tehnologia mobila devine singurul mijloc de a accesa Internetul de catre majoritatea... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 12:18
Comisia Europeana (CE) a lansat un studiu de amploare pentru a confirma vitezele reale furnizate consumatorilor de Internet in banda larga, din toate cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia si Croatia.
Pentru a obtine date statistice cat mai reprezentative, studiul necesita peste 100.000 de voluntari, din care 3.000 in Romania.
Comisia Europeana si-a propus sa cheltuiasca aproape 9,2 miliarde euro in perioada 2014 - 2020 in proiecte pan-europene care sa ofere cetatenilor si companiilor acces la retele broadband de mare viteza.
Rezultatele studiului vor duce la cresterea investitiilor directe ale CE in majorarea vitezei de trafic in retelele de banda larga si vor sustine programul european Digital Agenda, prin furnizarea de informatii despre calitatea seriviciilor livrate catre consumatori.
"Toti cetatenii UE ar trebui sa se bucure de beneficiile unui Internet deschis si legal, fara restrictii ascunse sau viteze mai mici decat au fost promise", a declarat Neelie Kroes, Comisarul European responsabil pentru Digital Agenda.
"Trebuie culese informatii de prima mana de la consumatori despre calitatea reala a accesului la Internet. Cu aceste date, putem observa cu usurinta ce state au cele mai mare progrese si cele care sunt in urma, astfel incat sa putem asigura suportul si investitiile necesare intr-un mod corect", a spus acesta.
Se cauta voluntari. Din Romania vor fi selectati 3.000
Studiul va masura vitezele in banda larga, prin distribuirea... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 12:13
Korea de Sud devine tara care adopta in totalitate tehnologia 4G, toti operatorii de telefonie mobila oferind servicii prin intermediul acestei tehnologii.
Tehnologia 4G inseamna viteze de download foarte mari, de pana la 100 Mbps.
Operatorul de telefonie mobila KT a devenit cel de-al treilea operator din Korea de Sud care ofera servicii bazate pe tehnologia 4G, potrivit The Verge.
KT are in oferta patru telefoane mobile care suporta 4G, Pantech Vega, Samsung Galasy S II LTE, Galaxy S II HD LTE si Galaxy Note LTE.
Pe langa viteza de download si upload foarte mari, reteaua de tip 4G are avantajul ca nu se blocheaza, chiar si cand este suprasolicitata.
Serviciul oferit de KT incepe de la 30 de dolari pe luna, pentru 500 MB trafic de date, 160 de minute si 200 de mesaje. Mesajul de marketing al KT este agresiv pentru planul tarifar de 54 de dolari, cu 3GB trafic de date si 350 de minute incluse.
Extinderea retelei 4G a insemnat pentru KT renuntarea la reteaua de tip 2G, in ciuda protestelor clientilor si a mai multor procese intentate companiei.
4G in Romania
In Romania operatorii de telefonie mobila nu se grabesc sa treaca la tehnologia 4G. Spre exemplu, Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala vede lansarea de servicii bazate pe tehnologia 4G in urmatorii 10 ani.
"Retelele 4G sunt o investitie foarte mare pe care trebuie sa o facem pentru urmatorii zece ani sau chiar mai mult. De aceea, ma astept sa avem, din... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 12:52