O echipa de cercetatori din Australia a obtinut viteza de Internet record de 44,2 Tbps (terabiti pe secunda), care permite descarcarea unui pachet de date echivalent cu 1.000 de filme HD intr-o secunda.
Echipa, formata din cercetatori de la Universitatea Monash, Universitatea Swinburne si Universitatea RMIT, a folosit un cip care contine contine zeci de lasere infrarosu, dispozitiv ce a fost introdus intr-o infrastructura de comunicatii existenta din Melbourne pentru a transfera datele, noteaza The Independent.
Singapore detine in momentul de fata cea mai mare viteza de Internet comerciala din lume, cu o medie de 197,3 Mbps. In Australia, viteza medie de download este de 43,4 Mbps.
"Exista un fel de cursa globala in acest moment pentru a aduce aceasta tehnologie intr-o faza comerciala. Cred ca vom vedea dispozitive ca al nostru in laboratoarele de cercetare in doi, trei ani si utilizarea comerciala in aproximativ cinci ani", spune Bill Corcoran de la Universitatea Monash.
Studiul cercetatorilor australieni a fost publicat in jurnalul Nature Communications.
Infrastructura de Internet a fost greu incercata in ultimele luni din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii petrecand mai mult timp ca niciodata online, motiv penru care Uniunea Europeana le-a cerut furnizorilor de servicii de streaming sa scada calitatea pentru a face fata cresterii traficului.
Cercetatorii australieni sustin ca implementarea unui dispozitiv ca cel dezvoltat de ei ar ameliora aceasta... mai mult
Duminica, 24 Mai 2020, ora 07:45
Furnizorii de servicii de comunicatii sunt obligati sa includa in contractele cu utilizatorii mai multe detalii privind vitezele de acces, precum si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului la internet, prin mentionarea Netograf, se arata intr-un ghid specific elaborat si publicat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii, transmis luni AGERPRES, furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a preciza in contracte valorile urmatorilor indicatori tehnici de calitate: in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele fixe - viteza minima de transfer al datelor, viteza de transfer al datelor disponibila in mod normal, viteza maxima de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor (cea pe care furnizorul o utilizeaza in informarile cu scop comercial); in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele mobile - viteza maxima estimata de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor.
De asemenea, pentru a asigura posibilitatea de evaluare a calitatii serviciului oferit, informatiile despre viteze, pe care furnizorii de servicii de acces la internet sunt obligati sa le includa in contracte, trebuie sa fie insotite de mai multe detalii, printre care si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului de acces la internet.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 11:50
Romania a ocupat, in 2018, locul al cincilea mondial in ceea ce priveste viteza de Internet, dupa Singapore, Suedia, Danemarca si Norvegia, lucru care insa a atras, pe langa beneficii, si riscuri cibernetice, a declarat, marti, in cadrul unui forum de specialitate, Gabriel Mazilu, fost director adjunct al Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI).
"Desi domeniul securitatii cibernetice a fost fundamentat in jurul anului 2008, in Romania, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucuresti, anul 2010 este anul in care tara noastra a reusit efectiv sa demareze constituirea capabilitatilor de securitate cibernetica. Acest lucru s-a realizat pas cu pas, etapa cu etapa, pornind de la o dimensiune strategica, urmand legislatia, politicile sectoriale si o dimensiune institutionala in care s-au dezvoltat capacitati de identificare si contracarare a atacurilor cibernetice. De asemenea, cooperarea internationala si institutionala a fost si este foarte importanta. Anul 2018 a pozitionat Romania in privinta vitezei de Internet, pe locul 5 in lume, dupa Singapore, Suedia, Danemarca si Norvegia. Acest parametru de performanta al Romaniei a adus beneficii pentru mediul economic, dar in acelasi timp si riscuri si amenintari. In multe privinte, criminalitatea informatica din proximitatea Romaniei a profitat si a folosit tara noastra ca "intermediar" al atacurilor de acest fel", a spus Mazilu, care detine functia de CEO senior adviser Cybersecurity in cadrul... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 11:15
Intr-o perioada in care operatorii promoveaza oferte de pana la 1Gbps, este momentul ideal sa inveti cum afli viteza de Internet si de ce nu iti este utila una mai mare.
Este incredibil de usor sa promovezi un serviciu ieftin si bun. Este la fel de usor sa te abonezi la el si sa platesti doi ani de zile un abonament de care nu doar ca nu ai nevoie, dar nici macar nu ai cum sa profiti.
Vorbim de conexiunile la Internet care in Romania au atins niste valori astronomice la niste preturi derizorii. Poti plati 50 sau 80 lei pe o viteza de Internet de pana la 1Gbps, in conditiile in care in SUA risti sa platesti pentru aceasta viteza de Internet chiar de cinci sau zece ori mai mult pe acelasi serviciu.
Reprezinta insa un pret mic singurul argument de care aveti nevoie pentru a face upgrade la abonamentul vostru actual? Raspunsul simplu este NU.
Cum aflu viteza mea de Internet? La ce te ma ajuta?
Cei mai multi operatori de Internet promoveaza viteze de pana la 1Gbps. Cei mai multi dintre voi au o conexiune de aproximativ 100Mbps, dar majoritatea nu au hardware-ul necesar pentru a profita nici macar de o conexiune de 50Mbps.
Aceasta este insa doar o parte din problema. Sa incepem cu inceputul: cum afli viteza de Internet.
Afla de aici care este viteza de internet de care ai nevoie!... citeste mai departe despre "Care e viteza ta reala de Internet?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 17:42
Comisia Europeana a dat publicitatii Indexul Economiei si Societatii Digitale (DESI), editia 2017, din care reiese faptul ca singurul lucru cu care se mandreste Romania, viteza Internetului, nu este suficient ca tara noastra sa schimbe traditionalul ultim loc din UE in acest clasament.
Romania se afla pe locul 28 in DESI 2017. In raport scrie:
"Zonele urbane sunt acoperite de conexiuni in banda larga de mare viteza, Romania situandu-se pe locul doi in UE in ceea ce priveste proportia de abonamente din UE. De asemenea, adoptarea de catre consumatori a serviciilor mobile in banda larga se accelereaza. Cu toate acestea, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, si nivelul competentelor digitale raman scazute."
Indicele economiei si societatii digitale este un indice compozit care masoara progresele din domeniul digital in functie de cinci elemente:
Conectivitate - banda larga fixa, banda larga mobila, viteza si preturile benzii largiCapital uman - utilizarea internetului, competente digitale de baza si cele avansateUtilizarea Internetului - utilizarea continutului de catre cetateni, comunicarea si tranzactiile onlineIntegrarea tehnologiei digitale - digitalizarea intreprinderilor si a comertului electronicServicii publice digitale - e-guvernarea
Citeste si De ce viteza medie de Internet din Romania este cea mai mare din Europa
Caracteristica romaneasca a acestor 5 elemente, asa cum sunt percepute de catre raportul DESI 2017:... mai mult
Marti, 14 Martie 2017, ora 08:41
De ani buni deja Romania se afla in topul mondial la viteza Internetului de conexiune fixa.
Liniile de Internet fix ultra-rapid (peste 100 Mbps) au devenit majoritare in Romania inca din 2014, ajungand in pozitie de lider pe piata unica europeana si la mare distanta fata de media UE.
Conform datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), rata de penetrare a Internetului fix in Romania este de 75% in zonele dens populate, indeaproape de media UE, insa in zonele cu densitate mai mica de locuitori se inregistreaza o rata de penetrare de doar 18%.
Peste 92% din piata de Internet fix este deservita de un numar de 6 furnizori, iar retelele se concentreaza si se suprapun in zonele profitabile, caracterizate prin densitatea cererii.
La finalul anului 2015, existau peste 700 de furnizori operationali de servicii de Internet fix, peste 250 furnizori de servicii de retransmisie programe TV si aproape 40 de furnizori de servicii de telefonie ...citeste mai departe despre "De ce viteza medie de Internet din Romania este cea mai mare din Europa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 14:50
Intr-un sat din Marea Britanie, viteza Internetului e atat de scazuta incat utilizatorii trebuie sa astepte 5 zile pentru a descarca un film in format HD.
Miserden din Gloucestershire are cea mai inceata conexiune la Net din Marea Britanie: in medie, viteza atinsa este de 1,30 Mbps, transmite The Telegraph.
Insa au existat cazuri in care nivelul atins a fost mult mai mic.
Site-ul Cable.co.uk a realizat 94 de teste, iar cea mai mica viteza de Internet inregistrata in satul respectiv a fost de 0,12 Mbps. Cu aceasta conexiune, filmul "James Bond: Spectre", in format HD, se descarca de pe Netflix in cinci zile.
Bernie Sanders, luat peste picior dupa mesajul despre Netul din Romania: Vino la noi sa-ti verifici e-mailul!Candidat la alegerile prezidentiale din SUA: ...citeste mai departe despre "Locul unde viteza Internetului e atat de proasta incat un film se descarca in 5 zile" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 14:29
Mesajul postat pe Twitter de Bernie Sanders, unul dintre candidatii Partidului Democrat care se afla in cursa pentru alegerile prezidentiale din SUA, referitor la diferenta dintre viteza de Internet din tara noastra si cea din America, a starnit reactii aprinse in randul internautilor romani.
In aceste conditii, cativa conationali - programatori si dezvoltatori de pagini web si aplicatii - au creat un site prin intermediul caruia iti poti verifica viteza de Internet. Acesta se numeste BernieSpeedTest.com.
Mai mult, valoarea obtinuta este comparata cu media Bucurestiului.
Site-ul mai are o particularitate: de fiecare data cand iti testezi viteza Internetului apare o poza cu Bernie Sanders, alaturi de un mesaj amuzant, cum ar fi "Damn, you Wi-Fiiine" sau "You're surfing at the speed of LOL".
"Internetul extrem de rapid din Romania pare ca l-a socat pe domnul Bernie Sanders in aceasta dimineata. Insa ce ar crede Bernie despre viteza Internetului tau? Fa testul nostru", se ...citeste mai departe despre "Bernie Sanders, ia de-aici Internet rapid: Site-ul creat de romani prin care poti sa verifici viteza de Net (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 13:49
O companie specializata in livrarea de cantitati mari de informatii online a publicat studiul Viteza Internetului pe Glob, care ierarhizeaza 224 de tari, in functi de viteza internetului.Topul a fost realizat analizandu-se 27 de milioane de download-uri facute de 20 de milioane de computere, intre lunile ianuarie si iunie 2011.
Potrivit raportului, viteza media globala de download este de 580 KBps, ceea ce plaseaza Statele Unite abia pde locul 26 in top.
Romania se afla pe locul al 2-lea, cu o viteza de conexiune de 1,909 KBps. Am fost depasiti numai de Coreea de Sud, care se lauda cu o viteza medie cu 300 KBps mai mare decat a noastra.
Un rol important il joaca si providerul de internet.
Top 15 este dominat de tari din Asia, Europa de Est si Scandinavia.
"Desi in general, tarile dezvoltate au depasit tarile in curs de dezvoltare, la vitezele de download, state precum SUA, Marea Britanie, Franta sau Canada nici macar nu s-au apropiat de podium.
In schimb, am vazut viteze mari in Estul Europei, acolo unde s-a pus accent pe dezvoltarea infrastructurii", a declarat Robert Levitan, CEO Pando.Citeste raportul complet al Pando. mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 11:13